Resepti Raisa Karilainen Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
15
Vaikeustaso
Helppo

Aamiaisleipä leipäkoneella

Ainekset

dl
kevytmaitoa
rypsiöljyä
tl
suolaa
1
rkl
sokeria
5
dl
vehnäjauhoja
dl
kauralesettä
2
tl
kuivahiivaa
1
dl
rusinoita
tai
1
dl
kuivattuja aprikooseja
1
dl
hasselpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Mittaa leipäkoneeseen maito, öljy, suola, sokeri, jauhot, leseet ja kuivahiiva. Käynnistä kone.
  2. Alustusvaiheen aikana rouhi hasselpähkinöitä hieman esim. veitsellä, seassa saa kuitenkin olla myös kokonaisia pähkinöitä. Jos käytät aprikooseja, niin suikaloi ne. Lisää hedelmät & pähkinät alustusvaiheen loppupuolella.


Vinkki! Jos haluat herätä tuoreen leivän tuoksuun, käytä ajastustoimintaa, mutta korvaa tällöin ohjeessa oleva maito vedellä.

 

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Kesäkurpitsapiirakkaan tulee lempeää makeutta perunasta ja punasipulista. Illanistujaisiin salaatin kanssa!

Annoksia
6-8 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-kesäkurpitsapiirakka

Ainekset

Pohja
100
g
voita tai margariinia
½
prk
rahkaa
3-3½
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
rkl
vettä
Täyte
½
prk
rahkaa
noin 500
g
keitettyä, kiinteää perunaa
1
punasipuli
noin 300
g
kesäkurpitsaa
1
dl
timjamisilppua
suolaa
rouhittua mustapippuria
Kermaviilipäällinen
1
tlk (200 g)
kermaviiliä
100
g
maustettua tuorejuustoa
2
munaa
½-1
tl
suolaa
½-1
tl
rouhittua mustapippuria
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina voidellun, 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Kuori perunat ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli. Kuullota sipulia kevyesti öljyssä pannulla. Viipaloi kesäkurpitsa ja kuullota sitäkin hetki öljyssä.
  3. Levitä piirakkapohjalle ensin rahka ja sen päälle perunaviipaleet. Ripottele perunoiden päälle timjamia, hieman suolaa ja pippuria.
  4. Levitä perunoiden päälle kesäkurpitsa ja sipuli. Ripottele niidenkin päälle timjamia, hieman suolaa ja pippuria.
  5. Sekoita kermaviili, tuorejuusto, munat, suola, pippuri ja juustoraaste. Levitä piirakan päälle.
  6. Paista ensin uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta piirakka sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Vinkki! Piirakan päälle sopii myös tavallinen munamaito, jossa on 1 tlk (2½ dl) ruokakermaa, 100 g tuorejuustoa ja 3 munaa sekä mausteet. Kerman voi korvata maidolla tai laittaa puolet ja puolet.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Annoksia
10 palaa
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava voileipäkakku

Ainekset

12
isoa paahtoleipäviipaletta
Täyte
100
g
kuorittuja katkarapuja
100
g
kylmäsavukirjolohta tai kylmäsavulohta
1
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
dl
tuoretta kevät- tai ruohosipulia hienonnettuna
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Kostutus
½-1
dl
kalalientä (kuutiosta tai fondista)
1-2
rkl
sitruunamehua
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
ripaus
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Koristeluun
50-75
g
kylmäsavulohta
kokonaisia katkarapuja
sitruunaa
tilliä, kevätsipulia ja punasipulia

Työvaiheet

  1. Valmista täyte. Sulata katkaravut ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Hienonna ne sekä lohi. Hienonna myös tilli ja kevät- tai ruohosipuli. Yhdistä kaikki täytteen raaka-aineet tasaiseksi tahnaksi. Valmista myös kostutusliemi. Liota pala kalaliemikuutiosta kuumaan veteen tai mausta vesi kalafondilla. Piristä makua sitruunamehulla.
  2. Jaa leipäviipaleet muutamaan pinoon ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
  3. Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Nosta päälle kolme leipäviipaletta ja kostuta leivät (etenkin reunat) pullasudilla. Kostutusliemen menekki riippuu leivän rakenteesta. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivisrakenteinen. 
  4. Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta kuten edellä ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan.
  5. Nosta kelmun reunat täytetyn voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta paketti jääkaappiin esimerkiksi leikkuulaudalla tai vadilla. Aseta tasainen pieni paino päälle. Tarkasta, että paino on suorassa, jotta voileipäkakku ei painu vinoon. Anna kakun vetäytyä ja kostua tasaisesti noin puoli vuorokautta.
  6. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Nosta kakku leikkuulaudalle ja levitä kuorrute kakulle kauttaaltaan. Nosta kakku kahden lastan avulla tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.

Kannattaa myös kokeilla:

  • Tee voileipäkakku kinkusta tai paahtopaistista. Korvaa katkaravut ja kylmäsavulohi 200 grammalla lihaleikettä. Korvaa tilli muilla yrteillä, esimerkiksi basilikalla, persiljalla ja timjamilla. Kostuta kakku lihaliemellä.
  • Kylmäsavulohen sijaan voit käyttää myös lämminsavulohta tai -siikaa sekä tonnikalaa. Kalaisen kakun täytteeseen sopii myös kananmunahakkelus esimerkiksi katkarapujen vaihtoehtona.
  • Jogurtin tai ranskankerman voi korvata myös majoneesilla.
  • Uutta makua kakkuun saa erilaisilla tahnoilla ja maustekastikkeilla. Lisää paahtopaisti- ja kinkkutäytteeseen lusikallinen karkeaa sinappia tai pestoa. Makea chilikastike sopii kinkku-, broileri- tai katkaraputäytteen maustamiseen ja sen seuraksi tuore korianterisilppu.
  • Ruokalusikallinen kapriksen marjoja piristää sekä liha- että kalakakussa.
  • Paistetut paprika- ja kesäkurpitsakuutiot ja sienet tuovat väriä ja rakennetta täytteeseen. Niitä ja tuorejuustoa yhdistelemällä onnistuu myös kasvisversio voileipäkakusta. Paista ja jäähdytä kasvikset, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois, eikä täytteen löystymisestä ole vaaraa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Piirakka on gluteeniton, kun korvaat jauhot tummalla gluteenittomalla jauheseoksella.  Jauhoseoksessa on mukana suola, joten sitä ei tarvitse lisätä taikinaan.
Piirakka on gluteeniton, kun korvaat jauhot tummalla gluteenittomalla jauheseoksella. Jauhoseoksessa on mukana suola, joten sitä ei tarvitse lisätä taikinaan.

Tonnikalapiirakassa on runsaasti makua, vaikka kermaa ja munia ei ole lainkaan.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapiirakka

Ainekset

Pohja
2
keskikokoista perunaa
125
g
voita tai leivontamargariinia
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
spelttijauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Täyte
1
keskikokoinen purjo
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk
tonnikalaa (italialaisessa) maustekastikkeessa
1
dl
tomaattikastiketta
1
tl
perunajauhoa
1
tl
mustapippuria
2
tomaattia
1
dl
mustia oliiveja
3
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Survo tai purista perunalumipusertimella keitetyt ja kuoritut perunat.
  2. Nypi leivontamargariini sekä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää perunan joukkoon.
  3. Painele taikinasta pallo ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
  4. Kauli taikina ohueksi levyksi. Voitele 27 senttiä halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa kymmenen minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.
  5. Valmista täyte.  Halkaise ja huuhtele purjo ja viipaloi ohuiksi renkaiksi. Kuullota öljyssä paistinpannulla viisi minuuttia. Lisää paloiteltu tonnikala ja purkin mausteliemi purjon sekaan.
  6. Sekoita tomaattikastikkeeseen perunajauho. Lisää kastike tonnikalaseokseen. Hauduta viisi minuuttia.
  7. Pese ja kuutioi tomaatit ja lisää täytteeseen.
  8. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Lisää oliivit ja juustoraaste.
  9. Paista 25 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Ullamaija Hänninen
Annoksia
noin 12
Vaikeustaso
Helppo

Kalavoileipäkakku

Ainekset

18
kpl
isoa, vaaleaa paahtoleipää
Kostutus
dl
vettä
½
rkl
kalafondia
Täyte
1
maustekurkku
½
paprika
prk
Keiju Kevyt Ruohosipuli -kasvirasvatuorejuustoa
200
g
perattua savukalaa
1
dl
purjosuikaleita
1
dl
hienonnettua tilliä
¾
tl
sitruunapippuria
Kuorrutus
prk
Keiju Kevyt Ruohosipuli-kasvirasvatuorejuustoa
2
rkl
maitoa
Koristeeksi
1
dl
hienonnettua persiljaa
1
rasia
kirsikkatomaatteja
pala
kurkkua
180
g
katkarapuja
tilliä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leivistä reunat pois. Asettele puolet leipäviipaleista suorakaiteen muotoon tarjoiluvadille.
  2. Sekoita veden joukkoon kalafondi ja kostuta sillä leipäviipaleet hyvin.
  3. Leikkaa maustekurkku ja paprika pieneksi kuutioiksi.
  4. Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään. Levitä täyte pohjan päälle. Laita loput leipäviipaleet täytteen päälle ja kostuta niitä kalaliemellä. Anna kakun maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  5. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä se kakun päälle ja reunoille. Puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa kurkku viipaleiksi. Koristele voileipäkakku kurkulla, tomaateilla, katkaravuilla ja tillillä.

Kommentit (0)