Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Värikäs kasvisherkku sai heti lempinimen: sehän on räsymattopiirakka!
Värikäs kasvisherkku sai heti lempinimen: sehän on räsymattopiirakka!

Juureksia ja maukasta juustoa. Mahtavien makujen lisäksi tässä piirakassa hurmaavat värit.

Annoksia
6-8
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Juustopiirakka

Ainekset

Pohja
4,5
dl
sämpyläjauhoja
½
dl
kauralesettä
1
tl
suolaa
½
dl
öljyä
200
g
ranskankermaa
Täyte
200
g
Västerbotten-juustoa
100
g
gruyère-juustoa
200
g
ranskankermaa
3
kananmunaa
1
tl
muskottipähkinää
½
tl
mustapippuria
Päälle
500
g
parsaa
1
pieni
munakoiso
100
g
palsternakkaa
1
bataatti
sitruunaoliiviöljyä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Sekoita pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. Raasta juustot ja sekoita kaikki täyteaineet yhteen.
  2. Leikkaa parsoista kuiva kanta pois. Kiehauta parsoja muutama minuutti. Huuhtele kylmän veden alla, jotta vihreä väri säilyy kirkkaana. Leikkaa parsat vuokaan sopiviksi tangoiksi. Halkaise munakoiso pituusuunnassa ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
  3. Kuori muut kasvikset ja leikkaa niistä nauhoja kuorimaveitsellä. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä juustotäyte pohjan päälle. Koristele piirakka kasviksilla.
  4. Voitele pinta sitruunaoliiviöljyllä, ripottele halutessasi päälle hieman suolaa. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia, sen jälkeen keskitasolla noin 15 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Kuivatut mustatorvisienet, suppilovahverot, kantarellit tai tatit sopivat piirastaikinaan täydellisesti.
Kuivatut mustatorvisienet, suppilovahverot, kantarellit tai tatit sopivat piirastaikinaan täydellisesti.

Piirakka on lastattu suppilovahveroilla, ja jopa taikina on maustettu sienillä. 

Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
1,5 t
Vaikeustaso
Helppo

Suppilovahvero-juustopiirakka

Ainekset

1
pkt (600 g)
lehtitaikinaa
2
rkl
vehnäjauhoja
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita
1
rkl
voita vuoan voiteluun
Täyte
1
litra
tuoreita suppilovahveroita
5
dl
tuoreita kantarelleja
1
punasipuli
1
pkt (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
pkt (200 g)
vuohenjuustoa
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
rahkaa
1
kananmuna
2
rkl
voita
2
rkl
tuoretta timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ota pakastettu piiraspohja sulamaan huoneenlämpöön 30 minuutiksi. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Jos lehtitaikina ei ole valmiiksi kahdessa osassa, jaa taikina kahtia.
  2. Laita toinen taikinapala jauhotetulle alustalle. Ripottele pinnalle kuivattuja suppilovahveroita ja nosta päälle toinen taikinapala. Ripottele jauhoja ja kauli 2 cm paksu levy.
  3. Nosta taikinalevy voideltuun piirasvuokaan. Painele haarukalla pohjaan ja reunoille reikiä. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Anna jäähtyä 10 minuuttia.
  4. Puhdista sienet. Jätä muutama pieni kantarelli kokonaiseksi ja säästä ne piiraan päälle koristeeksi. Kuori ja suikaloi sipuli.
  5. Laita tuorejuusto kulhoon. Murenna joukkoon vuohenjuusto. Raasta sekaan 1 dl parmesaania. Sekoita joukkoon rahka ja muna.
  6. Kuumenna 2 rkl voita pannulla. Paista sipulia 2-3 minuuttia, kunnes se hieman pehmenee. Laita sivuun. Paista sieniä pannulla niin, että niistä irtoava vesi haihtuu.
  7. Sekoita paistetut sipulit ja sienet juustoseokseen. Lisää joukkoon mausteet. Levitä seos esipaistetulle piiraspohjalle. Lisää pinnalle pienet kantarellit ja raasta päälle desilitra parmesaania.
  8. Paista piirasta uunissa 30-35 minuuttia, kunnes täyte hyytyy. Anna jäähtyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki! Pohjan maustamiseen voi käyttää myös muita kuivattuja sieniä.

Kommentit (0)

Resepti Prisca Leclerc Kuva Anna Huovinen
Calzone sopii naposteluruuaksi, koska se ei sotke sormia.
Calzone sopii naposteluruuaksi, koska se ei sotke sormia.

Täytetyssä pizzassa tuttua on maku, mutta muoto yllättää. 

Annoksia
noin 6 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Calzone-pizzataskut

Ainekset

Taikina
2 ½
dl
vettä
½
pussia
kuivahiivaa
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
6
dl
vehnäjauhoja
Mozzarella-basilikatäyte
1
dl
basilikaa pilkottuna
1
pallo (n. 65 g)
mozzarellaa
7
kpl
kirsikkatomaatteja
ripaus merisuolaa
ripaus mustapippuria
Kinkku-fetatäyte
50
g (2–3 siivua)
keittokinkkua
1 ½
dl
pilkottua babypinaattia
100
g
fetaa (Patros)
ripaus mustapippuria
Voiteluun
½
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi. Lisää öljy ja suola.
  2. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Kaada veteen puolet jauhoista vispaten. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes taikina irtoaa käsistä. Lisää jauhoja, jos taikina tuntuu löysältä. Anna taikinan kohota liinan alla sillä aikaa, kun valmistelet täytteet.
  3. Pilko basilika, mozzarella ja tomaatit kulhoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Palastele toiseen kulhoon kinkku. Lisää pilkotut pinaatit, murennettu feta ja hiukan mustapippuria.
  5. Kauli taikina noin puoli senttiä paksuksi levyksi jauhotetulla alustalla. Leikkaa taikinasta pyörylöitä, joiden läpimitta on noin 15 senttiä. Tee ylijäämätaikinasta uusi levy niin kauan kuin taikinaa riittää.
  6. Aseta taikinapyörylän toiselle puoliskolle täytettä niin, että reunoja jää näkyviin kaksi senttiä. Käännä tyhjä puolisko täytteen päälle. Painele alle jääneen puoliskon reunat ylemmän puoliskon päälle. Sivele kansi maidolla.
  7. Laita calzonet uuniin 15 minuutiksi, kunnes ne saavat väriä.

Vinkki! Calzonet voi pakastaa. Lämmitä uunissa tai mikrossa ja kätevä välipala on koululaisen käsissä.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Arto Vuohelainen
Viikuna-galette muotoillaan suoraan pellille.
Viikuna-galette muotoillaan suoraan pellille.

Ranskalaisen galetten eli rustiikkisen maalaispiiraan täytteeseen sujahtaa viikunaa.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Viikuna-galette

Ainekset

1
prk (200 g)
rahkaa
200
g
voita
½
dl
sokeria
3 ½
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
400
g
tuoreita viikunoita
1
prk
ricottaa
3
rkl
sokeria
Voiteluun
1
muna
Lisäksi
tomusokeria
vaniljajäätelöä tai ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Sekoita keskenään rahka, voi ja sokeri.
  2. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Peitä kelmulla ja laita hetkeksi kylmään kovettumaan.
  3. Pese ja leikkaa viikunoista kova kanta pois. Leikkaa viikunat neljään tai kuuteen osaan.
  4. Kaada taikina uunipellille, joka on vuorattu leivinpaperilla. Painele taikinasta jauhotetuin käsin pyöreä pohja.
  5. Levitä ricotta pohjalle ja jätä reunoilta reilusti vajaaksi. 
  6. Levitä viikunalohkot ja ripottele pintaan sokeria. Käännä taikinan reunat päälle. Voitele reunat munalla.
  7. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia niin, että kuori on saanut kauniin värin ja täyte on kypsynyt.
  8. Koristele jäähtyneenä tomusokerilla ja tarjoa lisukkeena jäätelöä tai ranskankermaa.

Vinkki! Kokeile myös suolaista galettea, johon tulee karamellisoitua sipulia ja juustoa. Makeaan galetteen käy luumu- tai omenatäyte.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Pitaleipien taikinaan piiloutuu porkkanaa.
Pitaleipien taikinaan piiloutuu porkkanaa.

Raasta porkkanat pitaleipätaikinaan. Leivät paistuvat kätevästi uunissa.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min + 30 min kohottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanapitat

Ainekset

2
(à 100 g)
porkkanaa
8
dl
vehnäjauhoja
1
ps
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
3
dl
vettä
½
dl
öljyä (huoneenlämpöistä)

Työvaiheet

  1. Kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi raasteeksi.
  2. Sekoita kulhossa puolet jauhoista, kuivahiiva ja suola. Lisää hieman kädenlämpöä lämpimämpi vesi, huoneenlämpöinen öljy ja porkkanaraaste. Sekoita tasaiseksi.
  3. Vaivaa taikinaan loput jauhot. Jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kädestä. Lisää tarvittaessa käteen pieni tilkka öljyä, jotta saat taikinasta helpommin käsiteltävän. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa puoli tuntia.
  4. Kumoa taikina pöydälle ja jaa se kymmeneen palaan. Pyöritä ne pulliksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Taputtele sitten jauhotetulla kädellä matalammiksi. Paista 250-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.
  5. Tarjoa pitat munakoisopihvien, lehtikaali-punakaalisalaatin ja wasabikerman kanssa.

Kommentit (0)