Marja Samuli Kuva Elvi Rista

Juuritaikina ja leipojan kärsivällisyys tekevät sämpylöistä ihanan meheviä.

Annoksia
20
Vaikeustaso
Vaikea

Omenasämpylät

Ainekset

Esitaikina
kuivahiivaa
3
dl
täyteläistä omenatuoremehua
4.5
dl
vehnäjauhoja
Lisäksi
2
tl
kuivahiivaa
2
dl
vettä
1
dl
makeutettua omenasosetta
9
dl
vehnäjauhoja
1.5
dl
ruisjauhoja
1
rkl
merisuolaa
1
dl
juoksevaa margariinia

Työvaiheet

Liuota esitaikinan hiiva noin 42-asteiseen omenamehuun. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä kulho ja jätä astia huoneenlämpöön neljäksi tunniksi.

Valmista varsinainen taikina liuottamalla murennettu hiiva noin 42-asteiseen veteen. Lisää sekaan kanelilla tai inkiväärillä maustettu omenasose ja vehnäjauhot. Vaivaa huolella 10 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa edelleen 5 minuuttia.

Peitä taikina huolella ja anna nousta huoneenlämmössä noin 1½ tuntia. Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se noin 20 osaan. Muotoile palat sämpylöiksi. Nosta leivinpellille ja anna kohota kaksinkertaisiksi.

Pane uunin pohjalle vedellä täytetty metalliastia ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta sämpyläpelti uuniin. Vähennä lämpö 225 asteeseen ja kypsennä sämpylöitä noin 10 minuuttia.

Avaa uuninluukku ja päästä uuniin ilmaa. Jatka kypsentämistä vielä viisi minuuttia, kunnes sämpylät ovat kypsiä. Nosta sämpylät kuumina ritilälle jäähtymään.