Annoksia
10-12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Hasselpähkinä-omenasämpylät

Ainekset

dl
vettä
dl
piimää
25
g
tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
½
rkl
suolaa
1
tl
kanelia
75
g
hasselpähkinärouhetta
1
keskikokoista omenaa kuorittuna ja raastettuna
9
dl
rouheisia sämpyläjauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
ruokaöljyä

Työvaiheet

  1. Nosta ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista. Kun kaikkien raaka-aineiden lämpötila on sama, syntyy paras lopputulos.
  2. Tuorehiiva tarvitsee noustakseen kädenlämpöisen ja kuivahiiva 42-asteisen nesteen. Lämmitä neste kulhossa. Tuorehiiva liuotetaan lämpimään nesteeseen ennen muiden aineiden lisäämistä, kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten. Lisää taikinanteon loppuvaiheessa öljy.
  3. Alusta hyvin, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Tummissa taikinoissa sitkoa ei ole yhtä paljon kuin vaaleissa, joten niistä ei alustaessa tule yhtä elastisia kuin vaaleista.
  4. Ripauta taikinan pinnalle hiukan jauhoja ja peitä taikina liinalla. Anna nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa puolisen tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen. Halutessasi voit painella taikinasta ilmat pois myös puolessa välissä kohotusta.
  5. Työstä kohonnut taikina hyvin. Muotoile leiviksi tai sämpylöiksi ja nosta leivinpaperille uunipellille.
  6. Peitä ja kohota toistamiseen 20-30 minuuttia. Sämpylät kohoavat nopeammin kuin leivät.
  7. Voitele vedellä, siirappivedellä tai piimällä. Koristele kohonneena esimerkiksi jauhoilla, käyttämilläsi leseillä, pähkinöillä tai seesaminsiemenillä.
  8. Paista leipiä 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. ja sämpylöitä ylätasolla 225 asteessa 10-15 minuuttia tai kunnes leivonnaiset ovat kypsiä ja saaneet kauniin paistovärin. Leipä on kypsä, kun se pohjaa kopautettaessa kuulostaa ontolta. Älä paista leipiä kuiviksi!

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Pitat saavat ihanan värinsä ripauksesta kurkumaa.
Pitat saavat ihanan värinsä ripauksesta kurkumaa.

Leivo pitaleivät juuri ennen tarjoilua, sillä ne ovat parhaimmillaan suoraan uunista. Tällä kertaa leivinjauhetta sisältävää taikinaa saa ja pitääkin vaivata.

Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikapitat

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
2
tl
kurkumaa
1
tl
suolaa
500
g
turkkilaista jugurttia
Päälle
noin 1
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kurkuma ja suola keskenään. Lisää jogurtti. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla viisi minuuttia.
  2. Nosta pelti kylmään uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  3. Kuopaise taikina nuolijalla kahdelle leivinpaperille yhteensä 18 nokareeksi.
  4. Ripottele päälle jauhoja ja taputtele taikinanokareet noin puoli senttiä paksuiksi, erimuotoisiksi leipäsiksi.
  5. Vetäise leipäset leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Paista 8–10 minuuttia.
  6. Tarjoa lämpiminä.

Vinkki! Jos et omista sähkövatkaimen taikinakoukkuja, voit tehdä taikinan yhtä hyvin käsin.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Istockphoto
Pizzapohjan maun salaisuus on hidas kohotus.
Pizzapohjan maun salaisuus on hidas kohotus.

Päätä tänään, että syöt pizzaa huomenna. Näin annat pohjalle tarpeeksi aikaa kohota.

Annoksia
2 pizzaa
Valmistusaika
20 + kohotus 12-22 t
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen pizzapohja kohoaa jääkaapissa

Ainekset

2
dl
vettä
10
g
tuorehiivaa
½
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Lisää öljy.
  2. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota jääkaapissa seuraavaan päivään, 12–22 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja lämmitä uunipelti samalla uunissa.
  4. Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja jaa kahteen osaan. Muotoile kumpikin käsin painellen tai kauliten pyöreäksi levyksi. Siirrä leivinpapereille.
  5. Lisää täytteet. 
  6. Vedä pizzapohjat vuorotellen kuumalle uunipellille ja paista uunin alatasolla noin 12 minuuttia. Voit myös esipaistaa pohjaa 5 min, lisätä täytteet ja jatkaa paistamista 7 min.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Pehmeä ja makea vuokaleipä on herkkua omenasoseen ja superherkkua vahvan juuston kanssa.
Pehmeä ja makea vuokaleipä on herkkua omenasoseen ja superherkkua vahvan juuston kanssa.

Helppo leipä on vaivaamatta ja nostattamatta valmis.

Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Omenainen vuokaleipä

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
1
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
1
tl
ruokasoodaa
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
muskottia
¼
tl
suolaa
dl
omenasosetta
1
dl
ruokaöljyä
½
dl
maustamatonta jugurttia
2
munaa
2
pss (70 g)
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja sivele se kevyesti öljyllä.
  2. Yhdistä kuivat aineet ja mausteet kulhossa. Sekoita joukkoon omenasose, öljy ja jugurtti. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi. Hienonna pähkinät ja lisää ne taikinaan.
  3. Kumoa taikina vuokaan. Paista 40–50 minuuttia. Kokeile leivän kypsyys hammastikulla: kun taikina ei tartu tikkuun, leipä on valmis. Kumoa kypsä vuokaleipä jäähtymään ritilälle,

Vinkki! Omenasose sulaa huoneenlämmössä noin neljä tuntia.

 

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Muista tarkistaa kohotuksen jälkeen, että rusinasilmät ja mantelinokat ovat tiukasti paikoillaan.
Muista tarkistaa kohotuksen jälkeen, että rusinasilmät ja mantelinokat ovat tiukasti paikoillaan.

Sämpylätaikinasta tulee pirteän oranssi, kun leivot sen porkkanamehuun. Muotoile taikinasta hauskat tipun, kissan ja kukan muotoiset leipäset. Tipujen silmät syntyvät rusinoista ja nokat manteleista.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kevätsämpylät

Ainekset

5
dl
porkkanamehua
25
g
tuorehiivaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
2
dl
grahamjauhoja
7-8
dl
vehnäjauhoja
½
dl
oliiviöljyä
Koristeluun
rusinoita
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Lämmitä porkkanamehu kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva mehuun ja liuota sekoitellen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon grahamjauhot ja vähitellen vehnäjauhoja. Lisää myös öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
  2. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.
  3. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina 12 osaan. Leivo tipuja muotoilemalla kustakiin taikinapalasta pieni pää ja pisaran mallinen vartalo tipuille. Kiinnitä pää vartaloon kostuttamalla taikinaa liitoskohdasta. Tee kissoja muotoilemalla taikinapalasta soikea sämpylä ja leikkaamalla saksilla korvat sämpylän toiseen päätyyn. Kukat valmistuvat muotoilemalla pyöreä sämpylä, litistämällä sitä ja leikkaamalla saksilla terälehdet.  Nostele leivinpaperin päälle uunipellille. Paina tipuille ja kisuille kaksi rusinaa silmiksi ja tipuille manteli nokaksi.
  4. Anna sämpylöiden kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  5. Tarkista, että koristeet eivät ole ponnahtaneet irti sämpylöistä. Paina rusinoita ja manteleita tarvittaessa taikinaan.
  6. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kommentit (0)