Resepti Marja-Saara Vainio-Kaila Kuva Arto Vuohelainen
Paistetun linnun ja lihan lisäkkeeksi sopii kirpeän mustaherukkainen marmeladi.
Paistetun linnun ja lihan lisäkkeeksi sopii kirpeän mustaherukkainen marmeladi.

Sipuli yllättää mustaherukkamarmeladissa.

Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirpeä mustaherukkamarmeladi

Ainekset

1
kg
mustaherukoita
½
l
vettä
800
g
(noin 7 keskikokoista) sipulia
1¾-2
kg
sokeria (josta osa saa olla fariinisokeria)
1
tl
tai maun mukaan chiliä maustamiseen

Työvaiheet

  1. Pane kattilaan herukat ja vesi. Keitä seosta viisi minuuttia. Soseuta marjat sauvasekoittimella sileäksi.
  2. Silppua puolitetut sipulit tehosekoittimessa ja pane silppu kattilaan sokerin ja chilin kanssa. Anna seoksen kiehua hiljalleen 45 minuutin ajan, välillä seosta sekoittaen.
  3. Tee marmeladikoe. Pane ruokalusikallinen seosta lautasella jääkaappiin. Vedä jäähtyneen seoksen keskelle lusikalla vako. Jos vako ei umpeudu, hyytelö on valmista.
  4. Purkita kuuma marmeladi kuumiin puhtaisiin purkkeihin ja sulje purkit heti. Anna jäähtyä. Varastoi kuivaan, viileään ja pimeään tilaan.

Vinkki! Mustaherukkamarmeladia voit valmistaa myös ilman sipulia. Korvaa tällöin sipulin määrä samalla määrällä mustaherukkaa.

Entä jos marmeladi ei hyydy?

Marmeladin valmistukseen soveltuvat vähän raa'at, luontaisesti runsaasti pektiiniä sisältävät marjat. Marjojen liian vähäinen pektiinin määrä voi jättää marmeladin juoksevaksi. Kuumenna säilyke tällöin uudelleen ja lisää sekaan hiukan apteekista ostettavaa pektiiniä paketin ohjeen mukaan. Keitä pari minuuttia koko ajan hämmentäen ja purkita heti.

Kommentit (0)

Resepti Sari Jauhiainen Kuva Jukka Rapo
Rakkaushillossa maistuu parisuhteen kirjo.
Rakkaushillossa maistuu parisuhteen kirjo.

Rakkaushillo saa makeutta mansikasta ja tulisuutta cayennesta. 

Tämän hillon on kehittänyt KK:n lukija Sari. Hän kertoo hillon syntytarinasta näin:

"Ensimmäisen hilloni tein viime syksynä. Tykkään kokeilla enkä yleensä käytä reseptejä tai kirjoita mittoja ylös. Myös Rakkaushillo syntyi kokeilemalla. Tein sitä ensi kerran ystävieni häihin lahjaksi....

Annoksia
1 litra
Vaikeustaso
Helppo

Rakkaushillo

Ainekset

800
g
raparperia
600
g
vadelmia
600
g
mansikoita
1
dl
vettä
1
kg
hillosokeria
2
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½-1
tl
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperit sentin paloiksi ja pilko marjat.
  2. Kiehauta vesi ja lisää raparperit ja marjat kattilaan. Keitä, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. 
  3. Lisää hillosokeri ja mausteet kattilaan ja kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi. Keitä hiljalleen 10–15 minuuttia.
  4. Soseuta hillo puunuijalla tai sauvasekoittimella siten, että hilloon jää vielä sattumia.
  5. Nosta hillo liedeltä ja anna jäähtyä 30 minuuttia.
  6. Purkita hillo kuumennettuihin lasipurkkeihin.
  7. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki! Rakkaushillo sopii erinomaisesti lettujen, pannarin ja jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Piia Arnould
Purkillinen viikunahilloa sisältää lupauksen tunnelmallisesta viini- ja juustoillasta.
Purkillinen viikunahilloa sisältää lupauksen tunnelmallisesta viini- ja juustoillasta.

Viikunahillo on maistuva ruokalahja. Hillon seuraksi sopivat voimakkaat juustot.

Annoksia
n. 6 dl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tähtianiksella maustettu viikunahillo

Ainekset

100
g
kuivattuja viikunoita
½
dl
vettä
3-4
tähtianista
500
g
tuoreita viikunoita
½
dl
omena- tai karpalomehua
2-3
rkl
sitruunanmehua
4
dl
hillosokeria

Työvaiheet

  1. Viipaloi kuivat viikunat kattilaan. Lisää vesi ja anikset. Keitä kunnes vesi haihtuu.
  2. Pese ja pilko tuoreet viikunat kattilaan, mittaa sekaan mehut ja hillosokeri. Keitä 15 minuuttia.
  3. Tölkitä hillo puhtaisiin, kuumiin lasipurkkeihin. Jos haluat sileää hilloa, poista tähtianikset ja soseuta hillo sauvasekoittimella.
  4. Tarjoa hilloa esimerkiksi vanhan goudan, sinihomejuuston sekä pitkään kypsytetyn tawny-portviinin kanssa. Kokeile myös marsalaviiniä mustaleimaisen emmentalin kaverina.
  5. Hillo säilyy jääkaapissa useita viikkoja.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Istockphoto

Tähän reseptiin et tarvitse muuta kuin sitruunoita ja suolaa.

Jäikö Marokon-matkalta mieleen eksoottinen suolaisenkirpeä maku? Se oli todennäköisesti peräisin suolalla säilötyistä sitruunoista, joita on helppo tehdä itsekin.

Raasta kuorta salaatteihin

Suolaan säilötyt sitruunat käytetään kokonaan kuoresta hedelmälihaan, eikä niiden ohella...

Vaikeustaso
Helppo

Suolaan säilötyt sitruunat

Ainekset

6
luomusitruunaa
4
rkl
karkeaa merisuolaa

Työvaiheet

  1. Steriloi iso lasipurkki kiehauttamalla se vedessä tai kuumentamalla uunissa.
  2. Pese sitruunat hyvin juuresharjalla. Jos et käytä luomusitruunoita, ole erityisen tarkka. Lohko neljä sitruunaa neljään osaan ja purista kahdesta mehu.
  3. Lado lohkot purkkiin ja ripottele suolaa niiden päälle ja väleihin.
  4. Lisää purkkiin sitruunan mehu ja vettä niin paljon, että sitruunat juuri peittyvät.
  5. Sulje purkki ja anna tekeytyä pimeässä huoneenlämmössä noin kuukauden. Ravistele purkkia välillä. 
  6. Käytä valmiit sitruunat marokkolaisiin pataruokiin tai salaatteihin. Säilytä avattu purkki jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Ulla Wesamaa Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Karviaismarjahilloke

Ainekset

2
kg
puolikypsiä pienehköjä vaaleita tai tummia karviaismarjoja (suuret marjat sopivat pisteltyinä)
1
kg
sokeria
noin 5
dl
vettä
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Perkaa ja huuhdo marjat. Pane kattilaan vesi ja sokeri. Keitä, kunnes seos on lankamaista.
  2. Lisää sekaan peratut marjat ja kanelitanko. Kuumenna seosta hiljalleen ja anna sen kiehahtaa noin neljään, viiteen kertaan välillä kattilaa hellästi heilutellen.
  3. Kuori seoksen pinnalta vaahto. Kun marjat ovat muuttuneet kirkkaiksi, nosta kattila pois liedeltä ja heiluttele seosta edelleen hetken aikaa. Marjojen tulisi pysyä mahdollisimman ehjinä.
  4. Purkita hilloke kuumana puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje purkit heti. Säilö jäähtyneenä viileään ja pimeään paikkaan.

Kommentit (0)