Resepti Mario Batali Kuva Sami Repo

Mario Batalin kommentti: Tämän ruuan salaisuus piilee munakoisojen laadussa. Vanhemmissa, isoissa munakoisoissa on usein isommat siemenkotelot, joten ne voivat maistua kitkeriltä. Valitse ruokaan pieniä tai keskikokoisia munakoisoja. Jos et löydä ricotta salataa, korvaa se nuorella pecorino- tai tai provolonejuustolla.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pasta Norma Mario Batalin tapaan

Ainekset

noin 1
kg
pieniä tai keskikokoisia munakoisoja
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
6
rkl
oliiviöljyä
400
g
penneä tai muuta pastaa
1
annos
tomaattikastiketta
dl
paahdettuja leivänmuruja
1
dl
raastettua pecorino-juustoa
noin 10
basilikanlehteä
noin 250
g
ricotta salataa (lampaanmaitojuustoa)
Perustomaattikastike (noin 7 dl valmista kastiketta)
4
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
noin ¾
dl
oliiviöljyä
3
rkl
timjamia hienonnettuna
½
porkkana raasteena
2
prk (à 400 g)
kokonaisia, kuorittuja tomaatteja
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita ruoka tomaattikastikkeen tekemisellä: uori ja hienonna sipulit. Lämmitä öljy paistinpannulla. Lisää sipulit ja paista keskilämmöllä kypsiksi. Lisää timjami ja porkkana. Jatka paistamista, kunnes porkkana on melkein kypsää (noin 5 minuuttia). Lisää tomaatit pannulle. Anna seoksen kiehahtaa. Vähennä lämpö ja anna seoksen porista miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla.
  2. Sen jälkeen kiehauta iso kattilallinen vettä pastaa varten ja lisää joukkoon 2 teelusikallista suolaa.
  3. Leikkaa munakoisot viipaleiksi. Mittaa 3 ruokalusikallista öljyä isolle, pinnoitetulle pannulle ja kuumenna. Paista munakoisoviipaleet kullakeltaisiksi molemmilta puolilta. Paista muutamassa erässä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Nosta paistetut viipaleet valumaan talouspaperilla päällystetylle vadille. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä.
  5. Keitä penne suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan siten, että vähennät keittoajasta 2 minuuttia. Nosta pasta siivilään ja valuta päälle kylmää vettä. Valuta ylimääräinen vesi pois. Nosta pasta isoon kulhoon ja sekoita joukkoon 2½ dl tomaattikastiketta.
  6. Kaada vuoan pohjalle noin ½ dl tomaattikastiketta. Ripottele päälle puolet leivänmuruista, puolet pastasta ja puolet munakoisoviipaleista. Painele ne hieman tiiviimmin vuokaan kädellä. Valuta päälle noin puoli desiä tomaattikastiketta, puolet pecorino-juustoraasteesta ja puolet basilikanlehdistä. Toista toinen kerros samalla tavalla. Ripottele päällimmäiseksi ensin juustoraaste ja sitten leivänmurut. Pirskota päälle 2 ruokalusikallista öljyä.
  7. Paista uunin keskitasolla 45 minuutta. Anna levätä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. 
  8. Lusikoi reilu annos vuokaa lautaselle ja raasta päälle ricottaa. Tarjoile vihreän salaatin kanssa.

Vinkki! Tomaattikastike säilyy jääkaapissa noin viikon ja pakastimessa noin 6 kuukautta. Jos tomaattikastikkeen tekeminen tuntuu liian työläältä, voit halutessasi korvata sen kaupan valmiilla tomaattipastakastikkeilla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Pastasalaatti

Ainekset

400
g
pastaa
2
sitruunan mehu
3
paprikaa
200
g
fetajuustoa
20
aurinkokuivattua tomaattia
100
g
pinjansiemeniä
3-4
dl
oliiveja
500
g
kirsikkatomaatteja
rucolaa

Työvaiheet

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi vesi pois ja kaada pasta kulhoon. Lisää hieman oliiviöljyä ja suolaa tai sormisuolaa. Sekoita hyvin.
  2. Halkaise paprikat, poista siemenet ja suikaloi. Ruskista suikaleet kuumalla pannulla pienessä öljymäärässä. Paloittele feta ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita muut aineet yhteen paitsi rucola ja pinjansiemenet. Anna salaattipohjan vetäytyä jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään.
  3. Paahda pinjansiemenet kuumalla, kuivalla pannulla. Voit paahtaa ne jo edellisenä päivänä. Sekoita reilusti rucolaa salaatin sekaan juuri ennen tarjoilua. Koristele pinjansiemenillä ja tarjoa hummuksen kanssa.

Vinkki! Paahda kuumassa uunissa serranokinkun siivuja. Jäähdytä. Murenna reiluiksi paloiksi ja laita salaatin sekaan. Kastikkeeksi sopii hummuksen sijaan myös kaupan valmis balsamicosiirappi.

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Arto Vuohelainen

Kokkaa lasagnea reilu annos, sillä ruoka on yhtä hyvää seuraavanakin päivänä.

Tonnikalalasagne on helppo ja herkullinen ruoka, jota voi muunnella maun mukaan.

Juustokastikkeeseen voi ujuttaa ranskankerman ja smetanan loput. Tonnikalakastikkeen joukkoon voi lisätä sitruunamehua, oliiveja tai pinaattia. Kastikevälejä voi mehevöittää halkaistuilla kirsikkatomaateilla...

Annoksia
6-8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Pia Inberg
Vartissa valmistuva lohipasta on arjen pelastaja.
Vartissa valmistuva lohipasta on arjen pelastaja.

Varoitus! Tähän lohipastaan jää helposti koukkuun.

Lohipasta on arjen suosikkiruokien klassikko. Tässä versiossa käytetään gluteenitonta spagettia ja ainekset pilkotaan suoraan pannulle.

Syömään pääsee heti, kun pasta on kiehunut.

 

...

Vaikeustaso
Helppo

Lohipasta

Työvaiheet

  1. Laita spagetti kiehumaan runsaaseen suolattuun veteen.
  2. Kuullota pannulla punasipulia, pilko joukkoon kylmäsavulohi ja kypsennä pari minuuttia.
  3. Lisää tuorejuusto ja ruokakerma. Anna kastikkeen tekeytyä pannulla sen aikaa, että tuorejuusto sulaa.
  4. Viimeistele maku juuri puristetulla sitruunamehulla ja tuoreella tillillä, jota voit hienontaa joukkoon vaikka koko ruukullisen.
  5. Lopuksi pasta kaadetaan kastikkeen päälle ja koko komeus sekoitetaan.

Kommentit (0)

Resepti Elina Jyväs Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsa-sienirisotto

Ainekset

1
l
puhdistettuja ruokasieniä (esim. herkkutatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita)
1
salottisipuli
300
g
keltaista syyskurpitsaa (kuorittuna ja siemenet poistettuna)
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä
4
dl
risottoriisiä
2
dl
kuivaa valkoviiniä tai kuivaa sherryä
1
l
kuumaa kasvislientä
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
Viimeistelyyn
1
rkl
voita
1
pkt (80 g)
ilmakuivattua kinkkua
tuoretta salviaa

Työvaiheet

  1. Esikäsittele puhdistetut sienet. Leikkaa ne pienemmiksi paloiksi tai viipaleiksi. Kuullota kuumassa pannussa niin, että ylimääräinen neste haihtuu pois. Kuori ja silppua sipuli. Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet. Leikka kurpitsan malto pienemmiksi kuutioiksi.
  2. Kuumenna kattilassa voi ja öljy. Lisää sipuli ja kurpitsakuutiot. Kuullota hetki, mutta älä anna ainesten saada väriä. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä hetki, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini tai sherry. Keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
  3. Lisää sitten kuullotetut sienet ja kuumaa kasvislientä aina muutama kauhallinen kerrallaan. Kypsennä risottoa keskilämmöllä, sekoittele silloin tällöin. Lisää nestettä vasta kun edellinen erä on lähes täysin imeytynyt riisiin. Risoton kypsyminen vie noin 20 minuuttia.
  4. Valmiin risoton rakenne saa olla melko löysää ja riisin tulee jäädä sisältä vielä hieman napakaksi, al denteksi. Mausta valmis risotto suolalla ja pippurilla. Ota risotto pois levyltä, lisää 1 rkl voita ja hauduta kannen alla vielä hetki.
  5. Kuumenna paistinpannu ja paista kinkkuviipaleet omassa rasvassaan rapeiksi ja kauniin värisiksi. Nosta kinkkuviipaleet talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy. Viimeistele risotto murennetulla, ilmakuivatulla kinkulla ja tuoreella salvialla. Tarjoa heti.

Vinkki! Voit halutessasi jättää kurpitsan pois. Risoton voi valmistaa myös kuivatuista sienistä. Liota noin ½ dl kuivattuja sieniä haaleassa vedessä noin 30 minuuttia. Valuta. Silppua sienet ja säästä liotusliemi. Hyödynnä liemi risotossa. Lisää sienet risottoon valmistuksen alkuvaiheessa, heti kun viini on imeytynyt riisiin.

Kommentit (0)