
Miten maittavaa ja riittoisaa perinteinen pellille leivottu ja uunissa kypsennetty lihapiirakka onkaan! Nostalgisessa ohjeessa on jauhelihaa, puuroriisiä ja kananmunaa, mutta jokainen voi muunnella täytettä mieleisekseen.
Peltilihapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
Rahkavoitaikina
- Valuta maitorahkaa siivilässä 5 minuuttia. Sekoita pehmeän voin kanssa.
- Lisää jauhot, joihin leivinjauhe ja suola on sekoitettu. Sekoita kaikki aineet mahdollisimman nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
- Muotoile taikina litteäksi, suorakaiteen malliseksi palaksi ja kääri tiiviisti kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa 30–60 minuuttia.
Täyte
- Keitä riisi kasvisliemessä löysähköksi puuroksi. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta. Keitä kaksi kananmunaa, jätä ne puolikoviksi.
- Sekoita riisi, jauheliha ja hienonnetut kananmunat. Tarkista maku. Täyte saa maistua voimakkaalle.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Levitä taikina leivinpaperin päälle leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Levitä täyte pohjan päälle, mutta älä aivan reunoihin saakka, jotta saat käännettyä pohjan kannen päälle.
- Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle, käytä leivinpaperia apuna. Käännä pohjan reunat tiukasti kannen päälle ja painele kiinni haarukalla. Voitele pinta rikotulla kananmunalla ja pistele kanteen haarukalla reikiä.
- Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja vetäytyä kunnolla.
Vinkkejä!
- Piirakan voi tehdä etukäteen paistovalmiiksi jääkaappiin.
- Piirakka onnistuu myös kaupan isoista lehtitaikinalevyistä.
Jos kunnon retrolevypiirakan haluaa, mausteeksi suolan lisäksi mauste- ja valkopippuria, joista jälkimmäisen voi korvata mustapippurilla. Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi. On ihan turha keittää riisiä erikseen. Kananmunan voi sitten lisätä valmiiseen seokseen.
Hieman lisätään suolakurkkua niin jo maistuu
Onkohan parempaa jos tekee paria päivää aiemmin?
Onko ohjeessa virhe? Ensin käsketään levittää täyte pohjan päälle ja sitten toinen puolikas taikinasta kanneksi? Pitäisikö täytettä levittää vain puolikkaalle? Täytettä kyllä riittäisi koko pellin kokoiselle alueelle, mutta sitten pitäisi olla taikinaa toinen annos kanneksi?
Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi. Hyvä vinkki! Ja täytteen saa pysymään piirakan sisällä kun lisää j liha riisi mössöön kananmunat raakana. Kypsyy uunissa ja sitoo täytteen yhteen. Pari työvaihetta jää kanssa pois...
En kyllä ymmärrä, eli pitääkö täyte levittää kokonaan vai puolikkaalle? Eli annos on puolikas peltilevy?
Ensin kaulitte puolesta taikinasta pellin kokosen pohjan. Siihen täyte. Lopusta taikinasta kaulii kannen.
Tuli muuten tosi hyvää ja lapsuusajat oikein palasi mieleen! En keittänyt riisiä erikseen vaan laitoin ne paistetun jauhelihan joukkoon kypsymään. Taikinasta ei ihan riittänyt 60cm uunin pellille, mutta jätin joka puolelta vähän vajaaksi. Kannen tein vähän reilummaksi, joten sain käännettyä reunat hyvin pohjan kanssa yhteen.
Taikina ei riitä sekä pohjaan, että kanteen ellei haluta tehdä filotaikinan ohutta peltilihistä. Taikinan määrä pitää tuplata että tästä tulee edes etäisesti peltilihiksen kaltainen ja riitto mainitulle 16 hengelle.
Tähän,ainakin 100 vuotta vanhaan piirakkaan kaikkein paras on perunavoitaikina. Uunipellillinen vaatii ainakin 330 grammaa jokaista ainetta. Laitan joskus 400 g. Aineet ovat keitetty ja sellaisenaan soseutettu peruna, huonelämmin voi ja vehnäjauho. Aineet unnitaan ja nypitään sekaisin kulhossa tai tukevassa muovipussissa ja sitten taikina siirretään vetäytymään jääkaappiin. Vähän jäähtynyt taikina kaulitaan kolmeen kertaan välillä taittaen levy niin,että siitä muodostuu n kolmannes isommasta koostaan. Sitten taikinasta vähän nafti puolet sivuun odottamaan. Loppu taikina kaulitaan n. 5 cm uunipellin kokoa suuremmaksi. Täyte levyn päälle, ja toisen taikinaosan kaulinta kanneksi. Kostuta täytteen päälle nostamasi kansiosan reunoja vedellä ja nostele pohjataikinan reunat kannen päälle niin, että nipistelet niitä parin sentin välein yhteen. Voitele pinta munalla, pistele siihen reikiä haarukalla ja paista aika kuumassa 220-240 puoli tuntia.
Perunavoitaikina on ikivanha,hyvä suolaisten piiraiden ja pasteijoiden taikina. Maukkaampi, kuin rahkavoitaikina. Jos haluat vähentää voin määrää, korvaa esim 100 g voita desillä kylmää vettä. Soseuta peruna huonella, ettei taikinaan jää möykkyjä.
Jouluuni on ainakin 50 vuotta kuulunut perunavoitaikinaan leivottu lihapiirakka sekä levynä, että pasteijakoossa. Sama taikina käy myös lohi- ja kasvispiirakoihin, ja pesee kaupan ns voitaikinat mennen tullen.
Harvinaisen epäselvä ja huono ohje taikinan osalta
Hyvä ja selkeä ohje. Pisatestin tulokset näkyy lukijakunnassa :-)