Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen

Nämä ihanuudet voivat viedä kielen mennessään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
40 - 50 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Äyriäistuulihatut

Ainekset

noin 2
dl
vettä
100
g
voita palasiksi leikattuna
1
tl
suolaa
hyppysellinen
valkopippuria
hyppysellinen
muskottia
runsaat 2
dl
seulottuja vehnäjauhoja
4
munaa
Äyriäistäyte
rkl
silputtua salottisipulia
rkl
voita
vajaat 2
dl
keitettyä tai tölkitettyä äyriäisten lihaa kuutioituna tai suikaleina tai tölkitettyjä simpukoita silputtuna
¾
dl
kuivaa valkoviiniä
suolaa ja pippuria maun mukaan
haluttaessa: 1
rkl
silputtuja tuoreita yrttejä, esim. rakuunaa tai kirveliä
2
rkl
voita
1 ½
rkl
jauhoja
2 ¼
dl
kiehuvaa nestettä
(maitoa ja tiivistettyä kalalientä tai simpukkatölkin lientä, jos on)
keltuainen
runsas ½
dl
sakeaa kermaa
runsas ½
dl
raastettua tahko- tai gruyére-juustoa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 220-asteiseksi.
  2. Lisää veteen voi ja mausteet ja kuumenna se kiehumaan. Keitä hiljaa, kunnes voi on sulanut. Mittaa sillä välin jauhot. Siirrä kattila pois lämmöltä ja kaada siihen jauhot heti kaikki yhdellä kertaa. Vatkaa voimakkaasti useita sekunteja puulastalla tai -lusikalla, niin että taikina sekoittuu läpikotaisin. Vatkaa sitten kohtalaisella lämmöllä 1 - 2 minuuttia, kunnes seos irtoaa kattilan laidoista ja lusikasta, sakoaa ja alkaa muodostaa kalvoa kattilan pohjalle.
  3. Siirrä kattila pois lämmöltä ja tee lusikalla syvennys taikinan keskelle. Riko heti muna keskelle syvennystä. Vatkaa sitä taikinaan muutaman sekunnin ajan, kunnes se on kokonaan imeytynyt seokseen. Jatka samalla tavoin yksi muna kerrallaan, kunnes kaikki munat on vatkattu taikinaan. Kolmas ja neljäs muna imeytyvät hitaammin. Vatkaa vielä vähän aikaa, jotta taikinasta tulisi sekoittunutta ja sileää.
  4. Pursota taikina pelleille leivinpaperin päälle pyöreiksi keoiksi, joiden läpimitta on noin 2 ½ cm ja korkeus 1 cm. Kekojen välimatka saa olla noin 5 cm.
  5. Paista tuulihatut 220-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jos paistat kiertoilmauunissa, paista kaksi pellillistä samalla kertaa, toinen ala-, toinen ylätasolla. Tuulihatut ovat valmiita, kun ne ovat kooltaan kaksinkertaistuneet ja saaneet kullanruskean värin ja ovat lujia ja rapeita. Ota ne pois uunista ja jäähdytä ritilällä.
  6. Käristä sipulia jonkin aikaa voissa miedolla lämmöllä. Sekoita sipulikäristeeseen äyriäisten liha ja käristä hiljalleen 2 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää viini. Sulje kansi ja keitä hiljaa minuutin verran. Ota kansi pois, lisää lämpöä ja keitä kiivaasti niin että neste haihtuu melkein kokonaan. Mausta maun mukaan ja lisää yrtit, jos niitä halutaan.
  7. Käristä voita ja jauhoja toisessa kattilassa 2 minuuttia ruskistamatta seosta. Katkaise lämpö ja vatkaa suuruksen sekaan kiehuva neste, pippuria ja suolaa maun mukaan. Keitä minuutti koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä.
  8. Vatkaa keltuainen ja kerma kulhossa. Sekoita kattilan sisältö kulhoon ruokalusikka kerrallaan. Kaada kastike takaisin kattilaan ja keitä minuutti koko ajan sekoittaen. Kastikkeesta pitäisi tulla aika sakeaa. Sekoita kastikkeeseen valmiiksi perattu äyriäisenliha ja sen jälkeen juustoraaste ja tarkasta maku uudelleen. Ellei muhennosta käytetä heti, tiputa sen päälle voinokareita ettei siihen muodostuisi kalvoa.

Vinkki! Sievimmät tuulihatut saadaan pursottimella. Ellei sellaista ole, tiputa taikinaa pellille lusikalla. Sama ohje sopii niin suolaisten kuin makeidenkin täytteiden kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Christina Aaltio Kuva Anna Huovinen
Tarjoile blinit smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.
Tarjoile blinit smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Blinitaikina saa täyteläisen pehmeän maun bataatista. Katso reseptin lopusta, miten muunnat taikinan vegaaniseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bataattiblinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
bataattisosetta
20
g
hiivaa
1
dl
smetanaa
dl
tattarijauhoja
100
g
voita
1
muna
1
tl
suolaa
1
dl
kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Lämmitä bataattisose kädenlämpöiseksi. Liuota soseen joukkoon hiiva. Lisää smetana ja jauhot. Jätä taikina huoneenlämpöön leivinliinan alle kahdeksi tunniksi. Viileässä taikina voi tekeytyä vuorokauden ajan.
  2. Pehmitä voi mikrossa notkeaksi.
  3. Lisää taikinaan puolet rasvasta, muna ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi kivennäisvesi.
  4. Paista taikinasta lettupannulla pieniä blinejä. Käytä loput rasvasta paistamiseen.
  5. Tarjoile smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Vinkki!  Valmis bataattisose löytyy vihannesosaston kylmähyllystä.

Blinitaikinan muokkaus vegaaniseksi onnistuu näin: Korvaa smetana kahdella desillä kaurakermaa. Jätä voi ja muna pois. Lisää taikinaan 2 rkl rypsiöljyä. Paista blinit vegaanisella margariinilla (esim. Sininen Keiju).

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Kuohkeat blinit ovat himoittu herkku.
Kuohkeat blinit ovat himoittu herkku.

Älä säästä aikaa äläkä voita, niin pannullasi tirisee täydellinen blini, sisältä kuohkea ja pinnalta rapea. Täytteistä perinteisimmät ovat mäti, smetana ja punasipulisilppu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min + 8 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Blinit ja 3 herkullista höystöä

Ainekset

3
dl
maitoa
15
g
tuorehiivaa
dl
tattarijauhoja
½
tl
sokeria
2
munaa
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
olutta (esim. pilsneriä)
2
rkl
voisulaa
¾
tl
suolaa
Paistamiseen
kirkastettua voita

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita nesteeseen tattarijauhot ja sokeri. Peitä astia kelmulla ja jätä huoneenlämpöön noin 8 tunniksi.
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset, vehnäjauhot, olut, voisula ja suola taikinaan.
  3. Vaahdota valkuaiset ja lisää vaahto varovasti nostellen taikinaan.
  4. Kuumenna valurautainen blini- tai lettupannu. Lorauta pannulle noin ruokalusikallinen kirkastettua voita. Kaada taikinaa pannulle sentin, parin kerrokseksi. Paista keskilämmöllä, kunnes blini on lähes kauttaaltaan hyytynyt. Valuta pannun reunalle hieman voita ja käännä blini. Paista toinenkin puoli rapeaksi. Valmista loput blinit samalla tavalla.

Kolme herkullista tahnaa blinien höysteeksi:

Kahden kalan tahna

  • Sekoita ranskankermapurkilliseen 100 g hienonnettua kylmäsavulohta ja 100 g hienonnettua lämminsavulohta. Mausta tahna hienonnetulla tillillä, lorauksella sitruunan mehua ja mustapippurilla. Lisää tahnaan tarvittaessa ripaus suolaa.

Punajuuri-pähkinäsmetana

  • Keitä tai paahda uunissa pari punajuurta. Jäähdytä, kuori ja kuutioi kypsät punajuuret. Sekoita punajuurikuutiot purkilliseen smetanaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tahnaan lopuksi puoli desiä rouhittuja pähkinöitä.

Kylmäsavuporotahna

  • Sekoita purkilliseen ranskankermaa noin 100 g hienonnettua kylmäsavuporoleikkelettä. Lisää pieni, hienonnettu maustekurkku, pala hienonnettua punasipulia sekä ruokalusikallinen ruohosipulisilppua. Mausta mustapippurilla. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Juuston ja päärynän yhdistelmä on klassinen, ja sopii mainiosti illanistujaisiin.
Juuston ja päärynän yhdistelmä on klassinen, ja sopii mainiosti illanistujaisiin.

Päärynän alta paljastuu piirakan mehevä homejuustosydän. Spelttijauhot tekevät rahkavoitaikinasta erityisen maukkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Sinihomejuusto- päärynägalette

Ainekset

Taikina
dl
puolikarkeita spelttijauhoja
½
tl
leivinjauhetta
125
g
voita
½
prk (125 g)
maitorahkaa
Täyte
1
prk (120 g)
ranskankermaa
170
g
sinihomejuustoa
2
tl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
isoa päärynää
1
dl
pähkinöitä
1
rkl
juoksevaa hunajaa
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa. Lisää pehmeä voi ja maitorahka. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikinapallo kelmuun. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  2. Sekoita ranskankerma ja murennettu sinihomejuusto. Riivi ja hienonna timjaminlehdet. Lisää ne ranskankermaan.
  3. Pese ja viipaloi päärynät. Rouhi pähkinöitä kevyesti.
  4. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla levy (ø 35 cm). Nosta levy leivinpaperin päälle uunipellille.
  5. Levitä levyn keskelle homejuustotäyte. Jätä reunoille noin 5 cm tyhjää. Asettele viipaloidut päärynät juustotäytteen päälle. Valuta pinnalle hunajaa ja ripottele pähkinöitä. Käännä levyn reunat rennosti täytteen päälle. Voitele piirakan reunat munalla.
  6. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia, kunnes reunat saavat kauniisti väriä ja päärynät kypsyvät.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo
Porkkanalihapiiraat tuikataan luvan kanssa ketsuppiin.
Porkkanalihapiiraat tuikataan luvan kanssa ketsuppiin.

Porkkanalaatikosta ja paahdetusta jauhelihasta tulee maistuvia pieniä lihapiirakoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
35 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanalihapiiraat

Ainekset

½
l
vettä
50
g
hiivaa
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
¼
tl
sokeria
3
dl
grahamjauhoja
dl
täysjyvävehnäjauhoja
Täyte
400
g
porkkanalaatikkoa
400
g
naudanjauhelihaa
1
pieni sipuli
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen (+37 astetta) veteen. Lisää öljy, suola ja sokeri. Alusta joukkoon jauhot. Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.
  2. Tee sillä aikaa täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli öljytylla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha porkkanalaatikon joukkoon.
  3. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa ilmat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina levyksi ja ota juomalasia muottina käyttäen pyöreitä paloja, joiden halkaisija on noin 8 cm.
  4. Laita toiselle reunalle reilu ruokalusikallinen täytettä ja venytä kansi päälle. Nipistele reuna kiinni. Kohota piiraat vielä kerran pellillä. Pistele niihin haarukalla reikiä ja voitele vatkatulla munalla.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa ketsupin kanssa.

Kommentit (0)