Mari Harjula Kuva Sami Repo

Annospaloina pakastettu tomaattisose on helppo käyttää ruokien mausteena.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Helppo

Kotitekoinen tomaattisose

Ainekset

1
kg
tomaatteja
2
kpl
punaista chilipaprikaa
1
kpl
punasipulia
4
kpl
valkosipulinkynttä
1.5
dl
sokeria
fariinisokeria
1
dl
punaviinietikkaa
1
tl
suolaa
2
rkl
tuoretta basilikaa
1
rkl
tuoretta oreganoa

Työvaiheet

Leikkaa tomaatteihin ristiviilto. Kasta tomaatit kiehuvan kuumaan veteen (kalttaus) ja kuori ne. Soseuta tomaatit tehosekoittimessa.

Halkaise chilipaprikat, poista siemenet ja hienonna paprikat.´Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet.

Laita tomaattisose sekä hienonnetut chilit ja sipulit kattilaan. Mittaa joukkoon sokerit ja etikka. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes sose sakenee. Mausta yrteillä ja suolalla. Jäähdytä.

Pakasta sose pieniin pakastusrasioihin tai jääpalarasioihin.

 

Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-aprikoosisose

Ainekset

1
kg
porkkanaa
400
g
kuivattuja aprikooseja
tuoretta inkivääriä
3
dl
appelsiinimehua
Liemi
1
dl
appelsiinimehua
½
dl
valkoviinietikkaa
1
dl
hillosokeria

Työvaiheet

  1. Laita kuoritut ja paloitellut porkkananpalat kattilaan.
  2. Lisää joukkoon aprikoosit, peukalonpään kokoinen hienonnettu inkivääri ja appelsiinimehu. Keitä kannen alla, kunnes porkkanat ovat pehmeitä, eli noin 20 minuuttia. Soseuta monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
  3. Mittaa liemen appelsiinimehu ja etikka kattilaan. Kiehauta. Lisää hillosokeri kattilaan samalla sekoittaen. Lusikoi joukkoon porkkana-aprikoosisose. Kiehauta.
  4. Annostele sose puhtaisiin purkkeihin tai pakasta pieniin rasioihin.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Marinoidut porkkanat

Ainekset

1
kg
porkkanoita
1
dl
pinjansiemeniä
2
rkl
voita
2
appelsiinia
1
dl
juoksevaa hunajaa
2
tähtianista

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa porkkanat reiluiksi tikkupaloiksi.
  2. Paahda pinjansiementen pintaan kasarilla muutaman minuutin ajan väriä. Ota siemenet lautaselle odottamaan tarjoilua.
  3. Lisää kasariin nokare voita. Lisää porkkanat. Purista joukkoon puolentoista appelsiinin mehu. Lisää hunaja ja anikset. Keitä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.
  4. Jäähdytä liemessään ja tarjoa kylmänä lisäkkeenä pinjansiemenillä ja appelsiinilohkoilla koristeltuna.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.

Tuoreet yrtit ja valkosipulisilppu piristävät mietoa kotijuustoa.

Annoksia
1 juusto
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-valkosipulipiimäjuusto

Ainekset

3
l
täysmaitoa
1
l
piimää
3
munaa
1
tl
suolaa
1-2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. basilika, minttu, ruohosipuli)
2
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä, jolloin se juoksettaa maidon paremmin.
  2. Kuumenna maito isossa kattilassa kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Vatkaa samaan aikaan huoneenlämpöiset munat piimän joukkoon kulhossa.
  3. Sekoita piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen.
  4. Nosta kattila liedeltä. Anna juustomassan erottua kannen alla noin 20-30 minuuttia. Älä enää sekoita.
  5. Vuoraa pyöreä siivilä kastellulla sideharsokankaalla. Nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään.
  6. Sekoita suola, hienonnetut yrtit ja valkosipuli varovasti massan joukkoon. Nosta päälle kevyt paino ja anna valua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  7. Kumoa juusto tarjolle. Koristele muutamalla yrtinlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkuraita

Ainekset

§
l
maustamatonta jogurttia
½
tuorekurkku
tl
juustokuminaa
½-1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori kurkku ja raasta raastimen karkealla terällä. Valuta hyvin siivilässä.
  2. Sekoita kurkkuraaste jogurtin kanssa ja mausta makusi mukaan. Lisää mausteita vähitellen ja maistele, jotta viilentävä kastike ei tule liian voimakkaaksi. Nauti curryn kanssa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)