Tee kerralla niin iso torttu, että siitä riittää isolle porukalle. Täytteessä hurmaavat pikkujoulukauden klassikkomaut kylmäsavulohi, smetana ja piparjuuri. Suolaiset sakarat ovat niin herkullisia, että viimeisestä murusesta saattaa joutua kilpailemaan!
Lohijoulutorttu
Ainekset
Työvaiheet
- Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Aja ainekset leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
- Voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin ja kuivat aineet käsin ja sekoittamalla joukkoon rahkan. Nosta tällöin taikina jääkaappiin tunniksi ennen leipomista. Jos olet tehnyt taikinan monitoimikoneella, voit aloittaa leipomisen saman tien.
- Kauli taikina reilusti jauhotetun leivinpaperin päällä paperiarkin kokoiseksi levyksi. Leikkaa reunoista kapeat kaistaleet taikinapyörällä niin, että saat levystä neliönmuotoisen.
- Muotoile taikinakaistaleista neliön keskelle halkaisijaltaan 20 sentin kokoinen ympyrä täytettä varten. Vedä taikinapyörällä kulmiin viillot, kuin olisit tekemässä joulutorttua.
- Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, valkuainen, sitruunankuoriraaste ja mustapippuri keskenään. Viipaloi kylmäsavulohi.
- Lusikoi täyte joulutortun keskiosaan. Ripottele päälle lohisuikaleet. Nosta kulmat täytteen päälle lomittain joulutortun tapaan. Nipistele ne yhteen.
- Voitele sakarat ja joulutortun keskiosa kevyesti keltuaisella. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja mustapippuria. Ripottele sakaroihin sormisuolaa.
- Paista 200-asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana noin 25 minuuttia.
- Jos sakarat uhkaavat tummua, peitä ne leivinpaperipaloilla, jotta täyte ehtii kypsyä. Tarjoa hieman jäähtyneenä.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.