Jenni Rinkinen
Peltilihis kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen syömistä, jotta maut tulevat parhaiten esiin. Siksi se onkin parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Peltilihis kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen syömistä, jotta maut tulevat parhaiten esiin. Siksi se onkin parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Miten maittavaa ja riittoisaa perinteinen pellille leivottu ja uunissa kypsennetty lihapiirakka onkaan! Nostalgisessa ohjeessa on jauhelihaa, puuroriisiä ja kananmunaa, mutta jokainen voi muunnella täytettä mieleisekseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
10 min + 30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltilihapiirakka

Ainekset

Rahkavoitaikina
1
prk (250 g)
maitorahkaa (ei pehmeää)
250
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Täyte
1
dl
puuroriisiä
kasvislientä riisin keittämiseen
400
g
jauhelihaa
1
iso sipuli
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuivattua oreganoa
3 kananmunaa (2 täytteeseen, 1 voiteluun)

Työvaiheet

Rahkavoitaikina

  1. Valuta maitorahkaa siivilässä 5 minuuttia. Sekoita pehmeän voin kanssa.
  2. Lisää jauhot, joihin leivinjauhe ja suola on sekoitettu. Sekoita kaikki aineet mahdollisimman nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  3. Muotoile taikina litteäksi, suorakaiteen malliseksi palaksi ja kääri tiiviisti kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa 30–60 minuuttia.

Täyte

  1. Keitä riisi kasvisliemessä löysähköksi puuroksi. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta. Keitä kaksi kananmunaa, jätä ne puolikoviksi.
  2. Sekoita riisi, jauheliha ja hienonnetut kananmunat. Tarkista maku. Täyte saa maistua voimakkaalle.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Levitä täyte pohjan päälle, mutta älä aivan reunoihin saakka, jotta saat käännettyä pohjan kannen päälle.
  5. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle, käytä leivinpaperia apuna. Käännä pohjan reunat tiukasti kannen päälle ja painele kiinni haarukalla. Voitele pinta rikotulla kananmunalla ja pistele kanteen haarukalla reikiä.
  6. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja vetäytyä kunnolla. 

Vinkkejä!

  • Piirakan voi tehdä etukäteen paistovalmiiksi jääkaappiin.
  • Piirakka onnistuu myös kaupan isoista lehtitaikinalevyistä. 

Kommentit (12)

Retroilija

Jos kunnon retrolevypiirakan haluaa, mausteeksi suolan lisäksi mauste- ja valkopippuria, joista jälkimmäisen voi korvata mustapippurilla. Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi.  On ihan turha keittää riisiä erikseen. Kananmunan voi sitten lisätä valmiiseen seokseen. 

Vierailija

Hieman lisätään suolakurkkua niin jo maistuu

Vierailija

Onkohan parempaa jos tekee paria päivää aiemmin?

Sanna75

Onko ohjeessa virhe? Ensin käsketään levittää täyte pohjan päälle ja sitten toinen puolikas taikinasta kanneksi? Pitäisikö täytettä levittää vain puolikkaalle? Täytettä kyllä riittäisi koko pellin kokoiselle alueelle, mutta sitten pitäisi olla taikinaa toinen annos kanneksi?

Vierailija

Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi. Hyvä vinkki! Ja täytteen saa pysymään piirakan sisällä kun lisää j liha riisi mössöön kananmunat raakana. Kypsyy uunissa ja sitoo täytteen yhteen. Pari työvaihetta jää kanssa pois...

keppana

En kyllä ymmärrä, eli pitääkö täyte levittää kokonaan vai puolikkaalle? Eli annos on puolikas peltilevy?

Vierailija

Ensin kaulitte puolesta taikinasta pellin kokosen pohjan. Siihen täyte. Lopusta taikinasta kaulii kannen.

Helena-72

Tuli muuten tosi hyvää ja lapsuusajat oikein palasi mieleen! En keittänyt riisiä erikseen vaan laitoin ne paistetun jauhelihan joukkoon kypsymään. Taikinasta ei ihan riittänyt 60cm uunin pellille, mutta jätin joka puolelta vähän vajaaksi. Kannen tein vähän reilummaksi, joten sain käännettyä reunat hyvin pohjan kanssa yhteen.

JaaJaa

Taikina ei riitä sekä pohjaan, että kanteen ellei haluta tehdä filotaikinan ohutta peltilihistä. Taikinan määrä pitää tuplata että tästä tulee edes etäisesti peltilihiksen kaltainen ja riitto mainitulle 16 hengelle.

Mummukka3

Tähän,ainakin 100 vuotta vanhaan piirakkaan kaikkein paras on perunavoitaikina. Uunipellillinen vaatii ainakin 330 grammaa jokaista ainetta. Laitan joskus 400 g. Aineet ovat keitetty ja sellaisenaan soseutettu peruna, huonelämmin voi ja vehnäjauho. Aineet unnitaan ja nypitään sekaisin kulhossa tai tukevassa muovipussissa ja sitten taikina siirretään vetäytymään jääkaappiin. Vähän jäähtynyt taikina kaulitaan kolmeen kertaan välillä taittaen levy niin,että siitä muodostuu n kolmannes isommasta koostaan. Sitten taikinasta vähän nafti puolet sivuun odottamaan. Loppu taikina kaulitaan n. 5 cm uunipellin kokoa suuremmaksi. Täyte levyn päälle, ja toisen taikinaosan kaulinta kanneksi. Kostuta täytteen päälle nostamasi kansiosan reunoja vedellä ja nostele pohjataikinan reunat kannen päälle niin, että nipistelet niitä parin sentin välein yhteen. Voitele pinta munalla, pistele siihen reikiä haarukalla ja paista aika kuumassa 220-240 puoli tuntia.

Perunavoitaikina on ikivanha,hyvä suolaisten piiraiden ja pasteijoiden taikina. Maukkaampi, kuin rahkavoitaikina. Jos haluat vähentää voin määrää, korvaa esim 100 g voita desillä kylmää vettä. Soseuta peruna huonella, ettei taikinaan jää möykkyjä.

Jouluuni on ainakin 50 vuotta kuulunut perunavoitaikinaan leivottu lihapiirakka sekä levynä, että pasteijakoossa. Sama taikina käy myös lohi- ja kasvispiirakoihin, ja pesee kaupan ns voitaikinat mennen tullen.

Vierailija

Harvinaisen epäselvä ja huono ohje taikinan osalta

Jeppu

Hyvä ja selkeä ohje. Pisatestin tulokset näkyy lukijakunnassa :-)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Christina Aaltio Kuva Anna Huovinen
Tarjoile blinit smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.
Tarjoile blinit smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Blinitaikina saa täyteläisen pehmeän maun bataatista. Katso reseptin lopusta, miten muunnat taikinan vegaaniseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bataattiblinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
bataattisosetta
20
g
hiivaa
1
dl
smetanaa
dl
tattarijauhoja
100
g
voita
1
muna
1
tl
suolaa
1
dl
kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Lämmitä bataattisose kädenlämpöiseksi. Liuota soseen joukkoon hiiva. Lisää smetana ja jauhot. Jätä taikina huoneenlämpöön leivinliinan alle kahdeksi tunniksi. Viileässä taikina voi tekeytyä vuorokauden ajan.
  2. Pehmitä voi mikrossa notkeaksi.
  3. Lisää taikinaan puolet rasvasta, muna ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi kivennäisvesi.
  4. Paista taikinasta lettupannulla pieniä blinejä. Käytä loput rasvasta paistamiseen.
  5. Tarjoile smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Vinkki!  Valmis bataattisose löytyy vihannesosaston kylmähyllystä.

Blinitaikinan muokkaus vegaaniseksi onnistuu näin: Korvaa smetana kahdella desillä kaurakermaa. Jätä voi ja muna pois. Lisää taikinaan 2 rkl rypsiöljyä. Paista blinit vegaanisella margariinilla (esim. Sininen Keiju).

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Kuohkeat blinit ovat himoittu herkku.
Kuohkeat blinit ovat himoittu herkku.

Älä säästä aikaa äläkä voita, niin pannullasi tirisee täydellinen blini, sisältä kuohkea ja pinnalta rapea. Täytteistä perinteisimmät ovat mäti, smetana ja punasipulisilppu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min + 8 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Blinit ja 3 herkullista höystöä

Ainekset

3
dl
maitoa
15
g
tuorehiivaa
dl
tattarijauhoja
½
tl
sokeria
2
munaa
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
olutta (esim. pilsneriä)
2
rkl
voisulaa
¾
tl
suolaa
Paistamiseen
kirkastettua voita

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita nesteeseen tattarijauhot ja sokeri. Peitä astia kelmulla ja jätä huoneenlämpöön noin 8 tunniksi.
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset, vehnäjauhot, olut, voisula ja suola taikinaan.
  3. Vaahdota valkuaiset ja lisää vaahto varovasti nostellen taikinaan.
  4. Kuumenna valurautainen blini- tai lettupannu. Lorauta pannulle noin ruokalusikallinen kirkastettua voita. Kaada taikinaa pannulle sentin, parin kerrokseksi. Paista keskilämmöllä, kunnes blini on lähes kauttaaltaan hyytynyt. Valuta pannun reunalle hieman voita ja käännä blini. Paista toinenkin puoli rapeaksi. Valmista loput blinit samalla tavalla.

Kolme herkullista tahnaa blinien höysteeksi:

Kahden kalan tahna

  • Sekoita ranskankermapurkilliseen 100 g hienonnettua kylmäsavulohta ja 100 g hienonnettua lämminsavulohta. Mausta tahna hienonnetulla tillillä, lorauksella sitruunan mehua ja mustapippurilla. Lisää tahnaan tarvittaessa ripaus suolaa.

Punajuuri-pähkinäsmetana

  • Keitä tai paahda uunissa pari punajuurta. Jäähdytä, kuori ja kuutioi kypsät punajuuret. Sekoita punajuurikuutiot purkilliseen smetanaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tahnaan lopuksi puoli desiä rouhittuja pähkinöitä.

Kylmäsavuporotahna

  • Sekoita purkilliseen ranskankermaa noin 100 g hienonnettua kylmäsavuporoleikkelettä. Lisää pieni, hienonnettu maustekurkku, pala hienonnettua punasipulia sekä ruokalusikallinen ruohosipulisilppua. Mausta mustapippurilla. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Kommentit (1)

Karolinna

Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Juuston ja päärynän yhdistelmä on klassinen, ja sopii mainiosti illanistujaisiin.
Juuston ja päärynän yhdistelmä on klassinen, ja sopii mainiosti illanistujaisiin.

Päärynän alta paljastuu piirakan mehevä homejuustosydän. Spelttijauhot tekevät rahkavoitaikinasta erityisen maukkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Sinihomejuusto- päärynägalette

Ainekset

Taikina
dl
puolikarkeita spelttijauhoja
½
tl
leivinjauhetta
125
g
voita
½
prk (125 g)
maitorahkaa
Täyte
1
prk (120 g)
ranskankermaa
170
g
sinihomejuustoa
2
tl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
isoa päärynää
1
dl
pähkinöitä
1
rkl
juoksevaa hunajaa
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa. Lisää pehmeä voi ja maitorahka. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikinapallo kelmuun. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  2. Sekoita ranskankerma ja murennettu sinihomejuusto. Riivi ja hienonna timjaminlehdet. Lisää ne ranskankermaan.
  3. Pese ja viipaloi päärynät. Rouhi pähkinöitä kevyesti.
  4. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla levy (ø 35 cm). Nosta levy leivinpaperin päälle uunipellille.
  5. Levitä levyn keskelle homejuustotäyte. Jätä reunoille noin 5 cm tyhjää. Asettele viipaloidut päärynät juustotäytteen päälle. Valuta pinnalle hunajaa ja ripottele pähkinöitä. Käännä levyn reunat rennosti täytteen päälle. Voitele piirakan reunat munalla.
  6. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia, kunnes reunat saavat kauniisti väriä ja päärynät kypsyvät.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo
Porkkanalihapiiraat tuikataan luvan kanssa ketsuppiin.
Porkkanalihapiiraat tuikataan luvan kanssa ketsuppiin.

Porkkanalaatikosta ja paahdetusta jauhelihasta tulee maistuvia pieniä lihapiirakoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
35 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanalihapiiraat

Ainekset

½
l
vettä
50
g
hiivaa
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
¼
tl
sokeria
3
dl
grahamjauhoja
dl
täysjyvävehnäjauhoja
Täyte
400
g
porkkanalaatikkoa
400
g
naudanjauhelihaa
1
pieni sipuli
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen (+37 astetta) veteen. Lisää öljy, suola ja sokeri. Alusta joukkoon jauhot. Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.
  2. Tee sillä aikaa täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli öljytylla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha porkkanalaatikon joukkoon.
  3. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa ilmat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina levyksi ja ota juomalasia muottina käyttäen pyöreitä paloja, joiden halkaisija on noin 8 cm.
  4. Laita toiselle reunalle reilu ruokalusikallinen täytettä ja venytä kansi päälle. Nipistele reuna kiinni. Kohota piiraat vielä kerran pellillä. Pistele niihin haarukalla reikiä ja voitele vatkatulla munalla.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa ketsupin kanssa.

Kommentit (0)