Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Tuoreet valkosipuliviipaleet koristavat leivän.
Tuoreet valkosipuliviipaleet koristavat leivän.

Juureen tehty rapeakuorinen leipä saa makua valkosipulista. 

Annoksia
2
Valmistusaika
Juuri 2 vrk + 30 min + leivän kohotus 2 t + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulileipä

Ainekset

Juuri
4
dl
vettä
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
kuivahiivaa
Taikina
3
dl
vettä
1
rkl
hunajaa
3
rkl
oliiviöljyä
2
tl
suolaa
3
dl
spelttijauhoja
7
dl
vehnäjauhoja
Päälle
1
valkosipuli
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Valmista juuri. Sekoita käden lämpöiseen nesteeseen vehnäjauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Sekoita juurta hetki puuhaarukalla. Laita astian päälle tiivis kansi tai kelmu ja anna juuren tekeytyä huoneen lämmössä 1-2 päivää.
  2. Jatka leivän tekoa. Lisää juureen kädenlämpöinen neste, hunaja, oliiviöljy ja suola sekä vähitellen jauhot hyvin alustaen. Nostata löysähköä, mutta käsistä irtoavaa taikinaa 2 tuntia.
  3. Jaa noussut taikina kahteen osaan. Vaivaa paloja jauhotetulla pöydällä. Muodosta taikinoista kaksi litteää levyä uunipellille, leivinpaperin päälle. Nostata leipiä puolisen tuntia.
  4. Leikkaa leivän pintaan tuore valkosipuli viipaleiksi. Painele viipaleet leipiin ja lorauta kevyesti oliiviöljyä pintaan.
  5. Paista leipiä 200 asteisessa kiertoilmauunissa noin 10 minuuttia. Laske uunin lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistoa vielä noin 30 minuuttia.

Vinkki! Kokeile valkosipulin tilalla viipaloitua tomaattia tai tuoretta rosmariinia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Sämpylöissä maistuu pirteä porkkana. Pintaa koristamaan sopivat kurpitsansiemenet.

Annoksia
noin 20 sämpylää
Vaikeustaso
Helppo

Helpot porkkanasämpylät

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
25
g
hiivaa
1
rkl
siirappia
2-3
tl
suolaa
3
dl
porkkanaraastetta
3
dl
kauraleseitä
5
dl
vehnäjauhoja
4
dl
hiivaleipäjauhoja
¾
dl
rypsiöljyä
Pinnalle
leseitä tai siemeniä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva, siirappi ja suola veteen. Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja leseet.
  2. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan öljyn kanssa. Vaivaa hyvin ja jätä taikina pehmeäksi. Lisää mieluummin jauhoja vielä leipomisvaiheessa. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla työpöydällä ja pyöritä taikina pötköksi. Leikkaa pötköstä noin 20 sämpylää. Pyörittele sämpylöitä jauhotetulla työpöydällä jauhotetuin käsin. Porkkanaraaste saa taikinan tarttumaan käsiin normaalia hieman enemmän.
  4. Kohota sämpylät uunipellillä leivinpaperin päällä 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä tai siemeniä.
  5. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
4 pientä paistosta tai 1 iso
Vaikeustaso
Helppo

Tarte tatin eli punajuurikeikauskakku

Ainekset

1
pkt (400 g)
ruisperunataikinaa
3
(noin 500 g)
keskikokoista punajuurta
1
sipuli
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
75
g
voita
3
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
kuivattua rosmariinia
Lisäksi
vuohenjuustoa

Työvaiheet

  1. Ota ruisperunataikina sulamaan huoneenlämpöön.
  2. Kuori ja leikkaa punajuuret ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Sekoita punajuurien ja sipulien joukkoon suolaa, sokeria ja rosmariinia.
  3. Levitä seos neljään pieneen paistosvuokaan (halkaisija noin 12 cm) tai yhteen isompaan piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm). Juureksia voi latoa vuoan kukkuralleen, koska ne kutistuvat kypsyessään. Lisää juuresten päälle voinokareita ja balsamiviinietikkaa.
  4. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla 40–45 minuuttia. Varmista, että punajuuret ovat pehmeitä.
  5. Kaaviloi ruisperunataikina pikkuvuokien tai yhden isomman vuoan kokoiseksi, ympyrän muotoiseksi levyksi sopivan kokoisen lautasen avulla. Nosta taikinalevyt paistosvuokien päälle. Painele lusikalla taikinan reunat vuoan pohjaa vasten (vuoan sisäpuolelta) tiiviisti niin, että juurekset jäävät taikinakuvun alle. Jatka kypsentämistä keskitasolla noin
  6. 15 minuuttia, kunnes kuori on kypsä.
  7. Anna paistosten jäähtyä haaleiksi. Kumoa tortut annoslautasille. Tarjoa punajuuripaistokset vuohenjuuston ja raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko ja Tiina Rinkinen Kuva Pia Inberg
Annoksia
Uunipellillinen
Vaikeustaso
Vaikea

Savulohipiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita tai margariinia
3
dl
isoja speltti- tai kaurahiutaleita
4
dl
vehnäjauhoja
2
dl
juustoraastetta
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
vettä
Täyte
800
g
perattua lämminsavukirjolohta tai -lohta
ripaus
sitruunapippuria
1
ps
auramuruja
5
dl
ruokakermaa
5
munaa
200
g
ruohosipulituorejuustoa
1
tl
rouhittua mustapippuria
tl
suolaa)
1
dl
tillisilppua
Pinnalle
emmental-juustoraastetta
kirsikkatomaatteja

Työvaiheet

  1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Lisää hiukan jauhoja tarvittaessa. Painele taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellille, pohjalle ja reunoille.
  2. Levitä peratut lohipalat pohjan päälle ja ripottele pinnalle sitruunapippuria. Levitä myös auramurut lohen päälle.
  3. Sekoita kerma, munat, tuorejuusto ja mausteet. Kaada muna-kermaseos piiraan päälle.
  4. Ripottele pinnalle reilusti juustoraastetta ja koristele piirakka halkaistuilla kirsikkatomaateilla.
  5. Paista ensin 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia ja nosta pelti sen jälkeen keskitasolle. Jatka paistamista noin 20 minuuttia.
  6. Anna piiraan vetäytyä ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos leivot pieniä piirasia, paista niitä ensin uunin alatasolla 5 minuuttia ja sen jälkeen keskitasolla 15 minuuttia. Peltipiirakasta voi ottaa paloja myös muotilla. Piirakan voi pakastaa tai leipoa edellisenä päivänä.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Rüster Kuva Nico Backström
Leipäpalasta löytyy kalayllätys.
Leipäpalasta löytyy kalayllätys.

Leivän täytteeksi sopivat monet savustetut kalat.

Annoksia
noin 15 palaa
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäsavulohella täytetty focaccia

Ainekset

4
dl
vettä
50
g
hiivaa
2
tl
suolaa
1
tl
sokeria
7½-8
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
4
rkl
oliiviöljyä
Täyte
200
g
mustapippurilla maustettua tuorejuustoa
150
g
kylmäsavulohta
6-8
aurinkokuivattua tomaattia
1
dl
tilliä tai kirveliä
Pinnalle
oliiviöljyä
sitruunasormisuolaa

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 10 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja kohota noin 20 minuuttia.
  2. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle. Kaaviloi tai taputtele se noin 30 cm x 40 cm kokoiseksi levyksi. Levitä puolelle levystä lusikalla pehmenettyä tuorejuustoa, kylmäsavulohiviipaleita, suikaloituja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja hienonnettua tilliä. Käännä toinen puoli levystä täytteen päälle. Painele reunat kiinni toisiinsa.
  3. Nosta taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
  4. Valele leipä oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle sitruunasormisuolaa. Paista 225-asteisen uunin alatasolla 15–20 minuuttia, kunnes leipä on myös pohjasta ruskea ja tuntuu napautettaessa kovalta.
  5. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa sopivankokoisiksi paloiksi.

Kommentit (0)