Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Ihanan pehmeää ja sopivan makeaa. Ihastu tänä jouluna maa-artisokkalaatikkoon.
Ihanan pehmeää ja sopivan makeaa. Ihastu tänä jouluna maa-artisokkalaatikkoon.

Kokeile joululaatikkoa tänä vuonna maa-artisokkasoseesta. Valmis sose säästää kuorimisen vaivalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokka-mantelivuoka

Ainekset

1
pkt (400 g)
maa-artisokkasosetta (Suvituore)
1
pkt (150 g)
vegaanista tuorejuustoa (Oatly på mackan)
½
dl
mantelijauhetta
1
rkl
siirappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
Pinnalle
¾
dl
kuorittuja manteleita

Työvaiheet

  1. Sekoita maa-artisokkasose, tuorejuusto, mantelijauhe, siirappi ja mausteet kulhossa.
  2. Voitele pieni uunivuoka maidottomalla margariinilla ja kaada sose vuokaan. Tasoita pinta.
  3. Rouhi mantelit veitsellä karkeasti ja ripottele vuoan pinnalle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  4. Anna jäähtyä tunti ennen tarjoamista, jolloin vuoan rakenne hieman kiinteytyy.

Vinkki! Voit tehdä samalla ohjeella vuoan myös 400 grammasta palsternakka- tai bataattisosetta.

Kommentit (1)

Kuinka on

Hei,

Onko tämä tarkoitus tarjota kylmänä/huoneenlämpöisenä?

Vai lämmitetäänkö ennen syöntiä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Paahdettu lanttu piiloutui tähtien alle.
Paahdettu lanttu piiloutui tähtien alle.

Paahda hunajalla valellut lanttukuutiot pehmeiksi uunissa. Upea koristelu syntyy voitaikinasta tehdyistä tähtikuvioista. Lantut voi paahtaa jo etukäteen, mikä helpottaa joulukiireissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lanttua kuoren alla

Ainekset

kg
lanttua
½
dl
hunajaa
25
g
voita
tl
suolaa
8
timjaminoksaa
Taikinakuori
500
g
voitaikinalevyjä (pakaste)
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi lantut. Laita ne isoon uunivuokaan. Sekoita joukkoon hunaja, kuutioitu voi, suola ja timjaminoksat.
  2. Paahda lanttukuutioita 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes ne pehmenevät. Sekoita kuutioita vuoassa pari kertaa paahtamisen aikana.
  3. Kauli neljä taikinalevyä vuoan levyisiksi. Leikkaa levyistä veitsellä tai taikinapyörällä suikaleita. Kauli viidettä levyä ohuemmaksi ja ota siitä tähtimuotilla kuvioita.
  4. Nosta lanttuvuoka uunista. Asettele taikinasuikaleet ristikkäin lanttujen päälle. Koristele pinta lopuksi tähdillä.
  5. Voitele taikinapinta munalla ja jatka paistamista 15–20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Vinkki! Voit paahtaa lantut etukäteen ja ennen tarjoilua vain viimeistellä taikinapinnan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.

Kun varaat kypsymiseen aikaa, ohuiksi viipaleiksi leikatusta poronlihasta syntyy herkullinen ja murea käristys. Paras pari poronkäristykselle on kuohkea ja pehmeä muusi. Näin onnistut:

Ruskista erissä

Ruskista liha kohmeisena, vähän kerrallaan kuumassa padassa. Näin varmistat, että liha ruskistuu eikä ala kiehua omassa nesteessään. Jos nestettä kuitenkin irtoaa padan pohjalle ja ruskistuminen pysähtyy, kaada liemi kulhoon ja jatka ruskistamista. Lisää tarvittaessa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poron käristyslihaa (ohueksi viipaloitua poron lapaa, etuselkää tai paistia)
50
g
voita
4
dl
vettä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
perunamuusia
karpaloita tai puolukoita

Työvaiheet

  1. Jos käytät paloittelematonta poronlihaa, vuole se kohmeisena poikkisyin ohuiksi lastuiksi.
  2. Sulata ja kuumenna puolet voista isossa padassa. Lisää käristysliha pataan vähän kerrallaan. Paista kuumalla liedellä kauniin ruskeaksi. Siirrä jo ruskistunutta lihaa padan laidalle tai nostele lautaselle. Jatka käristämistä, kunnes kaikki liha on kauniisti ruskistunutta. Kumoa lihat takaisin pataan.
  3. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 1–2 tuntia.
  4. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa.

Kannattaa kokeilla – 3 muunteluvinkkiä!

Syksyinen sienikäristys

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon 200 g paistettuja suppilovahveroita ja muutama katajanmarja. Kaada haudutuksen lopussa joukkoon desilitra olutta.

Poro-kaalipata

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon hienonnettu sipuli, lohko valkokaalia ohueksi suikaloituna sekä kourallinen tuoretta timjamia. Lisää lopuksi joukkoon kuivattuja karpaloita ja tilkka hunajaa.

Poro-pekonikäristys

  • Jätä voi pois ja kuumenna tyhjässä padassa sen sijaan hienonnettua pekonia. Käristä poronliha pekonin rasvassa. Silppua joukkoon kaksi sipulia jatuoretta timjamia. Lisää 1 tl suolaa, ½ tl pippuria ja vesi. Hauduta ohjeen mukaan.

Kommentit (2)

Ahkku

Lappilainen pottuvoi l pottumuusi tehdään käsin survomalla puikulapotuista, johon lisätään voita, kokomaitoa ja ripaus suolaa.
EI KONEELLA ! Suutuntumaa pittää olla, pienet pottupaakut kuuluu asiaan.

Pentti

Koneella tulee liisteriä eikä pottumuusia

Kodin Kuvalehti Kuva Arto Vuohelainen
Lanttulaatikon voi tehdä myös valmiista juuressoseesta.
Lanttulaatikon voi tehdä myös valmiista juuressoseesta.

Tee lanttulaatikko (tai ainakin lanttusose!) hyvissä ajoin pakkaseen ja paista kypsäksi jouluaattona. Paras lanttulaatikko syntyy lantuista, joissa on häivähdys lilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
2 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lanttulaatikko

Ainekset

kg
lanttuja
½
dl
korppujauhoja
3
dl
kermaa
¼–½
tl
muskottipähkinää
1–3
tl
suolaa
3–4
rkl
siirappia
(2
rkl
sitruunamehua)
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä pehmeiksi. Valuta ja soseuta.
  2. Turvota korppujauhoja kermassa 10 minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi. Sekoita kaikki aineet jäähtyneeseen lanttuseokseen.
  3. Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Täytä vuoka puolilleen. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele lusikalla koristesyvennyksiä pintaan ja lisää muutama voinokare.
  4. Paista 150 asteessa uunin alatasolla 1½–2 tuntia.

Vinkki! Voit pakastaa laatikon raakana ja paistaa kypsäksi ennen tarjoilua. Myös pelkän lanttusoseen voi pakastaa.

Kommentit (1)

Imelletty Lanttulaatikko

Lanttulaatikko myös imeltämällä. 

Tämä on yksinkertainen perusohje. Lisäksi saostavia raaka-aineita voi käyttää lisäksi.
Voi maustaa, mutta hyvä maku saadaan yksinkertaisesti imeltämisestä, lantusta ja suolasta.

Näistä lähtee imelletty lanttulaatikko:

3 kg lanttuja
4-6 ruokalusikallista vehnäjauhoja
Niukasti vettä kypsentämiseen, soseuttamiseen ja imeltämiseen
50-150 g voita
Nestettä varoen niin että sose pysyy sakeana. Usein pieni määrä kermaa riittää.
2-3 teelusikallista suolaa.

Näin lähtee imelletty lanttulaatikko:

Kuori lantut ja paloittele reiluiksi lohkoiksi.

Keitä lohkotut lantut kattilassa vähässä suolattomassa vedessä kypsisksi. Ota keittovesi talteen.

Soseuta lantut kuumina kattilassa. Lisää hiukan kuumaa keittovettä - usein pieni tilkka riittää.

Jäähdytä sose 74-76 asteiseksi.

Lisää 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen jauhot.

Laita kansi sosekattilaan ja sosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään 3-4 tunniksi.
Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa ja samalla voi maistamalla varmistaa imeltymisen alkamisen ja seurata imeltymistä. 3 tunnin kohdalla voi maistaa - riittäisikö makeus.

Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ohuina siivuina sulamaan tai voisula. Lisätään suola. Nesteeksi riittää usein kerma, mtta maitoakin voi lisätä. Jos valmistusaineiksi lisätään sakeuttavia raaka-aineita, niin silloin voidaan nesteen määrää lisätä. Soseen tulee olla tässä vaiheessa sakean puuron kaltaista.

Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään muutamia voinokareita. Pinnalle voi sirotella korppujauhoja.

Aluksi paistetaan 200-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.

Paistetaan 2-4 tuntia.

RESEPTI MYSI LAHTINEN KUVA ARTO VUOHELAINEN
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos.
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos.

Hiljakseen hautuvasta paistista, suolakurkuista ja aurajuustosta syntyy syntisen herkullinen pata.

Mysi Lahtinen kertoi moskovanpadan synnystä Kodin Kuvalehdessä vuonna 2006 näin:

”Valmistin tätä pataa ensi kerran ystävillemme, jotka tulivat Leningrad Cowboysin konsertista Senaatintorilta jatkoille. Padan nimi juontaa juurensa esityksen pönäköistä neuvostoeversteistä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mysi Lahtisen moskovanpata

Ainekset

1
kg
naudan paistia
3
sipulia
3
venäläistä suolakurkkua
voita
3
rkl
hunajaa
2
tl
rouhittua mustapippuria
ripaus
cayennenpippuria
3
rkl
vehnäjauhoja
4–5
dl
voimakasta lihalientä
150
g
aurajuustoa
240
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. 
  2. Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja laita siivilään valumaan. Säästä liemi.
  3. Sulata padassa voi. Paista sipuleita viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia.
  4. Lisää pippurit. Paista vielä hetki, jotta pippurit ehtivät herätä. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  5. Kuutioi paisti. Paista pieni erä kuutioita kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan.
  6. Ripota vehnäjauhot lihakuutioitten päälle. Sekoita ainekset. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Murustele juusto liemeen. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  7. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.
  8. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoitten kanssa.

Kommentit (9)

Vierailija

Olipas herkullista! Ensi kerralla tosin jätän suolakurkkuliemen pois, tuli aika tuima suola.

-Katta /Arki(paska)ruokaa

Tämä on todella herkullinen. Jätin kans toisella kerralla tehtäessä suolakurkkuliemen pois. Juuri edellisen kommentoijan mainitseman liiallisen suolan takia. Muuten ihan parhautta talveen!

Sirpas

Olen valmistanut muutaman kerran ja on kyllä niin herkullista?

Nimi vaihtoon

Muuten hyvä, mutta Neuvostoliitossa ja nykyäänkin, on tuo sinihomejuusto hyvin kaukainen käsite. Kun taas suolakurkkuja ja smetanaa on saanut Suomesta aina.

Niiskuneiti

Mitenkähän nyhtökaura toimii ?

Vier.

Varmasti herkullista. En tosin tiedä onko tuo sinihomejuustoa aivan tarpeellista tässä. Aurajuusto ei kuullosta kovinkaan venäläiseltä. Nyt kuitenkin saatiin selville nimen tausta.

Ilkka

No tuohan on 

Stroganoffin resepti.

Sofia123

Tuo sinihomejuusto on aivan ehdoton tässä padassa. Tosin ruokailijat eivät sitä hoksaa että padassa on kasa sinihomejuustoa, Aura on tässä parasta.
Todella upea pata!! Kaikki joille olen tätä tehnyt ovat olleet onnesta sekaisin:)

Rämsey

Erittäin makoisa pata ja tulee tehtyä uudestaankin. Vaihdoin tuon auran savuporotuorejuustoon joka toimii kans.