Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Parmankinkku-viikunapizza on pikkujoulujen hitti.
Parmankinkku-viikunapizza on pikkujoulujen hitti.

Pizzassa ei ole tomaatti­kastiketta, vaan pohja peitetään ihanasti sulavalla mozzarellajuustolla ja viikunoilla. Loput täytteet levitetään valmiin pizzan päälle.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Parmankinkku-viikunapizza

Ainekset

Pohja
25
g
hiivaa
2
dl
vettä
½
tl
suolaa
2
rkl
öljyä
5
dl
vehnäjauhoja
Päälle
200
g
mozzarellaa
4-5
viikunaa
1
rkl
pinjansiemeniä
5
siivua
parmankinkkua
noin 10
basilikanlehteä
oliiviöljyä
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pohja. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta sekaan vehnäjauhot.
  2. Jätä taikina pehmoiseksi ja kimmoisaksi. Laita kulho lämpimään paikkaan ja anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. 
  3. Viipaloi odotellessasi mozzarella. Pese viikunat ja leikkaa ne viipaleiksi. 
  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Painele taikina jauhotetuin käsin pyöreäksi tai soikeaksi pizzaksi. Voit käyttää kaulinta apuna. 
  5. Levitä mozzarellaviipaleet pohjalle, mutta ei aivan reunoille, sillä juusto leviää sulaessaan. Lado päälle viikunaviipaleet. 
  6. Paista pizzaa 225 asteessa noin 15 minuuttia. 
  7. Levitä valmiin pizzan päälle pinjansiemeniä, parmankinkkua ja basilikanlehtiä. Pirskottele lopuksi päälle öljyä ja mustapippuria. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Tässä piirakassa murut ovat parasta!
Tässä piirakassa murut ovat parasta!

Lihapiirakan eli lihiksen kasvisversio vihis leivotaan ronskiksi peltipiirakaksi. Maukas ohra-härkistäyte toimii murean ja rasvaisen pohjan kanssa.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Peltivihis

Ainekset

250
g
maidotonta margariinia
4
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kaurajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (200 g)
kaura-fraichea (Yosa)
Ohratäyte
1 ½
dl
ohrahelmiä
1
l
vettä
1
tl
suolaa
Härkistäyte
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
cajunmausteseosta
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
1
pkt (250 g)
Härkistä
Kaulimiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Pinnalle
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Keitä ohrahelmiä suolalla maustetussa vedessä 15 minuuttia. Valuta siivilässä ja anna jäähtyä.
  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkanat. Kiehauta öljy ja mausteet pannulla. Lisää sipulit, porkkanat ja härkis. Paista keskilämmöllä käännellen noin 5 minuuttia. Jäähdytä.
  3. Paloittele jääkaappikylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Mittaa joukkoon jauhot, leivinjauhe ja suola. Surauta seos muruiksi. 
  4. Lusikoi joukkoon kylmä kaura-fraiche ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Voit tehdä taikinan myös murustamalla rasvan ja jauhot käsin ja sekoittamalla joukkoon kaura-fraichen.
  5. Jauhota leivinpaperi reilusti. Kauli taikina sen päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Levitä ohratäyte toiselle puolelle taikinalevyä. Jätä pari senttiä reunoilta täyttämättä. Lisää ohran päälle härkistäyte.
  6. Käännä täyttämätön taikinakaistale leivinpaperin avulla täytteen päälle. Sudi ylimääräinen jauho pois. Painele reunat umpeen haarukalla.
  7. Leikkaa saksilla taikinakanteen reikiä. Ripottele päälle runsaasti seesaminsiemeniä.
  8. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kova paistolämpötila takaa piirakan mureuden. Jos pinta uhkaa tummua liikaa paistamisen loppuvaiheessa, alenna lämpö 200 asteeseen.

Tee etukäteen

Jos jääkaappiisi mahtuu pelti, voit tehdä piirakan paistovalmiiksi edellisenä päivänä. Täytä taikinalevy kylmillä täytteillä, viimeistele piirakka ja nosta peitettynä jääkaappiin odottamaan paistamista.

Jaa näin

Pellillisestä saat 8 x 8 tasajaolla 64 pientä ruutua tai 4 x 4 jaolla 16 suuren nälän taltuttavaa piirakkapalaa.

Katso video vihiksen valmistamisesta.

Kommentit (0)

Resepti Minna Siltala Kuva Ullamaija Hänninen
Oletko koskaan maistanut kurpitsapiirakkaa Mummo Ankan tapaan? Nyt on aika valmistaa sitä!
Oletko koskaan maistanut kurpitsapiirakkaa Mummo Ankan tapaan? Nyt on aika valmistaa sitä!

Kurpitsapiirakkaa syödään Yhdysvalloissa perinteisesti kiitospäivän aterialla sekä jouluna. Yhdysvalloissa kurpitsapiirakan täytettä myydään säilyketölkissä, mutta meidän suomalaisten on valmistettava se itse. Onneksi se ei ole vaikeaa.

Annoksia
8-10
Valmistusaika
1,5 t
Vaikeustaso
Helppo

Amerikkalainen kurpitsapiirakka

Ainekset

Taikina
200
g
voita
3
dl
jauhoja
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
2
rkl
vettä
300
g
keltamaltoista ja -kuorista halloween-kurpitsaa tai kuorittua kurpitsaa
2
munaa
1
keltuainen
1 ½
dl
fariinisokeria
1
tl
kanelia
½
tl
muskottipähkinää
½
tl
jauhettua neilikkaa
1
tl
jauhettua inkivääriä
2
dl
kermaa

Työvaiheet

  1. Valmista taikina nyppimällä jauhot, sokeri ja kaneli voin joukkoon. Lisää vesi ja vaivaa nopeasti kiinteäksi taikinaksi.
  2. Kauli ja levitä valmis taikina halkaisijaltaan 22-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Lohko kurpitsa neljän sentin kuutioiksi. Kypsennä höyryttämällä  noin 25 minuuttia.
  4. Valuta kypsistä kurpitsoista neste siivilässä ja soseuta.
  5. Pistele piirakkapohjaa haarukalla ja esipaista pohjaa 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia.
  6. Valmista sillä aikaa täyte. Vatkaa munat ja keltuainen. Lisää sokeri, mausteet, kurpitsasose ja kerma.
  7. Kaada kurpitsaseos vuokaan oihjan päälle ja paista 175 asteessa uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä ja hyytyä uunista ottamisen jälkeen.
  8. Tarjoile sitruunalla ja sokerilla maustetun kermaviilikastikkeen kera.

Vinkki! Piirakan kanssa maistuu myös kanelilla ja sokerilla maustettu kermavaahto. 

 

Kommentit (0)

Resepti Suvi Rüster Kuva Nico Backström
Kun pakkasessa on valmistaikina odottamassa, kasvispiirakka on melkein paistamista vaille valmis.
Kun pakkasessa on valmistaikina odottamassa, kasvispiirakka on melkein paistamista vaille valmis.

Tuore minttu ja sitruuna saavat kesäkurpitsan maistumaan raikkaalta.

Annoksia
6–8 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen kesäkurpitsa-minttupiirakka

Ainekset

1
pkt (400 g)
piirakkataikinaa
Täyte
1
kesäkurpitsa
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua mustapippuria
2
dl
hienonnettua minttua
1
dl
parmesaaniraastetta
1
dl
emmental-juustoraastetta
2
dl
kermaa
3
rkl
sitruunamehua
2
munaa

Työvaiheet

  1. Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta kylmään täytteen valmistamisen ajaksi.
  2. Leikkaa kesäkurpitsa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja nosta kulhoon. Sekoita joukkoon oliiviöljy, suola ja mustapippuri.
  3. Kuumenna parila- tai paistinpannu ja paista kesäkurpitsaviipaleita kuumalla lämmöllä 3–4 minuuttia, kunnes viipaleet ovat saaneet väriä molemmin puolin. Levitä piirakka-pohjan päälle. Ripottele pinnalle runsaasti tuoretta, hienonnettua minttua ja juustoraasteet.
  4. Sekoita kerma, sitruunamehu ja munat kulhossa. Kaada täytteen päälle.
  5. Kypsennä 200-asteisessa uunissa ensin alatasolla 10 minuuttia ja lopuksi keskitasolla 15–20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Vinkki!

Voit tehdä piirakkataikinan myös itse. Tällä ohjeella onnistut varmasti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Kuivatut mustatorvisienet, suppilovahverot, kantarellit tai tatit sopivat piirastaikinaan täydellisesti.
Kuivatut mustatorvisienet, suppilovahverot, kantarellit tai tatit sopivat piirastaikinaan täydellisesti.

Piirakka on lastattu suppilovahveroilla, ja jopa taikina on maustettu sienillä. 

Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
1,5 t
Vaikeustaso
Helppo

Suppilovahvero-juustopiirakka

Ainekset

1
pkt (600 g)
lehtitaikinaa
2
rkl
vehnäjauhoja
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita
1
rkl
voita vuoan voiteluun
Täyte
1
litra
tuoreita suppilovahveroita
5
dl
tuoreita kantarelleja
1
punasipuli
1
pkt (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
pkt (200 g)
vuohenjuustoa
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
rahkaa
1
kananmuna
2
rkl
voita
2
rkl
tuoretta timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ota pakastettu piiraspohja sulamaan huoneenlämpöön 30 minuutiksi. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Jos lehtitaikina ei ole valmiiksi kahdessa osassa, jaa taikina kahtia.
  2. Laita toinen taikinapala jauhotetulle alustalle. Ripottele pinnalle kuivattuja suppilovahveroita ja nosta päälle toinen taikinapala. Ripottele jauhoja ja kauli 2 cm paksu levy.
  3. Nosta taikinalevy voideltuun piirasvuokaan. Painele haarukalla pohjaan ja reunoille reikiä. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Anna jäähtyä 10 minuuttia.
  4. Puhdista sienet. Jätä muutama pieni kantarelli kokonaiseksi ja säästä ne piiraan päälle koristeeksi. Kuori ja suikaloi sipuli.
  5. Laita tuorejuusto kulhoon. Murenna joukkoon vuohenjuusto. Raasta sekaan 1 dl parmesaania. Sekoita joukkoon rahka ja muna.
  6. Kuumenna 2 rkl voita pannulla. Paista sipulia 2-3 minuuttia, kunnes se hieman pehmenee. Laita sivuun. Paista sieniä pannulla niin, että niistä irtoava vesi haihtuu.
  7. Sekoita paistetut sipulit ja sienet juustoseokseen. Lisää joukkoon mausteet. Levitä seos esipaistetulle piiraspohjalle. Lisää pinnalle pienet kantarellit ja raasta päälle desilitra parmesaania.
  8. Paista piirasta uunissa 30-35 minuuttia, kunnes täyte hyytyy. Anna jäähtyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki! Pohjan maustamiseen voi käyttää myös muita kuivattuja sieniä.

Kommentit (2)