Marja Samuli Kuvat Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Pikkusipulit punaviinietikassa

Ainekset

Työvaiheet

500 g pikkukeltasipuleita (hillosipulien kokoisia)
2 dl punaviiniä
1 dl mausteista etikkaa
1 dl sokeria

1. Kuori sipulit.
2. Pane kattilaan kaikki ainekset ja kuumenna hiljalleen kiehuvaksi.
3. Keitä hiljalleen puolisen tuntia tai kunnes sipulit ovat kypsiä.
4. Purkita kuumana pariin puhtaaseen ja kuumennettuun purkkiin. Säilytä viileässä, valolta suojattuna. Tarjoa lisäkkeenä aterialla.

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Ruusunmarja antaa värin lisäksi omenahillolle ison tujauksen C-vitamiinia.
Ruusunmarja antaa värin lisäksi omenahillolle ison tujauksen C-vitamiinia.

Ruusunmarjojen puhdistaminen vie paljon aikaa, mutta vaiva kannattaa. Jo pieni määrä upeaa ruusunmarjaa tuo mahtavan lisän omenahillon makuun.

Annoksia
5 dl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusunmarja-omenahillo

Ainekset

5
dl
siemenistä puhdistettuja ruusunmarjoja eli kiulukoita
10
dl
omenalohkoja
2
dl
vettä
2
dl
hillosokeria

Työvaiheet

  1. Huuhtele ruusunmarjat, poista kannat ja tupsut. Halkaise. Poista siemenet pikkulusikan varrella.
  2. Pese ja lohko omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, riittää kun poistaa siemenkodat.
  3. Laita ruusunmarjat, omenat ja vesi kattilaan ja anna kiehua sen aikaa kunnes marjat ja omenat ovat pehmenneet. Aikaa tähän menee 20–40 minuuttia.
  4. Soseuta sauvasekoittimella kattilassa sileäksi.
  5. Lisää sokeri soseeseen ja kiehauta. Anna kiehua pari minuuttia.
  6. Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Sami Repo
Herukan ja mintun lehdistä puristetaan kaikki maukas mehu talteen.
Herukan ja mintun lehdistä puristetaan kaikki maukas mehu talteen.

Loppukesän raparperit sopivat hyvin mehuun. Mustaherukan lehdet ja minttu maustavat maukkaan mehun Louhisaaren juoman tapaan. Herukanlehtijuoma laimennetaan janon sammuttajaksi kuplavedellä tai kuohujuomalla.

Annoksia
3 litraa
Valmistusaika
12 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Herukanlehti-raparperimehu

Ainekset

2
litraa
mustaherukan lehtiä
2
ruukkua
minttua
½
litraa
raparperia
3
litraa
vettä
rkl
sitruunahappoa
3
dl
sokeria
Lisäksi
iso pala harsokangasta

Työvaiheet

  1. Huuhtele mustaherukan ja mintun lehdet. Pilko raparperit. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää mustaherukan lehdet, minttu ja raparperit. Sekoita joukkoon sitruunahappo. Peitä kattila kannella ja anna juoman tekeytyä 12 tuntia huoneenlämmössä.
  2. Laita puhdas harsokangas isoon siivilään ja siivilä kulhon tai kattilan päälle. Siivilöi lehdet ja raparperit pois juomasta. Purista varovasti kaikki irtoava neste talteen. Sekoita sokeri nesteen joukkoon, kunnes se liukenee.
  3. Desinfioi lasipullot ja korkit. Pullota juoma lämpimiin pulloihin ja sulje korkit. Säilytä juoma jääkaapissa.

Kommentit (1)

H. Y. Genius

Sormuksen ja kynsien pesu... Käsihygienia kohillaan. Hygieniapassi ilmeiseti suorittamatta ja jää... Miten tällaisia saastakäpäliä päästetään keittiöhommiin... :-(

Resepti Anu Brask Kuva Sami Repo
Hienostunut tomaattihillo on täydellinen kumppani juustoille ja sopii lautaselle myös lettujen kanssa.
Hienostunut tomaattihillo on täydellinen kumppani juustoille ja sopii lautaselle myös lettujen kanssa.

Tomaateista saa ihanan makeaa hilloa. Se sopii suolaiseen ja makeaan seuraan ja on lisäksi edullista valmistaa.

Annoksia
1½ litraa
Valmistusaika
2 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Makea tomaattihillo

Ainekset

1
kg
tomaatteja
1
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
1
rkl
balsamicoa
¼
tl
jauhettua neilikkaa

Työvaiheet

  1. Kuori tomaatit käyttämällä ne ensin nopeasti kiehuvassa vedessä. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.
  2. Laita tomaattikuutiot kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Muhenna tomaatit perunanuijalla tai kauhalla. Sekoita joukkoon sokerit, balsamico ja neilikka.
  3. Hauduta seosta kattilassa aivan miedolla lämmöllä noin 1½ tuntia, kunnes neste haihtuu ja tomaatit ovat soseutuneet. Lusikoi hillo puhtaisiin tölkkeihin ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä kylmässä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Sami Repo
Juhlat tulossa? Tee puolikkaina säilöttyjä omenoita ja päärynöitä juustopöydän lisukkeeksi tai jälkiruuaksi vanilja-kerman tai lämpimän karamellikastikkeen kanssa.
Juhlat tulossa? Tee puolikkaina säilöttyjä omenoita ja päärynöitä juustopöydän lisukkeeksi tai jälkiruuaksi vanilja-kerman tai lämpimän karamellikastikkeen kanssa.

Säilöttyihin omenoihin ja päärynöihin saa helposti erilaisia makuja. Lisää yhteen tölkkiin tuoretta inkivääriä, toiseen kardemummaa ja kolmanteen kanelia. Maustetut omput ja päärynät säilyvät kylmässä pari kolme viikkoa.

Annoksia
3 litraa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolikkaina säilötyt päärynät ja omenat

Ainekset

½
kg
päärynöitä
½
kg
omenoita
2
sitruunaa
1
limetti
1
l
vettä
8
dl
sokeria
1
vaniljatanko
4
tähtianista

Työvaiheet

  1. Huuhtele päärynät ja omenat. Poista kuorista kolhiintuneet ja tummuneet kohdat. Halkaise hedelmät ja poista siemenkodat.
  2. Purista yhden sitruunan mehu. Leikkaa toinen sitruuna ja limetti ohuiksi siivuiksi. Laita omenat ja päärynät isoon kulhoon ja kaada päälle puolet sitruunamehusta. Sitruuna maustaa hedelmät ja estää niiden tummumisen.
  3. Yhdistä kattilassa vesi ja sokeri. Lisää joukkoon loppu sitruunamehu, halkaistu vaniljatanko ja tähtianikset. Kiehauta.
  4. Lisää omenat ja päärynät kuumaan liemeen. Keitä hiljalleen 5–10 minuuttia hedelmien koosta riippuen. Palojen on tarkoitus pehmetä hieman, mutta pysyä koossa ja säilyttää pieni purutuntuma.
  5. Lusikoi hedelmät puhtaisiin tölkkeihin ja säilytä kylmässä.

Kommentit (0)