Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Rucolan maku on parhaimmillaan, kun lisäät sen valmiin pizzan päälle.

Annoksia
2
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gorgonzolapizza

Ainekset

2
kpl
valmista pizzapohjaa pakasteesta
tai
Pohja
2.5
dl
vettä
2
tl
kuivahiivaa
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
öljyä
Tomaattikastike
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattipyreetä
pestokastiketta
3
rkl
sokeria
mustapippuria
Päälle
2
kpl
punasipulia
6
kpl
tomaattia
200
g
sinihomejuustoa
2
rkl
pizzamaustetta
rucolaa

Työvaiheet

  1. Keitä ensin tomaattikastike. Kaada kaikki aineet kattilaan ja keitä hiljalleen puolisen tuntia kannen alla. Sekoita välillä. Jäähdytä.
  2. Jos valmistat itse taikinan, lisää kuivahiiva, suola ja jauhot kuumahkoon veteen. Alusta taikinaksi ja lisää lopuksi öljy. Jätä taikina pehmeäksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Tällä välin kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Puolita renkaat. Viipaloi tomaatit ja puolita halutessasi. Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi.
  4. Kauli pizzataikina leivinpaperin päällä vähän peltiä pienemmäksi levyksi tai painele isoksi, pyöreäksi pizzapohjaksi.
  5. Levitä päälle ensin reilusti tomaattikastiketta. Levitä kastikkeen päälle sipulit, tomaatit ja juusto. Ripottele pinnalle pizzamaustetta.
  6. Paista pizzaa 225 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Koristele valmis pizza rucolalla.


Vinkki! Keitä tomaattikastike edellisenä päivänä tai pari päivää ennen pizzan valmistusta. Säilytä jääkaapissa. Voit käyttää myös kaupan valmiita tomaattikastikkeita.

Resepti Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Annoksia
1 uunipellillinen
Vaikeustaso
Helppo

Poropalat

Ainekset

Pohja
noin 350
g
hapankorppuja
2
tl
rouhittua mustapippuria
200
g
voita tai margariinia
2
dl
lihalientä tai maitoa
Täyte
5
liivatelehteä
4
dl
kuohukermaa
1
prk (125 g)
piparjuurituorejuustoa
2
prk (á 100 g)
smetanaa
1
prk (200 g)
kermaviiliä
tl
suolaa
tl
sokeria
2
tl
rouhittua mustapippuria
250
g
kylmäsavuporoa
1
nippu
persiljaa
1
dl
vähän laimennettua sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Murskaa hapankorput hienoksi joko koneella tai pussissa, jonka yli ajat kaulimella.
  2. Sulata voi. Yhdistä lihaliemi ja voisula. Kaada hapankorppumurskan sekaan ja sekoita hyvin. Painele pohja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tarkista, että pohjassa on tarpeeksi nestettä eli pohjan pitää tulla hyvin kosteaksi ja tiiviiksi. Muuten se murenee leikkausvaiheessa. Anna kovettua jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.
  3. Laita liivakot likoamaan runsaaseen, kylmään veteen.
  4. Vaahdota kerma pehmeäksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen, notkistettu juusto sekä smetana ja kermaviili. Vaahdota vielä hetki, kunnes massa on vielä hyvin pehmeää. Mausta makusi mukaan.
  5. Leikkaa savuporoviipaleet mahdollisimman pieniksi, lähes muruiksi. Silppua persilja. Lisää täytteeseen.
  6. Kiehauta sitruunamehu ja liuota valutetut liivakot siihen. Jäähdytä ja kaada täytteeseen. Sekoita hyvin.
  7. Kaada täyte uunipellille pohjan päälle ja anna vetäytyä kelmulla peitettynä yön yli jääkaapissa.
  8. Leikkaa pieniä suupaloja. Koristele puolukoilla ja laita jokaiseen palaan hammastikku ottimeksi.

Vinkki! Tarkista massan maku ennen täytteen kaatamista pohjan päälle. Poron maku voimistuu yön aikana, mutta lisää halutessasi pippuria tai sitruunamehua. Myös pieneksi hienonnettu puolikas tuore kurkku sopii täytteeseen.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Sämpylöissä maistuu pirteä porkkana. Pintaa koristamaan sopivat kurpitsansiemenet.

Annoksia
noin 20 sämpylää
Vaikeustaso
Helppo

Helpot porkkanasämpylät

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
25
g
hiivaa
1
rkl
siirappia
2-3
tl
suolaa
3
dl
porkkanaraastetta
3
dl
kauraleseitä
5
dl
vehnäjauhoja
4
dl
hiivaleipäjauhoja
¾
dl
rypsiöljyä
Pinnalle
leseitä tai siemeniä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva, siirappi ja suola veteen. Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja leseet.
  2. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan öljyn kanssa. Vaivaa hyvin ja jätä taikina pehmeäksi. Lisää mieluummin jauhoja vielä leipomisvaiheessa. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla työpöydällä ja pyöritä taikina pötköksi. Leikkaa pötköstä noin 20 sämpylää. Pyörittele sämpylöitä jauhotetulla työpöydällä jauhotetuin käsin. Porkkanaraaste saa taikinan tarttumaan käsiin normaalia hieman enemmän.
  4. Kohota sämpylät uunipellillä leivinpaperin päällä 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä tai siemeniä.
  5. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
4 pientä paistosta tai 1 iso
Vaikeustaso
Helppo

Tarte tatin eli punajuurikeikauskakku

Ainekset

1
pkt (400 g)
ruisperunataikinaa
3
(noin 500 g)
keskikokoista punajuurta
1
sipuli
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
75
g
voita
3
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
kuivattua rosmariinia
Lisäksi
vuohenjuustoa

Työvaiheet

  1. Ota ruisperunataikina sulamaan huoneenlämpöön.
  2. Kuori ja leikkaa punajuuret ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Sekoita punajuurien ja sipulien joukkoon suolaa, sokeria ja rosmariinia.
  3. Levitä seos neljään pieneen paistosvuokaan (halkaisija noin 12 cm) tai yhteen isompaan piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm). Juureksia voi latoa vuoan kukkuralleen, koska ne kutistuvat kypsyessään. Lisää juuresten päälle voinokareita ja balsamiviinietikkaa.
  4. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla 40–45 minuuttia. Varmista, että punajuuret ovat pehmeitä.
  5. Kaaviloi ruisperunataikina pikkuvuokien tai yhden isomman vuoan kokoiseksi, ympyrän muotoiseksi levyksi sopivan kokoisen lautasen avulla. Nosta taikinalevyt paistosvuokien päälle. Painele lusikalla taikinan reunat vuoan pohjaa vasten (vuoan sisäpuolelta) tiiviisti niin, että juurekset jäävät taikinakuvun alle. Jatka kypsentämistä keskitasolla noin
  6. 15 minuuttia, kunnes kuori on kypsä.
  7. Anna paistosten jäähtyä haaleiksi. Kumoa tortut annoslautasille. Tarjoa punajuuripaistokset vuohenjuuston ja raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko ja Tiina Rinkinen Kuva Pia Inberg
Annoksia
Uunipellillinen
Vaikeustaso
Vaikea

Savulohipiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita tai margariinia
3
dl
isoja speltti- tai kaurahiutaleita
4
dl
vehnäjauhoja
2
dl
juustoraastetta
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
vettä
Täyte
800
g
perattua lämminsavukirjolohta tai -lohta
ripaus
sitruunapippuria
1
ps
auramuruja
5
dl
ruokakermaa
5
munaa
200
g
ruohosipulituorejuustoa
1
tl
rouhittua mustapippuria
tl
suolaa)
1
dl
tillisilppua
Pinnalle
emmental-juustoraastetta
kirsikkatomaatteja

Työvaiheet

  1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Lisää hiukan jauhoja tarvittaessa. Painele taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellille, pohjalle ja reunoille.
  2. Levitä peratut lohipalat pohjan päälle ja ripottele pinnalle sitruunapippuria. Levitä myös auramurut lohen päälle.
  3. Sekoita kerma, munat, tuorejuusto ja mausteet. Kaada muna-kermaseos piiraan päälle.
  4. Ripottele pinnalle reilusti juustoraastetta ja koristele piirakka halkaistuilla kirsikkatomaateilla.
  5. Paista ensin 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia ja nosta pelti sen jälkeen keskitasolle. Jatka paistamista noin 20 minuuttia.
  6. Anna piiraan vetäytyä ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos leivot pieniä piirasia, paista niitä ensin uunin alatasolla 5 minuuttia ja sen jälkeen keskitasolla 15 minuuttia. Peltipiirakasta voi ottaa paloja myös muotilla. Piirakan voi pakastaa tai leipoa edellisenä päivänä.

Kommentit (0)