
Hasselpähkinä-omenasämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Nosta ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista. Kun kaikkien raaka-aineiden lämpötila on sama, syntyy paras lopputulos.
- Tuorehiiva tarvitsee noustakseen kädenlämpöisen ja kuivahiiva 42-asteisen nesteen. Lämmitä neste kulhossa. Tuorehiiva liuotetaan lämpimään nesteeseen ennen muiden aineiden lisäämistä, kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten. Lisää taikinanteon loppuvaiheessa öljy.
- Alusta hyvin, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Tummissa taikinoissa sitkoa ei ole yhtä paljon kuin vaaleissa, joten niistä ei alustaessa tule yhtä elastisia kuin vaaleista.
- Ripauta taikinan pinnalle hiukan jauhoja ja peitä taikina liinalla. Anna nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa puolisen tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen. Halutessasi voit painella taikinasta ilmat pois myös puolessa välissä kohotusta.
- Työstä kohonnut taikina hyvin. Muotoile leiviksi tai sämpylöiksi ja nosta leivinpaperille uunipellille.
- Peitä ja kohota toistamiseen 20-30 minuuttia. Sämpylät kohoavat nopeammin kuin leivät.
- Voitele vedellä, siirappivedellä tai piimällä. Koristele kohonneena esimerkiksi jauhoilla, käyttämilläsi leseillä, pähkinöillä tai seesaminsiemenillä.
- Paista leipiä 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. ja sämpylöitä ylätasolla 225 asteessa 10-15 minuuttia tai kunnes leivonnaiset ovat kypsiä ja saaneet kauniin paistovärin. Leipä on kypsä, kun se pohjaa kopautettaessa kuulostaa ontolta. Älä paista leipiä kuiviksi!