Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Ruisreikäleipä

Ainekset

Juuren alku
2
dl
vettä
2
dl
ruisjauhoja
Juuren kasvatus
päivittäin 1
dl
vettä ja 1 dl ruisjauhoja
Leipätaikina
2
dl
vettä
1-3
tl
suolaa
non 10
dl
ruisjauhoja (osa voi olla karkeita)
(2
tl
tuorehiivaa)

Työvaiheet

  1.  Valmista taikinajuuri sekoittamalla vesi ja ruisjauhot paksuksi velliksi. Peitä kannella tai leivinliinalla, mutta älä sulje kantta tiukasti, jotta seos saa happea. Jätä juuriseos huoneenlämpöön 12–24 tunniksi. Kaada puolet juuresta pois ja kaada jäljellä olevaan juureen 1 dl vettä. Sekoita hyvin ja lisää 1 dl ruisjauhoja hyvin sekoittaen. Jätä taas kannen alle 12–24 tunniksi. Toista juuren käsittely päivittäin, kunnes 5–7 päivän kuluttua juuri on leivontavalmis. Juuren tulisi tuoksua herkullisen happamalta kuplia hyvin ja olla selvästi kohonnut. Ota tästä juuresta noin 1 dl ja laita jääkaappiin kannelliseen rasiaan. Juuri säilyy viikon verran hyvänä. Herätä juuri lisäämällä siihen 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja. Anna juuren tekeytyä leipomisvalmiiksi huoneenlämmössä noin 24 tuntia ja ota siitä taas juurta talteen.
  2. Sekoita leipomisvalmiseen juureen kädenlämpöinen vesi ja suola. Lisää jauhoja vähitellen hyvin vaivaten. Jos juuri ei ole hyvin käynyt, voit tässä vaiheessa lisätä mukaan vesitilkkaan sekoitetun hiivan.
  3. Kumoa taikina työpöydälle ja jatka alustusta siinä jauhoja lisäillen, kunnes taikina on kiinteää ja pehmeää. Älä tee taikinasta liina kovaa. Nosta taikina takaisin kulhoon ja tee kämmensyrjällä risti taikinan pintaan. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa siihen asti, kunnes risti on hävinnyt taikinan pinnalta. Siihen menee 1–3 tuntia, riippuen kohoamispaikan lämmöstä.
  4. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele palloiksi. Taputtele pallot noin 2 sentin paksuisiksi, halkaisijaltaan noin 20 sentin kokoisiksi litteiksi leiviksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille. Ota jauhoihin kastetulla lasilla tai muulla pyöreällä muotilla keskeltä leipää pala pois ja aseta ne isojen leipien lomaan. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1–2 tuntia.
  5. Viillä reikäleipiin leikkausviillot ja pistele leipiä haarukalla. Paista 175 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia. Suihkauta halutessasi vettä leiville paiston puolivälissä. Kääri leivät leivinliinaan jäähtymään, jotta kuori pehmenisi.

Vinkki! Jos omistat pitsakiven, käytä sitä leivän paistamiseen! Laita kivi kylmään uuniin ja säädä lämpötila. Valuta leipä paperilta kuumalle kivelle ja paista kypsäksi. Leivät täytyy paistaa yksitellen.

Kommentit (0)

Resepti Elina Jyväs Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
6-8 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Sienipiiras

Ainekset

Taikina
noin 3
dl
täysjyvävehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
1
rkl
silputtua tuoretta rosmariinia
150
g
kylmää voita tai margariinia
1
dl
kylmää kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia (rasvaa 10 %)
Täyte
1
l
puhdistettuja ruokasieniä (esim. herkkutatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita)
12
salottisipulia
1
rkl
voita
1
dl
tummaa balsamiviinietikkaa
2
rkl
juoksevaa hunajaa
2
rkl
silputtua tuoretta timjamia
1
tl
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
Voiteluun ja päälle
1
muna
1
dl
voimakasta juustoraastetta (esim. gruyere, vanha gouda, appenzeller tai mustaleima emmental)

Työvaiheet

  1. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe, suola ja rosmariini. Sekoita tasaiseksi. Lisää kuutioitu voi tai margariini ja nypi taikina murumaiseksi. Lisää lopuksi jogurtti ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
  2. Esikäsittele sienet. Leikkaa tai silppua ne pienemmiksi paloiksi. Kuori sipulit. Halkaise pienet sipulit. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen paloitellut sienet. Paista melko kovalla lämmöllä muutamia minuutteja tai kunnes sienistä on irronnut mahdollisimman paljon nestettä. Lisää pannuun voi ja sipulit. Jatka paistamista muutama minuutti, kunnes sipulit saavat hieman väriä.
  3. Lisää pannuun balsamiviinietikka, hunaja ja timjami. Keitä seosta keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes seos muuttuu sakeammaksi ja siirappimaiseksi. Mausta täyte lopuksi suolalla ja pippurilla ja tarkista maku.
  4. Ota taikina jääkaapista ja kauli se jauhotetulla alustalla pyöreäksi (halkaisijaltaan noin 30 cm) levyksi. Reunat saavat jäädä mielellään hieman repaleisiksi. Nosta taikina kaulimen avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lisää sieni-sipulitäyte ja taita taikinan reunat osittain täytteen päälle. Ripottele päälle juustoraaste ja voitele taikinan reunat munalla.
  5. Paista piirakka 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes se saa kauniin värin ja vaikuttaa kypsältä. Tarjoa piirakka vihersalaatin kanssa.

Vinkki! Piirakan voi valmistaa myös kaupan valmiista suolasienistä (esim. Kaskein Marja). Käytä täytteeseen noin 250 g suolasieniä. Huuhtele ja valuta ne huolellisesti ennen käyttöä, jotta ylimääräinen suola poistuu. Lisää suolasienet sipuleiden paistamisen jälkeen.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Joululimppu

Ainekset

1
tlk (440 ml)
tummaa olutta, kuten Guinness
2
tl
anista
2
tl
pomeranssinkuorta
2
tl
suolaa
¾
dl
tummaa siirappia
1
dl
ruisleseitä
pss
kuivahiivaa
1
dl
spelttijauhoja
noin 1
l
vehnäjauhoja
¾
dl
juoksevaa margariinia
hasselpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna olut 42-asteiseksi. Lisää nesteeseen morttelissa jauhettu anis, pomeranssinkuori, suola, tumma siirappi ja leseet.
  2. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Alusta jauhot ja margariini vähitellen nesteeseen. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa käsistä.
  3. Muodosta jauhotetuin käsin taikinasta kaksi vuokaan sopivaa leipää. Voitele vuoka tai leikkaa pohjalle leivinpaperi. Nostata leipiä vedottomassa paikassa vähintään 30 minuuttia. Paina koristeeksi pintaan hasselpähkinöitä.
  4. Paista 200-asteisen uunin keskivaiheilla noin 30 minuuttia. Kumoa leivät vuoasta hetki paiston jälkeen.

Vinkki! Kokeile nesteenä kotiolutta, omenamehua tai vaniljalla maustettua siideriä. Halutessasi voit lisätä taikinan joukkoon 1 dl hasselpähkinöitä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
2 leipää
Vaikeustaso
Helppo

Maalaisleipä

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
30
g
hiivaa
1
rkl
hunajaa
3
tl
suolaa
3
dl
grahamjauhoja
6-7
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

Liuota hiiva, hunaja ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää grahamjauhot ja sekoita hyvin esimerkiksi puuhaarukalla. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja lopuksi öljy. Lisää jauhoja, jos taikina on liian liisterimäistä. Grahamtaikina tarttuu enemmän käsiin kuin vehnäjauhotaikina.

Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja jaa kahteen osaan. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja leivo kahdeksi leiväksi.

Laita uunipellille leivinpaperi ja nosta leivät kohoamaan sen päälle. Kohota 20 minuuttia liinan alla. Paista leipiä 200 asteessa uunin alatasolla 20-25 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko
Annoksia
2 leipää
Vaikeustaso
Helppo

Joulusetsuuri

Ainekset

½
l
maitoa
40
g
hiivaa
½-1
dl
siirappia
2-3
tl
suolaa
2
dl
rusinoita
1
sitruunan raastettu kuori
dl
sihti-ruisjauhoja
noin 10
dl
vehnäjauhoja
1
dl
ruokaöljyä
Voiteluun
½
dl
lämmintä vettä
2
rkl
siirappia

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siirappi, suola, rusinat, sitruunan kuori ja ruisjauhot. Sekoita hyvin.
  2. Alusta jauhot vähän kerrallaan ja lisää lopuksi öljy. Tarkista jauhojen määrä leipoessasi. Lisää jauhoja mieluummin vielä leipomisvaiheessa niin varmistat, ettei leivästä tule liian kovaa. Taikina on valmis, kun se on pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina työpöydälle ja vaivaa hyvin, että saat ilmakuplat pois. Jaa kahtia.
  4. Leivo kaksi pyöreää leipää ja nosta ne kohoamaan uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota noin 20 minuuttia.
  5. Paista 200 asteessa uunin alatasolla puolisen tuntia. Jäähdytä ritilän päällä, jotta kosteus haihtuu pohjan kautta.

Kommentit (0)