
Ei ole taikinajuureen leivotun ruisleivän voittanutta! Juuren avulla saadaan aikaan ruisleivän rakenne, sillä rukiista puuttuu vehnän sitko. Juuren sisältämät happobakteerit antavat leivälle tutun, happaman maun. Yksinkertaisessa juurireseptissä puolet on vettä ja puolet jauhoja.
6 vinkkiä ruisleivän leipomiseen
- Kun alustat taikinaa, lisää jauhoja vähitellen, jotta ne ehtivät turvota hetken. Näin et lisää jauhoja vahingossa liikaa, eikä ruisleipätaikinasta tule liian kovaa.
- Ruisleipä onnistuu mainiosti myös sähköuunissa. Lämpötilan säätely on sähköuunissa puulämmitteistä uunia helpompaa.
- Jos uuninpelti on 50 tai 60 cm leveä, pellillä saa kerralla paistettua kaksi reilun kokoista pyöreää leipää, kun ne asettelee kulmittain uunipellille. Näin jää parhaiten tilaa kohoamiselle, sillä kohotessaan kartiomaiseksi leivotut leivät leviävät melkoisesti samalla hieman madaltuen.
- Jos haluat leipoa samalla kertaa neljä isompaa leipää, leivo kohonneesta taikinasta ensin puolet kahdeksi leiväksi ja jätät puolet vielä leipomatta. Kohota leipiä liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa. Kun kohoamassa olevat leivät ovat lähes kohonneita, leivo jäljellä olevasta taikinasta kaksi leipää. Laita myös ne kohoamaan samalla kun alat paistamaan ensin kohotettuja leipiä.
- Ennen paistamista pistele leipiin reikiä haarukalla. Paista ensin noin 225–250 asteessa 15–20 minuuttia. Alenna lämpö sen jälkeen 180–200 asteeseen ja paista vielä noin 40 minuuttia, leipien koosta riippuen.
- Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa. Peittele paistuneet leivät hyvin leivinliinoilla. Paista toinen erä leivistä.
Ruisleipä on parasta juureen leivottuna
Ainekset
Työvaiheet
Valmista ensin juuri
- Sekoita puolet vedestä, jauhoista ja hunajasta keskenään hyvin sekaisin. Laita kulho lämpimään paikkaan, kuten jääkaapin päälle tai hellan nurkkaukseen. Sekoita silloin tällöin. Parin vuorokauden kuluttua juuri alkaa käydä, eli siinä näkyy kuplia ja sen tuoksu on hapan.
- Lisää nyt toiset puolikkaat vettä, jauhoja ja hunajaa eli 2½ dl vettä, 250 g ruisjauhoja ja 1 rkl hunajaa. Sekoita hyvin ja anna käydä yön yli. Juuri on yleensä valmis 3–4 päivässä.
Tee ruisleipä näin
- Ota taikinaa varten isoon kulhoon 5 dl ruisjuurta. Sekoita juureen jauhot, vesi ja suola. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
- Leivo kaksi leipää, jätä pinnalle reilusti jauhoja ja kohota leipiä liinan alla noin tunti.
- Paista leipiä 240 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 220 asteeseen ja jatka paistamista 40–50 minuuttia leipien koosta riippuen.