Resepti Johanna Ahlbom, Järvenpää
Annoksia
Uunipellillinen
Vaikeustaso
Helppo

Malinin taco-pizza

Ainekset

Pohja
4
dl
kädenlämpöistä vettä
50
g
hiivaa
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
noin 8
dl
jauhoja
Päälle
500
g
jauhelihaa
1
sipuli
1-2
ps
taco-mausteseosta
Kuorrutus
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
(4
rkl
majoneesia)
Lisäksi
juustoraastetta ja oliiveja

Työvaiheet

  1. Laita tomaattimurska valumaan siivilään.
  2. Valmista pohja sekoittamalla taikina-aineet yhteen. Kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
  3. Ruskista sillä välin jauheliha ja silputtu sipuli. Mausta makusi mukaan taco-mausteella.
  4. Sekoita ranskankerma, valutettu tomaattimurska ja halutessasi majoneesi.
  5. Kauli taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Pohjasta tulee aika paksu. Sekoita jauhelihaseos ranskankermaseoksen kanssa. Levitä pizzapohjalle. Lisää päälle juustoraastetta ja kivettömiä oliiveja.
  6. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Tarjoile raikkaan salaatin kera.

Vinkki! Jos haluat hyvin ohuen pizzapohjan, valmista puoli annosta taikinaa. 1½ pussia mausteseosta antaa vähän potkua, 2 pussia jo enemmän.

Kommentit (0)

Annoksia
12 sarvea
Vaikeustaso
Helppo

Grahamjuustosarvet

Ainekset

Taikina
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
grahamjauhoja
1
dl
juustoraastetta
1
tl
soodaa tai leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
piimää, jogurttia tai kermaviiliä
2
rkl
öljyä
Voiteluun
1
muna
Lisäksi
mangochutneyta ja briejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet  keskenään kulhossa. Lisää neste ja öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  2. Jaa taikina kahteen osaan. Kaaviloi taikina jauhotetulla alustalla pyöreäksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä kuuteen sektoriin. Rullaa sektorit sarviksi niin, että aloitat rullaamisen leveästä päästä.
  3. Nosta sarvet leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele ne munalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-12 minuuttia. Tarjoile lämpiminä.

Kommentit (0)

Annoksia
10-12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Hasselpähkinä-omenasämpylät

Ainekset

dl
vettä
dl
piimää
25
g
tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
½
rkl
suolaa
1
tl
kanelia
75
g
hasselpähkinärouhetta
1
keskikokoista omenaa kuorittuna ja raastettuna
9
dl
rouheisia sämpyläjauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
ruokaöljyä

Työvaiheet

  1. Nosta ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista. Kun kaikkien raaka-aineiden lämpötila on sama, syntyy paras lopputulos.
  2. Tuorehiiva tarvitsee noustakseen kädenlämpöisen ja kuivahiiva 42-asteisen nesteen. Lämmitä neste kulhossa. Tuorehiiva liuotetaan lämpimään nesteeseen ennen muiden aineiden lisäämistä, kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten. Lisää taikinanteon loppuvaiheessa öljy.
  3. Alusta hyvin, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Tummissa taikinoissa sitkoa ei ole yhtä paljon kuin vaaleissa, joten niistä ei alustaessa tule yhtä elastisia kuin vaaleista.
  4. Ripauta taikinan pinnalle hiukan jauhoja ja peitä taikina liinalla. Anna nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa puolisen tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen. Halutessasi voit painella taikinasta ilmat pois myös puolessa välissä kohotusta.
  5. Työstä kohonnut taikina hyvin. Muotoile leiviksi tai sämpylöiksi ja nosta leivinpaperille uunipellille.
  6. Peitä ja kohota toistamiseen 20-30 minuuttia. Sämpylät kohoavat nopeammin kuin leivät.
  7. Voitele vedellä, siirappivedellä tai piimällä. Koristele kohonneena esimerkiksi jauhoilla, käyttämilläsi leseillä, pähkinöillä tai seesaminsiemenillä.
  8. Paista leipiä 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. ja sämpylöitä ylätasolla 225 asteessa 10-15 minuuttia tai kunnes leivonnaiset ovat kypsiä ja saaneet kauniin paistovärin. Leipä on kypsä, kun se pohjaa kopautettaessa kuulostaa ontolta. Älä paista leipiä kuiviksi!

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Tuomas Kolehmainen
Annoksia
16-20 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaanisämpylät

Ainekset

5
dl
maitoa tai vettä
2
tl
suolaa
2
rkl
hunajaa tai siirappia
3
dl
kaurahiutaleita tai isoja spelttihiutaleita
noin 11
dl
vehnäjauhoja
1
ps
kuivahiivaa tai 30 g tuoretta
2
dl
parmesaaniraastetta
½
dl
ruokaöljyä
Pinnalle
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna neste kädenlämpöistä kuumemmaksi, jos käytät kuivahiivaa (kädenlämpöiseksi, jos käytät tuoretta).
  2. Liuota suola ja hunaja sekaan (sekä tuorehiiva). Lisää kaurahiutaleet ja osa jauhoista sekä kuivahiiva. Alusta taikinaa ja lisää jauhot juustoraasteen kanssa vähitellen. Lisää lopuksi öljy ja hieman jauhoja. Tarkista jauhojen määrä. Se riippuu siitä, mitä jauhoja ja hiutaleita käytät. Jätä taikina pehmeäksi ja lisää jauhoja mieluummin leivontavaiheessa, kuin että se olisi liian kovaa ennen kohotusta. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja pyörittele pötköksi. Leikkaa pötköstä pienen sämpylän kokoisia taikinapaloja. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi ja kohota liinan alla 20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-12 minuuttia.

Vinkki! Voit tehdä taikinan edellisenä iltana ja pyöritellä sämpylät odottamaan yöksi jääkaappiin, niin saat aamulla vaivattomasti ihania, tuoreita sämpylöitä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Kesäkurpitsapiirakkaan tulee lempeää makeutta perunasta ja punasipulista. Illanistujaisiin salaatin kanssa!

Annoksia
6-8 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-kesäkurpitsapiirakka

Ainekset

Pohja
100
g
voita tai margariinia
½
prk
rahkaa
3-3½
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
rkl
vettä
Täyte
½
prk
rahkaa
noin 500
g
keitettyä, kiinteää perunaa
1
punasipuli
noin 300
g
kesäkurpitsaa
1
dl
timjamisilppua
suolaa
rouhittua mustapippuria
Kermaviilipäällinen
1
tlk (200 g)
kermaviiliä
100
g
maustettua tuorejuustoa
2
munaa
½-1
tl
suolaa
½-1
tl
rouhittua mustapippuria
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina voidellun, 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Kuori perunat ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli. Kuullota sipulia kevyesti öljyssä pannulla. Viipaloi kesäkurpitsa ja kuullota sitäkin hetki öljyssä.
  3. Levitä piirakkapohjalle ensin rahka ja sen päälle perunaviipaleet. Ripottele perunoiden päälle timjamia, hieman suolaa ja pippuria.
  4. Levitä perunoiden päälle kesäkurpitsa ja sipuli. Ripottele niidenkin päälle timjamia, hieman suolaa ja pippuria.
  5. Sekoita kermaviili, tuorejuusto, munat, suola, pippuri ja juustoraaste. Levitä piirakan päälle.
  6. Paista ensin uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta piirakka sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Vinkki! Piirakan päälle sopii myös tavallinen munamaito, jossa on 1 tlk (2½ dl) ruokakermaa, 100 g tuorejuustoa ja 3 munaa sekä mausteet. Kerman voi korvata maidolla tai laittaa puolet ja puolet.

Kommentit (0)