Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sari Tammikari
Minipizzat sopivat mainiosti pieneenkin käteen.
Minipizzat sopivat mainiosti pieneenkin käteen.

Suppilovahverot sopivat pizzankin päälle. Feta tuo joukkoon ihanaa suolaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 pientä tai 1 iso pizza
Vaikeustaso
Helppo

Suppilovahveropizzat

Ainekset

pohja
2
dl
vettä
15
g
tuorehiivaa
2
rkl
öljyä
5
dl
vehnäjauhoja
täyte
2
punasipulia
2
valkosipulinkynttä
400
g
puhdistettuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
25
g
voita
1
rkl
öljyä
1
rkl
sokeria
2
tl
vastajauhettua mustapippria
200
g
fetaa

Työvaiheet

  1. Valmista pohja. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, liinalla peitettynä.
  2. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä pizzapohjaksi. Jos haluat tehdä pikkupizzoja, ota pyöreällä muotilla (esim. isosuinen kahvikuppi) taikinasta pyörylöitä.
  3. Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi sienet tarvittaessa. Kuullota niitä keskilämmöllä voi-öljyseoksessa noin 5 minuuttia tai kunnes neste on haihtunut. Lisää sokeri ja jatka paistamista muutama minuutti.
  4. Levitä seos pizzapohjille. Rouhi päälle mustapippuria. Murustele päälle feta. Voit halutessasi valuttaa hieman öljyä.
  5. Paista pizzoja 250-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Pikkupizzat saattavat kypsyä 10 minuutissa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jenni Rinkinen
Peltilihis kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen syömistä, jotta maut tulevat parhaiten esiin. Siksi se onkin parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Peltilihis kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen syömistä, jotta maut tulevat parhaiten esiin. Siksi se onkin parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Miten maittavaa ja riittoisaa perinteinen pellille leivottu ja uunissa kypsennetty lihapiirakka onkaan! Nostalgisessa ohjeessa on jauhelihaa, puuroriisiä ja kananmunaa, mutta jokainen voi muunnella täytettä mieleisekseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
10 min + 30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltilihapiirakka

Ainekset

Rahkavoitaikina
1
prk (250 g)
maitorahkaa (ei pehmeää)
250
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Täyte
1
dl
puuroriisiä
kasvislientä riisin keittämiseen
400
g
jauhelihaa
1
iso sipuli
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuivattua oreganoa
3 kananmunaa (2 täytteeseen, 1 voiteluun)

Työvaiheet

Rahkavoitaikina

  1. Valuta maitorahkaa siivilässä 5 minuuttia. Sekoita pehmeän voin kanssa.
  2. Lisää jauhot, joihin leivinjauhe ja suola on sekoitettu. Sekoita kaikki aineet mahdollisimman nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  3. Muotoile taikina litteäksi, suorakaiteen malliseksi palaksi ja kääri tiiviisti kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa 30–60 minuuttia.

Täyte

  1. Keitä riisi kasvisliemessä löysähköksi puuroksi. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta. Keitä kaksi kananmunaa, jätä ne puolikoviksi.
  2. Sekoita riisi, jauheliha ja hienonnetut kananmunat. Tarkista maku. Täyte saa maistua voimakkaalle.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Levitä täyte pohjan päälle, mutta älä aivan reunoihin saakka, jotta saat käännettyä pohjan kannen päälle.
  5. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle, käytä leivinpaperia apuna. Käännä pohjan reunat tiukasti kannen päälle ja painele kiinni haarukalla. Voitele pinta rikotulla kananmunalla ja pistele kanteen haarukalla reikiä.
  6. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja vetäytyä kunnolla. 

Vinkkejä!

  • Piirakan voi tehdä etukäteen paistovalmiiksi jääkaappiin.
  • Piirakka onnistuu myös kaupan isoista lehtitaikinalevyistä. 

Kommentit (9)

Retroilija

Jos kunnon retrolevypiirakan haluaa, mausteeksi suolan lisäksi mauste- ja valkopippuria, joista jälkimmäisen voi korvata mustapippurilla. Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi.  On ihan turha keittää riisiä erikseen. Kananmunan voi sitten lisätä valmiiseen seokseen. 

Vierailija

Hieman lisätään suolakurkkua niin jo maistuu

Vierailija

Onkohan parempaa jos tekee paria päivää aiemmin?

Sanna75

Onko ohjeessa virhe? Ensin käsketään levittää täyte pohjan päälle ja sitten toinen puolikas taikinasta kanneksi? Pitäisikö täytettä levittää vain puolikkaalle? Täytettä kyllä riittäisi koko pellin kokoiselle alueelle, mutta sitten pitäisi olla taikinaa toinen annos kanneksi?

Vierailija

Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi. Hyvä vinkki! Ja täytteen saa pysymään piirakan sisällä kun lisää j liha riisi mössöön kananmunat raakana. Kypsyy uunissa ja sitoo täytteen yhteen. Pari työvaihetta jää kanssa pois...

keppana

En kyllä ymmärrä, eli pitääkö täyte levittää kokonaan vai puolikkaalle? Eli annos on puolikas peltilevy?

Vierailija

Ensin kaulitte puolesta taikinasta pellin kokosen pohjan. Siihen täyte. Lopusta taikinasta kaulii kannen.

Helena-72

Tuli muuten tosi hyvää ja lapsuusajat oikein palasi mieleen! En keittänyt riisiä erikseen vaan laitoin ne paistetun jauhelihan joukkoon kypsymään. Taikinasta ei ihan riittänyt 60cm uunin pellille, mutta jätin joka puolelta vähän vajaaksi. Kannen tein vähän reilummaksi, joten sain käännettyä reunat hyvin pohjan kanssa yhteen.

JaaJaa

Taikina ei riitä sekä pohjaan, että kanteen ellei haluta tehdä filotaikinan ohutta peltilihistä. Taikinan määrä pitää tuplata että tästä tulee edes etäisesti peltilihiksen kaltainen ja riitto mainitulle 16 hengelle.

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Raparperilla täytetyt jälkkäripitsat pitävät huolen, ettei kukaan jää nälkäiseksi.
Raparperilla täytetyt jälkkäripitsat pitävät huolen, ettei kukaan jää nälkäiseksi.

Grillaa pitsapohja rapeaksi ja täytä paistetulla raparperilla ja inkiväärillä sekä turkkilaisella jugurtilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-inkivääripitsat

Ainekset

½
pkt (25 g)
hiivaa
2
dl
vettä
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
5
dl
durumvehnäjauhoja
Täyte
500
g
raparperia
pala
tuoretta inkivääriä
2
vaniljatankoa
50
g
voita
1
dl
sokeria
½
tl
kardemummaa
300
g
turkkilaista jugurttia
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa joukkoon öljy, sokeri, suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot. Jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopussa kämmeneen tilkka öljyä, niin taikinaa on helpompi käsitellä. Anna kohota puoli tuntia.
  2. Huuhdo ja paloittele raparperit reiluiksi pätkiksi. Halkaise paksuimmat varret pitkittäin.
  3. Kuori ja leikkaa inkivääri lastuiksi. Halkaise vaniljatangot. Sulata voi pannulla ja sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, vaniljatangot ja inkivääri. Lisää raparperit ja paista 5 minuuttia käännellen, kunnes ne pehmenevät. Anna jäähtyä peittämättä, jolloin enin kosteus haihtuu.
  4. Jaa pitsataikina 8 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja taputtele ohuiksi annospitsoiksi jauhojen avulla.
  5. Kuumenna grilli ja nosta pitsat kuumalle parilalle. Grillaa pohja rapeaksi, mikä vie kuumuudesta riippuen 3–5 minuuttia. Käännä pitsat ympäri ja grillaa myös toiselta puolelta.
  6. Sipaise paistamisen aikana pinnalle nokare sokerilla maustettua turkkilaista jugurttia ja lisää paistettua raparperia. Nosta pitsat lautasille ja viimeistele pannun pohjalle jääneellä raparperin mausteliemellä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.

Kreikkalaisten feta-pinaattipiirakka sai suomalaisen muotonsa piirakkakuoreen leivottuna kermaisena versiona. Nyt tämä ihanuus on gluteeniton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
25 min + 1 t pohjan jähmettyminen + 35 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton feta-pinaattipiirakka

Ainekset

100
g
voita
1
dl
perunahiutaleita (gluteenittomia)
dl
tattari + teff -jauhoseosta (Semper)
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
vettä
Täyte
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 150 g)
pakastepinaattia
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
200
g
fetajuustoa
100
g (2 dl)
emmentaljuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne ja vesi voisulan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  2. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan (Ø 28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa ½–1 t.
  3. Hienonna sipulit. Kuullota ne pannulla öljyssä. Lisää pinaatti ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes pinaatti on sulanut ja ylimääräinen neste haihtunut. Jäähdytä.
  4. Sekoita munat, kerma ja mausteet keskenään. Murenna joukkoon feta. Lisää juustoraaste ja jäähtynyt pinaattiseos.
  5. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Lisää päälle täyte. Jatka paistamista keskitasolla noin 25 minuuttia. Irrota piiras vuoasta vadille.

Kommentit (1)

Vierailija

Ollut jo jonkin aikaa tuo gluteeniton buumi päällä, ihmisten olisi kuitenkin hyvä ymmärtää että terveen ihmisen ja joka sietää gluteiinia ei ole mitään syytä siirtyä gluteiinittomaan ruokavalioon, tuosta on terveelle ihmiselle enemmän haittaa kuin hyötyä. Asiasta on kyllä täällä netissä paljonkin tietoa ja tutkimustuloksia.

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Pizzapohjan maun salaisuus on hidas kohotus. Siksi se leivotaan kylmään veteen.
Pizzapohjan maun salaisuus on hidas kohotus. Siksi se leivotaan kylmään veteen.

Ohuet ”parsakaalipuut” paahtuvat pizzan päällä herkullisiksi varsinkin, kun alla on mehevä vihreä tuorejuustotäyte.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pizza
Valmistusaika
40 min + 3 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen vegepizza

Ainekset

dl
kylmää vettä
25
g
hiivaa
¾
tl
suolaa
3
dl
durumvehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
Päälle
1
rs (150 g)
vegaanista maustamatonta tuorejuustoa (Oatly)
½
dl
vegaanista pestoa (hernepeston ohje alla)
1
pieni (200 g)
parsakaali
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
pieni
luomusitruuna
½
dl
pinjansiemeniä
Viimeistelyyn
1
rs (70 g)
versoseosta (Mimis)

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä vesi isoon leivontakulhoon. Liuota joukkoon hiiva ja suola. Lisää jauhot. Alusta taikinaa 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai käsin. Lisää öljy ja vaivaa vielä pari minuuttia.
  2. Anna taikinan kohota peitettynä huoneenlämmössä 3–4 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
  3. Kumoa kohonnut taikina leivinpaperin päälle. Taputtele se jauhotetuin käsin isoksi, pyöreäksi levyksi. Jätä reunat hieman korkeammiksi, ettei täyte pääse karkaamaan. Jos taikina on jääkaappikylmä, anna sen levätä puolesta tunnista tuntiin ennen täyttämistä.
  4. Nosta tyhjä pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen.
  5. Yhdistä tuorejuusto ja pesto.
  6. Huuhdo parsakaali ja leikkaa pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi sitruuna henkäyksenohuiksi viipaleiksi. Ohutkuorisen luomusitruunan voit käyttää kuorineen.
  7. Levitä tuorejuusto-pestoseos taikinapohjalle. Lisää päälle parsakaali- ja sitruunaviipaleet lomittain. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Ripottele pizzan päälle pinjansiemenet. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Viimeistele versoilla.

Vinkki! Jos pizzan ei tarvitse olla vegaaninen, voit vaihtaa tuorejuuston paksuun ranskankermaan ja peston valmisversioon.

Tee vegaaninen hernepesto tällä reseptillä:

Kommentit (0)