Annoksia
30
Vaikeustaso
Helppo

Vihersalaatti

Ainekset

2-4
eri salaattia, yhteensä noin 10 pussia tai ruukkua
8-10
tomaattia
1
tuorekurkku
10
keitettyä munaa
6-8
kypsää päärynää tai 3 prk (á 400 g) säilykepäärynöitä
saksanpähkinöitä tai pistaaseja
parmesaania tai sinihomejuustoa
Kastike
¾
dl
oliiviöljyä
2-3
rkl
valkoviini- tai punaviinietikkaa
1
rkl
dijonsinappia
1
rkl
sokeria
rouhittua mustapippuria, suolaa maun mukaan

Työvaiheet

  1. Sekoita ensin salaattikastikkeen aineet yhteen esimerkiksi korkillisessa pullossa.
  2. Leikkaa tomaatit viipaleiksi. Puolita viipaleet. Viipaloi kurkku juustohöylällä. Kuori munat ja leikkaa puolikkaiksi tai neljään osaan.
  3. Kuori ja paloittele tai viipaloi päärynät. Valuta säilykepäärynät siivilässä.
  4. Leikkaa parmesaanista kuorimaveitsellä ohuita lastuja tai sinihomejuustosta terävällä veitsellä ohuita paloja.
  5. Sekoita kaikki salaattiaineet yhteen vähän ennen tarjoamista. Säilytä viileässä, jos mahdollista.
  6. Sekoita kastike salaattiin juuri ennen tarjoilua, ettei hento salaatti vetisty.

Vinkki! Valitse salaattiin haluamiasi aineksia. Munat voi jättää pois. Salaattiin sopivat myös yrtit, kirsikkatomaatit jne.

Kommentit (0)

Annoksia
40
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-perunasalaatti

Ainekset

10-12
rasiaa (á 400 g)
pariisinperunoita, pakaste tai 5 kg varhaisperunoita
6-8
punasipulia
4
prk (á noin 250 g)
kapriksia
oliiviöljyä
aromisuolaa
sitruuna- ja mustapippuria
persiljaa
2
kg
graavilohta
2
kg
tuoretta, ohutta parsaa

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kahdessa tai kolmessa erässä. Kiehauta ne pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois. Jos käytät varhaisperunoita, harjaa ne ja keitä suolavedessä kypsiksi.
  2. Kuori ja suikaloi punasipulit ohuiksi. Valuta kapriksista vesi.
  3. Sekoita muut aineet yhteen paitsi lohi ja parsa. Mausta makusi mukaan ja säilytä peitettynä jääkapissa, isossa, mielellään laakeassa kulhossa seuraavaan päivään, jotta saat salaattiin voimakkaamman maun.
  4. Tarjoilupäivänä kuullota parsoja muutamassa erässä minuutti tai pari paistinpannulla öljyssä.
  5. Kokoa salaatti tarjoilulautaselle haluamallasi tavalla. Säilytä jääkaapissa peitettynä tarjoiluun asti.

Vinkki! Voit sirotella salaatin päälle sormisuolaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Sekasalaatti

Ainekset

2
ruukkua
haluamaasi salaattia
(150
g
tuoretta, ohutta tankoparsaa)
150
g
sinihomejuustoa
1–2
dl
saksan- tai cashewpähkinöitä
Kastike
1
dl
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
1–2
tl
sinappia
ripaus
suolaa
1–2
tl
sokeria
1–2
rkl
punaviinietikkaa
1
pieni salottisipuli

Työvaiheet

  1. Revi salaatit kulhoon.
  2. Leikkaa parsatangot pituussuunnassa kahtia ja leikkaa kuiva varren pää pois.
  3. Leikkaa homejuusto ohuiksi siivuiksi tai murenna.
  4. Sekoita salaattiaineet yhteen kulhossa. 
  5. Kastiketta varten kuori ja silppua salottisipuli.
  6. Sekoita kaikki kastikeaineet yhteen tasaiseksi kastikkeeksi sipulin kanssa. Tarkista maku. Sen pitää olla etikkaisen, kirpeän makea. 
  7. Sekoita kastike ja salaatti yhteen. 
  8. Vinkki! Säilytä kastike viileässä tarjoiluun asti. Hyvin ohuita, tuoreita parsatankoja ei tarvitse kiehauttaa. 

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6 alkuruoka-annosta
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä linssi-chorizosalaatti

Ainekset

2
dl
vihreitä linssejä
6
dl
vettä
½
tl
suolaa
3
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
½
tuorekurkku
½
pieni kukkakaali
2
rkl
kaprista
½
dl
manteleita
100
g
viipaloitua chorizomakkaraa tai lämminsavustettua lohta

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä tiheäreikäisessä siivilässä. Kiehauta vesi kattilassa, mausta suolalla ja lisää linssit. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä, mutta vielä napakoita ja vesi imeytynyt linsseihin. Jäähdytä. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja oliiviöljy.
  2. Halkaise tuorekurkku ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Huuhtele kukkakaali, irrota kukinnot ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita kurkut ja kukkakaalit linssiseoksen joukkoon.
  3. Paahda manteleita kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Sekoita salaattiin.
  4. Levitä chorizoviipaleet pannulle ja paista kovalla lämmöllä 2–4 minuuttia, kunnes makkarat ovat ruskistuneet ja rapeutuneet. Sekoita salaattiin.
  5.  
  6. Vinkki! Makkaran voit korvata lämminsavustetulla siialla tai lohella, kasvisruokailijan version kylmäsavustetulla tofulla.

Kommentit (0)

Annoksia
2
Vaikeustaso
Helppo

Ruokaisa graavilohisalaatti

Ainekset

dl
riisiä tai 4 dl keitettyä riisiä
100
g
graavilohta
10
cm
kurkkua
Kastike
¾
dl
rasvatonta maustamatonta jogurttia
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
sinappia
2
tl
juoksevaa hunajaa
tl
raastettua sitruunankuorta)
1
rkl
hienonnettua tilliä
jauhettua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeiden mukaan. Valuta siivilässä ja jäähdytä juoksevan, kylmän veden alla.
  2. Valmista riisin kiehuessa kastike sekoittamalla kaikki kastikeaineet yhteen. Mausta mustapippurilla.
  3. Leikkaa lohi ja kurkku pieniksi kuutioiksi.
  4. Sekoita kaikki aineet kevyesti salaatiksi. Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti.

Vinkki! Voit lisätä salaattiin halutessasi tomaattia tai paprikaa.

Kommentit (0)