Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen

Nämä ihanuudet voivat viedä kielen mennessään.

Annoksia
40 - 50 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Äyriäistuulihatut

Ainekset

noin 2
dl
vettä
100
g
voita palasiksi leikattuna
1
tl
suolaa
hyppysellinen
valkopippuria
hyppysellinen
muskottia
runsaat 2
dl
seulottuja vehnäjauhoja
4
munaa
Äyriäistäyte
rkl
silputtua salottisipulia
rkl
voita
vajaat 2
dl
keitettyä tai tölkitettyä äyriäisten lihaa kuutioituna tai suikaleina tai tölkitettyjä simpukoita silputtuna
¾
dl
kuivaa valkoviiniä
suolaa ja pippuria maun mukaan
haluttaessa: 1
rkl
silputtuja tuoreita yrttejä, esim. rakuunaa tai kirveliä
2
rkl
voita
1 ½
rkl
jauhoja
2 ¼
dl
kiehuvaa nestettä
(maitoa ja tiivistettyä kalalientä tai simpukkatölkin lientä, jos on)
keltuainen
runsas ½
dl
sakeaa kermaa
runsas ½
dl
raastettua tahko- tai gruyére-juustoa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 220-asteiseksi.
  2. Lisää veteen voi ja mausteet ja kuumenna se kiehumaan. Keitä hiljaa, kunnes voi on sulanut. Mittaa sillä välin jauhot. Siirrä kattila pois lämmöltä ja kaada siihen jauhot heti kaikki yhdellä kertaa. Vatkaa voimakkaasti useita sekunteja puulastalla tai -lusikalla, niin että taikina sekoittuu läpikotaisin. Vatkaa sitten kohtalaisella lämmöllä 1 - 2 minuuttia, kunnes seos irtoaa kattilan laidoista ja lusikasta, sakoaa ja alkaa muodostaa kalvoa kattilan pohjalle.
  3. Siirrä kattila pois lämmöltä ja tee lusikalla syvennys taikinan keskelle. Riko heti muna keskelle syvennystä. Vatkaa sitä taikinaan muutaman sekunnin ajan, kunnes se on kokonaan imeytynyt seokseen. Jatka samalla tavoin yksi muna kerrallaan, kunnes kaikki munat on vatkattu taikinaan. Kolmas ja neljäs muna imeytyvät hitaammin. Vatkaa vielä vähän aikaa, jotta taikinasta tulisi sekoittunutta ja sileää.
  4. Pursota taikina pelleille leivinpaperin päälle pyöreiksi keoiksi, joiden läpimitta on noin 2 ½ cm ja korkeus 1 cm. Kekojen välimatka saa olla noin 5 cm.
  5. Paista tuulihatut 220-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jos paistat kiertoilmauunissa, paista kaksi pellillistä samalla kertaa, toinen ala-, toinen ylätasolla. Tuulihatut ovat valmiita, kun ne ovat kooltaan kaksinkertaistuneet ja saaneet kullanruskean värin ja ovat lujia ja rapeita. Ota ne pois uunista ja jäähdytä ritilällä.
  6. Käristä sipulia jonkin aikaa voissa miedolla lämmöllä. Sekoita sipulikäristeeseen äyriäisten liha ja käristä hiljalleen 2 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää viini. Sulje kansi ja keitä hiljaa minuutin verran. Ota kansi pois, lisää lämpöä ja keitä kiivaasti niin että neste haihtuu melkein kokonaan. Mausta maun mukaan ja lisää yrtit, jos niitä halutaan.
  7. Käristä voita ja jauhoja toisessa kattilassa 2 minuuttia ruskistamatta seosta. Katkaise lämpö ja vatkaa suuruksen sekaan kiehuva neste, pippuria ja suolaa maun mukaan. Keitä minuutti koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä.
  8. Vatkaa keltuainen ja kerma kulhossa. Sekoita kattilan sisältö kulhoon ruokalusikka kerrallaan. Kaada kastike takaisin kattilaan ja keitä minuutti koko ajan sekoittaen. Kastikkeesta pitäisi tulla aika sakeaa. Sekoita kastikkeeseen valmiiksi perattu äyriäisenliha ja sen jälkeen juustoraaste ja tarkasta maku uudelleen. Ellei muhennosta käytetä heti, tiputa sen päälle voinokareita ettei siihen muodostuisi kalvoa.

Vinkki! Sievimmät tuulihatut saadaan pursottimella. Ellei sellaista ole, tiputa taikinaa pellille lusikalla. Sama ohje sopii niin suolaisten kuin makeidenkin täytteiden kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.

Riittoisa pecorinopiirakka yhdistää keksin ja suolaisen piirakan herkullisuuden samaan suupalaan.

Annoksia
64 palaa
Valmistusaika
1 t + 2 t marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Pecorinopiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2–3
rkl
kylmää vettä
Täyte
4
munaa
3
dl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
200
g
pecorinojuustoa raastettuna
Pinnalle
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Pikkelöidyt retiisit
250
g
retiisejä
2
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa pallona. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  2. Kauli taikina leivinpaperin päälle arkin kokoiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohjaa haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma, sitruunamehu ja pippuri. Sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista 200-asteisessa uunissa 17–20 minuuttia. Jäähdytä.
  4. Tee pikkelöidyt retiisit. Yhdistä vesi, sokeri ja etikka. Huuhdo retiisit hyvin, poista huonokuntoiset lehdet ja säästä halutessasi pieni naatti. Lohko retiisit ja upota ne pikkeliliemeen. Anna marinoitua pari tuntia.
  5. Leikkaa täysin jäähtynyt piirakka 8 x 8 palaan. Annostele pehmeä vuohenjuusto pursotinpussiin ja leikkaa pussin kulma irti. Pursota tippa vuohenjuustoa kunkin piirakkapalan päälle. Juuston tarkoitus on vain liimata retiisit koristeeksi piirakan päälle.
  6. Asettele retiisit vuohenjuuston päälle. Tarjoa pieninä suolapaloina.

Vinkki!

Voit tehdä piirakan hyvin kahta päivää ennen tarjoilua. Säilytä se jääkaapissa mieluiten leikkaamattomana, pellillään kelmulla peitettynä. Piirakka leikkautuu kylmänä parhaiten eivätkä sen reunat käpristy.

Kommentit (1)

taylor baby

Nó thực sự tuyệt vời. Tôi thích bài viết rất thú vị và có ý nghĩa. Tôi có một số quan điểm rất quan trọng trong bài đăng của tôi rất tốt và có thể áp dụng cho tôi. Tôi chỉ muốn tôi sẽ xem bài viết tiếp theo của bạn rất sớm. Tôi đang chờ đợi điều đó. 
https://hotmailneverlove.blogspot.com/
https://hotmaillady.blogspot.com/
https://hotmailhowto.blogspot.com/
https://myyahoo801556426.wordpress.com/
https://yahoosignupdotblog.wordpress.com/
https://yahoosignupblog.wordpress.com/

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Älä ota koristelusta stressiä, vaan kasaa kakulle vihreitä juuri ennen tarjoilua.
Älä ota koristelusta stressiä, vaan kasaa kakulle vihreitä juuri ennen tarjoilua.

Perinteinen voileipäkakku muuttuu vegaaniseksi uusilla täytteillä ja maistuu nyt valkopapuhummukselta ja sitruunalta. Tee kakku vuorokautta ennen tarjoilua, jotta se ehtii vetäytyä ja kerätä makua.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t + 1 vrk vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen voileipäkakku

Ainekset

12
palaa
isoa grahampaahtoleipää (Oululainen)
Kostutus
1
dl
vettä + 1 rkl kasvisfondia
Valkopapuhummus
2
prk (à 380 g/230 g)
kypsiä valkopapuja (esim. Pirkka)
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
juustokuminaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2–3
rkl
oliiviöljyä
Yrttitäyte
2–3
kevätsipulin vartta
1
ruukku
korianteria
Sitruunatuorejuusto
2
prk (à 150 g)
vegaanista tuorejuustoa (Oatly)
1
dl
kaurapohjaista jugurttia
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
(luomu)sitruunankuoriraastetta
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Pinnalle
valkopapuhummusta, sitruunatuorejuustoa, kevätsipulia, versoja, sitruunankuoriraastetta sekä seesaminsiemeniä paahdettuna

Työvaiheet

  1. Valmista valkopapuhummus. Valuta pavut siivilässä ja huuhdo ne juoksevan veden alla. Kumoa pavut teholeikkurin kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne joukkoon. Lisää tahini, mausteet, sitruunamehu ja oliiviöljy. Aja tasaiseksi leikkuuterällä. Tahnan kuuluu olla paksua, jotta se pysyy kakun välissä eikä kostuta leipiä liikaa.
  2. Hienonna kevätsipuli ja korianteri. Yhdistä ne.
  3. Valmista sitruunatuorejuustotäyte. Vatkaa tuorejuusto ja jugurtti sähkövatkaimella sileäksi tahnaksi. Lisää sitruunamehu ja -kuoriraaste, suola ja pippuri.
  4. Leikkaa leivistä kapeat reunakaistaleet pois. Sekoita kasvisfondi veteen. Sivele leivät kasvisliemellä.
  5. Levitä alustalle leivinpaperi. Asettele kolme leipäviipaletta vierekkäin. Levitä leiville kolmannes hummustäytteestä ja puolet yrttiseoksesta.
  6. Puolita yksi leipäpala ja asettele seuraava kerros leipiä edellisten päälle tiililadonnalla niin, että saumat eivät osu päällekkäin. Levitä päälle puolet sitruunatäytteestä. Lado taas kerros leipiä, kolmannes hummuksesta ja puolet yrttiseoksesta.
  7. Puolita taas yksi leipäviipale ja kasaa kerros kanneksi tiiliseinän tavoin. Kääri voileipäkakku leivinpaperiin. Anna vetäytyä jääkaapissa 1–2 yön yli. Säästä loput täytteet jääkaapissa rasioissaan.
  8. Avaa paketti ja siirrä voileipäkakku vadille. Notkista loppu hummus vesitilkalla ja sivele kakun reunat sillä. Levitä kakun päälle loppu sitruunatuorejuusto.
  9. Koristele versoilla, paahdetuilla seesaminsiemenillä, sitruunankuoriraasteella ja kevätsipulilla.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Kesä yhdessä kakussa: sisällä lohta ja basilikaa, päällä herneitä ja retiisejä.
Kesä yhdessä kakussa: sisällä lohta ja basilikaa, päällä herneitä ja retiisejä.

Joskus meinaa unohtua, että voileipäkakku syntyy yhtä helposti kuin vaikkapa suolainen piirakka. Tuorejuuston ja savulohen seuraan liittyy yllätysvieras raparperi. Kakun voi tarjota myös valmiina suupaloina.

Annoksia
10
Valmistusaika
40 min + 8 t
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-basilikavoileipäkakku

Ainekset

Pohja
6
viipaletta
vaaleaa paahtoleipää
6
viipaletta
saaristolaislimppua (esim. Jurmon limppu)
Lohitäyte
150
g
lämminsavulohta
1
raparperin varsi
½
ruukku
tilliä
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
50
g
ranskankermaa
½
limen mehu
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
Basilikatahna
1
ruukku
basilikaa
50
g
maustamatonta tuorejuustoa
100
g
levitettävää vuohenjuustoa
1
dl
parmesaaniraastetta
Kostutus
1
dl
sitruunavettä tai kotikaljaa
Koristelu
120
g
smetanaa
200
g
levitettävää vuohenjuustoa
vuonankaalia, retiisejä, sokeriherneitä, raparperinkuorisuikaleita ja mätiä

Työvaiheet

  1. Revi lohi haarukalla kulhoon, jätä kunnon sattumia sekaan. Hienonna tilli ja viipaloi raparperinvarsi ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä kulhossa kaikki lohitäytteen ainekset. Nosta jääkaappiin.
  2. Surauta basilikat, vuohenjuusto ja tuorejuusto tahnaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Mausta parmesaaniraasteella ja suolalla.
  3. Leikkaa leipäsiivuista reunat. Lado kolme vaaleaa leipää tiivisti rinnakkain kelmun tai voipaperin päälle. Kostuta alin kerros pullasudilla. Levitä päälle runsaasti lohitäytettä.
  4. Tee tummista leivistä seuraava kerros. Kostuta ja levitä päälle basilikatahnaa.
  5. Kokoa yhteensä kaksi vaaleaa ja kaksi tummaa leipäkerrosta. Kiedo kakku tiiviisti kelmuun tai paperiin. Laita kakku kevyen painon alle yöksi jääkaappiin.
  6. Kuorruta kakku seuraavana päivänä. Notkista vuohenjuusto smetanalla ja levitä kakun päälle ja reunoille. Koristele salaattitupsuilla, tuoreilla herneillä, retiiseillä ja mädillä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.

Kreikkalaisten feta-pinaattipiirakka sai suomalaisen muotonsa piirakkakuoreen leivottuna kermaisena versiona. Nyt tämä ihanuus on gluteeniton.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
25 min + 1 t pohjan jähmettyminen + 35 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton feta-pinaattipiirakka

Ainekset

100
g
voita
1
dl
perunahiutaleita (gluteenittomia)
dl
tattari + teff -jauhoseosta (Semper)
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
vettä
Täyte
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 150 g)
pakastepinaattia
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
200
g
fetajuustoa
100
g (2 dl)
emmentaljuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne ja vesi voisulan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  2. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan (Ø 28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa ½–1 t.
  3. Hienonna sipulit. Kuullota ne pannulla öljyssä. Lisää pinaatti ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes pinaatti on sulanut ja ylimääräinen neste haihtunut. Jäähdytä.
  4. Sekoita munat, kerma ja mausteet keskenään. Murenna joukkoon feta. Lisää juustoraaste ja jäähtynyt pinaattiseos.
  5. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Lisää päälle täyte. Jatka paistamista keskitasolla noin 25 minuuttia. Irrota piiras vuoasta vadille.

Kommentit (0)