
Sämpylätaikinasta tulee pirteän oranssi, kun leivot sen porkkanamehuun. Muotoile taikinasta hauskat tipun, kissan ja kukan muotoiset leipäset. Tipujen silmät syntyvät rusinoista ja nokat manteleista.
Kevätsämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä porkkanamehu kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva mehuun ja liuota sekoitellen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon grahamjauhot ja vähitellen vehnäjauhoja. Lisää myös öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
- Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.
- Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina 12 osaan. Leivo tipuja muotoilemalla kustakiin taikinapalasta pieni pää ja pisaran mallinen vartalo tipuille. Kiinnitä pää vartaloon kostuttamalla taikinaa liitoskohdasta. Tee kissoja muotoilemalla taikinapalasta soikea sämpylä ja leikkaamalla saksilla korvat sämpylän toiseen päätyyn. Kukat valmistuvat muotoilemalla pyöreä sämpylä, litistämällä sitä ja leikkaamalla saksilla terälehdet. Nostele leivinpaperin päälle uunipellille. Paina tipuille ja kisuille kaksi rusinaa silmiksi ja tipuille manteli nokaksi.
- Anna sämpylöiden kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.
- Tarkista, että koristeet eivät ole ponnahtaneet irti sämpylöistä. Paina rusinoita ja manteleita tarvittaessa taikinaan.
- Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.