Kiia Renko Kuva Elvi Rista Ohje Anne Kanerva, Helsinki

Muista itkettää munakoisoja riittävästi!

Annoksia
6
Vaikeustaso
Vaikea

Välimeren munakoisopiirakka

Ainekset

1
pkt
piirakkataikinaa
2
kpl
munakoisoa
merisuolaa
oliiviöljyä
Lisäksi
1
prk
tomaattipyreetä
maitoa
sokeria
200
g
fetaa
tai
200
g
chevre-juustoa
8
kpl
kirsikkatomaatteja
8
kpl
vihreitä oliiveja
mustapippuria
oreganoa

Työvaiheet

  1. Pese munakoisot ja leikkaa noin sentin viipaleiksi. Aseta viipaleet leivinpaperille ja ripottele päälle 2–3 rkl karkeaa merisuolaa. Anna vetäytyä vähintään tunti. Pyyhi munakoisoviipaleista ylimääräinen suola ja puristele viipaleet kuiviksi. Laita munakoisoviipaleet kulhoon ja lisää oliiviöljy. Sekoita niin, että öljy leviää tasaisesti.
  2. Grillaa öljyttyjä viipaleita uunin ylätasolla 250 asteessa noin 12 minuuttia. Voit ruskistaa viipaleet öljyssä myös kuumalla pannulla.
  3. Painele piirakkataikina tasaisesti pyöreän, halkaisijaltaan noin 28-senttisen, tai kulmikkaan vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita tomaattipyree, maito ja sokeri. Levitä ohuelti piirakkapohjan päälle. Levitä pohjalle puolet grillatuista munakoisoviipaleista.
  4. Leikkaa vuohenmaitojuusto viipaleiksi ja puolita viipaleet. Murustele puolet fetajuustosta tai vuohenmaitoviipaleista munakoison päälle. Mausta mustapippurilla ja oreganolla. Halkaise kirsikkatomaatit ja oliivit.
  5. Levitä toiseen kerrokseen loput munakoisoviipaleet sekä kirsikkatomaatit ja oliivit. Murustele päälle vielä feta tai levitä vuohenmaitojuustoa. Viimeistele mustapippurilla.
  6. Paista piirakkaa uunin alatasolla 175 asteessa 15 minuuttia. Nosta keskitasolle ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia. Tarjoa piirakka jäähtyneenä.

 
Vinkki! Mitä enemmän kitkerää nestettä saat munakoisoista pois, sen parempi on lopputulos.


 

Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Annoksia
10 palaa
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava voileipäkakku

Ainekset

12
isoa paahtoleipäviipaletta
Täyte
100
g
kuorittuja katkarapuja
100
g
kylmäsavukirjolohta tai kylmäsavulohta
1
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
dl
tuoretta kevät- tai ruohosipulia hienonnettuna
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Kostutus
½-1
dl
kalalientä (kuutiosta tai fondista)
1-2
rkl
sitruunamehua
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
ripaus
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Koristeluun
50-75
g
kylmäsavulohta
kokonaisia katkarapuja
sitruunaa
tilliä, kevätsipulia ja punasipulia

Työvaiheet

  1. Valmista täyte. Sulata katkaravut ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Hienonna ne sekä lohi. Hienonna myös tilli ja kevät- tai ruohosipuli. Yhdistä kaikki täytteen raaka-aineet tasaiseksi tahnaksi. Valmista myös kostutusliemi. Liota pala kalaliemikuutiosta kuumaan veteen tai mausta vesi kalafondilla. Piristä makua sitruunamehulla.
  2. Jaa leipäviipaleet muutamaan pinoon ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
  3. Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Nosta päälle kolme leipäviipaletta ja kostuta leivät (etenkin reunat) pullasudilla. Kostutusliemen menekki riippuu leivän rakenteesta. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivisrakenteinen. 
  4. Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta kuten edellä ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan.
  5. Nosta kelmun reunat täytetyn voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta paketti jääkaappiin esimerkiksi leikkuulaudalla tai vadilla. Aseta tasainen pieni paino päälle. Tarkasta, että paino on suorassa, jotta voileipäkakku ei painu vinoon. Anna kakun vetäytyä ja kostua tasaisesti noin puoli vuorokautta.
  6. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Nosta kakku leikkuulaudalle ja levitä kuorrute kakulle kauttaaltaan. Nosta kakku kahden lastan avulla tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.

Kannattaa myös kokeilla:

  • Tee voileipäkakku kinkusta tai paahtopaistista. Korvaa katkaravut ja kylmäsavulohi 200 grammalla lihaleikettä. Korvaa tilli muilla yrteillä, esimerkiksi basilikalla, persiljalla ja timjamilla. Kostuta kakku lihaliemellä.
  • Kylmäsavulohen sijaan voit käyttää myös lämminsavulohta tai -siikaa sekä tonnikalaa. Kalaisen kakun täytteeseen sopii myös kananmunahakkelus esimerkiksi katkarapujen vaihtoehtona.
  • Jogurtin tai ranskankerman voi korvata myös majoneesilla.
  • Uutta makua kakkuun saa erilaisilla tahnoilla ja maustekastikkeilla. Lisää paahtopaisti- ja kinkkutäytteeseen lusikallinen karkeaa sinappia tai pestoa. Makea chilikastike sopii kinkku-, broileri- tai katkaraputäytteen maustamiseen ja sen seuraksi tuore korianterisilppu.
  • Ruokalusikallinen kapriksen marjoja piristää sekä liha- että kalakakussa.
  • Paistetut paprika- ja kesäkurpitsakuutiot ja sienet tuovat väriä ja rakennetta täytteeseen. Niitä ja tuorejuustoa yhdistelemällä onnistuu myös kasvisversio voileipäkakusta. Paista ja jäähdytä kasvikset, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois, eikä täytteen löystymisestä ole vaaraa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapiirakka

Ainekset

Pohja
2
keskikokoista perunaa
125
g
voita tai leivontamargariinia
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
spelttijauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Täyte
1
keskikokoinen purjo
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk
tonnikalaa italialaisessa maustekastikkeessa
1
dl
tomaattikastiketta, esim. Barilla olive ricetta classica
1
tl
perunajauhoa
1
tl
mustapippuria
2
tomaattia
1
dl
mustia oliiveja
3
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Survo tai purista perunalumipusertimella keitetyt ja kuoritut perunat.
  2. Nypi leivontamargariini sekä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää perunan joukkoon.
  3. Painele taikinasta pallo ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
  4. Kauli taikina ohueksi levyksi. Voitele 27 senttiä halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa kymmenen minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.
  5. Valmista täyte.  Halkaise ja huuhtele purjo ja viipaloi ohuiksi renkaiksi. Kuullota öljyssä paistinpannulla viisi minuuttia. Lisää paloiteltu tonnikala ja purkin mausteliemi purjon sekaan.
  6. Sekoita tomaattikastikkeeseen perunajauho. Lisää kastike tonnikalaseokseen. Hauduta viisi minuuttia.
  7. Pese ja kuutioi tomaatit ja lisää täytteeseen.
  8. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Lisää oliivit ja juustoraaste.
  9. Paista 25 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Ullamaija Hänninen
Annoksia
noin 12
Vaikeustaso
Helppo

Kalavoileipäkakku

Ainekset

18
kpl
isoa, vaaleaa paahtoleipää
Kostutus
dl
vettä
½
rkl
kalafondia
Täyte
1
maustekurkku
½
paprika
prk
Keiju Kevyt Ruohosipuli -kasvirasvatuorejuustoa
200
g
perattua savukalaa
1
dl
purjosuikaleita
1
dl
hienonnettua tilliä
¾
tl
sitruunapippuria
Kuorrutus
prk
Keiju Kevyt Ruohosipuli-kasvirasvatuorejuustoa
2
rkl
maitoa
Koristeeksi
1
dl
hienonnettua persiljaa
1
rasia
kirsikkatomaatteja
pala
kurkkua
180
g
katkarapuja
tilliä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leivistä reunat pois. Asettele puolet leipäviipaleista suorakaiteen muotoon tarjoiluvadille.
  2. Sekoita veden joukkoon kalafondi ja kostuta sillä leipäviipaleet hyvin.
  3. Leikkaa maustekurkku ja paprika pieneksi kuutioiksi.
  4. Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään. Levitä täyte pohjan päälle. Laita loput leipäviipaleet täytteen päälle ja kostuta niitä kalaliemellä. Anna kakun maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  5. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä se kakun päälle ja reunoille. Puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa kurkku viipaleiksi. Koristele voileipäkakku kurkulla, tomaateilla, katkaravuilla ja tillillä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Ullamaija Hänninen
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Savuporopiiraat

Ainekset

1
pkt
Sunnuntai Piirakka- tai Ruisperunataikinaa (pakaste)
Täyte
1
iso sipuli
2
tl
Sunnuntai Juokseva -rypsiöljyvalmistetta
100
g
kylmäsavuporoa
1
dl
hienonnettua persiljaa
tl
rouhittua mustapippuria
2
munaa
1
prk
Sunnuntai Maustamatonta
2
dl
juustoraastetta
Muffinssipellin voiteluun
Sunnuntai Juokseva -rypsiöljyvalmistetta

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Hienonna sipuli. Kuullota sipulia pannulla Sunnuntai Juoksevassa hetki. Leikkaa kylmäsavuporo pieniksi kuutioiksi. Sekoita poron joukkoon sipuli, persilja ja pippuri.
  3. Leikkaa taikina 12 palaksi. Painele taikinapalat voidellun muffinssipellin syvennysten pohjalle ja reunoille.
  4. Jaa porotäyte syvennyksiin. Sekoita munat, Sunnuntai maustamaton ja juustoraaste keskenään ja lusikoi täytteen päälle.
  5. Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.

Kommentit (0)