Juhlava voileipäkakku
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista täyte. Sulata katkaravut ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Hienonna ne sekä lohi. Hienonna myös tilli ja kevät- tai ruohosipuli. Yhdistä kaikki täytteen raaka-aineet tasaiseksi tahnaksi. Valmista myös kostutusliemi. Liota pala kalaliemikuutiosta kuumaan veteen tai mausta vesi kalafondilla. Piristä makua sitruunamehulla.
- Jaa leipäviipaleet muutamaan pinoon ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
- Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Nosta päälle kolme leipäviipaletta ja kostuta leivät (etenkin reunat) pullasudilla. Kostutusliemen menekki riippuu leivän rakenteesta. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivisrakenteinen.
- Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta kuten edellä ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan.
- Nosta kelmun reunat täytetyn voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta paketti jääkaappiin esimerkiksi leikkuulaudalla tai vadilla. Aseta tasainen pieni paino päälle. Tarkasta, että paino on suorassa, jotta voileipäkakku ei painu vinoon. Anna kakun vetäytyä ja kostua tasaisesti noin puoli vuorokautta.
- Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Nosta kakku leikkuulaudalle ja levitä kuorrute kakulle kauttaaltaan. Nosta kakku kahden lastan avulla tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.
Kannattaa myös kokeilla:
- Tee voileipäkakku kinkusta tai paahtopaistista. Korvaa katkaravut ja kylmäsavulohi 200 grammalla lihaleikettä. Korvaa tilli muilla yrteillä, esimerkiksi basilikalla, persiljalla ja timjamilla. Kostuta kakku lihaliemellä.
- Kylmäsavulohen sijaan voit käyttää myös lämminsavulohta tai -siikaa sekä tonnikalaa. Kalaisen kakun täytteeseen sopii myös kananmunahakkelus esimerkiksi katkarapujen vaihtoehtona.
- Jogurtin tai ranskankerman voi korvata myös majoneesilla.
- Uutta makua kakkuun saa erilaisilla tahnoilla ja maustekastikkeilla. Lisää paahtopaisti- ja kinkkutäytteeseen lusikallinen karkeaa sinappia tai pestoa. Makea chilikastike sopii kinkku-, broileri- tai katkaraputäytteen maustamiseen ja sen seuraksi tuore korianterisilppu.
- Ruokalusikallinen kapriksen marjoja piristää sekä liha- että kalakakussa.
- Paistetut paprika- ja kesäkurpitsakuutiot ja sienet tuovat väriä ja rakennetta täytteeseen. Niitä ja tuorejuustoa yhdistelemällä onnistuu myös kasvisversio voileipäkakusta. Paista ja jäähdytä kasvikset, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois, eikä täytteen löystymisestä ole vaaraa.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.