Resepti Tiina Rinkinen ja Kiia Renko
Annoksia
5-6
Vaikeustaso
Helppo

Bratwursti-kasvispata

Ainekset

300
g
pakasteruusukaaleja
2
punasipulia
500
g
minibratwursteja
200
g
kirsikkatomaatteja
2-3
rkl
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
tuoretta salviaa

Työvaiheet

  1. Sulata ruusukaalit. Kuori ja leikkaa sipulit isoiksi paloiksi. Nosta bratwurstit, tomaatit, ruusukaalit ja pilkotut punasipulit pataan.
  2. Lisää öljy ja pyörittele makkarat ja kasvikset kevyesti öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.
  3. Paista 190 asteessa uunin keskitasolla 30 minuuttia, kunnes makkaroissa on ruskea pinta ja kasvikset ovat kypsiä.
  4. Koristele tuoreilla salvian lehdillä.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Ilman munamaitoa tehty makaronilaatikko on ihanan irtonaista.
Ilman munamaitoa tehty makaronilaatikko on ihanan irtonaista.

Makaronilaatikon makaroneja ei tarvitse keittää kunhan muistaa sekoittaa vuokaa kypsennyksen aikana. Laatikko ei aina kaipaa munamaitoa vaan nesteenä voi käyttää esimerkiksi lihalientä.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelkistetty makaronilaatikko

Ainekset

400
g
jauhelihaa
pieni sipuli tai 2 vartta kevätsipulia
2
valkosipulinkynttä
½
tl
suolaa
5
dl
makaronia
8
dl
lihalientä
voita vuoan voitelemiseen ja pannulle

Työvaiheet

  1. Anna voin ruskistua pannussa ja lisää jauheliha ja hienonnetut sipulit. Ruskista kunnolla. Lisää suola ja halutessasi kuivamausteita kuten paprikajauhetta, oreganoa ja mustapippuria. Maista. Seos saa maistua tässä vaiheessa kunnolla, koska maku miedontuu, kun joukkoon lisää muut raaka-aineet.
  2. Voitele laakea vuoka voilla ja lisää makaronit ja ruskistettu jauheliha. Huljauta lihaliemi paistinpannulle ja kaada vuokaan.
  3. Paista laatikkoa 175 asteessa 30 min. Nostele makaroneja aina välillä, jotta ne eivät jämähdä vuoan pohjaan. Nosta lämpötila 225 asteeseen, jotta pinta ruskistuu.
  4. Anna laatikon vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

Voit lisätä lihaliemen joukkoon kolme kananmunaa, jos haluat laatikosta kiinteämpää. Jäähdytä liemi ja riko joukkoon kananmunat. Sekoita haarukalla kunnes neste on tasaista.

Laatikon voi kuorruttaa juustolla, herkullisin maku tulee raastetusta parmesaanista.

Kommentit (1)

Vierailija

Itse tehnyt kasvisliemeen, ei niin suolaista..

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.

Jos pakastimesta löytyy keväällä monenlaisia riistapaloja, padassa maistuvat kaikki. Juustoiset dumplingit eli taikinanyytit kypsyvät lihapadan lisukkeeksi kannen alla vain vartissa.

Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä hirvipata ja parmesaani-dumplingit

Ainekset

1
kg
hirven ulko- ja kulmapaistia
1–2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2 + 1
rkl
öljyä
2
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
pala (250 g)
juuriselleriä
2
dl
punaviiniä
6
dl
lihalientä
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
hunajaa
2
laakerinlehteä
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua salviaa)
2
tl
roseepippuria
Parmesaani-dumplingit
125
g
voita
dl
(täysjyvä)vehnäjauhoja
2
dl
raastettua parmesaania
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa

Työvaiheet

Mehevä hirvipata

  1. Ota hirvenliha pakastimesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
  2. Kuivaa lihan pinta ja leikkaa liha paloiksi. Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan. Lohko sipulit neljään osaan. Hienonna valkosipulit. Leikkaa selleri reiluiksi paloiksi.
  3. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Nosta lihat pannulta odottamaan.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää loput vihannekset ja kuullota hetki. Pyöräytä joukkoon paistetut lihapalat.
  5. Siirrä ainekset pannulta pataan. Kaada joukkoon punaviini, lihaliemi, tomaattimurska, soija, hunaja ja mausteet. Hauduta pataa 2–3 tuntia 150-asteisessa uunissa, kunnes liha on mureaa.
  6. Valmista lisukkeeksi taikinanyytit eli dumplingit oheisen ohjeen mukaan. Kypsennä ne juuri ennen ruokailua lihapadan kannen alla.

Vinkki! Voit käyttää pataan myös naudan tai lampaan patalihaa. Kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat käyvät. Jos käytössä ei ole uunia, hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla 2–3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Parmesaani-dumplingit

  1. Mittaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola tehosekoittimen kulhoon. Sekoita murumaiseksi. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana samalla sekoittaen, kunnes muruista muodostuu taikinapallo.
  2. Pyöritä taikinasta noin golfpallon kokoisia taikinanyyttejä. Aseta ne hiljalleen kiehuvan lihapadan pinnalle ja peitä pata kannella.
  3. Anna mykyjen kypsyä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen kuva Tuomas Kolehmainen
Kanapadan tuoksu on huumaava tervetulotoivotus.
Kanapadan tuoksu on huumaava tervetulotoivotus.

Mausteisessa marokkolaispadassa sekoittuvat ihanasti suolainen ja makea. Bataattilohkojen ansiosta kanapata pärjää yhtä hyvin jopa ilman lisukkeita.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen kanapata

Ainekset

4
broilerin rintafilettä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2
tomaattia
100
g
inkivääriä
1
tl
kanelia
1
tl
juustokuminaa
1
tl
korianteria
1
tl
kurkumaa
2
bataattia
6
dl
kanalientä
2
rkl
punaviinietikkaa
2
rkl
tummaa intiaani- tai ruokosokeria
dl
rusinoita
Lisuke
1
punasipuli
1
dl
tuoretta minttua
½
(luomu)sitruunan kuori
100
g
fetajuustoa
Lisäksi
keitettyä kuskusia tai kvinoaa
maustamatonta jugurttia

Työvaiheet

  1. Ota broilerit puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Paloittele ne sentin, parin viipaleiksi.
  2. Paista broilereita öljytyssä padassa pari minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Nosta fileet pannulta sivuun odottamaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa tomaatit neljään osaan. Poista kova kanta. Kuori ja pilko inkivääri pieniksi paloiksi.
  4. Laita sipulit, tomaatit, inkivääri ja kuivamausteet tehosekoittimeen. Soseuta niistä tasainen tahna.
  5. Kaada tahna pataan, jossa paistoit kanan. Kuullota pari minuuttia. Lisää pataan broilerit sekä isohkoiksi paloiksi paloiteltu bataatti, kanaliemi, etikka ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Lisää pataan rusinat.
  6. Valmista lisuke. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää joukkoon hienonnettu minttu, sitruunan kuori ja murustettu fetajuusto.
  7. Ripottele lisuke padan päälle. Tarjoa padan kanssa keitettyä kuskusia ja kastikkeena jugurttia. Voit vaihtaa kuskusin gluteenittomaan kvinoaan.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen kuva Tuomas Kolehmainen
Rapulaatikko on vähän kuin uunissa paistettu paella.
Rapulaatikko on vähän kuin uunissa paistettu paella.

Muutamasta raaka-aineesta syntyy tuoksuva ja täyttävä sunnuntain kohokohta: chorizo-rapuvuoka.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Espanjalainen riisi-chorizo-rapulaatikko

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
punainen paprika
1
vihreä paprika
50
g
chorizomakkaraa
1
rkl
öljyä
3
dl
pitkäjyväistä riisiä
1
tlk
tomaattimurskaa
4
dl
kasvislientä
200
g
isoja pakastekatkarapuja
Lisäksi
½
ruukkua lehtipersiljaa
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Leikkaa chorizo viipaleiksi. Laita kaikki ainekset öljyttyyn uunivuokaan. Paista uunissa 15 minuuttia.
  2. Lisää vuokaan riisi, tomaattimurska ja kasvisliemi. Sekoita hyvin. Peitä foliolla ja jatka paistamista noin 45 minuuttia niin, että riisi on kypsää. Sekoita pari kertaa paistamisen aikana. Kaada tarvittaessa joukkoon kasvislientä, jos riisi tuntuu kuivalta.
  3. Lisää ravut pataan aivan paistamisen loppuvaiheessa. Anna niiden vain lämmetä pari minuuttia.
  4. Tarjoa lisukkeena hienonnettua lehtipersiljaa ja sitruunalohkoja.

Kommentit (0)