Resepti Mario Batali Kuva Sami Repo

Mario Batalin kommentti: Tämän ruuan salaisuus piilee munakoisojen laadussa. Vanhemmissa, isoissa munakoisoissa on usein isommat siemenkotelot, joten ne voivat maistua kitkeriltä. Valitse ruokaan pieniä tai keskikokoisia munakoisoja. Jos et löydä ricotta salataa, korvaa se nuorella pecorino- tai tai provolonejuustolla.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pasta Norma Mario Batalin tapaan

Ainekset

noin 1
kg
pieniä tai keskikokoisia munakoisoja
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
6
rkl
oliiviöljyä
400
g
penneä tai muuta pastaa
1
annos
tomaattikastiketta
dl
paahdettuja leivänmuruja
1
dl
raastettua pecorino-juustoa
noin 10
basilikanlehteä
noin 250
g
ricotta salataa (lampaanmaitojuustoa)
Perustomaattikastike (noin 7 dl valmista kastiketta)
4
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
noin ¾
dl
oliiviöljyä
3
rkl
timjamia hienonnettuna
½
porkkana raasteena
2
prk (à 400 g)
kokonaisia, kuorittuja tomaatteja
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita ruoka tomaattikastikkeen tekemisellä: uori ja hienonna sipulit. Lämmitä öljy paistinpannulla. Lisää sipulit ja paista keskilämmöllä kypsiksi. Lisää timjami ja porkkana. Jatka paistamista, kunnes porkkana on melkein kypsää (noin 5 minuuttia). Lisää tomaatit pannulle. Anna seoksen kiehahtaa. Vähennä lämpö ja anna seoksen porista miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla.
  2. Sen jälkeen kiehauta iso kattilallinen vettä pastaa varten ja lisää joukkoon 2 teelusikallista suolaa.
  3. Leikkaa munakoisot viipaleiksi. Mittaa 3 ruokalusikallista öljyä isolle, pinnoitetulle pannulle ja kuumenna. Paista munakoisoviipaleet kullakeltaisiksi molemmilta puolilta. Paista muutamassa erässä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Nosta paistetut viipaleet valumaan talouspaperilla päällystetylle vadille. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä.
  5. Keitä penne suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan siten, että vähennät keittoajasta 2 minuuttia. Nosta pasta siivilään ja valuta päälle kylmää vettä. Valuta ylimääräinen vesi pois. Nosta pasta isoon kulhoon ja sekoita joukkoon 2½ dl tomaattikastiketta.
  6. Kaada vuoan pohjalle noin ½ dl tomaattikastiketta. Ripottele päälle puolet leivänmuruista, puolet pastasta ja puolet munakoisoviipaleista. Painele ne hieman tiiviimmin vuokaan kädellä. Valuta päälle noin puoli desiä tomaattikastiketta, puolet pecorino-juustoraasteesta ja puolet basilikanlehdistä. Toista toinen kerros samalla tavalla. Ripottele päällimmäiseksi ensin juustoraaste ja sitten leivänmurut. Pirskota päälle 2 ruokalusikallista öljyä.
  7. Paista uunin keskitasolla 45 minuutta. Anna levätä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. 
  8. Lusikoi reilu annos vuokaa lautaselle ja raasta päälle ricottaa. Tarjoile vihreän salaatin kanssa.

Vinkki! Tomaattikastike säilyy jääkaapissa noin viikon ja pakastimessa noin 6 kuukautta. Jos tomaattikastikkeen tekeminen tuntuu liian työläältä, voit halutessasi korvata sen kaupan valmiilla tomaattipastakastikkeilla.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Video Ninna Lindström
Lentävä lautanen -videolla syntyy helppo ja nopea pastasalaatti, joka pelastaa kaikenikäiset kokit nälkäkiukulta.

Pastasalaatti on kesän monitoimiruoka, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Taltuta salaatilla lounasnälkä, pakkaa piknikille evääksi tai nauti välipalaksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen pastasalaatti

Ainekset

4
dl
kuviopastaa
1
l
vettä ja 1 tl suolaa pastan keittämiseen
2
rkl
rypsiöljyä
10
kirsikkatomaattia
6
aurinkokuivattua tomaattia
1
pkt (200 g)
salaatti- tai fetajuustokuutioita
½
dl
auringonkukansiemeniä
1
ruukku
basilikaa
Kastike
½
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pasta. Keitä pasta kypsäksi. (Tarkista pastan kypsennysaika pakkauksesta.)
  2. Valuta kypsä pasta lävikössä ja siirrä kulhoon. Sekoita öljy pastan joukkoon.
  3. Huuhtele kirsikkatomaatit ja halkaise ne. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Siirrä molemmat pastan joukkoon.
  4. Lisää juustokuutiot ja auringonkukansiemenet pastan joukkoon. Nypi basilikanlehdet salaattiin.
  5. Mittaa kastikkeen aineet pieneen kulhoon ja sekoita. Kaada kastike pastasalaatin joukkoon ja sekoittele nostellen kaikkialle salaattiin.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Hyödynnä pakastimen perukoille unohtuneet vihannekset nopeassa pastassa.
Hyödynnä pakastimen perukoille unohtuneet vihannekset nopeassa pastassa.

Pakastevihannekset kypsyvät samassa kattilassa pastan kanssa. Yhtä nopeasti pannulla kiehahtaa erityisen maukas tomaattikastike.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pakastimentyhjennyspasta

Ainekset

2
l
vettä
300
g
pastaa
2
kasvisliemikuutiota
1
l
pakastevihanneksia esim. palkopapuja, herne-maissi-paprikaa tai vihannessekoitusta
1
pkt (200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Kastike
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
4
rkl
tomaattien mausteöljyä
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
tuoreita tai pakastettuja yrttejä: basilikaa, persiljaa, ruohosipulia tai timjamia
1
ruukku herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää liemikuutiot ja pasta. Keitä 5 minuuttia, sekoita välillä. Lisää kasvikset joukkoon ja keitä 3 minuuttia. Tarkista pastan kypsyys. Valuta pasta ja vihannekset.
  2. Yhdistä pastan kiehuessa tomaattikastikkeen ainekset tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa. Soseuta.
  3. Kaada kastike kuumalle pannulle ja kiehauta. Anna hautua 5 minuuttia. Sekoita joukkoon pasta ja vihannekset. Murenna päälle vuohenjuustoa ja lisää lopuksi tuoreita tai pakastettuja yrttejä.

Vinkki! Voit hyödyntää samaan pastaan pakastimesta myös katkaravut ja kalapalat

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Tästä lasagnesta riittää isolle porukalle!
Tästä lasagnesta riittää isolle porukalle!

Kasvislasagne on monivaiheinen, muttei vaikea valmistaa. Valitse astia, jonka voit nostaa suoraan uunista pöytään.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvis-vuohenjuustolasagne

Ainekset

1
pkt
lasagnelevyjä
Kasviskastike
1
kesäkurpitsa
2
porkkanaa
1
iso sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
pieni munakoiso
1
paprika
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
kasvisliemikuutiota
1
tl
kanelia
½-1
tl
rouhittua mustapippuria
Juustokastike
50
g
voita tai margariinia
1
dl
voita tai margariinia
1
l
maitoa
200
g
juustoraastetta
1-2
tl
suolaa
1
tl
rouhittua viherpippuria
½
tl
muskottipähkinää
Pinnalle
2
dl
juustoraastetta
1
pötkö (noin 150 g)
vuohenjuustoa
oliiveja
kirsikkatomaatteja

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsa, kuoritut porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi munakoiso ja leikkaa viipaleet suupaloiksi. Ruskista pannulla öljyssä.
  2. Halkaise paprika, poista siemenet, suikaloi ja paloittele. Kaada tomaattimurskat paistokasariin tai isoon kattilaan. Kuumenna liemikuutioiden kanssa.
  3. Kuullota loput kasvikset kolmessa erässä pannulla öljyssä. Lisää kasvikset tomaattimurskan joukkoon ja hauduta hiljalleen mausteiden kanssa kannen alla puolisen tuntia. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa.
  4. Keitä tällä välin juustokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä niitä hämmennellen muutama minuutti. Lisää maito vähän kerrallaan. Hämmennä koko ajan vispilällä, kunnes seos on kuumaa.
  5. Lisää juustoraaste vähän kerrallaan ja jatka kuumentamista, kunnes juusto on sulanut ja kastike saennut.
  6. Levitä ison lasagnevuoan pohjalle kerros kasviskastiketta. Levitä sen päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä lasagnelevyjen päälle kasviskastiketta, sen päälle juustokastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä. Täytä vuokaan 4-5 kerrosta.
  7. Jätä lasagnelevyt päällimmäiseksi, levitä niiden päälle juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Leikkaa vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet lasagnen päälle oliivien ja halkaistujen kirsikkatomaattien kanssa.
  8. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Koristele lasagne pikkutomaateilla. Anna ruuan vetäytyä vartti ennen tarjoilua.
Koristele lasagne pikkutomaateilla. Anna ruuan vetäytyä vartti ennen tarjoilua.

Lasagnen valmistus vaatii aikaa mutta on yllättävän helppoa. Lasagnea voi muunnella vaihtelemalla kasviksia ja kokeilemalla jauhelihan tilalla vaikka tonnikalaa.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen lasagne

Ainekset

9
lasagnelevyä
voita, margariinia tai öljyä vuoan voiteluun
Jauhelihakastike
1
rkl
öljyä
1
sipuli
1
porkkana
2
valkosipulinkynttä
400
g
jauhelihaa
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
kuivattua basilikaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
sokeria
½–1
tl
suolaa
500
g
tomaattimurskaa
1
dl
vettä
Valkokastike
50
g
voita tai margariinia
1
dl
vehnäjauhoja
1
l
maitoa
150
g
juustoraastetta
¼
tl
muskottipähkinää
suolaa, riippuen juuston suolaisuudesta
Pinnalle
parmesaania tai muuta juustoa raasteena
kirsikkatomaatteja
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi sipuli ja porkkana pieniksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistokasarissa ja ruskista jauheliha. Lisää sipuli, porkkana ja valkosipuli. Paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää mausteet ja tomaattimurska. Huuhdo tomaattipurkki desillä vettä ja lisää kastikkeeseen. Anna kiehua hiljakseen 2–3 minuuttia.
  2. Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi, mutta älä anna ruskistua. Lisää maito muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Kuumenna pohjaa myöten sekoitellen ja anna kiehua 1–2 minuuttia. Lisää juusto ja mausteet.
  3. Voitele lasagnevuoka. Levitä pohjalle ¼ jauhelihakastikkeesta, päälle juustokastiketta ja sen päälle kolme lasagnelevyä. Toista pari kertaa.
  4. Lusikoi päällimmäiseksi loppu jauhelihakastike ja reilusti juustokastiketta. Viimeistele juustoraasteella.
  5. Kypsennä lasagnea 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Kommentit (0)