Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Taikinajuuri

Ainekset

Perusjuuri
2
rkl
jauhoja (vehnä-, täysjyvä-, hiivaleipäjauhoja)
1
rkl
piimää tai maustamatonta jogurttia
1
dl
vettä
(2
rkl
rusinoita)

Työvaiheet

  1. päivä. Sekoita jauhot, piimä ja vesi noin puolen litran vetoisessa kannellisessa astiassa tasaiseksi seokseksi. Lisää rusinat halutessasi. Ne antavat mukavan aromin. Peitä kevyesti kannella ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.
  2. päivä. Lisää seokseen 1 rkl käyttämiäsi jauhoja ja ½ dl haaleaa vettä. Sekoita hyvin ja peitä kannella. Jätä taas vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
  3. päivä. Nyt pitäisi seoksen pinnalla näkyä pientä poreilua. Tee jauho-vesilisäys ja jätä taas vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
  4. päivä. Neljäntenä päivänä taikinajuuren määrän pitäisi olla jo selvästi kasvanut käymisen ansiosta.  Sekoita sitä, poista rusinat ja kaada noin ¾ pois. Voit heittää sen pois tai laittaa kannellisessa rasiassa jääkaappiin odottamaan seuraavaa leivontakertaa. Herättele juurta lisäämällä siihen 1 dl vettä ja reilu 1 dl jauhoja. Sekoita hyvin. Seos on kuin lettutaikinaa. Sulje kansi ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Nyt taikinajuuren tulisi poreilla selvästi.
  5. päivä. Herättele juurta kuten edellisenä päivänä (tästä erästä ei kannata ottaa talteen juurta) ja anna seistä huoneenlämmössä peiteltynä taas vuorokausi.
  6. päivä. Kuudentena päivänä taikinajuuri kuplii kunnolla ja sillä voi jo leipoa leipää. Jos kuitenkin haluat lievästi happaman maun leipiisi, toista juurelle neljännen päivän käsittely vielä parina päivänä.

Vinkki! Jos leivontavalmis taikinajuuri ei tunnu kohoavan hyvin, mutta sen maku ja tuoksu ovat raikkaan happamat, lisää siihen vesitilkkaan liuotettu ¼ pkt tuorehiivaa, jotta taikina kohoaisi.

Taikinan herättely: Taikinajuuri säilyy jääkaapissa kannellisessa rasiassa muutaman viikon. Lepotilassa se muuttuu epämääräisen näköiseksi seokseksi, jossa jauhoseos on painunut pohjaan ja vesi noussut pinnalle. Ota ruokalusikallinen jauhoseosta kulhon pohjalta puhtaaseen kulhoon. Sekoita joukkoon ½ dl vettä ja 1 dl jauhoja. Jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön kannen alle ja herättele sitten juurta kuten perusjuuren ohjeessa neljännen päivän kohdalla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Pitat saavat ihanan värinsä ripauksesta kurkumaa.
Pitat saavat ihanan värinsä ripauksesta kurkumaa.

Leivo pitaleivät juuri ennen tarjoilua, sillä ne ovat parhaimmillaan suoraan uunista. Tällä kertaa leivinjauhetta sisältävää taikinaa saa ja pitääkin vaivata.

Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikapitat

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
2
tl
kurkumaa
1
tl
suolaa
500
g
turkkilaista jugurttia
Päälle
noin 1
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kurkuma ja suola keskenään. Lisää jogurtti. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla viisi minuuttia.
  2. Nosta pelti kylmään uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  3. Kuopaise taikina nuolijalla kahdelle leivinpaperille yhteensä 18 nokareeksi.
  4. Ripottele päälle jauhoja ja taputtele taikinanokareet noin puoli senttiä paksuiksi, erimuotoisiksi leipäsiksi.
  5. Vetäise leipäset leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Paista 8–10 minuuttia.
  6. Tarjoa lämpiminä.

Vinkki! Jos et omista sähkövatkaimen taikinakoukkuja, voit tehdä taikinan yhtä hyvin käsin.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Istockphoto
Pizzapohjan maun salaisuus on hidas kohotus.
Pizzapohjan maun salaisuus on hidas kohotus.

Päätä tänään, että syöt pizzaa huomenna. Näin annat pohjalle tarpeeksi aikaa kohota.

Annoksia
2 pizzaa
Valmistusaika
20 + kohotus 12-22 t
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen pizzapohja kohoaa jääkaapissa

Ainekset

2
dl
vettä
10
g
tuorehiivaa
½
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Lisää öljy.
  2. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota jääkaapissa seuraavaan päivään, 12–22 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja lämmitä uunipelti samalla uunissa.
  4. Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja jaa kahteen osaan. Muotoile kumpikin käsin painellen tai kauliten pyöreäksi levyksi. Siirrä leivinpapereille.
  5. Lisää täytteet. 
  6. Vedä pizzapohjat vuorotellen kuumalle uunipellille ja paista uunin alatasolla noin 12 minuuttia. Voit myös esipaistaa pohjaa 5 min, lisätä täytteet ja jatkaa paistamista 7 min.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Pehmeä ja makea vuokaleipä on herkkua omenasoseen ja superherkkua vahvan juuston kanssa.
Pehmeä ja makea vuokaleipä on herkkua omenasoseen ja superherkkua vahvan juuston kanssa.

Helppo leipä on vaivaamatta ja nostattamatta valmis.

Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Omenainen vuokaleipä

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
1
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
1
tl
ruokasoodaa
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
muskottia
¼
tl
suolaa
dl
omenasosetta
1
dl
ruokaöljyä
½
dl
maustamatonta jugurttia
2
munaa
2
pss (70 g)
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja sivele se kevyesti öljyllä.
  2. Yhdistä kuivat aineet ja mausteet kulhossa. Sekoita joukkoon omenasose, öljy ja jugurtti. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi. Hienonna pähkinät ja lisää ne taikinaan.
  3. Kumoa taikina vuokaan. Paista 40–50 minuuttia. Kokeile leivän kypsyys hammastikulla: kun taikina ei tartu tikkuun, leipä on valmis. Kumoa kypsä vuokaleipä jäähtymään ritilälle,

Vinkki! Omenasose sulaa huoneenlämmössä noin neljä tuntia.

 

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Muista tarkistaa kohotuksen jälkeen, että rusinasilmät ja mantelinokat ovat tiukasti paikoillaan.
Muista tarkistaa kohotuksen jälkeen, että rusinasilmät ja mantelinokat ovat tiukasti paikoillaan.

Sämpylätaikinasta tulee pirteän oranssi, kun leivot sen porkkanamehuun. Muotoile taikinasta hauskat tipun, kissan ja kukan muotoiset leipäset. Tipujen silmät syntyvät rusinoista ja nokat manteleista.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kevätsämpylät

Ainekset

5
dl
porkkanamehua
25
g
tuorehiivaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
2
dl
grahamjauhoja
7-8
dl
vehnäjauhoja
½
dl
oliiviöljyä
Koristeluun
rusinoita
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Lämmitä porkkanamehu kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva mehuun ja liuota sekoitellen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon grahamjauhot ja vähitellen vehnäjauhoja. Lisää myös öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
  2. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.
  3. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina 12 osaan. Leivo tipuja muotoilemalla kustakiin taikinapalasta pieni pää ja pisaran mallinen vartalo tipuille. Kiinnitä pää vartaloon kostuttamalla taikinaa liitoskohdasta. Tee kissoja muotoilemalla taikinapalasta soikea sämpylä ja leikkaamalla saksilla korvat sämpylän toiseen päätyyn. Kukat valmistuvat muotoilemalla pyöreä sämpylä, litistämällä sitä ja leikkaamalla saksilla terälehdet.  Nostele leivinpaperin päälle uunipellille. Paina tipuille ja kisuille kaksi rusinaa silmiksi ja tipuille manteli nokaksi.
  4. Anna sämpylöiden kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  5. Tarkista, että koristeet eivät ole ponnahtaneet irti sämpylöistä. Paina rusinoita ja manteleita tarvittaessa taikinaan.
  6. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kommentit (0)