Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo
Vaikeustaso
Helppo

Wesfaleninkinkkusalaatti

Ainekset

1
iso
kukkakaali
3
pientä kesäsipulia
noin 150
g
westfaleninkinkkua tai ilmakuivattua kinkkua
½
dl
paahdettuja auringonkukansiemeniä tai siemensekoitusta
Kastike
2
dl
valkosipulimajoneesia
3
rkl
sokeria
2
rkl
sokeria
suolaa, mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Irrota kukkakaali nupuiksi. Kuori ja kuutioi varsi. Keitä paloja suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Valuta kuivaksi ja jäähdytä. Hienonna sipulit varsineen. Kuutioi kinkku.
  2. Yhdistä kaikki kastikeaineet. Sekoita kastike kukkakaaliseokseen. Anna salaatin marinoitua viileässä noin 2 tuntia ennen tarjoilua.
  3. Sekoita paahdetut siemenet salaattiin juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Tarjoa savulohi ja paahdetut punajuuret piparjuurikastikkeen kanssa.
Tarjoa savulohi ja paahdetut punajuuret piparjuurikastikkeen kanssa.

Uunissa paahdetuista punajuurista ja lämminsavulohesta saa nopeasti näyttävän salaatin. Piparjuurikastike viimeistelee makuelämyksen.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämminsavulohi-punajuurisalaatti

Ainekset

6–8
punajuurta
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
600
g
lämminsavulohta
1
ruukku
rucolaa
½
dl
parmesaaniraastetta
Piparjuurikastike
1
prk (200 g)
ranskankermaa
2
tl
piparjuuritahnaa
1
tl
suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Siirrä viipaleet uunipellille. Valuta pinnalle öljy ja ripota suola sekä mustapippuri.
  2. Paahda punajuuria 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes ne kypsyvät. Anna jäähtyä.
  3. Sekoita piparjuurikastikkeen aineet keskenään.
  4. Kokoa vadille punajuuriviipaleita, paloiteltua savulohta, rucolaa ja parmesaaniraastetta. Ripottele kastiketta pinnalle tai tarjoile se pienestä kulhosta.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Nyhtökauraa joulupöydässä? Kyllä! Lämmin salaatti yhdistää rapean, makean ja suolaisen.
Nyhtökauraa joulupöydässä? Kyllä! Lämmin salaatti yhdistää rapean, makean ja suolaisen.

Lehtikaali ja nyhtökaura ovat parhaimmillaan paahdettuina. Lisää joukkoon tuoreita viikunoita ja talven lämmittävin salaatti on valmis. Makumaailmassa on häivähdys piparkakkumaisuutta, joten salaatti sopii erinomaisesti myös joulupöytään.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu lehtikaali-nyhtökaurasalaatti

Ainekset

1
ps (200 g)
lehtikaalia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
pkt (240 g)
nyhtökauraa
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
inkivääritahnaa
tl
ras el hanout -mausteseosta
½
dl
auringonkukansiemeniä
4
tuoretta viikunaa
1
rkl
rypsiöljyä
(balsamisiirappia)

Työvaiheet

  1. Revi lehtikaalit paksuista lehtiruodeistaan salaattilinkoon. Huuhdo ja kuivaa lehdet. Revi ne halutessasi pienemmiksi.
  2. Sekoita öljy, suola ja pippuri kulhossa. Pyöräytä lehtikaaleja mausteissa. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  3. Sekoita nyhtökauran joukkoon öljy, inkivääritahna ja mausteseos. Levitä nyhtökaurat lehtikaalien lomaan pellille. Ripottele päälle auringonkukansiemenet.
  4. Paahda aineksia 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia välillä käännellen.
  5. Poista sillä aikaa viikunoiden kovat kannat. Leikkaa viikunat neljään lohkoon. Sivele ne kevyesti öljyllä. Nosta pelti uunista ja lisää viikunat päälle. Paahda vielä 5 minuuttia.
  6. Levitä salaatti vadille ja viiruta se halutessasi balsamisiirapilla ennen tarjoilua. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.

Itse tehty kaalisalaatti on halpaa, hyvää ja riittoisaa. Myös lohifilettä saa usein järkihintaan. Sokerisuolattuna kala säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Sokerisuolattu lohi ja keltainen kaalisalaatti

Ainekset

Sokerisuolattu lohi
800
g
lohifileetä
3
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
hienoa merisuolaa
1
oksa rosmariinia
½
dl
tilliä
Keltainen kaalisalaatti
1
kg
keräkaalia
30
g
tuoretta inkivääriä
1
ruukku tuoretta korianteria
1
tl
suolaa
Kastike
1
dl
omenaviinietikkaa
1
dl
sokeria
½
dl
rypsiöljyä
2
tl
seesamiöljyä

Työvaiheet

  1. Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Leikkaa lohi 2–4 tasakokoiseen palaan.
  2. Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja suola. Lisää rosmariinin oksa ja anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Laita lohifilee suljettavaan muovipussiin. Kaada jäähtynyt liemi joukkoon. Sulje pussi, paina ilma pois ja laita jääkaappiin maustumaan 1–2 vuorokaudeksi.
  4. Ota lohi liemestä, pyyhi kuivaksi ja hienonna päälle tuoretta tilliä ennen tarjoilua. Leikkaa paloiksi tai ohuiksi siivuiksi.

Keltainen kaalisalaatti

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai juustohöylällä. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna korianteri.
  2. Laita kaalit isoon kulhoon ja ripottele joukkoon suolaa. Hiero kaalia käsin muutama minuutti, jotta se hieman mehustuu ja pehmenee. Lisää inkivääri ja korianteri.
  3. Kiehauta kastikkeen ainekset kattilassa niin, että sokeri sulaa liemeen. Anna jäähtyä hetki. Sekoita liemi kaalin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Sekoita pari kertaa maustumisen aikana.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Hiukan hapan ja hedelmäinen sumakki on loistava kastikkeen mauste.
Hiukan hapan ja hedelmäinen sumakki on loistava kastikkeen mauste.

Lähi-idän maistuva fattoush-salaatti syntyy rapeaksi paistetusta pitaleivästä, tomaateista, retiiseistä ja tölkkilinsseistä. Lisää kouratolkulla yrttejä ja reippaasti herkullista kastiketta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Fattoush-salaatti linsseillä

Ainekset

4
esipaistettua pitaleipää (esim. Sun)
2 + 2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
juustokuminaa
¼
tl
jauhettua chiliä
1
prk (285 g)
vihreitä linssejä
2
rs (à 200 g)
kirsikkatomaatteja
1
nippu retiisejä
1
nippu kevätsipulia
1
ruukku tuoretta minttua
1
ruukku tuoretta persiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan mehu
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Sumakkikastike
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
1
dl
öljyä
2
tl
sumakkia (esim. Al’Fes)
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin sumakkikastike. Raasta valkosipuli kulhoon ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää öljy, sumakki, sokeri ja suola. Sekoita kastike tasaiseksi.
  2. Leikkaa pitaleipä suupaloiksi ja laita palat kulhoon. Sekoita joukkoon 2 rkl öljyä, juustokuminaa ja chiliä. Levitä uunipellille ja paahda kullanruskeiksi 200-asteisessa uunissa noin 5–8 minuuttia.
  3. Valuta linssit. Pilko tomaatit ja retiisit, leikkaa sipuli suikaleiksi ja hienonna yrtit. Yhdistä kulhossa linssit, kasvikset ja yrtit. Hienonna valkosipuli ja lisää salaatin joukkoon. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.
  4. Lisää pitaleivät ja kastike salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)