Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Pehmeä ja vaalea lavash-vehnäleipä sopii loistavasti mezejen kyytipojaksi.

Annoksia
10
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lavash-leivät

Ainekset

5
dl
vettä
25
g
hiivaa tai
1
ps
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
l
vehnäjauhoja
1
dl
rypsiöljyä
Pinnalle
1
kpl
kananmunankeltuaista voiteluun
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä melko kuumaa vettä. Lisää suola ja sokeri veteen. Alusta jauhot vähän kerrallaan ja lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi. Alusta taikinaa viitisen minuuttia. Kohota liinan alla reilu tunti.
  2. Kumoa taikina leivinpöydälle ja alusta ilmakuplat hyvin pois taikinasta. Pyörittele taikina pötköksi ja ota pötköstä noin kymmenen palaa. Painele tai kauli taikinapalat
  3. jauhotetulla työpöydällä mahdollisimman ohuiksi leipäsiksi. Muodolla ei ole niin väliä.
  4. Pistele pintaan muutama reikä haarukalla, voitele keltuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista leipiä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Jäähdytä liinan alla ja tarjoa lämpiminä.
Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pitsa ei kaipaa tomaattikastiketta, kun päällä on upean väristä punajuurta ja herkullista suolapähkinäpestoa.
Pitsa ei kaipaa tomaattikastiketta, kun päällä on upean väristä punajuurta ja herkullista suolapähkinäpestoa.

Ohuet punajuurisiivut maistuvat peston ja mozzarellan kera ihanilta pitsan päällä. Yön yli kohonnut taikina on rapeakuorisen pitsan salaisuus.

Annoksia
Pellillinen tai 4 pientä pitsaa
Valmistusaika
15 min + yön yli + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-mozzarellapitsa

Ainekset

Taikina
5
dl
vettä
2
tl
kuivahiivaa
2
rkl
öljyä
2
tl
suolaa
8–10
dl
vehnäjauhoja
Täyte
4
punajuurta
1
dl
suolapähkinäpestoa
2
(á 125/200 g)
mozzarellaa
1
punasipuli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
tl
kuivattua oreganoa

Työvaiheet

  1. Valmista pitsataikina jääkaappiin nousemaan edellisenä päivänä. Laita kädenlämpöinen vesi isoon kulhoon. Sekoita hiiva veteen ja anna seistä 2–3 minuuttia. Sekoita öljy ja suola nesteeseen ja lisää jauhot joukkoon muutamassa erässä.
  2. Vaivaa taikinaa ensin viisi minuuttia kulhossa, sitten vielä viisi minuuttia jauhotetulla alustalla. Nosta taikina jauhotettuun vuokaan ja peitä kelmulla. Anna nousta jääkaapissa yön yli tai jopa seuraavaan iltaan.
  3. Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä, kuori ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Tämänkin voit tehdä edellisenä päivänä.
  4. Ota taikina jääkaapista huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista.
  5. Kauli taikina pitsapohjaksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Levitä pohjalle pestoa. Laita päälle punajuurisiivuja ja mozzarellapaloja. Halkaise tomaatit, suikaloi sipuli ja lisää ne pitsan päälle. Mausta oreganolla.
  7. Paista pitsaa 250 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa.

Suolapähkinäpesto

Ainekset

2
ruukkua basilikaa
2–4
valkosipulinkynttä
2
dl
suolapähkinöitä
2
dl
rypsiöljyä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna basilikat ja valkosipulit. Yhdistä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa yrtit, valkosipulit ja pähkinät. Soseuta ja lisää joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta pippurilla.

Vinkki! Pestoon sopivat muutkin yrtit. Hyödynnä siis ruukkupersilja, tilli, rukola ja jopa pinaatti. Lisää p estoon suolaa vasta maistettuasi, sillä suolapähkinöissä on sitä jo.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Ninna Lindström
Japanilaistyylinen uunimunakas ruokkii vaivatta ison porukan.
Japanilaistyylinen uunimunakas ruokkii vaivatta ison porukan.

Uunimunakas on riittoisa ja nopea ruoka. Se sopii niin aamuun ja iltaan. Tässä munakkaassa hurmaa kaali ja japanilaistyyppinen makumaailma.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Okonomiyaki-uunimunakas

Ainekset

1
l
kaalia suikaleina
½
tl
suolaa
2
kevätsipulin vartta
6
munaa
½
dl
vettä
2
rkl
soijaa
2
tl
seesamiöljyä
1
ruukku korianteria
Kastike
1
dl
majoneesia
2
tl
wasabitahnaa
1
dl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Ripottele joukkoon suolaa ja puristele kaalia käsin pehmeämmäksi. Hienonna kevätsipulit ja lisää joukkoon.
  2. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon vesi ja soija. Mausta seesamiöljyllä. Sekoita joukkoon kaalit, sipulit ja silputtu korianteri.
  3. Levitä seos leivinpaperin päälle uunivuokaan. Paista 200-asteissa uunissa 15–20 minuuttia.
  4. Yhdistä kulhossa majoneesi ja wasabi. Hienonna joukkoon ruohosipulia ja sekoita. Tarjoile munakkaan kanssa.

Vinkki! Voit sekoittaa munamassaan seka puna- että valkokaalia. Kokeile myös lehtikaalia, savoijinkaalia tai mangoldia.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Ninna Lindström
Herkullinen peltileipä kelpaa nostaa pöytään suoraan uunista.
Herkullinen peltileipä kelpaa nostaa pöytään suoraan uunista.

Taikinaan leivottu kurpitsasose antaa focaccialle kauniin värin. Rapean lisän leipä saa kurpitsansiemenistä. Pinnalle siivutetaan kesäkurpitsaa.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
2 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsafocaccia

Ainekset

500
g
myskikurpitsaa (noin puolikas)
2 rkl + ½ dl
oliiviöljyä
½ tl + 1 tl
suolaa
3
dl
vettä
½
rkl
hunajaa
1
tl
kuivattua timjamia
2
pss (à 11 g)
kuivahiivaa
5
dl
vehnäjauhoja
2
dl
grahamjauhoja
Pinnalle
4
rkl
oliiviöljyä
1
pieni kesäkurpitsa
1
dl
kurpitsansiemeniä
2
rkl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista kurpitsanpuolikkaasta siemenet. Leikkaa kurpitsa 2 x 2 cm:n kuutioiksi. Levitä kuutiot uunipellille ja sekoita joukkoon 2 rkl öljyä ja ½ tl suolaa. Paahda uunissa noin 20–25 minuuttia. Laita lohkot kulhoon ja soseuta.
  2. Lisää joukkoon vesi, öljy, suola ja hunaja. Sekoita hiiva kahteen desilitraan jauhoja ja vispaa ne kurpitsasoseen joukkoon. Lisää loput jauhot muutamassa erässä. Sekoita tasaiseksi. Taikina saa jäädä löysäksi.
  3. Kohota taikinaa tunti huoneenlämmössä liinalla peitettynä.
  4. Vuoraa iso, korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla ja voitele se kevyesti öljyllä. Levitä kohonnut taikinan öljytyin käsin pellille. Anna kohota vielä noin 15 minuuttia.
  5. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi ja paista ne öljyssä nopeasti molemmin puolin. Aseta siivut leivän pinnalle. Ripottele päälle kurpitsansiemenet ja reilusti sormisuolaa. Paista kurpitsafocacciaa 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Omena-kauraskonssit maistuvat sellaisenaan. Hillotujaus ja lusikallinen kermavaahtoa tekevät skonsseista vielä hieman herkullisempia.
Omena-kauraskonssit maistuvat sellaisenaan. Hillotujaus ja lusikallinen kermavaahtoa tekevät skonsseista vielä hieman herkullisempia.

Sekoita sämpylätaikina sillä välin kun uuni kuumenee. Nopeat skonssit saavat makunsa omenaraasteesta ja päälle tehdään kauratosca omena-kaurapaistoksen tapaan.

Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kauraskonssit

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
100
g
voita
2
omenaa
1
dl
kuivattuja aprikooseja
1
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
kuohukermaa
Pinnalle
50
g
voita
2
dl
kaurahiutaleita
½
dl
fariinisokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi seokseksi.
  3. Kuori omenat ja raasta ne karkealla terällä. Hienonna aprikoosit ja rouhi pähkinät. Lisää omena, aprikoosit ja pähkinät muruseokseen. Lisää kerma ja sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Taputtele molemmista puolikkaista jauhotetulla työtasolla pyörylä, joka on pari senttiä paksu ja halkaisijaltaan 15 senttiä. Leikkaa molemmat pyörylät neljään osaan.
  5. Nostele skonssit leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Sulata voi ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja fariinisokeri. Lusikoi seos skonssien pinnalle.
  7. Paista skonsseja uunin keskitasolla 12 minuuttia, kunnes skonssit ovat kohonneita ja kauniinvärisiä.
  8. Tarjoile skonssit uunituoreina sellaisenaan tai kermavaahdon ja hillon kera.

Kommentit (0)