Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo Ohje Sami Ruotsalainen

Käytä risottoon parsaa, herneenpalkoja, herneitä tai leikkopapuja - kaikki vihreät kasvikset käyvät.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vihreä kevätrisotto

Ainekset

1
kg
vihreitä kasviksia
1
kpl
salottisipulia
3
rkl
oliiviöljyä
4
dl
risottoriisiä
1
l
kasvislientä
50
g
voita
1
dl
parmesaania
tai
1
dl
pecorino-juustoa
basilikaa
lehtipersiljaa
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuorta
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

Leikkaa parsoista nuput irti ja paloittele varret. Huuhtele herneenpalot ja viipaloi ne. Kuori ja hienonna sipuli.

Kuullota sipulia öljyssä pannulla muutama minuutti. Lisää riisi ja jatka kuumentamista, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää kuumaa kasvislientä vähän kerrallaan. Lisää nestettä, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Älä keitä risottoa liian kuumalla lämmöllä.

Kypsennä noin 15 minuuttia ja lisää kasvikset pannulle. Jatka kypsentämistä muutama minuutti. Viimeistele risotto voilla, juustoraasteella ja hienonnetuilla yrteillä. Mausta sitruunamehulla, sitruunankuorella, mustapippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki! Kasvikset jäävät tällä tapaa valmistettuina rapeiksi ja niissä on puruvastusta. Jos pidät kypsemmistä kasviksista, lisää ne aiemmin risottoon. Voit myös esikeittää kasviksia vähässä vedessä ennen risottoon lisäämistä.

Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Juuresrösti

Ainekset

5
porkkanaa
1
pala (100 g)
palsternakkaa
1
pala (150 g)
selleriä
1
hapan omena
2
munaa
3
rkl
soijajauhoja
1
tl
rosmariinia
¾
tl
pippurisekoitusta
1
tl
suolaa
Paistamiseen
öljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta juurekset ja omena.
  2. Riko munat kulhoon. Lisää soijajauho ja mausteet. Turvota seosta 5 minuuttia.
  3. Lisää raaste ja sekoita tasaiseksi.
  4. Muodostele käsissä pieniä pihvejä. Paista kuumalla pannulla muutama minuutti puoleltaan, niin että pintaan tulee kaunis väri. Nosta röstit uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 200- asteisessa uunissa 10 minuuttia. Voit myös kypsentää pihvit suurella paistinpannulla, miedolla lämmöllä ilman uunia.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
noin 12 pihviä
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-piparjuuriröstit

Ainekset

800
g
punajuurta
150
g
perunaa
4
rkl
vehnäjauhoja
2
rkl
raastettua piparjuurta
2
munaa
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Paistamiseen
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Keitä perunoita 5–10 minuuttia. Jäähdytä ja kuori.
  2. Raasta punajuuret ja perunat karkeaksi raasteeksi. Sekoita joukkoon jauhot, piparjuuri ja munat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi ja anna taikinan levähtää jääkaapissa puolisen tuntia.
  3. Kuumenna rasva ohukaispannussa. Nostele pari ruokalusikallista punajuuripihvitaikinaa pannun koloihin ja tasoita pihviksi. Kypsennä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia molemmin puolin.
  4. Tarjoa tuoreella rakuunalla tai basilikalla maustetun kermaviilikastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurivuoka

Ainekset

6
kpl
punajuuria
2
kpl
hapanta omenaa
1
sipuli
150
g
sinihomejuustoa
rouhittua mustapippuria
timjamia
Liemi
4
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret ja omenat karkeaksi raasteeksi.
  2. Silppua sipuli.
  3. Levitä ainekset ja murennettu sinihomejuusto uunivuokaan.
  4. Ripottele mausteet pintaan ja kaada kasvisliemi päälle.
  5. Hauduta 200 asteessa 1½ tuntia. Annosvuoille riittää 45 minuuttia.

Kommentit (0)

Kuva Elvi Rista, kuvausjärjestely Suvi Rüster, resepti Pirkko Salminen, Kouvola
Annoksia
5
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurilaatikko

Ainekset

½
kg
punajuuria
vettä
1
ps (500 g)
pakastettua peruna-sipulisekoitusta
2
dl
tummaa soijarouhetta
4
dl
kasvislientä
musta- ja valkopippuria
dl
ruoka- tai kuohukermaa
150
g
sinihomejuustomuruja
Pinnalle
4
ruskeaa joulupiparia

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja paloittele kuutioiksi. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää punajuurikuutiot. Keitä 35–40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella.
  2. Mittaa kattilaan kasvisliemi ja soijarouhe. Kiehauta ja keitä 5 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt soijarouheeseen. Mausta musta- ja valkopippurilla. Jäähdytä.
  3. Voitele uunivuoka voilla. Sekoita punajuurisose, perunasipulisekoitus, soiijarouheet, ruokakerma ja sinihomejuustomurut uunivuoassa. Murenna pinnalle joulupipareita.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Paistos kuohuaa uunissa, joten varaa riittävän suuri uunivuoka.

Vinkki! Voit käyttää myös valmista, vakuumiin pakattua punajuurisosetta.

Kommentit (0)