Resepti Kaisa Nieminen Kuva Piia Arnould

Tee suolainen piirakka päivää ennen tarjoilua, sillä maut vain paranevat jääkaapissa. Lämmitä uunissa juuri ennen pöytään nostamista ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Quiche Lorraine eli pekoni-juustopiiras

Ainekset

Quiche Lorraine eli juusto-pekonipiiras
4
dl
vehnäjauhoja
1
kananmuna
½ tl suolaa
100
g
voita
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
200
g
pekonia
1
sipuli
120
g
cheddar-juustoraastetta
4
tomaattia
2
oksaa timjamia
Liemi
3
dl
kermaa
3
munaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Työvaiheet

Sekoita taikinan kaikki ainekset keskenään. Lisää lopuksi kylmä vesi ja muovaa taikina palloksi. Kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Kauli taikina. Nosta se kaulimelle kevyesti kiepautettuna irtopohjavuokaan (halkaisija noin 22 cm). Voit myös painella taikinan käsin vuokaan. Leikkaa yli menevä taikina pois.

Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi. Kuori sipuli ja hienonna. Paista pekonit ja sipuli paistinpannulla kypsiksi.

Laita juustoraaste piirakan pohjalle. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Laita juuston päälle viipaleet ja lopuksi pekoni-sipuliseos. Kaada päälle suolalla ja pippurilla maustettu kerma-munaseos sekä timjamin lehdet.

Paista uunin alaosassa 175 asteessa 35–45 minuuttia tortun paksuudesta riippuen.

Jäähdytä ja tarjoa raikkaan vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Naan-sämpylät

Ainekset

1
dl
vettä
3
dl
maustamatonta jogurttia
4
dl
kuivahiivaa
2
tl
fariinisokeria
2
tl
suolaa
7-8
dl
vehnäjauhoja
50
g
voisulaa
Voiteluun
voisulaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi ja jogurtti selvästi kädenlämpöistä kuumemmaksi. Liuota kuivahiiva, sokeri ja suola sekaan. Anna taikinajuuren turvota liinan alla lämpimässä paikassa 15-20 minuuttia.
  2. Lisää jauhot ja voisula. Alusta taikina pehmeäksi.
  3. Leikkaa taikina paloiksi ja taputtele paloista litteitä sämpylöitä jauhotetulla työpöydällä. Kohota liinan alla 10-15 minuuttia.
  4. Voitele leipäset voisulalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Kommentit (0)

Annoksia
15-20 coctailpalaa
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattipiirakka

Ainekset

1
pkt (400 g)
ruis-perunataikinaa (pakaste)
Täyte
1
paprika
1
sipuli
suolaa, rouhittua mustapippuria
500
g
kypsiä tomaatteja
2-3
rkl
sinappia
100
g
parmesaania
2
dl
kivettömiä oliiveja
Muna-kerma
1
tlk (2½ dl)
ruokakermaa
2
isoa tai 3 pientä munaa
1
rkl
sinappia
Koristeeksi
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Sulata taikina ja kauli se noin 30x30 sentin levyksi leivinpaperin päällä. Nosta paperi taikinoineen vuokaan ja painele taikinaa myös reunoille.
  2. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele paprika. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota kasviksia öljyssä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Viipaloi tomaatit.
  3. Levitä esipaistetun pohjan päälle sinappi ja 50 g raastettua parmesaania. Levitä niiden päälle paprikat ja sipulisilppu.
  4. Sekoita munamaidon aineet ja kaada seos piirakan päälle. Painele tomaattiviipaleet ja oliivit kevyesti munamaidon päälle.
  5. Piirakan voi valmistaa myös edellisenä päivänä. Jos tarjoat piirakan liian kuumana, siitä on vaikea leikata pieniä paloja.
  6. Ripottele pinnalle vielä hieman suolaa, pippuria ja loput parmesaanista raasteena.
  7. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa 10-15 minuuttia ja vielä keskitasolla 15-20 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa pieniksi coctailpaloiksi. Koristele ennen tarjoamista basilikan lehdillä.

Vinkki! Piirakan voi valmistaa myös edellisenä päivänä. Jos tarjoat piirakan liian kuumana, siitä on vaikea leikata pieniä paloja.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Fetaohukaiset

Ainekset

1
pss
ohukaisaineksia
2
l
tuoretta pinaattia
rypsiöljyä
1
rasia (100 g)
raastettua fetaa
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Valmista ohukaistaikina pussin ohjeen mukaan.
  2. Huuhtele ja silppua pinaatinlehtiä hieman pienemmiksi. Kuumenna paistinpannu ja laita tuoreet lehdet hetkeksi pannulle. Haihduta neste. Lisää pinaatit taikinaan.
  3. Paista ohukaisia tavalliseen tapaan paistinpannulla. Käytä paistamiseen öljyä. 
  4. Ripottele käännetyn ohukaisen päälle raastettua fetaa paiston aikana. Anna juuston hieman sulaa. Kumoa ohukaiset lautaselle ja juoksuta pintaan hunajaa.

Kommentit (0)

Annoksia
2-3 voileipäkakkua
Vaikeustaso
Helppo

Munakoisokakku

Ainekset

Pohja
1
vaalea vuokaleipä
1
ruisvuokaleipä
1-2
dl
kasvislientä
Munakoisotahna
kg
munakoisoja
2
rkl
sitruunaoliiviöljyä
noin 3
tl
suolaa
3
rkl
tomaattipyreetä
3
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
1-3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
basilikaa
Lisäksi
5-6
prk (á 150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Kuorrutus
1
prk (noin 350 g)
kevytmajoneesia
2
prk (á 120 g)
smetanaa
2-3
dl
juustoraastetta
Koristeeksi
luumu- tai kirsikkatomaatteja
tuoreita yrttejä (kakun päällä viinisuolaheinä, lautasella vesikrassi)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin munakoisotahna. Halkaise munakoisot pituussuunnassa ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa tunti. Kaavi sisus isoon kulhoon.
  2. Mittaa kaikki tahna-ainekset kulhoon ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tai muita haluamiasi makuja. Sekoita joukkoon pehmeä vuohenjuusto. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli peitettynä.
  3. Leikkaa leivät pituussuunnassa pitkiksi viipaleiksi. Kostuta kaikki viipaleet kasvisliemellä, vaaleita viipaleita vähemmän, ruisviipaleita vähän enemmän.
  4. Levitä leipäviipaleille reilusti munakoisotahnaa. Kokoa kakut siten, että yhteen kakkuun tulee noin 4 kerrosta.
  5. Kääri kakut tiukasti leivinpaperiin ja nosta tarjottimen päällä kylmään yöksi. Voit laittaa kevyen painon kakkujen päälle.
  6. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Levitä kuorrutetta veitsen avulla kakkujen päälle.
  7. Koristele haluamallasi tavalla. Yrtit kannattaa laittaa päälle vasta juuri ennen tarjoilua, sillä ne nuukahtavat melko nopeasti.

Vinkki! Älä kostuta leipälevyjä liikaa. Ne kostuvat yön aikana myös täytteestä.

Kommentit (0)