Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Caesar-salaatti

Ainekset

3-4
ruukkua
romainesalaattia
100
g
parmesaania
Kastike
1
muna
2
tl
dijon-sinappia
2
dl
rypsiöljy
1
valkosipulinkynsi
4-5
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa
rouhittua mustapippuria
Krutongit
6
leipäviipaletta
1
rkl
kasviöljyä
1
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
  2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.
  3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
  4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
  5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada ½ -2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
  6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.

Kannattaa kokeilla

  • Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rakenteeltaan rapeaa.
  • Myös varhaiskaali sopii salaatin korvaajaksi. Suikaloi kaali ohuelti ja valmista muuten ohjeen mukaan.
  • Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.
  • Hyvä kotimainen vastine parmesaanille on mustaleimaemmental. Lisää se salaattiin raasteena.
  • Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1-2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia.
  • Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.
  • Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

Kommentit (0)

Annoksia
40
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-perunasalaatti

Ainekset

10-12
rasiaa (á 400 g)
pariisinperunoita, pakaste tai 5 kg varhaisperunoita
6-8
punasipulia
4
prk (á noin 250 g)
kapriksia
oliiviöljyä
aromisuolaa
sitruuna- ja mustapippuria
persiljaa
2
kg
graavilohta
2
kg
tuoretta, ohutta parsaa

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kahdessa tai kolmessa erässä. Kiehauta ne pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois. Jos käytät varhaisperunoita, harjaa ne ja keitä suolavedessä kypsiksi.
  2. Kuori ja suikaloi punasipulit ohuiksi. Valuta kapriksista vesi.
  3. Sekoita muut aineet yhteen paitsi lohi ja parsa. Mausta makusi mukaan ja säilytä peitettynä jääkapissa, isossa, mielellään laakeassa kulhossa seuraavaan päivään, jotta saat salaattiin voimakkaamman maun.
  4. Tarjoilupäivänä kuullota parsoja muutamassa erässä minuutti tai pari paistinpannulla öljyssä.
  5. Kokoa salaatti tarjoilulautaselle haluamallasi tavalla. Säilytä jääkaapissa peitettynä tarjoiluun asti.

Vinkki! Voit sirotella salaatin päälle sormisuolaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Sekasalaatti

Ainekset

2
ruukkua
haluamaasi salaattia
(150
g
tuoretta, ohutta tankoparsaa)
150
g
sinihomejuustoa
1–2
dl
saksan- tai cashewpähkinöitä
Kastike
1
dl
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
1–2
tl
sinappia
ripaus
suolaa
1–2
tl
sokeria
1–2
rkl
punaviinietikkaa
1
pieni salottisipuli

Työvaiheet

  1. Revi salaatit kulhoon.
  2. Leikkaa parsatangot pituussuunnassa kahtia ja leikkaa kuiva varren pää pois.
  3. Leikkaa homejuusto ohuiksi siivuiksi tai murenna.
  4. Sekoita salaattiaineet yhteen kulhossa. 
  5. Kastiketta varten kuori ja silppua salottisipuli.
  6. Sekoita kaikki kastikeaineet yhteen tasaiseksi kastikkeeksi sipulin kanssa. Tarkista maku. Sen pitää olla etikkaisen, kirpeän makea. 
  7. Sekoita kastike ja salaatti yhteen. 
  8. Vinkki! Säilytä kastike viileässä tarjoiluun asti. Hyvin ohuita, tuoreita parsatankoja ei tarvitse kiehauttaa. 

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6 alkuruoka-annosta
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä linssi-chorizosalaatti

Ainekset

2
dl
vihreitä linssejä
6
dl
vettä
½
tl
suolaa
3
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
½
tuorekurkku
½
pieni kukkakaali
2
rkl
kaprista
½
dl
manteleita
100
g
viipaloitua chorizomakkaraa tai lämminsavustettua lohta

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä tiheäreikäisessä siivilässä. Kiehauta vesi kattilassa, mausta suolalla ja lisää linssit. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä, mutta vielä napakoita ja vesi imeytynyt linsseihin. Jäähdytä. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja oliiviöljy.
  2. Halkaise tuorekurkku ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Huuhtele kukkakaali, irrota kukinnot ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita kurkut ja kukkakaalit linssiseoksen joukkoon.
  3. Paahda manteleita kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Sekoita salaattiin.
  4. Levitä chorizoviipaleet pannulle ja paista kovalla lämmöllä 2–4 minuuttia, kunnes makkarat ovat ruskistuneet ja rapeutuneet. Sekoita salaattiin.
  5.  
  6. Vinkki! Makkaran voit korvata lämminsavustetulla siialla tai lohella, kasvisruokailijan version kylmäsavustetulla tofulla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Joulusalaatti

Ainekset

kahta
erilaista salaattia
4–6
viikunaa
150–200
g
brietä tai vuohenjuustoa
rypäleitä
Kastikkeeksi
kaupan valmista tummaa tai vaaleaa balsamicokastiketta

Työvaiheet

  1. Pese ja revi salaatti, lohko viikunat ja paloittele juusto. Yhdistä ainekset.
  2. Asettele ainekset lautasille ja pirskota kastiketta päälle.

Kommentit (0)