Kodin Kuvalehti Kuva Pia Inberg
Ruisleipä on aito suomalainen herkku.
Ruisleipä on aito suomalainen herkku.

Ei ole taikinajuureen leivotun ruisleivän voittanutta! Juuren avulla saadaan aikaan ruisleivän rakenne, sillä rukiista puuttuu vehnän sitko. Juuren sisältämät happobakteerit antavat leivälle tutun, happaman maun. Yksinkertaisessa juurireseptissä puolet on vettä ja puolet jauhoja.

6 vinkkiä ruisleivän leipomiseen

  1. Kun alustat taikinaa, lisää jauhoja vähitellen, jotta ne ehtivät turvota hetken. Näin et lisää jauhoja vahingossa liikaa, eikä ruisleipätaikinasta tule liian kovaa.
  2. Ruisleipä onnistuu mainiosti myös sähköuunissa. Lämpötilan säätely on sähköuunissa puulämmitteistä uunia helpompaa.
  3. Jos uuninpelti on 50 tai 60 cm leveä, pellillä saa kerralla paistettua kaksi reilun kokoista pyöreää leipää, kun ne asettelee kulmittain uunipellille. Näin jää parhaiten tilaa kohoamiselle, sillä kohotessaan kartiomaiseksi leivotut leivät leviävät melkoisesti samalla hieman madaltuen.
  4. Jos haluat leipoa samalla kertaa neljä isompaa leipää, leivo kohonneesta taikinasta ensin puolet kahdeksi leiväksi ja jätät puolet vielä leipomatta. Kohota leipiä liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa. Kun kohoamassa olevat leivät ovat lähes kohonneita, leivo jäljellä olevasta taikinasta kaksi leipää. Laita myös ne kohoamaan samalla kun alat paistamaan ensin kohotettuja leipiä.
  5. Ennen paistamista pistele leipiin reikiä haarukalla. Paista ensin noin 225–250 asteessa 15–20 minuuttia. Alenna lämpö sen jälkeen 180–200 asteeseen ja paista vielä noin 40 minuuttia, leipien koosta riippuen.
  6. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa. Peittele paistuneet leivät hyvin leivinliinoilla. Paista toinen erä leivistä.
Annoksia
2
Valmistusaika
3 vrk + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Ruisleipä on parasta juureen leivottuna

Ainekset

Ruisjuuri
5
dl
kädenlämpöistä vettä
500
g
ruisjauhoa
2
rkl
hunajaa
Ruistaikina
5
dl
ruisjuurta
½
kg
ruisjauhoja
dl
vettä
1
rkl
suolaa

Työvaiheet

Valmista ensin juuri

  1. Sekoita puolet vedestä, jauhoista ja hunajasta keskenään hyvin sekaisin. Laita kulho lämpimään paikkaan, kuten jääkaapin päälle tai hellan nurkkaukseen. Sekoita silloin tällöin. Parin vuorokauden kuluttua juuri alkaa käydä, eli siinä näkyy kuplia ja sen tuoksu on hapan.
  2. Lisää nyt toiset puolikkaat vettä, jauhoja ja hunajaa eli 2½ dl vettä, 250 g ruisjauhoja ja 1 rkl hunajaa. Sekoita hyvin ja anna käydä yön yli. Juuri on yleensä valmis 3–4 päivässä.

Tee ruisleipä näin

  1. Ota taikinaa varten isoon kulhoon 5 dl ruisjuurta. Sekoita juureen jauhot, vesi ja suola. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  2. Leivo kaksi leipää, jätä pinnalle reilusti jauhoja ja kohota leipiä liinan alla noin tunti.
  3. Paista leipiä 240 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 220 asteeseen ja jatka paistamista 40–50 minuuttia leipien koosta riippuen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.

Onko parempaa piirakkaa kuin vanha kunnon peltilihis? Kun käytät tattarijauhoja, piirakasta tulee gluteeniton.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton peltilihis

Ainekset

Pohja
200
g
kylmää voita
dl
tattari + teff -jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
250
g
maitorahkaa (ei pehmeää)
Täyte
1
dl
puuroriisiä
keittämiseen 3 dl vettä ja 1 tl suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
400
g
jauhelihaa
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
rkl
tomaattipyreetä
¾
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt ja riisi kypsää. 
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Mausta seos timjamilla, tomaattipyreellä, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita riisin joukkoon. Tarkista maku ja anna jäähtyä.
  3. Mittaa kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Levitä leivinpaperi leivonta-alustalle ja jauhota se reilusti gluteenittomalla jauhoseoksella. Kumoa päälle taikina ja taputtele se gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi.
  5. Annostele liha-riisitäyte taikinalevyn toiselle puolikkaalle, mutta jätä parin sentin kaistale reunoilta täyttämättä. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Sulje sauma sormin ja viimeistele painelemalla päältä haarukalla. Jos haluat siistiä reunoja, leikkaa ylimääräiset taikinareunat taikinapyörällä pois, kauli ne levyksi ja ota muotilla pieniä kuvioita. Voitele piirakka munalla, kiinnitä päälle taikinakuviot ja voitele myös ne.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (2)

Vierailija

Onko aieosaluettelosta jäänyt sipuli?
Työvaiheessa kumminkin pyydetään hienontamaan sipuli ja valkosipuli.

Jenni - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt11.3.2014

Hei, raaka-ainelistasta oli todellakin pudonnut sipuli pois. Se on nyt lisätty ohjeeseen. Kiitos huomiosta! Terveisin Jenni KK:n toimituksesta

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Kun teet piiraan irtopohjavuokaan, saat pohjasta rapean ja helposti leikkautuvan.
Kun teet piiraan irtopohjavuokaan, saat pohjasta rapean ja helposti leikkautuvan.

Klassinen ranskalainen pekoni-juustopiiras on parhaimmillaan vastapaistettuna, hieman jäähtyneenä.

Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t pohjan jähmettyminen ja 45 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton Quiche Lorraine

Ainekset

3
dl
gluteenitonta tummaa jauhoseosta (Jytte)
125
g
kylmää voita
1
keltuainen
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
100
g
gruyère-juustoa
3
munaa
1
valkuainen
150
g
ranskankermaa
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
½
tl
muskottipähkinää
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
pkt (170 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Mittaa jauhot ja paloiteltu voi monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää keltuainen ja vesitilkka koneen käydessä ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä jauhot ja voin käsin ja sekoittamalla joukkoon keltuaisen ja veden. 
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin.
  3. Taputtele taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeudelle. Nosta jääkaappiin ja anna pohjan jähmettyä vuokaan tunnin ajan.
  4. Valmista sillä aikaa täyte. Raasta juusto. Vatkaa munat, ranskankerma, kuohukerma, juustoraaste, timjami ja mausteet vispilällä kulhossa keskenään.
  5. Levitä pekonit leivinpaperin päälle pellille. Nosta pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Anna pekonien paahtua 10 minuuttia. Hienonna ne hieman jäähtyneinä.
  6. Levitä pekonit vuokaan taikinan päälle.
  7. Kaada päälle täyte. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Laske lämpö sitten 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 20 minuuttia.
  8. Irrota piirakka vuoasta hetken jäähtyneenä ja tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Sipaisu voisulaa pintaan riittää, sillä taikinakuori on parhaimmillaan uunilämpimänä ja rapeana. Älä siis upota näitä piirakoita voisula-vesiseokseen.
Sipaisu voisulaa pintaan riittää, sillä taikinakuori on parhaimmillaan uunilämpimänä ja rapeana. Älä siis upota näitä piirakoita voisula-vesiseokseen.

Karjalanpiirakoiden gluteeniton versio leivotaan tattarikuoriin. Pieni määrä gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta parantaa tattaritaikinan käsiteltävyyttä. Taikinakuorien muotoiluun ei tarvita pulikkaa.

Annoksia
32 kpl
Valmistusaika
1 t + 1 t puuron keittäminen ja jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat riisipiirakat

Ainekset

Tattaritaikina
2
dl
vettä
1
tl
suolaa
4
dl
gluteenittomia tattarijauhoja (esim. Viljatuote)
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
Puurotäyte
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
täysmaitoa (tai pohjaanpalamatonta Kiehu-maitojuomaa)
1
tl
suolaa
50
g
voita
Voiteluun
50
g
voita sulatettuna

Työvaiheet

  1. Tee ensin puurotäyte. Keitä riisiä kiehuvassa vedessä kannen alla noin 5 minuuttia. Kaada joukkoon maito, kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia sekoitellen. Lisää suola ja voi. Jäähdytä.
  2. Valmista taikina. Mittaa vesi, suola ja jauhot kulhoon. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  3. Kumoa taikina tattarijauhoilla jauhotetulle pöydälle, leivo se pötköksi ja jaa 32 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja painele ne litteämmiksi. Peitä palat kelmulla kuivumisen estämiseksi.
  4. Jauhota pöytä reilusti tattarijauhoilla ja taputtele kuoret jauhojen päällä jauhotetuin sormin pyöreiksi levyiksi (Ø 8–10 cm). Hauras tattaritaikina muotoutuu parhaiten näin. Pinoa levyt ja ripottele tarvittaessa jauhoja väliin. Peitä kelmulla.
  5. Sudi kuorista tarvittaessa ylimääräiset jauhot pois.
  6. Nosta taikinakuoren päälle lusikallinen täytettä ja levitä se tasaisesti niin, että reunoilta jää vajaan sentin kaistale täyttämättä. Vedä piirakan reunat rypyille etusormilla. Nosta valmiit piirakat leivinpaperin päälle pellille vieri viereen. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  7. Sivele valmiit piirakat pinnaltaan voisulalla.

Vinkki! Jos olet tehnyt puuron etukäteen ja se tuntuu liian tanakalta täyttämiseen, lisää puuron joukkoon tilkka vettä, älä maitoa. Kylmä maito saa täytteen kuohumaan uunissa.

Kommentit (0)

Jenni Rinkinen
Peltilihis kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen syömistä, jotta maut tulevat parhaiten esiin. Siksi se onkin parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Peltilihis kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen syömistä, jotta maut tulevat parhaiten esiin. Siksi se onkin parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Miten maittavaa ja riittoisaa perinteinen pellille leivottu ja uunissa kypsennetty lihapiirakka onkaan! Nostalgisessa ohjeessa on jauhelihaa, puuroriisiä ja kananmunaa, mutta jokainen voi muunnella täytettä mieleisekseen.

Annoksia
16
Valmistusaika
10 min + 30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltilihapiirakka

Ainekset

Rahkavoitaikina
1
prk (250 g)
maitorahkaa (ei pehmeää)
250
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Täyte
1
dl
puuroriisiä
kasvislientä riisin keittämiseen
400
g
jauhelihaa
1
iso sipuli
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuivattua oreganoa
3 kananmunaa (2 täytteeseen, 1 voiteluun)

Työvaiheet

Rahkavoitaikina

  1. Valuta maitorahkaa siivilässä 5 minuuttia. Sekoita pehmeän voin kanssa.
  2. Lisää jauhot, joihin leivinjauhe ja suola on sekoitettu. Sekoita kaikki aineet mahdollisimman nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  3. Muotoile taikina litteäksi, suorakaiteen malliseksi palaksi ja kääri tiiviisti kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa 30–60 minuuttia.

Täyte

  1. Keitä riisi kasvisliemessä löysähköksi puuroksi. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta. Keitä kaksi kananmunaa, jätä ne puolikoviksi.
  2. Sekoita riisi, jauheliha ja hienonnetut kananmunat. Tarkista maku. Täyte saa maistua voimakkaalle.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Levitä täyte pohjan päälle, mutta älä aivan reunoihin saakka, jotta saat käännettyä pohjan kannen päälle.
  5. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle, käytä leivinpaperia apuna. Käännä pohjan reunat tiukasti kannen päälle ja painele kiinni haarukalla. Voitele pinta rikotulla kananmunalla ja pistele kanteen haarukalla reikiä.
  6. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja vetäytyä kunnolla. 

Vinkkejä!

  • Piirakan voi tehdä etukäteen paistovalmiiksi jääkaappiin.
  • Piirakka onnistuu myös kaupan isoista lehtitaikinalevyistä. 

Kommentit (2)

Retroilija

Jos kunnon retrolevypiirakan haluaa, mausteeksi suolan lisäksi mauste- ja valkopippuria, joista jälkimmäisen voi korvata mustapippurilla. Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi.  On ihan turha keittää riisiä erikseen. Kananmunan voi sitten lisätä valmiiseen seokseen. 

Vierailija

Hieman lisätään suolakurkkua niin jo maistuu