Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Mehevät sämpylät syntyvät nopeasti ja helposti. Nauti parhaat palat heti ja pakasta loput.
Mehevät sämpylät syntyvät nopeasti ja helposti. Nauti parhaat palat heti ja pakasta loput.

Sämpylöissä maistuu pirteä porkkana. Pintaa koristamaan sopivat kurpitsansiemenet.

Annoksia
noin 20 sämpylää
Vaikeustaso
Helppo

Helpot porkkanasämpylät

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
25
g
hiivaa
1
rkl
siirappia
2-3
tl
suolaa
3
dl
porkkanaraastetta
3
dl
kauraleseitä
5
dl
vehnäjauhoja
4
dl
hiivaleipäjauhoja
¾
dl
rypsiöljyä
Pinnalle
leseitä tai siemeniä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva, siirappi ja suola veteen. Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja leseet.
  2. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan öljyn kanssa. Vaivaa hyvin ja jätä taikina pehmeäksi. Lisää mieluummin jauhoja vielä leipomisvaiheessa. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla työpöydällä ja pyöritä taikina pötköksi. Leikkaa pötköstä noin 20 sämpylää. Pyörittele sämpylöitä jauhotetulla työpöydällä jauhotetuin käsin. Porkkanaraaste saa taikinan tarttumaan käsiin normaalia hieman enemmän.
  4. Kohota sämpylät uunipellillä leivinpaperin päällä 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä tai siemeniä.
  5. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Lisää sämpylätaikinaan, mitä kaapista löytyy: leseitä, hiutaleita, rouheita, raastettua porkkanaa, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja.
Lisää sämpylätaikinaan, mitä kaapista löytyy: leseitä, hiutaleita, rouheita, raastettua porkkanaa, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja.

Leivo sämpylät itse, sillä raaka-aineet ovat edullisia. Pakasta ylijäävät leipomukset. Näiden perussämpylöiden maun salaisuus on taikinajuuressa, joka valmistuu vartissa.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parhaat perussämpylät

Ainekset

Juuri
dl
vettä
25
g
hiivaa
1
tl
sokeria
dl
täysjyvävehnäjauhoja
Lisäksi
¾
tl
suolaa
noin 3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
rkl
pellavansiemeniä
½
dl
kaurahiutaleita
¼
dl
öljyä

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Anna taikinan seistä peitettynä lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia niin, että taikinan pintaa kuplii. Lisää joukkoon loput aineet. Taikina saa jäädä löysäksi.
  2. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja leivo pitkä tanko. Leikkaa taikina 10 osaan ja pyöritä jokaisesta sämpylä. Laita pellille leivinpaperille.
  3. Voitele vedellä ja ripottele pintaan kaurahiutaleita ja pellavansiemeniä. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10–15 minuuttia.

Vinkki! Lisää sämpylätaikinaan, mitä kaapista löytyy: leseitä, hiutaleita, rouheita, raastettua porkkanaa, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pitsa ei kaipaa tomaattikastiketta, kun päällä on upean väristä punajuurta ja herkullista suolapähkinäpestoa.
Pitsa ei kaipaa tomaattikastiketta, kun päällä on upean väristä punajuurta ja herkullista suolapähkinäpestoa.

Ohuet punajuurisiivut maistuvat peston ja mozzarellan kera ihanilta pitsan päällä. Yön yli kohonnut taikina on rapeakuorisen pitsan salaisuus.

Annoksia
Pellillinen tai 4 pientä pitsaa
Valmistusaika
15 min + yön yli + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-mozzarellapitsa

Ainekset

Taikina
5
dl
vettä
2
tl
kuivahiivaa
2
rkl
öljyä
2
tl
suolaa
8–10
dl
vehnäjauhoja
Täyte
4
punajuurta
1
dl
suolapähkinäpestoa
2
(á 125/200 g)
mozzarellaa
1
punasipuli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
tl
kuivattua oreganoa

Työvaiheet

  1. Valmista pitsataikina jääkaappiin nousemaan edellisenä päivänä. Laita kädenlämpöinen vesi isoon kulhoon. Sekoita hiiva veteen ja anna seistä 2–3 minuuttia. Sekoita öljy ja suola nesteeseen ja lisää jauhot joukkoon muutamassa erässä.
  2. Vaivaa taikinaa ensin viisi minuuttia kulhossa, sitten vielä viisi minuuttia jauhotetulla alustalla. Nosta taikina jauhotettuun vuokaan ja peitä kelmulla. Anna nousta jääkaapissa yön yli tai jopa seuraavaan iltaan.
  3. Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä, kuori ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Tämänkin voit tehdä edellisenä päivänä.
  4. Ota taikina jääkaapista huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista.
  5. Kauli taikina pitsapohjaksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Levitä pohjalle pestoa. Laita päälle punajuurisiivuja ja mozzarellapaloja. Halkaise tomaatit, suikaloi sipuli ja lisää ne pitsan päälle. Mausta oreganolla.
  7. Paista pitsaa 250 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa.

Suolapähkinäpesto

Ainekset

2
ruukkua basilikaa
2–4
valkosipulinkynttä
2
dl
suolapähkinöitä
2
dl
rypsiöljyä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna basilikat ja valkosipulit. Yhdistä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa yrtit, valkosipulit ja pähkinät. Soseuta ja lisää joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta pippurilla.

Vinkki! Pestoon sopivat muutkin yrtit. Hyödynnä siis ruukkupersilja, tilli, rukola ja jopa pinaatti. Lisää p estoon suolaa vasta maistettuasi, sillä suolapähkinöissä on sitä jo.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Ninna Lindström
Japanilaistyylinen uunimunakas ruokkii vaivatta ison porukan.
Japanilaistyylinen uunimunakas ruokkii vaivatta ison porukan.

Uunimunakas on riittoisa ja nopea ruoka. Se sopii niin aamuun ja iltaan. Tässä munakkaassa hurmaa kaali ja japanilaistyyppinen makumaailma.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Okonomiyaki-uunimunakas

Ainekset

1
l
kaalia suikaleina
½
tl
suolaa
2
kevätsipulin vartta
6
munaa
½
dl
vettä
2
rkl
soijaa
2
tl
seesamiöljyä
1
ruukku korianteria
Kastike
1
dl
majoneesia
2
tl
wasabitahnaa
1
dl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Ripottele joukkoon suolaa ja puristele kaalia käsin pehmeämmäksi. Hienonna kevätsipulit ja lisää joukkoon.
  2. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon vesi ja soija. Mausta seesamiöljyllä. Sekoita joukkoon kaalit, sipulit ja silputtu korianteri.
  3. Levitä seos leivinpaperin päälle uunivuokaan. Paista 200-asteissa uunissa 15–20 minuuttia.
  4. Yhdistä kulhossa majoneesi ja wasabi. Hienonna joukkoon ruohosipulia ja sekoita. Tarjoile munakkaan kanssa.

Vinkki! Voit sekoittaa munamassaan seka puna- että valkokaalia. Kokeile myös lehtikaalia, savoijinkaalia tai mangoldia.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Ninna Lindström
Herkullinen peltileipä kelpaa nostaa pöytään suoraan uunista.
Herkullinen peltileipä kelpaa nostaa pöytään suoraan uunista.

Taikinaan leivottu kurpitsasose antaa focaccialle kauniin värin. Rapean lisän leipä saa kurpitsansiemenistä. Pinnalle siivutetaan kesäkurpitsaa.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
2 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsafocaccia

Ainekset

500
g
myskikurpitsaa (noin puolikas)
2 rkl + ½ dl
oliiviöljyä
½ tl + 1 tl
suolaa
3
dl
vettä
½
rkl
hunajaa
1
tl
kuivattua timjamia
2
pss (à 11 g)
kuivahiivaa
5
dl
vehnäjauhoja
2
dl
grahamjauhoja
Pinnalle
4
rkl
oliiviöljyä
1
pieni kesäkurpitsa
1
dl
kurpitsansiemeniä
2
rkl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista kurpitsanpuolikkaasta siemenet. Leikkaa kurpitsa 2 x 2 cm:n kuutioiksi. Levitä kuutiot uunipellille ja sekoita joukkoon 2 rkl öljyä ja ½ tl suolaa. Paahda uunissa noin 20–25 minuuttia. Laita lohkot kulhoon ja soseuta.
  2. Lisää joukkoon vesi, öljy, suola ja hunaja. Sekoita hiiva kahteen desilitraan jauhoja ja vispaa ne kurpitsasoseen joukkoon. Lisää loput jauhot muutamassa erässä. Sekoita tasaiseksi. Taikina saa jäädä löysäksi.
  3. Kohota taikinaa tunti huoneenlämmössä liinalla peitettynä.
  4. Vuoraa iso, korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla ja voitele se kevyesti öljyllä. Levitä kohonnut taikinan öljytyin käsin pellille. Anna kohota vielä noin 15 minuuttia.
  5. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi ja paista ne öljyssä nopeasti molemmin puolin. Aseta siivut leivän pinnalle. Ripottele päälle kurpitsansiemenet ja reilusti sormisuolaa. Paista kurpitsafocacciaa 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Kommentit (0)