Pikakaurasämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Liuota hiiva illalla kylmään nesteeseen. Hiivaa tarvitaan normaalia hiivataikinaa vähemmän. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja täysjyvävehnäjauhot. Peitä kulho liinalla ja jätä yöksi huoneenlämpöön. Jos leivot sämpylät vasta seuraavan päivän iltana, laita kulho jääkaappiin.
- Lisää aamulla taikinaan suola, siirappi ja öljy. Alusta taikinaan sämpyläjauhoja sen verran, että saat pehmeän, mutta leipoutuvan taikinan. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele tangoiksi. Käytä tarvittaessa hiukan jauhoja apuna. Leikkaa tangot 8 osaan ja pyörittele palat halutessasi. Voitele vedellä.
- Laita siemeniä lautaselle. Kasta tai pyörittele sämpylöiden pinta siemenissä. Aseta sämpylät leivinpaperoiduille pelleille.
- Säädä uuni 50 asteeseen ja nosta pellit uuniin. Anna sämpylöiden kohota uunissa noin 10 minuuttia. Nosta pellit uunista lieden päälle ja peitä leivinliinalla. Anna kohota vielä noin 15 minuuttia. Säädä uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä hieman ja nosta tarjolle.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.