
Pyöräytä viemisiksi lämmin ja rapeakuorinen pataleipä. Leivän nesteenä käytetään tummaa olutta, joka tuo makuun ripauksen saaristolaisleivästä. Aivan täydellistä joulupöytään!
Pähkinäinen pataleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Yhdistä jauhot ja kuivahiiva. Lämmitä neste 42-asteiseksi. Sekoita jauhot, siirappi ja suola nesteeseen.
- Rouhi pekaanipähkinät ja silppua rosmariini. Sekoita ne kevyesti vaivaamatta taikinaan.
- Peitä astia tiiviisti tuorekelmulla. Nostata taikinaa 12–24 tuntia huoneenlämmössä.
- Ripottele taikinan päälle jauhoja. Kääntele taikina pallon muotoon. Anna taikinan nousta leivinliinan alla vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
- Nosta kannellinen valurautapata 225-asteiseen uuniin kuumenemaan. Kaada kattilan pohjalle loraus rypsiöljyä ja pyyhkäise talouspaperin avulla öljyllä padan pohja ja reunat. Varo, etteivät sormet pala.
- Kumoa taikinapallo kuumaan pataan. Nosta kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi.
- Ota kansi pois. Jatka paistamista noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
- Kumoa leipä padasta leivinliinan sisään jäähtymään.