
Pikkupizzat vaativat vain hyvän kastikkeen, ja kinkku sekä kylmäsavulohi maistuvat taas.
Kinkku- ja kylmäsavulohipikkupizzat
Ainekset
Työvaiheet
- Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen (+ 37 astetta). Lisää suola, sokeri ja öljy. Alusta jauhot joukkoon ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
- Tee tomaattikastike. Laita kattilaan hienonnetut valkosipulinkynnet, basilika ja tomaatit. Keitä miedolla lämmöllä 30 minuuttia.
- Sekoita smetanan joukkoon juustoraaste, sitruunankuori ja suola.
- Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle. Jaa taikina 12 osaan. Painele palasista käsin tai kaulimella pieniä pizzapohjia. Siirrä ne leivinpaperin päälle.
- Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kuumenna tyhjä pelti uunissa.
- Levitä kinkkupizzojen pohjille tomaattikastiketta ja päälle siivu mozzarellajuustoa, pari ohutta siivua chiliä ja ripaus rosmariinia. Laita lohipizzojen pohjille smetana-juustokastiketta.
- Ota pelti pois uunista ja siirrä leivinpaperi pizzoineen pellille. Paista pohjia 10 minuuttia.
- Jaa kypsille tomaatti-mozzarellapohjille pilkottua joulukinkkua ja smetanapohjille kapeita kylmäsavulohisiivuja. Koristele rucolalla.
- Rouhi lopuksi päälle mustapippuria ja pirskottele oliiviöjyä.
Jos kunnon retrolevypiirakan haluaa, mausteeksi suolan lisäksi mauste- ja valkopippuria, joista jälkimmäisen voi korvata mustapippurilla. Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi. On ihan turha keittää riisiä erikseen. Kananmunan voi sitten lisätä valmiiseen seokseen.
Hieman lisätään suolakurkkua niin jo maistuu
Onkohan parempaa jos tekee paria päivää aiemmin?
Onko ohjeessa virhe? Ensin käsketään levittää täyte pohjan päälle ja sitten toinen puolikas taikinasta kanneksi? Pitäisikö täytettä levittää vain puolikkaalle? Täytettä kyllä riittäisi koko pellin kokoiselle alueelle, mutta sitten pitäisi olla taikinaa toinen annos kanneksi?
Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi. Hyvä vinkki! Ja täytteen saa pysymään piirakan sisällä kun lisää j liha riisi mössöön kananmunat raakana. Kypsyy uunissa ja sitoo täytteen yhteen. Pari työvaihetta jää kanssa pois...
En kyllä ymmärrä, eli pitääkö täyte levittää kokonaan vai puolikkaalle? Eli annos on puolikas peltilevy?
Ensin kaulitte puolesta taikinasta pellin kokosen pohjan. Siihen täyte. Lopusta taikinasta kaulii kannen.
Tuli muuten tosi hyvää ja lapsuusajat oikein palasi mieleen! En keittänyt riisiä erikseen vaan laitoin ne paistetun jauhelihan joukkoon kypsymään. Taikinasta ei ihan riittänyt 60cm uunin pellille, mutta jätin joka puolelta vähän vajaaksi. Kannen tein vähän reilummaksi, joten sain käännettyä reunat hyvin pohjan kanssa yhteen.
Taikina ei riitä sekä pohjaan, että kanteen ellei haluta tehdä filotaikinan ohutta peltilihistä. Taikinan määrä pitää tuplata että tästä tulee edes etäisesti peltilihiksen kaltainen ja riitto mainitulle 16 hengelle.
Tähän,ainakin 100 vuotta vanhaan piirakkaan kaikkein paras on perunavoitaikina. Uunipellillinen vaatii ainakin 330 grammaa jokaista ainetta. Laitan joskus 400 g. Aineet ovat keitetty ja sellaisenaan soseutettu peruna, huonelämmin voi ja vehnäjauho. Aineet unnitaan ja nypitään sekaisin kulhossa tai tukevassa muovipussissa ja sitten taikina siirretään vetäytymään jääkaappiin. Vähän jäähtynyt taikina kaulitaan kolmeen kertaan välillä taittaen levy niin,että siitä muodostuu n kolmannes isommasta koostaan. Sitten taikinasta vähän nafti puolet sivuun odottamaan. Loppu taikina kaulitaan n. 5 cm uunipellin kokoa suuremmaksi. Täyte levyn päälle, ja toisen taikinaosan kaulinta kanneksi. Kostuta täytteen päälle nostamasi kansiosan reunoja vedellä ja nostele pohjataikinan reunat kannen päälle niin, että nipistelet niitä parin sentin välein yhteen. Voitele pinta munalla, pistele siihen reikiä haarukalla ja paista aika kuumassa 220-240 puoli tuntia.
Perunavoitaikina on ikivanha,hyvä suolaisten piiraiden ja pasteijoiden taikina. Maukkaampi, kuin rahkavoitaikina. Jos haluat vähentää voin määrää, korvaa esim 100 g voita desillä kylmää vettä. Soseuta peruna huonella, ettei taikinaan jää möykkyjä.
Jouluuni on ainakin 50 vuotta kuulunut perunavoitaikinaan leivottu lihapiirakka sekä levynä, että pasteijakoossa. Sama taikina käy myös lohi- ja kasvispiirakoihin, ja pesee kaupan ns voitaikinat mennen tullen.
Harvinaisen epäselvä ja huono ohje taikinan osalta
Hyvä ja selkeä ohje. Pisatestin tulokset näkyy lukijakunnassa :-)
Tosi hyvää tuli. Käytin kaupan voitaikinalevyjä. Riisinä eilen keitettyä arborioriisiä. Kananmunat täytteeseen raakana. Pitää joskus kokeilla kommenteissa ehdotettua perunavoitaikinaa.
Olen syönyt tätä joka joulu vuodesta -56 lähtien. Taikina tehtiin aina itse, nyt olen käyttänyt valmiita isoja voitaikinalevyjä. On meillä joulupöydän alkupala buljongin kanssa nautittuna. Hyvää on ollut🥰