Emmental-tillisämpylät
Ainekset
Työvaiheet
Lisää maitoon leivottuun perustaikinaan 50 g hiivaa, ½ dl öljyä, 50 g hienoksi raastettua vahvaa emmental-juustoa ja 2–3 rkl hienoksi silputtua tuoretta tilliä. Käytä leipomiseen valmiita sämpyläjauhoja ja siirappia.
Vinkki! Mikäli haluat sämpylöistä rapeakuorisia, älä peitä niitä kohottamisen aikana tai uunista ottamisen jälkeen.
- Sekoita murennettu hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää siirappi tai hunaja ja suola sekä makua antavat aineet.
- Alusta taikinaan huolella käsin tai esimerkiksi yleiskoneen kulhossa noin puolet jauhoista. Lisää öljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa huolella vielä 5–10 minuuttia. Peitä kulho ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä.
- Leivo kohonneesta taikinasta leipiä tai sämpylöitä. Nosta leipomukset leivinpaperin päälle uunipellille ja kohota vielä noin ½ tuntia.
- Leipiä paistetaan uunin alatasolla 200 asteessa 30–40 minuuttia, patonkeja 200 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia ja sämpylöitä keskitasolla 225 asteessa 10–15 minuuttia koosta riippuen.