Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Savusiika-pastasalaatti

Ainekset

200
g
simpukka- tai muuta pastaa
300
g
savusiikaa
1
kurkku
2
dl
tummia viinirypäleitä
1
omena
½
kerää
rapeaa salaattia
1
dl
tuoretta tillisilppua
Kastike
1
dl
kermaviiliä
2
rkl
makeaa chilikastiketta
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Kypsennä pasta napakaksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Paloittele tällä välin savukala.
  2. Pilko kurkku pieniksi paloiksi, huuhdo ja halkaise viinirypäleet. Kuori ja kuutioi omena, revi huuhdottu salaatti sopiviksi suupaloiksi. Sekoita kaikki yhteen tillisilpun kanssa.
  3. Yhdistä keskenään kastikeainekset ja lisää ne pastan sekaan paloiteltujen kasvisten, hedelmäpalojen ja salaatin kanssa. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.

Itse tehty kaalisalaatti on halpaa, hyvää ja riittoisaa. Myös lohifilettä saa usein järkihintaan. Sokerisuolattuna kala säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Sokerisuolattu lohi ja keltainen kaalisalaatti

Ainekset

Sokerisuolattu lohi
800
g
lohifileetä
3
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
hienoa merisuolaa
1
oksa rosmariinia
½
dl
tilliä
Keltainen kaalisalaatti
1
kg
keräkaalia
30
g
tuoretta inkivääriä
1
ruukku tuoretta korianteria
1
tl
suolaa
Kastike
1
dl
omenaviinietikkaa
1
dl
sokeria
½
dl
rypsiöljyä
2
tl
seesamiöljyä

Työvaiheet

  1. Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Leikkaa lohi 2–4 tasakokoiseen palaan.
  2. Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja suola. Lisää rosmariinin oksa ja anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Laita lohifilee suljettavaan muovipussiin. Kaada jäähtynyt liemi joukkoon. Sulje pussi, paina ilma pois ja laita jääkaappiin maustumaan 1–2 vuorokaudeksi.
  4. Ota lohi liemestä, pyyhi kuivaksi ja hienonna päälle tuoretta tilliä ennen tarjoilua. Leikkaa paloiksi tai ohuiksi siivuiksi.

Keltainen kaalisalaatti

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai juustohöylällä. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna korianteri.
  2. Laita kaalit isoon kulhoon ja ripottele joukkoon suolaa. Hiero kaalia käsin muutama minuutti, jotta se hieman mehustuu ja pehmenee. Lisää inkivääri ja korianteri.
  3. Kiehauta kastikkeen ainekset kattilassa niin, että sokeri sulaa liemeen. Anna jäähtyä hetki. Sekoita liemi kaalin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Sekoita pari kertaa maustumisen aikana.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Hiukan hapan ja hedelmäinen sumakki on loistava kastikkeen mauste.
Hiukan hapan ja hedelmäinen sumakki on loistava kastikkeen mauste.

Lähi-idän maistuva fattoush-salaatti syntyy rapeaksi paistetusta pitaleivästä, tomaateista, retiiseistä ja tölkkilinsseistä. Lisää kouratolkulla yrttejä ja reippaasti herkullista kastiketta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Fattoush-salaatti linsseillä

Ainekset

4
esipaistettua pitaleipää (esim. Sun)
2 + 2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
juustokuminaa
¼
tl
jauhettua chiliä
1
prk (285 g)
vihreitä linssejä
2
rs (à 200 g)
kirsikkatomaatteja
1
nippu retiisejä
1
nippu kevätsipulia
1
ruukku tuoretta minttua
1
ruukku tuoretta persiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan mehu
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Sumakkikastike
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
1
dl
öljyä
2
tl
sumakkia (esim. Al’Fes)
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin sumakkikastike. Raasta valkosipuli kulhoon ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää öljy, sumakki, sokeri ja suola. Sekoita kastike tasaiseksi.
  2. Leikkaa pitaleipä suupaloiksi ja laita palat kulhoon. Sekoita joukkoon 2 rkl öljyä, juustokuminaa ja chiliä. Levitä uunipellille ja paahda kullanruskeiksi 200-asteisessa uunissa noin 5–8 minuuttia.
  3. Valuta linssit. Pilko tomaatit ja retiisit, leikkaa sipuli suikaleiksi ja hienonna yrtit. Yhdistä kulhossa linssit, kasvikset ja yrtit. Hienonna valkosipuli ja lisää salaatin joukkoon. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.
  4. Lisää pitaleivät ja kastike salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Helpoin tapa maustaa broileri on hieroa kuivamausteet lihan pintaan.
Helpoin tapa maustaa broileri on hieroa kuivamausteet lihan pintaan.

Tässä salaatissa kana saa makua sitruunankuoriraasteesta ja yrteistä. Lämpimien kasvisten vastapainoksi sopivat kevyet miniversot.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin kanasalaatti

Ainekset

1
rs (500 g)
broilerin fileepihvejä
1
rkl
öljyä
2
tl
Provencen yrttisekoitusta
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Salaatti
1
pkt (200 g)
versoparsakaaleja eli broccolineja
2
pientä (à 200 g)
kesäkurpitsaa
1
dl
cashewpähkinöitä
1
rkl
öljyä
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Päälle
1
pkt
versosekoitusta (Mimis)
sitruunalohkoja

Työvaiheet

  1. Kaada broilerifileiden pakkauksesta neste pois. Mittaa rasiaan fileiden päälle öljy, yrttisekoitus, sitruunankuoriraaste, suola ja pippuri. Hiero mausteet fileisiin. Anna maustua vajaan tunnin peitettynä huoneenlämmössä.
  2. Huuhdo kasvikset. Puolita versoparsakaalit pitkittäin. Viipaloi kesäkurpitsat.
  3. Paahda cashewpähkinät kevyesti kuivalla pannulla. Siirrä lautaselle.
  4. Lisää pannulle öljyä. Paista broilerinfileet molemmin puolin kypsiksi keskilämmöllä. Paistoaika on noin 5 minuuttia/puoli. Kypsyyden näet halkaisemalla fileen paksuimmasta kohdasta. Nosta fileet ja niistä irronnut liemi lautaselle.
  5. Lisää öljyä. Paista versoparsakaalit ja kesäkurpitsat nopeasti molemmin puolin melko kovalla lämmöllä. Mausta sitruunankuorella, suolalla ja pippurilla.
  6. Levitä versoparsakaalit ja kesäkurpitsat vadille. Leikkaa broilerit vinoviipaleiksi ja nostele ainesten päälle. Kaada päälle broilerin paistamisesta irronnut mausteliemi. Levitä päälle cashewpähkinät ja versoseos. Viimeistele sitruunamehulla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Nahattomista broilerin fileepihveistä saa kätevästi tasakokoisia suikaleita saksimalla.
Nahattomista broilerin fileepihveistä saa kätevästi tasakokoisia suikaleita saksimalla.

Tuttu kanapasta muuntuu vielä herkullisemmaksi smetanan, sitruunan ja dijoninsinapin avulla. Usko pois, annos ei kaipaa edes parmesaania.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen kanapasta

Ainekset

1
rs (500 g)
broilerin fileepihvejä
1
sipuli
1
rkl
öljyä
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rkl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
300
g
pastaa (esim. trottole)
Päälle
1
ps
kevätsipulia hienonnettuna
1
rkl
kapriksia
sitruunaa

Työvaiheet

  1. Ota broilerit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta. Leikkaa fileet vinoviipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Paista broilerisuikaleet kuumalla pannulla öljyssä ahkerasti käännellen. Lisää sipuli ja anna kuullottua. Lusikoi joukkoon smetana. Alenna lämpöä ja hauduta kannen alla muutama minuutti.
  3. Lisää sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu, sinappi, suola ja pippuri. Pyöräytä sekaisin.
  4. Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin.
  5. Yhdistä pasta ja kastike. Anna vetäytyä hetki kannen alla. Viimeistele annokset kevätsipulilla, kapriksilla ja sitruunalla.

Kommentit (0)