Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Paras pizza kiittää vähästä täytteestä.
Paras pizza kiittää vähästä täytteestä.

Pitkä kohotus antaa pizzapohjalle mahtavan aromin ja kuohkeuden. Näin teet maailman parhaan pizzan.

Matki kiviuunia 

Kuuma kiviuuni paistaa parhaan pizzan. Sähköuunissakin pizza paistetaan korkeassa 250 asteen lämmössä. Matki kiviuunin kuumaa pohjaa lämmittämällä pelti etukäteen ennen kuin vedät pizzapohjan leivinpaperilla sen päälle. Jos teet pizzaa usein, harkitse lämpöä keräävän pizzakiven hankintaa.

Esipaista pohja 

Pizzapohjan esipaisto johtaa rapeaan lopputulokseen. Nosta pizzapohja ennen täyttämistä viideksi minuutiksi uuniin esipaistumaan. Levitä täytteet puolikypsälle pohjalle ja jatka kypsennystä seitsemän minuuttia.

Pihtaile täytteissä 

Usein täytteitä tulee rohmuttua pizzan päälle liikaa. Keskity määrän sijaan laatuun. Muutama siivu maukasta kinkkua tai kourallinen laadukkaita oliiveita maukkaan tomaattikastikkeen päällä riittää mainiosti.

Annoksia
2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Pizza margarita

Ainekset

Pohja
2
dl
vettä
10
g
tuorehiivaa
½
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
Päälle
1
dl
tomaattikastiketta tai -murskaa
2
palloa (250 g) mozzarellaa
200
g
kirsikkatomaatteja
Koristeluun basilikanlehtiä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Lisää öljy.

  2. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota jääkaapissa seuraavaan päivään, 12-22 tuntia.

  3. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja lämmitä uunipelti samalla uunissa.

  4. Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja jaa kahteen osaan. Muotoile kumpikin käsin painellen tai kauliten pyöreäksi levyksi. Siirrä leivinpapereille.

  5. Vedä pizzapohjat vuorotellen kuumalle uunipellille ja paista uunin alatasolla viisi minuuttia.

  6. Viipaloi mozzarella. Halkaise tomaatit.

  7. Levitä esipaistetuille pizzapohjille tomaattikastiketta. Asettele mozzarellaviipaleet ja tomaatinpuolikkaat päälle. Paista pizzoja yksitellen vielä seitsemän minuuttia.

  8. Koristele pizzat basilikalla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Syö heti, sillä pizza on herkullisinta, kun reunoihin melkein polttaa suunsa!
Syö heti, sillä pizza on herkullisinta, kun reunoihin melkein polttaa suunsa!

Pizza viimeistellään savulammassiivuilla ja mintunlehdillä vasta paistamisen jälkeen. 

Annoksia
4 annospizzaa tai uunipellillinen
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lammaspizza

Ainekset

25
g
hiivaa
2
dl
vettä
½
tl
suolaa
2
rkl
öljyä
dl
vehnäjauhoja
Tomaattikastike
½
l
paseerattua tomaattia
10-15
tuoretta rosmariinin lehteä
10-15
tuoretta basilikan lehteä
10
tuoretta mintun lehteä
3-5
valkosipulinkynttä
2
rkl
ananasmurskaa
mustapippuria
valkopippuria
lihaliemikuutiota
suolaa
Lisäksi
400
g
gruyere-juustoa raasteena
300
g
savulammasta
1
ruukku
tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, öljy ja vehnäjauhot.
  2. Alusta taikina tasaiseksi. Kohota taikina liinan alla.
  3. Valmista tomaattikastike. Lisää aineet kattilaan ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  4. Hauduta kastiketta puolisen tuntia, kunnes se on sakeaa.
  5. Jaa taikina neljään osaan ja kaaviloi ohuiksi, noin 20 senttiä leveiksi pyöreiksi pohjiksi. Vaihtoehtoisesti voit kaulia pohjan yhdeksi isoksi, uunipellin kokoiseksi pizzaksi.
  6. Nosta pohjat pellille leivinpaperin päälle. Levitä pohjille tomaattikastiketta.
  7. Ripottele juustoraaste tomaattikastikkeen päälle ja paista pizzaa 250-300 asteessa uunin keskitasolla muutama minuutti, kunnes reunat ovat hieman ruskistuneet.
  8. Leikkaa pizzan paistuessa savulammas ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut sekä mintunlehtiä paistetulle pizzalle.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Parmankinkku-viikunapizza on perjantaipizzojen aatelia.
Parmankinkku-viikunapizza on perjantaipizzojen aatelia.

Pizzassa ei ole tomaatti­kastiketta, vaan pohja peitetään ihanasti sulavalla mozzarellajuustolla ja viikunoilla. Loput täytteet levitetään valmiin pizzan päälle.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Parmankinkku-viikunapizza

Ainekset

Pohja
25
g
hiivaa
2
dl
vettä
½
tl
suolaa
2
rkl
öljyä
5
dl
vehnäjauhoja
Päälle
200
g
mozzarellaa
4-5
viikunaa
1
rkl
pinjansiemeniä
5
siivua
parmankinkkua
noin 10
basilikanlehteä
oliiviöljyä
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pohja. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta sekaan vehnäjauhot.
  2. Jätä taikina pehmoiseksi ja kimmoisaksi. Laita kulho lämpimään paikkaan ja anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. 
  3. Viipaloi odotellessasi mozzarella. Pese viikunat ja leikkaa ne viipaleiksi. 
  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Painele taikina jauhotetuin käsin pyöreäksi tai soikeaksi pizzaksi. Voit käyttää kaulinta apuna. 
  5. Levitä mozzarellaviipaleet pohjalle, mutta ei aivan reunoille, sillä juusto leviää sulaessaan. Lado päälle viikunaviipaleet. 
  6. Paista pizzaa 225 asteessa noin 15 minuuttia. 
  7. Levitä valmiin pizzan päälle pinjansiemeniä, parmankinkkua ja basilikanlehtiä. Pirskottele lopuksi päälle öljyä ja mustapippuria. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Tässä piirakassa murut ovat parasta!
Tässä piirakassa murut ovat parasta!

Lihapiirakan eli lihiksen kasvisversio vihis leivotaan ronskiksi peltipiirakaksi. Maukas ohra-härkistäyte toimii murean ja rasvaisen pohjan kanssa.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Peltivihis

Ainekset

250
g
maidotonta margariinia
4
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kaurajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (200 g)
kaura-fraichea (Yosa)
Ohratäyte
1 ½
dl
ohrahelmiä
1
l
vettä
1
tl
suolaa
Härkistäyte
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
cajunmausteseosta
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
1
pkt (250 g)
Härkistä
Kaulimiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Pinnalle
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Keitä ohrahelmiä suolalla maustetussa vedessä 15 minuuttia. Valuta siivilässä ja anna jäähtyä.
  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkanat. Kiehauta öljy ja mausteet pannulla. Lisää sipulit, porkkanat ja härkis. Paista keskilämmöllä käännellen noin 5 minuuttia. Jäähdytä.
  3. Paloittele jääkaappikylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Mittaa joukkoon jauhot, leivinjauhe ja suola. Surauta seos muruiksi. 
  4. Lusikoi joukkoon kylmä kaura-fraiche ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Voit tehdä taikinan myös murustamalla rasvan ja jauhot käsin ja sekoittamalla joukkoon kaura-fraichen.
  5. Jauhota leivinpaperi reilusti. Kauli taikina sen päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Levitä ohratäyte toiselle puolelle taikinalevyä. Jätä pari senttiä reunoilta täyttämättä. Lisää ohran päälle härkistäyte.
  6. Käännä täyttämätön taikinakaistale leivinpaperin avulla täytteen päälle. Sudi ylimääräinen jauho pois. Painele reunat umpeen haarukalla.
  7. Leikkaa saksilla taikinakanteen reikiä. Ripottele päälle runsaasti seesaminsiemeniä.
  8. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kova paistolämpötila takaa piirakan mureuden. Jos pinta uhkaa tummua liikaa paistamisen loppuvaiheessa, alenna lämpö 200 asteeseen.

Tee etukäteen

Jos jääkaappiisi mahtuu pelti, voit tehdä piirakan paistovalmiiksi edellisenä päivänä. Täytä taikinalevy kylmillä täytteillä, viimeistele piirakka ja nosta peitettynä jääkaappiin odottamaan paistamista.

Jaa näin

Pellillisestä saat 8 x 8 tasajaolla 64 pientä ruutua tai 4 x 4 jaolla 16 suuren nälän taltuttavaa piirakkapalaa.

Katso video vihiksen valmistamisesta.

Kommentit (0)

Resepti Minna Siltala Kuva Ullamaija Hänninen
Oletko koskaan maistanut kurpitsapiirakkaa Mummo Ankan tapaan? Nyt on aika valmistaa sitä!
Oletko koskaan maistanut kurpitsapiirakkaa Mummo Ankan tapaan? Nyt on aika valmistaa sitä!

Kurpitsapiirakkaa syödään Yhdysvalloissa perinteisesti kiitospäivän aterialla sekä jouluna. Yhdysvalloissa kurpitsapiirakan täytettä myydään säilyketölkissä, mutta meidän suomalaisten on valmistettava se itse. Onneksi se ei ole vaikeaa.

Annoksia
8-10
Valmistusaika
1,5 t
Vaikeustaso
Helppo

Amerikkalainen kurpitsapiirakka

Ainekset

Taikina
200
g
voita
3
dl
jauhoja
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
2
rkl
vettä
300
g
keltamaltoista ja -kuorista halloween-kurpitsaa tai kuorittua kurpitsaa
2
munaa
1
keltuainen
1 ½
dl
fariinisokeria
1
tl
kanelia
½
tl
muskottipähkinää
½
tl
jauhettua neilikkaa
1
tl
jauhettua inkivääriä
2
dl
kermaa

Työvaiheet

  1. Valmista taikina nyppimällä jauhot, sokeri ja kaneli voin joukkoon. Lisää vesi ja vaivaa nopeasti kiinteäksi taikinaksi.
  2. Kauli ja levitä valmis taikina halkaisijaltaan 22-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Lohko kurpitsa neljän sentin kuutioiksi. Kypsennä höyryttämällä  noin 25 minuuttia.
  4. Valuta kypsistä kurpitsoista neste siivilässä ja soseuta.
  5. Pistele piirakkapohjaa haarukalla ja esipaista pohjaa 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia.
  6. Valmista sillä aikaa täyte. Vatkaa munat ja keltuainen. Lisää sokeri, mausteet, kurpitsasose ja kerma.
  7. Kaada kurpitsaseos vuokaan oihjan päälle ja paista 175 asteessa uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä ja hyytyä uunista ottamisen jälkeen.
  8. Tarjoile sitruunalla ja sokerilla maustetun kermaviilikastikkeen kera.

Vinkki! Piirakan kanssa maistuu myös kanelilla ja sokerilla maustettu kermavaahto. 

 

Kommentit (0)