Resepti Henrik Poulsen Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-parmanvuoka

Ainekset

2
kesäkurpitsaa
4
keskikokoista tomaattia
3-4
rkl
oliiviöljyä
150
g
parmankinkkua ohuina siivuina
200
g
siitakesieniä tai muita tuoreita sieniä
suolaa ja mustapippuria
Päälle
2
dl
tuoretta kirveliä

Työvaiheet

  1. Viipaloi kesäkurpitsa juustohöylällä. 
  2. Leikkaa tomaattien pintaan ristiviilto ja upota ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Kuori ja halkaise. Raaputa lusikalla sisukset siivilään ja painele neste kulhoon siivilän läpi. Sekoita oliiviöljy valuneen tomaattimehun sekaan. Kuutioi tomaattien hedelmäliha eri kulhoon. 
  3. Paahda parmankinkut kevyesti teflonpannulla. Paista viipaloidut sienet oliiviöljyssä. 
  4. Lado uunivuokaan vuorotellen kesäkurpitsaviipaleita ja paahdettua parmankinkkua. 
  5. Valuta hiukan oliiviöljyä kesäkurpitsojen päälle. Laita päälle tomaattikuutioita ja paistettuja sieniä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 
  6. Ruskista uunin keskitasolla 200 asteessa 5–7 minuuttia. 
  7. Ripottele kirvelisilppua päälle juuri ennen tarjoilua 

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, resepti Marja Hautamäki, Oulu
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanalaatikko

Ainekset

2
kg
porkkanaa
Riisipuuro
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
tl
suolaa
1
l
maitoa
Lisäksi
4
rkl
siirappia
1–2
tl
suolaa
lusikan kärjellinen
valkopippuria
(lusikan kärjellinen
jauhettua muskottipähkinää)
loraus
kuohukermaa
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
muutama
voinokare

Työvaiheet

  1. Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat.
  2. Keitä riisipuuro. Kiehauta ensin vesi. Lisää riisiryynit ja anna niiden imeä vesi pienellä lämmöllä. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita puuroa silloin tällöin. Pidä lämpö pienellä, jotta puuro ei pala pohjaan. Tarkista riisipussista kypsymisaika.
  3. Lisää jäähtyneeseen puuroon soseutetut porkkanat ja muut aineet ja sekoita hyvin vatkaten. Kaada voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 1½ tuntia.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Linssi-porkkanalaatikko

Ainekset

3
dl
punaisia linssejä
6
dl
vettä
kasvisliemikuutio
½
kg
porkkanoita
4
valkosipulinkynttä
1
pkt (270 g)
fetaa
1
prk (500 g)
tomaattimurskaa
1
tl
Herbes de Provence yrttiseosta
mustapippuria
suolaa
Päälle
pala
valkoista leipää
100
g
pähkinöitä
mustia oliiveja

Työvaiheet

  1. Keitä linssejä kasvisliemessä noin 10 minuuttia.
  2. Kuori ja raasta porkkanat, kuori ja murskaa valkosipulit, kuutioi feta.
  3. Sekoita keitettyjen linssien joukkoon, porkkanaraaste, valkosipulimurska, feta ja mausteet. Levitä seos uunivuokaan.
  4. Murenna leipä ja pähkinät monitoimikoneessa. Murenna seos vuoan pintaan. Koristele oliiveilla.
  5. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Pienimmissä annosvuoissa laatikko kypsyy puolessa tunnissa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurilaatikko

Ainekset

¾
dl
kokonaisia, esikeitettyjä ohrasuurimoita
400
g
punajuuria
1-2
valkosipulinkynttä
200
g
fetajuustoa
1
prk (200 g)
kermaviiliä tai ranskankermaa
2
tl
sinappia
1
tl
kuivattua timjamia
3-4
tl
suolaa tai maun mukaan
5-7
dl
maitoa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita esikeitetyt ohrasuurimot likoamaan kylmään, runsaaseen veteen edellisenä iltana. Liota yön yli ja valuta siivilässä ennen ruuanvalmistusta.
  2. Kuori ja raasta raa'at punajuuret. Kuori ja purista valkosipulinkynnet.
  3. Kuutioi feta.
  4. Sekoita kaikki aineet yhteen. Lisää maitoa, mikäli seos on liian paksua. Se saa olla melko löysää, sillä suurimot imevät nestettä vielä paistovaiheessa.
  5. Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

Vinkki! Voit valmistaa laatikon myös esikeitetyistä punajuurista. Paistoaika on tällöin 40-60 minuuttia ja maidon määrä 5-6 dl.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Simpukkapata

Ainekset

2
kg
simpukoita
1
kg
äyriäissekoitusta
Liemi
1
dl
oliiviöljyä
6
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
2
tl
kurkumaa
2
tl
paprikajauhetta
2
sitruunaruohonvartta
2
rkl
limetin mehua
3
tl
ruokosokeria
2
tl
suolaa
3
dl
kuivaa valkoviiniä tai siideriä
3
dl
vettä
6
tomaattia
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Harjaa simpukat puhtaiksi raikkaassa vedessä juuresharjalla. Heitä pois ne jotka ovat avautuneet. Ota äyriäissekoitus sulamaan.
  2. Valmista liemi. Kuullota oliiviöljyssä pilkottu sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon kurkuma ja paprikajauhe. Hauduta 5 minuuttia. Saksi mausteeksi pilkotut sitruunanruohonvarret, purista tuoretta limetin mehua, lisää sokeri, suola sekä viini ja vesi. Hauduta vielä 5-10 minuuttia.
  3. Pese ja halkaise tomaatit. Koverra siemenet ja kuutioi tomaattiliha. Laita tomaattikuutiot odottamaan erilliseen rasiaan kylmään ruokailuhetkeä.
  4. Ennen tarjoilua kuumenna liemi. Lisää joukkoon simpukat, äyriäissekoitus ja tomaatit. Sekoita ja lämmitä ruokaa 5 minuuttia. Poista tässä vaiheessa vielä avautumattomat simpukat. Silppua päälle runsaasti tuoretta korianteria.

Kommentit (0)