Loppiaisena on aikaa haudutella muheva pata, josta riittää syötävää seuraaviksikin päiviksi.

Lihapadat

  • Herkullisen lihapadan salaisuus on punaviini. Voit antaa padan muhia miedossa lämmössä parikin tuntia, sillä maku vain syvenee hauduttaessa.
  • Tuhdin aromikasta hirvipataa maustaa pekoni.
  • Moskovanpataa maustavat suolakurkku, hunaja ja smetana.
  • Possupata on maustettu mango-curryjauheella.
  • Lammas-taatelitaginessa maistuu inkiväärin ihana vivahde.
  • Kanapataa mehevöittävät kikherneet.

Kasvispadat

  • Maistuva papupata on nopea valmistaa.
  • Pavuista, kaalista ja porkkanasta muhii kaikessa rauhassa herkullinen italialainen papupata.
  • Linssi-kasvispata saa pinnalleen lopuksi halloumi-juustoa.
  • Sitruunainen kalapata saa väriä kurkumasta.
  • Gratinoitu italialainen kalapata kypsyy meheväksi tomaattikastikkeessa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.

Jos pakastimesta löytyy keväällä monenlaisia riistapaloja, padassa maistuvat kaikki. Juustoiset dumplingit eli taikinanyytit kypsyvät lihapadan lisukkeeksi kannen alla vain vartissa.

Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä hirvipata ja parmesaani-dumplingit

Ainekset

1
kg
hirven ulko- ja kulmapaistia
1–2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2 + 1
rkl
öljyä
2
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
pala (250 g)
juuriselleriä
2
dl
punaviiniä
6
dl
lihalientä
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
hunajaa
2
laakerinlehteä
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua salviaa)
2
tl
roseepippuria
Parmesaani-dumplingit
125
g
voita
dl
(täysjyvä)vehnäjauhoja
2
dl
raastettua parmesaania
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa

Työvaiheet

Mehevä hirvipata

  1. Ota hirvenliha pakastimesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
  2. Kuivaa lihan pinta ja leikkaa liha paloiksi. Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan. Lohko sipulit neljään osaan. Hienonna valkosipulit. Leikkaa selleri reiluiksi paloiksi.
  3. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Nosta lihat pannulta odottamaan.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää loput vihannekset ja kuullota hetki. Pyöräytä joukkoon paistetut lihapalat.
  5. Siirrä ainekset pannulta pataan. Kaada joukkoon punaviini, lihaliemi, tomaattimurska, soija, hunaja ja mausteet. Hauduta pataa 2–3 tuntia 150-asteisessa uunissa, kunnes liha on mureaa.
  6. Valmista lisukkeeksi taikinanyytit eli dumplingit oheisen ohjeen mukaan. Kypsennä ne juuri ennen ruokailua lihapadan kannen alla.

Vinkki! Voit käyttää pataan myös naudan tai lampaan patalihaa. Kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat käyvät. Jos käytössä ei ole uunia, hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla 2–3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Parmesaani-dumplingit

  1. Mittaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola tehosekoittimen kulhoon. Sekoita murumaiseksi. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana samalla sekoittaen, kunnes muruista muodostuu taikinapallo.
  2. Pyöritä taikinasta noin golfpallon kokoisia taikinanyyttejä. Aseta ne hiljalleen kiehuvan lihapadan pinnalle ja peitä pata kannella.
  3. Anna mykyjen kypsyä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen kuva Tuomas Kolehmainen
Kanapadan tuoksu on huumaava tervetulotoivotus.
Kanapadan tuoksu on huumaava tervetulotoivotus.

Mausteisessa marokkolaispadassa sekoittuvat ihanasti suolainen ja makea. Bataattilohkojen ansiosta kanapata pärjää yhtä hyvin jopa ilman lisukkeita.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen kanapata

Ainekset

4
broilerin rintafilettä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2
tomaattia
100
g
inkivääriä
1
tl
kanelia
1
tl
juustokuminaa
1
tl
korianteria
1
tl
kurkumaa
2
bataattia
6
dl
kanalientä
2
rkl
punaviinietikkaa
2
rkl
tummaa intiaani- tai ruokosokeria
dl
rusinoita
Lisuke
1
punasipuli
1
dl
tuoretta minttua
½
(luomu)sitruunan kuori
100
g
fetajuustoa
Lisäksi
keitettyä kuskusia tai kvinoaa
maustamatonta jugurttia

Työvaiheet

  1. Ota broilerit puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Paloittele ne sentin, parin viipaleiksi.
  2. Paista broilereita öljytyssä padassa pari minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Nosta fileet pannulta sivuun odottamaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa tomaatit neljään osaan. Poista kova kanta. Kuori ja pilko inkivääri pieniksi paloiksi.
  4. Laita sipulit, tomaatit, inkivääri ja kuivamausteet tehosekoittimeen. Soseuta niistä tasainen tahna.
  5. Kaada tahna pataan, jossa paistoit kanan. Kuullota pari minuuttia. Lisää pataan broilerit sekä isohkoiksi paloiksi paloiteltu bataatti, kanaliemi, etikka ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Lisää pataan rusinat.
  6. Valmista lisuke. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää joukkoon hienonnettu minttu, sitruunan kuori ja murustettu fetajuusto.
  7. Ripottele lisuke padan päälle. Tarjoa padan kanssa keitettyä kuskusia ja kastikkeena jugurttia. Voit vaihtaa kuskusin gluteenittomaan kvinoaan.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen kuva Tuomas Kolehmainen
Rapulaatikko on vähän kuin uunissa paistettu paella.
Rapulaatikko on vähän kuin uunissa paistettu paella.

Muutamasta raaka-aineesta syntyy tuoksuva ja täyttävä sunnuntain kohokohta: chorizo-rapuvuoka.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Espanjalainen riisi-chorizo-rapulaatikko

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
punainen paprika
1
vihreä paprika
50
g
chorizomakkaraa
1
rkl
öljyä
3
dl
pitkäjyväistä riisiä
1
tlk
tomaattimurskaa
4
dl
kasvislientä
200
g
isoja pakastekatkarapuja
Lisäksi
½
ruukkua lehtipersiljaa
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Leikkaa chorizo viipaleiksi. Laita kaikki ainekset öljyttyyn uunivuokaan. Paista uunissa 15 minuuttia.
  2. Lisää vuokaan riisi, tomaattimurska ja kasvisliemi. Sekoita hyvin. Peitä foliolla ja jatka paistamista noin 45 minuuttia niin, että riisi on kypsää. Sekoita pari kertaa paistamisen aikana. Kaada tarvittaessa joukkoon kasvislientä, jos riisi tuntuu kuivalta.
  3. Lisää ravut pataan aivan paistamisen loppuvaiheessa. Anna niiden vain lämmetä pari minuuttia.
  4. Tarjoa lisukkeena hienonnettua lehtipersiljaa ja sitruunalohkoja.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen kuva Tuomas Kolehmainen
Pata pelastaa myös seuraavan päivän, koska ruuan maku vain paranee.
Pata pelastaa myös seuraavan päivän, koska ruuan maku vain paranee.

Proteiinipitoiset linssit tekevät kasvismoussakasta tuhdimman.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen linssi-moussaka

Ainekset

2
munakoisoa
6
Rosamunda-perunaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyrettä
1
tl
kanelia
1
tl
kuivattua oreganoa
2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
tlk
tomaattimurskaa
1
dl
vettä
1
prk (285 g)
kypsiä vihreitä linssejä
4
dl
kermaa
2
dl
vahvaa juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Kuori perunat ja leikkaa ne yhtä paksuiksi kuin munakoisot. Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Kuullota sipuleita öljytyssä kattilassa pari minuuttia. Lisää tomaattipyree, kaneli ja oregano, suola ja mustapippuri. Kuullota vielä pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Lisää lopuksi kypsät linssit.
  3. Lado munakoisoviipaleita voidellun uunivuoan pohjalle. Lisää kerros perunaviipaleita ja tomaatti-linssikastiketta. Toista niin, että päällimmäisenä ovat munakoisoviipaleet. Kaada joukkoon kerma ja ripottele pintaan reilusti juustoraastetta.
  4. Paista 200 asteessa 45 minuutista tuntiin. Peitä tarvittaessa foliolla. Tarkista perunoiden kypsyys terävällä veitsellä.

Vinkki! Halutessasi voit grillata munakoisoihin etukäteen kauniit raidat parilalla.

Kommentit (0)