Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Parmankinkku-viikunapizza on perjantaipizzojen aatelia.
Parmankinkku-viikunapizza on perjantaipizzojen aatelia.

Pizzassa ei ole tomaatti­kastiketta, vaan pohja peitetään ihanasti sulavalla mozzarellajuustolla ja viikunoilla. Loput täytteet levitetään valmiin pizzan päälle.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Parmankinkku-viikunapizza

Ainekset

Pohja
25
g
hiivaa
2
dl
vettä
½
tl
suolaa
2
rkl
öljyä
5
dl
vehnäjauhoja
Päälle
200
g
mozzarellaa
4-5
viikunaa
1
rkl
pinjansiemeniä
5
siivua
parmankinkkua
noin 10
basilikanlehteä
oliiviöljyä
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pohja. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta sekaan vehnäjauhot.
  2. Jätä taikina pehmoiseksi ja kimmoisaksi. Laita kulho lämpimään paikkaan ja anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. 
  3. Viipaloi odotellessasi mozzarella. Pese viikunat ja leikkaa ne viipaleiksi. 
  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Painele taikina jauhotetuin käsin pyöreäksi tai soikeaksi pizzaksi. Voit käyttää kaulinta apuna. 
  5. Levitä mozzarellaviipaleet pohjalle, mutta ei aivan reunoille, sillä juusto leviää sulaessaan. Lado päälle viikunaviipaleet. 
  6. Paista pizzaa 225 asteessa noin 15 minuuttia. 
  7. Levitä valmiin pizzan päälle pinjansiemeniä, parmankinkkua ja basilikanlehtiä. Pirskottele lopuksi päälle öljyä ja mustapippuria. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.

Kreikkalaisten feta-pinaattipiirakka sai suomalaisen muotonsa piirakkakuoreen leivottuna kermaisena versiona. Nyt tämä ihanuus on gluteeniton.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
25 min + 1 t pohjan jähmettyminen + 35 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton feta-pinaattipiirakka

Ainekset

100
g
voita
1
dl
perunahiutaleita (gluteenittomia)
dl
tattari + teff -jauhoseosta (Semper)
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
vettä
Täyte
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 150 g)
pakastepinaattia
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
200
g
fetajuustoa
100
g (2 dl)
emmentaljuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne ja vesi voisulan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  2. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan (Ø 28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa ½–1 t.
  3. Hienonna sipulit. Kuullota ne pannulla öljyssä. Lisää pinaatti ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes pinaatti on sulanut ja ylimääräinen neste haihtunut. Jäähdytä.
  4. Sekoita munat, kerma ja mausteet keskenään. Murenna joukkoon feta. Lisää juustoraaste ja jäähtynyt pinaattiseos.
  5. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Lisää päälle täyte. Jatka paistamista keskitasolla noin 25 minuuttia. Irrota piiras vuoasta vadille.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Pizzapohjan maun salaisuus on hidas kohotus. Siksi se leivotaan kylmään veteen.
Pizzapohjan maun salaisuus on hidas kohotus. Siksi se leivotaan kylmään veteen.

Ohuet ”parsakaalipuut” paahtuvat pizzan päällä herkullisiksi varsinkin, kun alla on mehevä vihreä tuorejuustotäyte.

Annoksia
1 pizza
Valmistusaika
40 min + 3 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen vegepizza

Ainekset

dl
kylmää vettä
25
g
hiivaa
¾
tl
suolaa
3
dl
durumvehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
Päälle
1
rs (150 g)
vegaanista maustamatonta tuorejuustoa (Oatly)
½
dl
vegaanista pestoa (hernepeston ohje alla)
1
pieni (200 g)
parsakaali
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
pieni
luomusitruuna
½
dl
pinjansiemeniä
Viimeistelyyn
1
rs (70 g)
versoseosta (Mimis)

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä vesi isoon leivontakulhoon. Liuota joukkoon hiiva ja suola. Lisää jauhot. Alusta taikinaa 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai käsin. Lisää öljy ja vaivaa vielä pari minuuttia.
  2. Anna taikinan kohota peitettynä huoneenlämmössä 3–4 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
  3. Kumoa kohonnut taikina leivinpaperin päälle. Taputtele se jauhotetuin käsin isoksi, pyöreäksi levyksi. Jätä reunat hieman korkeammiksi, ettei täyte pääse karkaamaan. Jos taikina on jääkaappikylmä, anna sen levätä puolesta tunnista tuntiin ennen täyttämistä.
  4. Nosta tyhjä pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen.
  5. Yhdistä tuorejuusto ja pesto.
  6. Huuhdo parsakaali ja leikkaa pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi sitruuna henkäyksenohuiksi viipaleiksi. Ohutkuorisen luomusitruunan voit käyttää kuorineen.
  7. Levitä tuorejuusto-pestoseos taikinapohjalle. Lisää päälle parsakaali- ja sitruunaviipaleet lomittain. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Ripottele pizzan päälle pinjansiemenet. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Viimeistele versoilla.

Vinkki! Jos pizzan ei tarvitse olla vegaaninen, voit vaihtaa tuorejuuston paksuun ranskankermaan ja peston valmisversioon.

Tee vegaaninen hernepesto tällä reseptillä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Hernepesto
Resepti
Hernepesto

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Nutellan päälle siivutettu banaani on juuri sopivan ätläkkää.
Nutellan päälle siivutettu banaani on juuri sopivan ätläkkää.

Banaanipizza piristää brunssi- tai juhlapöydän yhtä hyvin lasten ja aikuisten kekkereissä.

Annoksia
2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + 1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Makea banaanipizza

Ainekset

Taikina
dl
kevytmaitoa
¼
pkt (n. 12 g )
tuorehiivaa
2
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
dl
vehnäjauhoja
½
dl
sulatettua voita
Täyte
1
dl
suklaa-pähkinälevitettä (Nutella)
1
sitruunan mehu
3–4
banaania
2
rkl
ruskeaa sokeria
1
dl
saksanpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri ja kardemumma. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lisää lopuksi voi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi noin 45–60 minuutin ajan.
  2. Jaa taikina kahtia. Kauli osat leivinpaperin päällä ohuiksi levyiksi. Levitä lusikalla pohjalle Nutellaa.
  3. Purista sitruunan mehu lautaselle. Kuori banaanit ja viipaloi ne pitkittäin. Kasta viipaleet sitruunamehun. Nosta banaanit levitteen päälle. Ripota niille ruskeaa sokeria ja murskattuja saksanpähkinöitä. Paista pizza pellillä noin 15 minuuttia.

Vinkki! Voit käyttää pizzan pohjalla myös vaniljasokerilla maustettua ranskankermaa tai vaahterasiirapilla makeutettua maapähkinätahnaa. Valmiin pizzan päällä maistuvat tuoreet mustikat.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Pasteijaklassikko uudistui!
Pasteijaklassikko uudistui!

Leivotko mielelläsi pasteijoita? Pehmeän mausteiset empanadat ja raikas yrttisalsa tuovat vaihtelua jauheliha-riisipasteijoihin.

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mausteiset pasteijat ja yrttisalsa

Ainekset

Taikina
100
g
voita
dl
vehnäjauhoja
3
dl
maissijauhoja
tl
suolaa
1
tl
leivinjauhetta
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
muna
Täyte
2
isoa perunaa
1
sipuli
10
kuivattua taatelia
200
g
jauhelihaa
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
juustokuminaa
1
tl
korianterijauhetta
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
suolaa
½
tl
chilijauhetta
Voiteluun
1
muna
Yrttisalsa
2
tomaattia
1
ruukku korianteria
1
ruukku lehtipersiljaa
1
ruukku oreganoa
1-2
valkosipulinkynttä
½
punainen chili
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
valkoviinietikkaa
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Tee ensin taikina. Sulata ja jäähdytä voi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita joukkoon voisula, ranskankerma ja muna. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
  2. Keitä perunat kypsiksi tai käytä ylijääneitä perunoita. Kuori perunat ja paloittele ne aivan pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele taatelit.
  3. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää sipuli, tomaattipyree ja mausteet ja jatka paistamista muutama minuutti. Sekoita perunakuutiot ja taateli täytteeseen ja jäähdytä se.
  4. Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä neliöitä taikinapyörällä. Jaa täyte neliöiden toiselle puolelle ja taita toinen puoli täytteen päälle. Kostuta saumakohtaa vedellä ja painele se kiinni haarukalla.
  5. Voitele empanadat munalla ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Yrttisalsa

  1. Halkaiset tomaatit ja poista kostea siemenosa. Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Hienonna yrtit, valkosipulinkynnet ja chili. Sekoita kaikki aineet keskenään.

Kommentit (0)