Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen

Jos jatkuva hämmentäminen ei ole sinun juttusi, kokeile uunirisottoa. Se valmistuu melkein itsekseen, ja samalla lämmöllä kypsyvät myös juurekset kyytipojaksi.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Uunirisotto kasvisten kera

Ainekset

700
g
juureksia
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
voita
1
kpl
sipulia
3
kpl
valkosipulinkynttä
3
dl
risottoriisiä
1.5
dl
valkoviiniä tai
1.5
dl
kuohuviiniä
5.5
dl
kasvislientä
100
g
vuohenjuustoa
4
rkl
smetanaa
1
dl
ruohosipulia
mustapippuria

Työvaiheet

Lämmitä kiertoilmauuni 175 asteeseen. Kuori ja leikkaa juurekset ohuehkoiksi lohkoiksi. Laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Valuta päälle 2 ruokalusikallista öljyä. Paista uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes juurekset ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tee risotto juuresten kypsyessä. Mittaa 2 ruokalusikallista öljyä uuninkestävään astiaan. Kuori ja hienonna sipulit. Laita ne voin kanssa uunivuokaan. Kuullota sipulia vuoassa uunissa noin 3 minuuttia. Lisää joukkoon riisi ja sekoita hyvin.
Kaada joukkoon viini. Kypsennä noin 5 minuuttia.
Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi ja sekoita huolellisesti. Peitä kannella tai foliolla. Kypsennä noin 20 minuuttia tai kunnes riisi on napakan kypsää.
Sekoita muutaman kerran paistamisen aikana ja lisää tarvittaessa kasvislientä, jos risotto tuntuu kypsennyksen loppuvaiheessa kuivalta. Sekoita joukkoon murusteltu vuohenjuusto, smetana ja yrttisilppu. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoa salaatin kanssa.'

Vinkki! Uunirisottoon sopivat esimerkiksi juuriselleri, punajuuri ja raitajuuri.

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Pastasalaatti

Ainekset

400
g
pastaa
2
sitruunan mehu
3
paprikaa
200
g
fetajuustoa
20
aurinkokuivattua tomaattia
100
g
pinjansiemeniä
3-4
dl
oliiveja
500
g
kirsikkatomaatteja
rucolaa

Työvaiheet

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi vesi pois ja kaada pasta kulhoon. Lisää hieman oliiviöljyä ja suolaa tai sormisuolaa. Sekoita hyvin.
  2. Halkaise paprikat, poista siemenet ja suikaloi. Ruskista suikaleet kuumalla pannulla pienessä öljymäärässä. Paloittele feta ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita muut aineet yhteen paitsi rucola ja pinjansiemenet. Anna salaattipohjan vetäytyä jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään.
  3. Paahda pinjansiemenet kuumalla, kuivalla pannulla. Voit paahtaa ne jo edellisenä päivänä. Sekoita reilusti rucolaa salaatin sekaan juuri ennen tarjoilua. Koristele pinjansiemenillä ja tarjoa hummuksen kanssa.

Vinkki! Paahda kuumassa uunissa serranokinkun siivuja. Jäähdytä. Murenna reiluiksi paloiksi ja laita salaatin sekaan. Kastikkeeksi sopii hummuksen sijaan myös kaupan valmis balsamicosiirappi.

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Arto Vuohelainen

Kokkaa lasagnea reilu annos, sillä ruoka on yhtä hyvää seuraavanakin päivänä.

Tonnikalalasagne on helppo ja herkullinen ruoka, jota voi muunnella maun mukaan.

Juustokastikkeeseen voi ujuttaa ranskankerman ja smetanan loput. Tonnikalakastikkeen joukkoon voi lisätä sitruunamehua, oliiveja tai pinaattia. Kastikevälejä voi mehevöittää halkaistuilla kirsikkatomaateilla...

Annoksia
6-8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Pia Inberg
Vartissa valmistuva lohipasta on arjen pelastaja.
Vartissa valmistuva lohipasta on arjen pelastaja.

Varoitus! Tähän lohipastaan jää helposti koukkuun.

Lohipasta on arjen suosikkiruokien klassikko. Tässä versiossa käytetään gluteenitonta spagettia ja ainekset pilkotaan suoraan pannulle.

Syömään pääsee heti, kun pasta on kiehunut.

 

...

Vaikeustaso
Helppo

Lohipasta

Työvaiheet

  1. Laita spagetti kiehumaan runsaaseen suolattuun veteen.
  2. Kuullota pannulla punasipulia, pilko joukkoon kylmäsavulohi ja kypsennä pari minuuttia.
  3. Lisää tuorejuusto ja ruokakerma. Anna kastikkeen tekeytyä pannulla sen aikaa, että tuorejuusto sulaa.
  4. Viimeistele maku juuri puristetulla sitruunamehulla ja tuoreella tillillä, jota voit hienontaa joukkoon vaikka koko ruukullisen.
  5. Lopuksi pasta kaadetaan kastikkeen päälle ja koko komeus sekoitetaan.

Kommentit (0)

Resepti Elina Jyväs Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsa-sienirisotto

Ainekset

1
l
puhdistettuja ruokasieniä (esim. herkkutatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita)
1
salottisipuli
300
g
keltaista syyskurpitsaa (kuorittuna ja siemenet poistettuna)
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä
4
dl
risottoriisiä
2
dl
kuivaa valkoviiniä tai kuivaa sherryä
1
l
kuumaa kasvislientä
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
Viimeistelyyn
1
rkl
voita
1
pkt (80 g)
ilmakuivattua kinkkua
tuoretta salviaa

Työvaiheet

  1. Esikäsittele puhdistetut sienet. Leikkaa ne pienemmiksi paloiksi tai viipaleiksi. Kuullota kuumassa pannussa niin, että ylimääräinen neste haihtuu pois. Kuori ja silppua sipuli. Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet. Leikka kurpitsan malto pienemmiksi kuutioiksi.
  2. Kuumenna kattilassa voi ja öljy. Lisää sipuli ja kurpitsakuutiot. Kuullota hetki, mutta älä anna ainesten saada väriä. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä hetki, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini tai sherry. Keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
  3. Lisää sitten kuullotetut sienet ja kuumaa kasvislientä aina muutama kauhallinen kerrallaan. Kypsennä risottoa keskilämmöllä, sekoittele silloin tällöin. Lisää nestettä vasta kun edellinen erä on lähes täysin imeytynyt riisiin. Risoton kypsyminen vie noin 20 minuuttia.
  4. Valmiin risoton rakenne saa olla melko löysää ja riisin tulee jäädä sisältä vielä hieman napakaksi, al denteksi. Mausta valmis risotto suolalla ja pippurilla. Ota risotto pois levyltä, lisää 1 rkl voita ja hauduta kannen alla vielä hetki.
  5. Kuumenna paistinpannu ja paista kinkkuviipaleet omassa rasvassaan rapeiksi ja kauniin värisiksi. Nosta kinkkuviipaleet talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy. Viimeistele risotto murennetulla, ilmakuivatulla kinkulla ja tuoreella salvialla. Tarjoa heti.

Vinkki! Voit halutessasi jättää kurpitsan pois. Risoton voi valmistaa myös kuivatuista sienistä. Liota noin ½ dl kuivattuja sieniä haaleassa vedessä noin 30 minuuttia. Valuta. Silppua sienet ja säästä liotusliemi. Hyödynnä liemi risotossa. Lisää sienet risottoon valmistuksen alkuvaiheessa, heti kun viini on imeytynyt riisiin.

Kommentit (0)