Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Ruisreikäleipä

Ainekset

Juuren alku
2
dl
vettä
2
dl
ruisjauhoja
Juuren kasvatus
päivittäin 1
dl
vettä ja 1 dl ruisjauhoja
Leipätaikina
2
dl
vettä
1-3
tl
suolaa
non 10
dl
ruisjauhoja (osa voi olla karkeita)
(2
tl
tuorehiivaa)

Työvaiheet

  1.  Valmista taikinajuuri sekoittamalla vesi ja ruisjauhot paksuksi velliksi. Peitä kannella tai leivinliinalla, mutta älä sulje kantta tiukasti, jotta seos saa happea. Jätä juuriseos huoneenlämpöön 12–24 tunniksi. Kaada puolet juuresta pois ja kaada jäljellä olevaan juureen 1 dl vettä. Sekoita hyvin ja lisää 1 dl ruisjauhoja hyvin sekoittaen. Jätä taas kannen alle 12–24 tunniksi. Toista juuren käsittely päivittäin, kunnes 5–7 päivän kuluttua juuri on leivontavalmis. Juuren tulisi tuoksua herkullisen happamalta kuplia hyvin ja olla selvästi kohonnut. Ota tästä juuresta noin 1 dl ja laita jääkaappiin kannelliseen rasiaan. Juuri säilyy viikon verran hyvänä. Herätä juuri lisäämällä siihen 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja. Anna juuren tekeytyä leipomisvalmiiksi huoneenlämmössä noin 24 tuntia ja ota siitä taas juurta talteen.
  2. Sekoita leipomisvalmiseen juureen kädenlämpöinen vesi ja suola. Lisää jauhoja vähitellen hyvin vaivaten. Jos juuri ei ole hyvin käynyt, voit tässä vaiheessa lisätä mukaan vesitilkkaan sekoitetun hiivan.
  3. Kumoa taikina työpöydälle ja jatka alustusta siinä jauhoja lisäillen, kunnes taikina on kiinteää ja pehmeää. Älä tee taikinasta liina kovaa. Nosta taikina takaisin kulhoon ja tee kämmensyrjällä risti taikinan pintaan. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa siihen asti, kunnes risti on hävinnyt taikinan pinnalta. Siihen menee 1–3 tuntia, riippuen kohoamispaikan lämmöstä.
  4. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele palloiksi. Taputtele pallot noin 2 sentin paksuisiksi, halkaisijaltaan noin 20 sentin kokoisiksi litteiksi leiviksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille. Ota jauhoihin kastetulla lasilla tai muulla pyöreällä muotilla keskeltä leipää pala pois ja aseta ne isojen leipien lomaan. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1–2 tuntia.
  5. Viillä reikäleipiin leikkausviillot ja pistele leipiä haarukalla. Paista 175 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia. Suihkauta halutessasi vettä leiville paiston puolivälissä. Kääri leivät leivinliinaan jäähtymään, jotta kuori pehmenisi.

Vinkki! Jos omistat pitsakiven, käytä sitä leivän paistamiseen! Laita kivi kylmään uuniin ja säädä lämpötila. Valuta leipä paperilta kuumalle kivelle ja paista kypsäksi. Leivät täytyy paistaa yksitellen.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Annoksia
10 palaa
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava voileipäkakku

Ainekset

12
isoa paahtoleipäviipaletta
Täyte
100
g
kuorittuja katkarapuja
100
g
kylmäsavukirjolohta tai kylmäsavulohta
1
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
dl
tuoretta kevät- tai ruohosipulia hienonnettuna
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Kostutus
½-1
dl
kalalientä (kuutiosta tai fondista)
1-2
rkl
sitruunamehua
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
ripaus
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Koristeluun
50-75
g
kylmäsavulohta
kokonaisia katkarapuja
sitruunaa
tilliä, kevätsipulia ja punasipulia

Työvaiheet

  1. Valmista täyte. Sulata katkaravut ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Hienonna ne sekä lohi. Hienonna myös tilli ja kevät- tai ruohosipuli. Yhdistä kaikki täytteen raaka-aineet tasaiseksi tahnaksi. Valmista myös kostutusliemi. Liota pala kalaliemikuutiosta kuumaan veteen tai mausta vesi kalafondilla. Piristä makua sitruunamehulla.
  2. Jaa leipäviipaleet muutamaan pinoon ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
  3. Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Nosta päälle kolme leipäviipaletta ja kostuta leivät (etenkin reunat) pullasudilla. Kostutusliemen menekki riippuu leivän rakenteesta. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivisrakenteinen. 
  4. Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta kuten edellä ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan.
  5. Nosta kelmun reunat täytetyn voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta paketti jääkaappiin esimerkiksi leikkuulaudalla tai vadilla. Aseta tasainen pieni paino päälle. Tarkasta, että paino on suorassa, jotta voileipäkakku ei painu vinoon. Anna kakun vetäytyä ja kostua tasaisesti noin puoli vuorokautta.
  6. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Nosta kakku leikkuulaudalle ja levitä kuorrute kakulle kauttaaltaan. Nosta kakku kahden lastan avulla tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.

Kannattaa myös kokeilla:

  • Tee voileipäkakku kinkusta tai paahtopaistista. Korvaa katkaravut ja kylmäsavulohi 200 grammalla lihaleikettä. Korvaa tilli muilla yrteillä, esimerkiksi basilikalla, persiljalla ja timjamilla. Kostuta kakku lihaliemellä.
  • Kylmäsavulohen sijaan voit käyttää myös lämminsavulohta tai -siikaa sekä tonnikalaa. Kalaisen kakun täytteeseen sopii myös kananmunahakkelus esimerkiksi katkarapujen vaihtoehtona.
  • Jogurtin tai ranskankerman voi korvata myös majoneesilla.
  • Uutta makua kakkuun saa erilaisilla tahnoilla ja maustekastikkeilla. Lisää paahtopaisti- ja kinkkutäytteeseen lusikallinen karkeaa sinappia tai pestoa. Makea chilikastike sopii kinkku-, broileri- tai katkaraputäytteen maustamiseen ja sen seuraksi tuore korianterisilppu.
  • Ruokalusikallinen kapriksen marjoja piristää sekä liha- että kalakakussa.
  • Paistetut paprika- ja kesäkurpitsakuutiot ja sienet tuovat väriä ja rakennetta täytteeseen. Niitä ja tuorejuustoa yhdistelemällä onnistuu myös kasvisversio voileipäkakusta. Paista ja jäähdytä kasvikset, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois, eikä täytteen löystymisestä ole vaaraa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapiirakka

Ainekset

Pohja
2
keskikokoista perunaa
125
g
voita tai leivontamargariinia
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
spelttijauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Täyte
1
keskikokoinen purjo
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk
tonnikalaa italialaisessa maustekastikkeessa
1
dl
tomaattikastiketta, esim. Barilla olive ricetta classica
1
tl
perunajauhoa
1
tl
mustapippuria
2
tomaattia
1
dl
mustia oliiveja
3
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Survo tai purista perunalumipusertimella keitetyt ja kuoritut perunat.
  2. Nypi leivontamargariini sekä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää perunan joukkoon.
  3. Painele taikinasta pallo ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
  4. Kauli taikina ohueksi levyksi. Voitele 27 senttiä halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa kymmenen minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.
  5. Valmista täyte.  Halkaise ja huuhtele purjo ja viipaloi ohuiksi renkaiksi. Kuullota öljyssä paistinpannulla viisi minuuttia. Lisää paloiteltu tonnikala ja purkin mausteliemi purjon sekaan.
  6. Sekoita tomaattikastikkeeseen perunajauho. Lisää kastike tonnikalaseokseen. Hauduta viisi minuuttia.
  7. Pese ja kuutioi tomaatit ja lisää täytteeseen.
  8. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Lisää oliivit ja juustoraaste.
  9. Paista 25 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Ullamaija Hänninen
Annoksia
noin 12
Vaikeustaso
Helppo

Kalavoileipäkakku

Ainekset

18
kpl
isoa, vaaleaa paahtoleipää
Kostutus
dl
vettä
½
rkl
kalafondia
Täyte
1
maustekurkku
½
paprika
prk
Keiju Kevyt Ruohosipuli -kasvirasvatuorejuustoa
200
g
perattua savukalaa
1
dl
purjosuikaleita
1
dl
hienonnettua tilliä
¾
tl
sitruunapippuria
Kuorrutus
prk
Keiju Kevyt Ruohosipuli-kasvirasvatuorejuustoa
2
rkl
maitoa
Koristeeksi
1
dl
hienonnettua persiljaa
1
rasia
kirsikkatomaatteja
pala
kurkkua
180
g
katkarapuja
tilliä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leivistä reunat pois. Asettele puolet leipäviipaleista suorakaiteen muotoon tarjoiluvadille.
  2. Sekoita veden joukkoon kalafondi ja kostuta sillä leipäviipaleet hyvin.
  3. Leikkaa maustekurkku ja paprika pieneksi kuutioiksi.
  4. Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään. Levitä täyte pohjan päälle. Laita loput leipäviipaleet täytteen päälle ja kostuta niitä kalaliemellä. Anna kakun maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  5. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä se kakun päälle ja reunoille. Puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa kurkku viipaleiksi. Koristele voileipäkakku kurkulla, tomaateilla, katkaravuilla ja tillillä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Ullamaija Hänninen
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Savuporopiiraat

Ainekset

1
pkt
Sunnuntai Piirakka- tai Ruisperunataikinaa (pakaste)
Täyte
1
iso sipuli
2
tl
Sunnuntai Juokseva -rypsiöljyvalmistetta
100
g
kylmäsavuporoa
1
dl
hienonnettua persiljaa
tl
rouhittua mustapippuria
2
munaa
1
prk
Sunnuntai Maustamatonta
2
dl
juustoraastetta
Muffinssipellin voiteluun
Sunnuntai Juokseva -rypsiöljyvalmistetta

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Hienonna sipuli. Kuullota sipulia pannulla Sunnuntai Juoksevassa hetki. Leikkaa kylmäsavuporo pieniksi kuutioiksi. Sekoita poron joukkoon sipuli, persilja ja pippuri.
  3. Leikkaa taikina 12 palaksi. Painele taikinapalat voidellun muffinssipellin syvennysten pohjalle ja reunoille.
  4. Jaa porotäyte syvennyksiin. Sekoita munat, Sunnuntai maustamaton ja juustoraaste keskenään ja lusikoi täytteen päälle.
  5. Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.

Kommentit (0)