Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
2 leipää
Vaikeustaso
Helppo

Maalaisleipä

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
30
g
hiivaa
1
rkl
hunajaa
3
tl
suolaa
3
dl
grahamjauhoja
6-7
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

Liuota hiiva, hunaja ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää grahamjauhot ja sekoita hyvin esimerkiksi puuhaarukalla. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja lopuksi öljy. Lisää jauhoja, jos taikina on liian liisterimäistä. Grahamtaikina tarttuu enemmän käsiin kuin vehnäjauhotaikina.

Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja jaa kahteen osaan. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja leivo kahdeksi leiväksi.

Laita uunipellille leivinpaperi ja nosta leivät kohoamaan sen päälle. Kohota 20 minuuttia liinan alla. Paista leipiä 200 asteessa uunin alatasolla 20-25 minuuttia.

Kommentit (0)

Annoksia
15-20 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Pinaattisämpylät

Ainekset

½
l
vettä
50
g
pakastepinaattia
30
g
hiivaa
tl
suolaa
2
rkl
hunajaa
11-12
dl
sämpyläjauhoja
¾
dl
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
Pinnalle
juustoraastetta, siemeniä tms.

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata pakastepinaatti sekaan. Kun pinaatti on sulanut ja vesi kädenlämpöistä, liuota hiiva, suola ja hunaja nesteeseen.
  2. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan ja lisää lopuksi öljy. Voi olla, että jauhoja tarvitaan hieman enemmän tai vähemmän kuin ohjeessa. Kuvan ohjeessa käytin Sunnuntai Kaurainen-sämpyläjauhoja.
  3. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla.
  4. Leivo haluamasi mallisia sämpylöitä. Kohota liinan alla noin 15 minuuttia.
  5. Voitele vedellä ja ripottele päälle juustoraastetta tai siemeniä, jos haluat.
  6. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-12 minuuttia.
  7. Tuoreet sämpylät maistuvat parhailta hieman jäähtyneinä, mutta lämpöisinä.

Vinkki! Jos pakastat sämpylöitä, sulata ne huoneenlämmössä ja lämmitä 10 minuuttia uunissa 100 asteessa ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Annoksia
1 uunipellillinen
Vaikeustaso
Helppo

Poropalat

Ainekset

Pohja
noin 350
g
hapankorppuja
2
tl
rouhittua mustapippuria
200
g
voita tai margariinia
2
dl
lihalientä tai maitoa
Täyte
5
liivatelehteä
4
dl
kuohukermaa
1
prk (125 g)
piparjuurituorejuustoa
2
prk (á 100 g)
smetanaa
1
prk (200 g)
kermaviiliä
tl
suolaa
tl
sokeria
2
tl
rouhittua mustapippuria
250
g
kylmäsavuporoa
1
nippu
persiljaa
1
dl
vähän laimennettua sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Murskaa hapankorput hienoksi joko koneella tai pussissa, jonka yli ajat kaulimella.
  2. Sulata voi. Yhdistä lihaliemi ja voisula. Kaada hapankorppumurskan sekaan ja sekoita hyvin. Painele pohja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tarkista, että pohjassa on tarpeeksi nestettä eli pohjan pitää tulla hyvin kosteaksi ja tiiviiksi. Muuten se murenee leikkausvaiheessa. Anna kovettua jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.
  3. Laita liivakot likoamaan runsaaseen, kylmään veteen.
  4. Vaahdota kerma pehmeäksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen, notkistettu juusto sekä smetana ja kermaviili. Vaahdota vielä hetki, kunnes massa on vielä hyvin pehmeää. Mausta makusi mukaan.
  5. Leikkaa savuporoviipaleet mahdollisimman pieniksi, lähes muruiksi. Silppua persilja. Lisää täytteeseen.
  6. Kiehauta sitruunamehu ja liuota valutetut liivakot siihen. Jäähdytä ja kaada täytteeseen. Sekoita hyvin.
  7. Kaada täyte uunipellille pohjan päälle ja anna vetäytyä kelmulla peitettynä yön yli jääkaapissa.
  8. Leikkaa pieniä suupaloja. Koristele puolukoilla ja laita jokaiseen palaan hammastikku ottimeksi.

Vinkki! Tarkista massan maku ennen täytteen kaatamista pohjan päälle. Poron maku voimistuu yön aikana, mutta lisää halutessasi pippuria tai sitruunamehua. Myös pieneksi hienonnettu puolikas tuore kurkku sopii täytteeseen.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Sämpylöissä maistuu pirteä porkkana. Pintaa koristamaan sopivat kurpitsansiemenet.

Annoksia
noin 20 sämpylää
Vaikeustaso
Helppo

Helpot porkkanasämpylät

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
25
g
hiivaa
1
rkl
siirappia
2-3
tl
suolaa
3
dl
porkkanaraastetta
3
dl
kauraleseitä
5
dl
vehnäjauhoja
4
dl
hiivaleipäjauhoja
¾
dl
rypsiöljyä
Pinnalle
leseitä tai siemeniä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva, siirappi ja suola veteen. Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja leseet.
  2. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan öljyn kanssa. Vaivaa hyvin ja jätä taikina pehmeäksi. Lisää mieluummin jauhoja vielä leipomisvaiheessa. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla työpöydällä ja pyöritä taikina pötköksi. Leikkaa pötköstä noin 20 sämpylää. Pyörittele sämpylöitä jauhotetulla työpöydällä jauhotetuin käsin. Porkkanaraaste saa taikinan tarttumaan käsiin normaalia hieman enemmän.
  4. Kohota sämpylät uunipellillä leivinpaperin päällä 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä tai siemeniä.
  5. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
4 pientä paistosta tai 1 iso
Vaikeustaso
Helppo

Tarte tatin eli punajuurikeikauskakku

Ainekset

1
pkt (400 g)
ruisperunataikinaa
3
(noin 500 g)
keskikokoista punajuurta
1
sipuli
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
75
g
voita
3
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
kuivattua rosmariinia
Lisäksi
vuohenjuustoa

Työvaiheet

  1. Ota ruisperunataikina sulamaan huoneenlämpöön.
  2. Kuori ja leikkaa punajuuret ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Sekoita punajuurien ja sipulien joukkoon suolaa, sokeria ja rosmariinia.
  3. Levitä seos neljään pieneen paistosvuokaan (halkaisija noin 12 cm) tai yhteen isompaan piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm). Juureksia voi latoa vuoan kukkuralleen, koska ne kutistuvat kypsyessään. Lisää juuresten päälle voinokareita ja balsamiviinietikkaa.
  4. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla 40–45 minuuttia. Varmista, että punajuuret ovat pehmeitä.
  5. Kaaviloi ruisperunataikina pikkuvuokien tai yhden isomman vuoan kokoiseksi, ympyrän muotoiseksi levyksi sopivan kokoisen lautasen avulla. Nosta taikinalevyt paistosvuokien päälle. Painele lusikalla taikinan reunat vuoan pohjaa vasten (vuoan sisäpuolelta) tiiviisti niin, että juurekset jäävät taikinakuvun alle. Jatka kypsentämistä keskitasolla noin
  6. 15 minuuttia, kunnes kuori on kypsä.
  7. Anna paistosten jäähtyä haaleiksi. Kumoa tortut annoslautasille. Tarjoa punajuuripaistokset vuohenjuuston ja raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (0)