Resepti Christina Aaltio Kuva Ullamaija Hänninen
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-kaprissalaatti

Ainekset

1
kg
uusia perunoita
3
kevätsipulia varsineen
1
dl
kapriksia
1
dl
hienonnettua lehtipersiljaa
Kastike
¾
dl
sitruunamausteöljyä
1
tl
raastettua sitruunankuorta
rouhittua mustapippuria
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat, keitä kypsiksi ja jäähdytä. Halkaise ja viipaloi sipulit. Yhdistä salaattiainekset ja tee kastike.
  2. Sekoita sitruunamausteöljyyn raastetun sitruunan kuorta ja rouhi runsaasti mustapippuria. Lisää kastike salaattiin. Viimeistele sormisuolla ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Mausteinen salaatti korvaa porkkanalaatikon modernissa joulupöydässä.
Mausteinen salaatti korvaa porkkanalaatikon modernissa joulupöydässä.

Porkkanasalaatti tarjoaa tervetullutta pureskeltavaa ja uusia makuja joulupöytään.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-mantelisalaatti

Ainekset

1
kg
porkkanoita
200
g
fetajuustoa
100
g
manteleita
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kastike
¾
dl
oliiviöljyä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
sitruunamehua
tl
kanelia
¾
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori porkkanat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada pois keitinvesi ja jäähdytä porkkanat.
  2. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa. Viipaloi porkkanat kastikkeen joukkoon ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia.
  3. Murenna feta porkkanoiden joukkoon. Rouhi mantelit. Sekoita ne sekä seesaminsiemenet porkkanoihin. Nostele salaatti varovasti sekaisin.

Vinkki! Valmista salaatti jo edellisenä päivänä ja anna maustua jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Tarjoa savulohi ja paahdetut punajuuret piparjuurikastikkeen kanssa.
Tarjoa savulohi ja paahdetut punajuuret piparjuurikastikkeen kanssa.

Uunissa paahdetuista punajuurista ja lämminsavulohesta saa nopeasti näyttävän salaatin. Piparjuurikastike viimeistelee makuelämyksen.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämminsavulohi-punajuurisalaatti

Ainekset

6–8
punajuurta
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
600
g
lämminsavulohta
1
ruukku
rucolaa
½
dl
parmesaaniraastetta
Piparjuurikastike
1
prk (200 g)
ranskankermaa
2
tl
piparjuuritahnaa
1
tl
suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Siirrä viipaleet uunipellille. Valuta pinnalle öljy ja ripota suola sekä mustapippuri.
  2. Paahda punajuuria 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes ne kypsyvät. Anna jäähtyä.
  3. Sekoita piparjuurikastikkeen aineet keskenään.
  4. Kokoa vadille punajuuriviipaleita, paloiteltua savulohta, rucolaa ja parmesaaniraastetta. Ripottele kastiketta pinnalle tai tarjoile se pienestä kulhosta.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Nyhtökauraa joulupöydässä? Kyllä! Lämmin salaatti yhdistää rapean, makean ja suolaisen.
Nyhtökauraa joulupöydässä? Kyllä! Lämmin salaatti yhdistää rapean, makean ja suolaisen.

Lehtikaali ja nyhtökaura ovat parhaimmillaan paahdettuina. Lisää joukkoon tuoreita viikunoita ja talven lämmittävin salaatti on valmis. Makumaailmassa on häivähdys piparkakkumaisuutta, joten salaatti sopii erinomaisesti myös joulupöytään.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu lehtikaali-nyhtökaurasalaatti

Ainekset

1
ps (200 g)
lehtikaalia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
pkt (240 g)
nyhtökauraa
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
inkivääritahnaa
tl
ras el hanout -mausteseosta
½
dl
auringonkukansiemeniä
4
tuoretta viikunaa
1
rkl
rypsiöljyä
(balsamisiirappia)

Työvaiheet

  1. Revi lehtikaalit paksuista lehtiruodeistaan salaattilinkoon. Huuhdo ja kuivaa lehdet. Revi ne halutessasi pienemmiksi.
  2. Sekoita öljy, suola ja pippuri kulhossa. Pyöräytä lehtikaaleja mausteissa. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  3. Sekoita nyhtökauran joukkoon öljy, inkivääritahna ja mausteseos. Levitä nyhtökaurat lehtikaalien lomaan pellille. Ripottele päälle auringonkukansiemenet.
  4. Paahda aineksia 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia välillä käännellen.
  5. Poista sillä aikaa viikunoiden kovat kannat. Leikkaa viikunat neljään lohkoon. Sivele ne kevyesti öljyllä. Nosta pelti uunista ja lisää viikunat päälle. Paahda vielä 5 minuuttia.
  6. Levitä salaatti vadille ja viiruta se halutessasi balsamisiirapilla ennen tarjoilua. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.

Itse tehty kaalisalaatti on halpaa, hyvää ja riittoisaa. Myös lohifilettä saa usein järkihintaan. Sokerisuolattuna kala säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Sokerisuolattu lohi ja keltainen kaalisalaatti

Ainekset

Sokerisuolattu lohi
800
g
lohifileetä
3
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
hienoa merisuolaa
1
oksa rosmariinia
½
dl
tilliä
Keltainen kaalisalaatti
1
kg
keräkaalia
30
g
tuoretta inkivääriä
1
ruukku tuoretta korianteria
1
tl
suolaa
Kastike
1
dl
omenaviinietikkaa
1
dl
sokeria
½
dl
rypsiöljyä
2
tl
seesamiöljyä

Työvaiheet

  1. Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Leikkaa lohi 2–4 tasakokoiseen palaan.
  2. Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja suola. Lisää rosmariinin oksa ja anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Laita lohifilee suljettavaan muovipussiin. Kaada jäähtynyt liemi joukkoon. Sulje pussi, paina ilma pois ja laita jääkaappiin maustumaan 1–2 vuorokaudeksi.
  4. Ota lohi liemestä, pyyhi kuivaksi ja hienonna päälle tuoretta tilliä ennen tarjoilua. Leikkaa paloiksi tai ohuiksi siivuiksi.

Keltainen kaalisalaatti

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai juustohöylällä. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna korianteri.
  2. Laita kaalit isoon kulhoon ja ripottele joukkoon suolaa. Hiero kaalia käsin muutama minuutti, jotta se hieman mehustuu ja pehmenee. Lisää inkivääri ja korianteri.
  3. Kiehauta kastikkeen ainekset kattilassa niin, että sokeri sulaa liemeen. Anna jäähtyä hetki. Sekoita liemi kaalin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Sekoita pari kertaa maustumisen aikana.

Kommentit (0)