Resepti Riikka Kaila Kuva Päivi Anita Ristell
Jähmetä jääkaapissa ja muista esipaistaa – näin leivot täydellisen suolaisen piiraan.
Jähmetä jääkaapissa ja muista esipaistaa – näin leivot täydellisen suolaisen piiraan.

Kunhan pohja on kunnossa, täytteeksi kelpaavat niin kasvisten jämät kuin juustonkannikkaat.

Jähmetä jääkaapissa

Taputtele tai kauli pohjataikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla ja nosta jähmettymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kylmä taikina pysyy esipaistettaessa vuoan reunoilla eikä valahda sen pohjalle.

Muista esipaistaa

Jos ladot täytteet esipaista­mattomalle piirakkapohjalle, pohjataikina jää raa’an oloiseksi.­ Muista siis esipaisto! Paista viilentynyttä piiraspohjaa­ 200-asteisen uunin alatasolla 12 minuuttia ennen täyttämistä.

Opettele täytteen kaava

Suolaisen piirakan täyte mehevöityy kerma-munaseoksella. Kaava on yksinkertainen: yksi muna yhtä desiä kermaa kohden. Tavanomaiseen pyöreään piiraaseen tarvitset kaksi desiä kermaa ja kaksi munaa. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria sekä muita sopivia mausteita.

Uutta twistiä pohjaan

Rouheampi

Pähkinät ja siemenet tuovat ihanaa rapeutta suolaisen piirakan pohjaan. Lisää pohjataikinaan desilitra rouhittuja pähkinöitä tai kokonaisia auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä.

Mehevämpi

Juustoraaste mehevöittää ja maustaa piirakkapohjaa. Kokeile taikinassa hienoksi raastettua parmesaania tai cheddaria. Lisätyn suolan voi silloin jättää taikinasta pois.

Ton-ton

Suolaisen piirakan voi helposti muuntaa erikoisruokavalioihin sopivaksi. Keliaakikoille sopivan pohjan saat korvaamalla vehnäjauhon samalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta. Maidottomassa piirakassa voi on vaihdettava maidottomaan margariiniin sekä kerma ja juusto esimerkiksi soija- tai kaurakermaan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.

Kreikkalaisten feta-pinaattipiirakka sai suomalaisen muotonsa piirakkakuoreen leivottuna kermaisena versiona. Nyt tämä ihanuus on gluteeniton.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
25 min + 1 t pohjan jähmettyminen + 35 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton feta-pinaattipiirakka

Ainekset

100
g
voita
1
dl
perunahiutaleita (gluteenittomia)
dl
tattari + teff -jauhoseosta (Semper)
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
vettä
Täyte
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 150 g)
pakastepinaattia
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
200
g
fetajuustoa
100
g (2 dl)
emmentaljuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne ja vesi voisulan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  2. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan (Ø 28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa ½–1 t.
  3. Hienonna sipulit. Kuullota ne pannulla öljyssä. Lisää pinaatti ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes pinaatti on sulanut ja ylimääräinen neste haihtunut. Jäähdytä.
  4. Sekoita munat, kerma ja mausteet keskenään. Murenna joukkoon feta. Lisää juustoraaste ja jäähtynyt pinaattiseos.
  5. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Lisää päälle täyte. Jatka paistamista keskitasolla noin 25 minuuttia. Irrota piiras vuoasta vadille.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.

Pehmeitä fenkolirieskoja tulee kerralla pellillinen. Tee niiden kaveriksi makeita mummonkurkkuja. Lehtipersilja, sinapinsiemenet ja piparjuuri antavat ihanan maun.

Annoksia
36 palaa rieskaa ja 10 annosta kurkkua
Valmistusaika
1 t + 15 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltirieska ja pikkelöidyt kurkut

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
vaaleaa siirappia
½
tl
fenkolia
4
dl
grahamjauhoja
noin 2
dl
vehnäjauhoja
Leipomiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Pikkelöidyt kurkut
2
(à 200 g)
kapeaa kurkkua
½
ruukkua
lehtipersiljaa
1
sipuli
Mausteliemi
3
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
suolaa
pala
(50 g)
piparjuurta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, fenkoli ja grahamjauhot. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.
  2. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Kauli taikina leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Jos omistat näkkärikaulimen, voit ajella taikinalevyn päältä sillä, jotta peltirieska saa kuvioita pintaansa. Voit myös pistellä levyn haarukalla. Jaa rieska taikinapyörällä tasapaloiksi.
  3. Anna rieskan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Paista 250-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
  5. Tarjoa lämpimänä voin tai levitteen ja pikkelöityjen kurkkujen kanssa.

Pikkelöidyt kurkut

  1. Tee ensin mausteliemi. Mittaa vesi, sokeri, etikka, sinapinsiemenet ja suola kattilaan. Kuori ja viipaloi piparjuuri. Lisää viipaleet liemeen. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Nosta liemi liedeltä ja anna jäähtyä kasvisten käsittelyn ajan.
  2. Pese ja viipaloi kurkut. Saksi lehtipersiljan lehdet ja paloittele ne. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli.
  3. Nostele ainekset isoon lasipurkkiin. Kaada päälle liemi. Anna marinoitua muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Kommentit (1)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Yhdestä taikinasta riittää vierasvaraa pakastimeen pitkäksi aikaa.
Yhdestä taikinasta riittää vierasvaraa pakastimeen pitkäksi aikaa.

Porkkanaraasteella mehevöitetty taikina kääritään rullalle korvapuustien tapaan. Täytteessä ihastuttaa pehmeä vuohenjuusto.

Annoksia
noin 50 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanapuustit

Ainekset

1
l
vettä tai ½ l vettä ja ½l omenamehua
50
g
hiivaa
3-4
rkl
siirappia
1
prk (200 g)
rahkaa
3
(7–8 dl raastetta)
porkkanaa
3
dl
ruishiutaleita
15
dl
sämpyläjauhoja
noin 9
dl
vehnäjauhoja
dl
öljyä
Lisäksi
1
prk (150–200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, siirappi, suola ja rahka nesteeseen. Lämmitä uudelleen kädenlämpöiseksi. Lisää porkkanaraaste ja alusta jauhot sekaan.
  2. Lisää vehnäjauhoja hieman mainittua enemmän tai vähemmän, tarpeen mukaan. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi.
  3. Peitä taikina liinalla ja kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina 3-4 osaan. Kauli taikinapala kerrallaan pitkänomaiseksi, vajaan sentin paksuiseksi levyksi, kuten korvapuustitaikina.
  5. Notkista vuohenjuusto lusikalla pehmeäksi ja levitä taikinalevylle. Kääri levy napakalle rullalle. Leikkaa rullasta 3-4 sentin paksuisia paloja. Nosta palat paperivuokiin.
  6. Kohota liinan alla 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle juustoraastetta.
  7. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa 10-13 minuuttia. Leivo toinen taikinapala samoin.
  8. Kahdesta muusta palasta voit pyöritellä pyöreitä sämpylöitä, voidella ne vedellä ja ripotella päälle ruishiutaleita, siemeniä ja juustoraastetta. Paistoaika ja -aste ovat samat.

Vinkkejä! Täytteeksi sopivat myös juustoraaste, silputut aurinkokuivatut tomaatit ja yrttimausteet.

Taikinasta tulee 3-4 leipää. Niiden paistolämpötila on 200 astetta ja aika 25-30 minuuttia leipien koosta riippuen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Satu Kemppainen
Perinteiset iltapalaherkut hupenevat pelliltä. Toinen tykkää avomallista, toinen pasteijapiiloista.
Perinteiset iltapalaherkut hupenevat pelliltä. Toinen tykkää avomallista, toinen pasteijapiiloista.

Savupaprika ja yrtit tuovat jauhelihapasteijat tälle vuosituhannelle. Kasvissyöjätkin ilahtuvat, kun vaihdat jauhelihan paketilliseen Härkistä.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Jauhelihapasteijat

Ainekset

Rahka-voitaikina
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
250
g
maitorahkaa (ei pehmeää)
Täyte
¾
dl
puuroriisiä
dl
vettä
¾
tl
suolaa keittämiseen
250
g
naudan paistijauhelihaa
1
pieni sipuli
½
tl
suolaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
sokeria
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
½
dl
tuoretta oreganoa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Valmista täyte. Keitä riisiä suolatussa vedessä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi imeytyy ja riisi on kypsää.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna kuullottua. Mausta seos ja sekoita riisin joukkoon. Tarkista maku. Anna jäähtyä.
  3. Mittaa kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Jauhota leivinpaperiarkki reilusti. Kauli taikina sen päällä arkin kokoiseksi levyksi. Siisti reunat taikinapyörällä ja jaa levy tasan 16 palaan.
  5. Annostele liha-riisitäyte taikinapaloille. Kääri taikinapalat haluamallasi tavalla. Taittele ja nipistä reunat tiiviisti yhteen, sillä pehmeä taikina avautuu helposti uunissa.
  6. Voitele pasteijat munalla. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Vinkki! Voit vaihtaa jauhelihan paketilliseen Härkistä. Lisää se kuullotetun sipulin joukkoon äläkä lisää suolaa. Jatka ohjeen mukaan.

Kommentit (0)