Teksti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen

Viinimarjat kypsyvät ja kirsikat punertuvat kovaa kyytiä. Toteuta unelmasi oman marjamehun keittämisestä näitä ohjeita seuraten.

Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehun keittäminen on helppoa - katso selkeä ohje

Ainekset

1.5
kg
kirsikoita (happamia)
1
kg
omenoita
1
kg
punaherukoita (tai mansikoita, vadelmia, mustikoita)
1
kg
(tai maun mukaan) sokeria

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja puhdista marjat ja hedelmät. Voit sekoittaa samaan mehuun useampia eri lajeja.

  2. Täytä mehustimen alaosa vedellä.

  3. Nosta mehumaija liedelle kuumenemaan.

  4. Pane mehumaijan rei'itettyyn osaan marjat, pilkotut omenat tai kirsikat ja sokeri kerroksittain niin, että alimmaiseen ja päällimmäiseen kerrokseen tulee marjoja tai muuta mehustamaasi. Sulje kansi.

  5. Anna pohjakattilassa olevan veden kiehua koko mehustamisen ajan.

  6. Valuta noin 20 minuutin kuluttua keräysastiaan ensimmäinen neste-erä. Kaada se takaisin marjojen päälle.

  7. Mehusta marjoja vielä noin 40 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet.

  8. Valuta mehu kookkaaseen kattilaan ja sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.

  9. Pullota mehu puhtaisiin pulloihin niin, että pullot täyttyvät kaulaa myöten. Sulje ne heti puhtailla korkeilla. Kun mehu jäähtyy, sen tilavuus pienenee ja pulloon syntyy tyhjiö.

  10. Nosta jäähtyneet pullot viileään ja pimeään säilytystä varten. Voit myös pakastaa mehun jäähtyneenä rasioissa. Muista jättää rasioihin laajenemisvara.

Vinkki! Jos marjamehu hyytyy pullojen sisään, syy voi olla liian pitkä keittoaika, liian pieni veden määrä tai liian pektiinipitoiset marjat. Hyytyneen mehun saat pulloista ulos kuumentamalla niitä kuumassa vedessä.

Kumoa kuumennettu mehu pulloista kattilaan ja lisää sekaan noin neljä desilitraa vettä mehulitraa kohti. Lisää myös hiukan säilöntäainetta ja anna kiehahtaa sekoittaen. Pullota mehu uudelleen kuumana.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Tarjoile glögiä pienten suolaisten palojen seurana.
Tarjoile glögiä pienten suolaisten palojen seurana.

Appelsiini ja sitruuna antavat glögille mahtavan säväyksen.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Punainen sitrusglögi

Ainekset

3
(luomu)appelsiinia
3
limettiä
1
(luomu)sitruunan kuori
3
dl
vettä
1 ½
dl
muscovadosokeria
2
kanelitankoa
10
kokonaista neilikkaa
1
plo (7 ½ dl)
punaviiniä

Työvaiheet

  1. Huuhdo sitrushedelmät ja raasta kahden appelsiinin ja kahden limen kuoret kattilaan. Jätä loput hedelmät koristeluun. Purista raastetuista hedelmistä mehut kattilaan. Lisää päälle vesi, sokeri ja mausteet.
  2. Keitä noin 10 minuuttia. Siivilöi mausteet pois. Lisää viini ja kuumenna höyryäväksi. Jaa glögi mukeihin ja korista hedelmälohkoilla.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Maistuva, eksoottinen ja yltiöterveellinen. Sitä kaikkea on tyrni, tuo ulkonäöltään vaatimaton oranssi marja.
Maistuva, eksoottinen ja yltiöterveellinen. Sitä kaikkea on tyrni, tuo ulkonäöltään vaatimaton oranssi marja.

Raikas tyrnilassi on mainio välipala. Ja terveellinenkin, sillä C-vitamiinia tyrnissä on keskimäärin kymmenen kertaa enemmän kuin appelsiinissa.

Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Tyrnilassi

Ainekset

½
l
vaniljajugurttia
2
dl
laimentamatonta tyrnimehua
¾
dl
juoksevaa hunajaa
tyrnimarjoja
jäitä

Työvaiheet

  1. Sekoita vaniljajogurtti, tyrnimehu ja juokseva hunaja tasaiseksi juomaksi tehosekoittimessa.
  2. Annostele laseihin ja halutessasi lisää joukkoon jäitä ja koristeeksi marjoja.

Kommentit (0)

Resepti Sari Jauhiainen Kuva Jukka Rapo
Rakkaushillossa maistuu parisuhteen kirjo.
Rakkaushillossa maistuu parisuhteen kirjo.

Rakkaushillo saa makeutta mansikasta ja tulisuutta cayennesta. 

Tämän hillon on kehittänyt KK:n lukija Sari. Hän kertoo hillon syntytarinasta näin:

"Ensimmäisen hilloni tein viime syksynä. Tykkään kokeilla enkä yleensä käytä reseptejä tai kirjoita mittoja ylös. Myös Rakkaushillo syntyi kokeilemalla. Tein sitä ensi kerran ystävieni häihin lahjaksi....

Annoksia
1 litra
Vaikeustaso
Helppo

Rakkaushillo

Ainekset

800
g
raparperia
600
g
vadelmia
600
g
mansikoita
1
dl
vettä
1
kg
hillosokeria
2
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½-1
tl
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperit sentin paloiksi ja pilko marjat.
  2. Kiehauta vesi ja lisää raparperit ja marjat kattilaan. Keitä, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. 
  3. Lisää hillosokeri ja mausteet kattilaan ja kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi. Keitä hiljalleen 10–15 minuuttia.
  4. Soseuta hillo puunuijalla tai sauvasekoittimella siten, että hilloon jää vielä sattumia.
  5. Nosta hillo liedeltä ja anna jäähtyä 30 minuuttia.
  6. Purkita hillo kuumennettuihin lasipurkkeihin.
  7. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki! Rakkaushillo sopii erinomaisesti lettujen, pannarin ja jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Pia Inberg

Lämpimän punainen tervetuliaisjuoma aloittaa yhteisen aterian.

Vaikeustaso
Helppo

Kirsikkainen alkujuoma

Ainekset

vajaa 2
rkl
vahvaa kirsikkamehua
jääpaloja
limetillä maustettua kivennäisvettä tai kuivaa kuohuviiniä
(vaaleaa siirappia)
Koristeluun
esimerkiksi syötäviä kukkia, tuoreita kirsikoita tai mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Tee juoma korkeaan kuohuviinilasiin. Kaada pohjalle vajaa pari ruokalusikallista vahvaa kirsikkamehua ja pudota joukkon pari pientä jääpalaa.
  2. Kaada lasi täyteen limetillä maustettua kivennäisvettä tai kuivaa kuohuviiniä ja mausta makusi mukaan vaalealla siirapilla.
  3. Koristele juoma esimerkiksi syötävillä kukilla, tuoreilla kirsikoilla tai mintunlehdillä.
  4. Tarjoa heti!

Kommentit (0)