Annoksia
2 pientä tai 1 pellillinen
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipiiras

Ainekset

Pohja
15
g (1/3 pkt)
hiivaa
dl
vettä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
noin 3
dl
(durum)vehnäjauhoja
Täyte
6
valkosipulinkynttä
6
isoa kelta- tai punasipulia
dl
oliiviöljyä
½
dl
vettä
mustapippuria myllystä
2
prk (à 90 g)
sardellifileitä
noin 4
dl
kalamataoliiveja

Työvaiheet

  1. Murustele hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää öljy ja suola.
  2. Alusta jauhot vähän kerrallaan, kunnes taikina on pehmeää ja irtoaa kulhosta. Kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  3. Kuori sipulit. Leikkaa valkosipulit ohuiksi paloiksi ja sipulit renkaiksi. Lämmitä 4 rkl öljyä pannussa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  4. Lisää joukkoon vesi ja hauduta miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Jos seos uhkaa kuivua, lisää vettä. Mausta mustapippurilla. Voit halutessasi lisätä ripauksen sokeria.
  5. Kauli taikinasta kaksi suorakaiteenmuotoista ohutta levyä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voit myös kaulia yhden ison pohjan. Muotoile pohjien reunat hieman ylöspäin.
  6. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Anna pohjien kohota uunin lämpenemisen ajan. Levitä piirakkapohjille sipuliseos ja asettele sardellifileet ristikoksi pinnalle. Asettele jokaiseen ruutuun oliivi ja pirskottele päälle loput oliiviöljystä.
  7. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Makeansuolainen piiras on mainio herkku pikkujoulukauden illanistujaisiin.
Makeansuolainen piiras on mainio herkku pikkujoulukauden illanistujaisiin.

Ruiskuoreen kääritty palsternakka maistuu upealta viikunahillon kera.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Palsternakka-viikunapiirakka

Ainekset

2
isoa (à 300 g)
palsternakkaa
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
dl
viikunahilloa
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
Ruistaikina
200
g
maidotonta leivontamargariinia
2
dl
ruisjauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
Lisäksi
viikunahilloa

Työvaiheet

  1. Kuori palsternakat ja poista kannat. Leikkaa palsternakat pitkittäin kahtia. Sivele ne öljyllä. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Paahda 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Paloittele kylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Älä lisää vettä, niin saat taikinasta tiiviin.
  3. Kauli taikina reilusti jauhotetun leivinpaperin päälle 30 cm x 20 cm:n levyksi. Levitä kerros viikunahilloa sen vasempaan laitaan. Lisää päälle timjami ja jäähtyneet palsternakat jonoon limittäin. Sivele nekin hillolla.
  4. Ota täyttämättömästä taikinaosasta paloja pienellä piparkakkumuotilla. Nosta koristeltu taikinareuna täytteen päälle ja kiinnitä reunat haarukalla. Nostele taikinakuviot koristeiksi.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on paahtuu ja saa kauniin värin.
  6. Tarjoa viikunahillon kanssa.

Tee viikunahilloa tällä reseptillä:

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Kranssit maistuvat parhailta uunituoreina.
Kranssit maistuvat parhailta uunituoreina.

Leivo pähkinät ja sinihomejuusto vaihteeksi suolaisiin pikkukransseihin. Ne maistuvat makean glögin kanssa.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 t 30 min kohotus ja paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Suolaiset pähkinäkranssit

Ainekset

25
g
hiivaa
3
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
dl
kauraleseitä tai -hiutaleita
3
rkl
rypsiöljyä
6
dl
vehnäjauhoja
½
dl
pähkinäsekoitusta
Kaulimiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Täyte
1
dl
pähkinäsekoitusta rouhittuna
100
g
sinihomejuustomurua (Aura)
Pinnalle
1
muna
50
g
sinihomejuustomurua (Aura)
pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, leseet ja puolet jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot ja öljy. Rouhi pähkinäsekoitus ja lisää se joukkoon alustuksen loppuvaiheessa.
  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle leivinpaperille. Ripottele jauhoja taikinan päälle ja kauli tai taputtele se 30 x 30 cm:n levyksi. Ripottele rouhittua pähkinäsekoitusta ja sinihomejuustomurua puolelle taikinalevystä. Käännä toinen taikinalevyn puolikas täytteen päälle. Muotoile täytetystä taikinalevystä painelemalla suorakaiteen muotoinen.
  4. Leikkaa taikinalevystä taikinapyörällä noin 2 cm leveitä nauhoja. Kääräise ne kierteisiksi rinkuloiksi leivinpaperin päälle pellille. Jätä hieman leviämisvaraa. Peitä kranssit liinalla ja anna kohota puoli tuntia.
  5. Sivele kranssit munalla. Ripottele päälle pähkinöitä ja sinihomejuustoa.
  6. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Vinkki! Kranssit ovat parhaimmillaan uunituoreina. Jos teet ne etukäteen, säilytä ne jääkaapissa ja lämmitä uunissa rapeiksi ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Suolainen jättijoulutorttu herättää hilpeyttä ja himoa.
Suolainen jättijoulutorttu herättää hilpeyttä ja himoa.

Tee kerralla niin iso torttu, että siitä riittää isolle porukalle. Täytteessä hurmaavat pikkujoulukauden klassikkomaut kylmäsavulohi, smetana ja piparjuuri. Suolaiset sakarat ovat niin herkullisia, että viimeisestä murusesta saattaa joutua kilpailemaan!

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohijoulutorttu

Ainekset

Rahkavoitaikina
200
g
voita
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
prk (250 g)
maitorahkaa
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
100
g
piparjuurituorejuustoa
1
valkuainen
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
½
tl
mustapippuria rouhittuna
1
pkt (150 g)
kylmäsavulohta
Pinnalle
1
keltuainen
2
rkl
seesaminsiemeniä
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Aja ainekset leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
  2. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin ja kuivat aineet käsin ja sekoittamalla joukkoon rahkan. Nosta tällöin taikina jääkaappiin tunniksi ennen leipomista. Jos olet tehnyt taikinan monitoimikoneella, voit aloittaa leipomisen saman tien.
  3. Kauli taikina reilusti jauhotetun leivinpaperin päällä paperiarkin kokoiseksi levyksi. Leikkaa reunoista kapeat kaistaleet taikinapyörällä niin, että saat levystä neliönmuotoisen.
  4. Muotoile taikinakaistaleista neliön keskelle halkaisijaltaan 20 sentin kokoinen ympyrä täytettä varten. Vedä taikinapyörällä kulmiin viillot, kuin olisit tekemässä joulutorttua.
  5. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, valkuainen, sitruunankuoriraaste ja mustapippuri keskenään. Viipaloi kylmäsavulohi.
  6. Lusikoi täyte joulutortun keskiosaan. Ripottele päälle lohisuikaleet. Nosta kulmat täytteen päälle lomittain joulutortun tapaan. Nipistele ne yhteen.
  7. Voitele sakarat ja joulutortun keskiosa kevyesti keltuaisella. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja mustapippuria. Ripottele sakaroihin sormisuolaa.
  8. Paista 200-asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana noin 25 minuuttia.
  9. Jos sakarat uhkaavat tummua, peitä ne leivinpaperipaloilla, jotta täyte ehtii kypsyä. Tarjoa hieman jäähtyneenä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Lämpimäisiä helposti! Teeleipätaikinaa ei tarvitse vaivata tai nostattaa.
Lämpimäisiä helposti! Teeleipätaikinaa ei tarvitse vaivata tai nostattaa.

Pellillinen tuoretta leipää, kyllä kiitos! Mehevyyden salaisuus on porkkanaraaste. Taikina valmistuu samalla kun uuni kuumenee.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Peltiteeleipä

Ainekset

2
porkkanaa
12
dl
sämpyläjauhoseosta
1
dl
seesaminsiemeniä
5
tl
leivinjauhetta
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
8
dl
maitoa
150
g
margariinia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Nypi huoneenlämpöinen rasva ainesten joukkoon. Lisää porkkanaraaste ja siemenet. Kaada joukkoon maito ja sekoita nopeasti tasainen taikina.
  2. Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pistele pintaa haarukalla ja vedä veitsellä palojen rajat taikinaan.
  3. Paista uunin keskitasolla 12–15 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.

Kommentit (1)

Riitta-Mummo

Mahtavan makuista leipää, helppo tehdä ja nopeasti valmista.
Maidottomana tein, muutin maidon vedeksi ja rasvan öljyksi.