Teksti Kiia Renko Kuva Sami Repo
texmex-lasagne
texmex-lasagne

Tätä Texmex-lasagnea on turha yrittää vastustaa. 

Yhdysvalloissa opiskellut Pauliina Pope meni vuonna 2000 naimisiin amerikkalaisen Daniel Popen kanssa. Pari asuu Mainessa kolmen tyttärensä kanssa. Näin Pauliina kertoo perheen ruokatavoista:

”Amerikkalaiset eivät laita ruokaa arkena ja syö yhdessä yhtä usein kuin me suomalaiset. Pitkät työpäivät ja lasten harrastukset vievät ajan. Meillä kokataan italialaista, meksikolaista tai kiinalaista ja tietysti Suomi-herkkuja: lättyjä, riisipuuroa ja makaronilaatikkoa. 

Suomen-matkoilta tuomme tuliaisiksi ruisleipää, tyrnihilloa ja karkkia. Täältä kannamme Suomeen vaahterasiirappia ja suklaahippuja.

Kaipaan Suomesta myös hyviä eineksiä. Täällä on paljon rankasti prosessoituja tölkki- ja pakasteannoksia, mutta ainoa valmisruoka, jota ostan, on amerikkalainen macaroni and cheese. Se on makaronilaatikon ohella lasten lempiruokaa.

Lapsemme ostavat koulusta lounaan  kolmella dollarilla kerran viikossa, muulloin he tuovat eväät kotoa. Koululounaan terveellisyyteen on alettu kiinnittää huomiota. Meidän koulussamme viljatuotteet ovat kokojyvää, juusto vähärasvaista ja hedelmät paikallisia. Koulun kasvihuoneessa lapset viljelevät vihanneksia ja opettelevat sitten laittamaan sadosta ruokaa."

Yksi perheemme lempiruuista on herkullinen Texmex-lasagne.” 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Lauantai-illan texmex-lasagne

Ainekset

1
tl
öljyä
1-2
silputtua sipulia
2
kynttä murskattua valkosipulia
pala paprikaa, pieneksi silputtuna
500
g
jauhelihaa (kanaa, kalkkunaa tai nautaa)
1-2
tl
jeeraa eli juustokuminaa
1
rkl
jeeraa eli juustokuminaa
ripaus jauhettua korianteria
suolaa maun mukaan
chiliä tai cayennepippuria maun mukaan
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
tlk (à 350 g)
mustapapuja tai muita meksikolaistyylisiä papuja
1
ps (200 g)
pakastemaissia
6-8
vehnätortillaa
200
g
raastettua cheddarjuustoa
Lisäksi
korianteria
ranskankermaa
chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Kuullota sipuli, valkosipuli ja paprika öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. 
  2. Lisää mausteet, tomaatti­murska ja valutetut pavut. Hauduta ilman kantta noin 15 minuuttia. Lisää maissit. 
  3. Rasvaa pyöreä, korkea-reunainen uunivuoka ja laita vuokaan leivinpaperi. Myös irtopohjavuoka käy.
  4. Laita yksi tortillalettunen pohjalle ja levitä täytettä päälle. Ripottele täytteen päälle juustoraastetta. 
  5. Täytä vuoka näin. Ripottele päällimmäisen tortillaletun päälle vain juustoraastetta.
  6. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 20–30 minuuttia.
  7. Voit tehdä täytteen etukäteen ja koota paistoksen pikaisesti ennen uuniin laittoa.
  8. Halutessasi ripottele annosten päälle silputtua tuoretta korianteria ja lisää ranskankermaa tai chilikastiketta maun mukaan.

Vinkki! Pikaversio syntyy korvaamalla sipuli, valkosipuli, paprika ja tölkki tomaatteja purkillisella salsaa. Kasvissyöjät voivat vaihtaa lihan kolmanteen tölkkiin papuja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Teksti Marita Suontausta, kuva Kodin Kuvalehden arkisto

Lihapullapyttis

  1. Puolita perunat tai leikkaa neljään osaan. Silppua muutama kesäsipuli varsineen. Laita varsisilppu syrjään ja paista perunat sekä sipulit kullanruskeiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Kääntele sekaan puolitettuja lihapullia (itse valmistettuja
  3. ...
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo
Resepti ja Teksti Outi Väisänen Kuva EA VASKO

Helpoin kikka säilöä sato: tee karviaisista jääpaloja.

Olet ehkä kokeillut tätä kätevää kikkaa kylmentää viini: Laita valkoviinilasiin pakastimessa jäädytettyjä viinirypäleitä, niin viini jäähtyy hetkessä mutta ei vetisty kuten jääpaloista.

Vielä hauskemmin viinin jäähdyttävät pihapensaan karviaiset. Samalla saat hyödynnettyä hyvän satsin...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

herkuttelijahellu

Kokeilin jäisiä muhkeita karviaisia kiisseliin. Pari desiä tuoreita karpaloita ja puolen litraa karviaisia kuumaan veteen. Kun vesi oli kiehumispisteessä, lisäsin perunajauhon veteen sekoitettuna.Nopea sekoitus ja kattila pois levyltä. Karviaiset eivät rikkoutuneet ja niiden tuoreus ja makeus säilyi. Pirtsakka lohkeava kiisseli tuli näin ja maistui aamulla kaurapuuron kaverina ihan penellä hunajamäärällä makeutettuna.

Resepti Anu Brask Kuva Heidi Koivu

Maustevoin voi tehdä pakastimeen odottamaan juhlia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen avokadovoi

Ainekset

1
avokado
1
valkosipulinkynsi
½
limen mehu
200
g
laktoositonta, maidotonta margariinia (esim. Keiju tai Flora)
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado ja poista kivi. Lusikoi avokado sauvasekoittimen kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli ja purista limen mehu joukkoon. Soseuta.
  2. Sekoita joukkoon margariini. Mausta suolalla.
  3. Levitä maustevoi tuorekelmun päälle ja rullaa pitkäksi pötköksi. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.
Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Munakasrullan sisällä on sieniyllätys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Vaikeustaso
Kohtalainen

Munakasrulla suppistäytteellä

Ainekset

Munakasrulla
5
dl
maitoa
5
kpl
kananmunaa
1.5
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
3
rkl
öljyä
1
dl
juustoraastetta
Suppistäyte
5
dl
sulatettuja suppilovahveroita
1
kpl
sipulia
1
prk
tuorejuustoa
3
rkl
persiljasilppua
suolaa
mustapippuria
1
dl
silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
Pinnalle
juustoraastetta

Työvaiheet

Valmista ensin munakasrulla. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Aseta leivinpaperi reunalliselle uunipellille.

Vatkaa maito ja munat sekaisin. Vatkaa loput aineet joukkoon. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä kokonaan. Kuumenna paistamisen aikana sulatettuja sieniä pannulla, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.

Lisää sipuli, tuorejuusto ja mausteet pannulle. Kuumenna hämmennellen, kunnes juusto on sulanut. Lisää aurinkokuivatut tomaatit. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.

Levitä täyte jäähtyneelle munakasrullalevylle. Kääri napakalle rullalle. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja ruskista rulla 250 asteessa uunin keskitasolla 5–10 minuuttia.

Vinkki! Jos sinulla on ylimääräistä juustoraastetta, ripottele sitä vähän täytteen päälle ennen rullaamista. Täytteeseen sopivat myös muut sienet.