Resepti Kiia Renko Kuva Heidi Korhonen

Pellillinen mokkapaloja katoaa nopeasti herkuttelijoiden suihin. Kokeile vaikka!

Annoksia
20
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset mokkapalat

Ainekset

Pohja
150
g
voita tai margariinia
4
kananmunaa
4
dl
sokeria
5
dl
vehnäjauhoja
1
dl
tummaa kaakaojauhetta
3
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
2
dl
maitoa, vettä tai kahvia
Kuorrutus
100
g
voita tai margariinia
¾
dl
kahvia, maitoa tai appelsiinimehua
4
dl
tomusokeria
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä uunipellille leivinpaperi ja voitele se kevyesti.
  2. Sulata rasva ja jäähdytä haaleaksi. Yhdistä nesteen kanssa. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuiva-aineet. Lisää munavaahtoon siivilän läpi. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kääntele lopuksi rasva-nesteseos taikinaan. Älä sekoita tai vatkaa voimakkaasti.
  3. Levitä taikina uunipellille. Paista uunin alatasolla 15–20 minuuttia. Jäähdytä hyvin.
  4. Kuorrutusta varten sulata rasva ja jäähdytä hetki. Sekoita se nesteen kanssa. Sekoita lopuksi kaikki aineet yhteen tasaiseksi kuorrutteeksi. Lisää tomusokeria tarvittaessa. Levitä kuorrute kakkulevyn päälle ja anna kovettua. Leikkaa pieniksi ruuduiksi.

Vinkki! Voit levittää kakkulevyn päälle ohuen kerroksen esimerkiksi aprikoosimarmeladia ja sen päälle kuorrutteen.

Kuorrutteen voi valmistaa myös maustetusta tai maustamattomasta tuorejuustosta ja tomusokerista. Lisää notkistettuun juustoon tomusokeria makusi mukaan.

Kostean kuorrutteen päälle voi ripotella nonparelleja tai muita koristeita.

Kommentit (4)

Vierailija

Mokkapalojen kuorrutus ohjeesta puuttuu ainesosia. Lukee pelkästään 100 g voita tai margariinia.

Vierailija

Saman huomasin, täytteestä puuttuu esimerkiksi kaakaojauhe ja tomusokeri?

Jenni - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt11.3.2014

Hei, kiitos huomiosta!

Resepti on nyt päivitetty ja kuorrutuksen ainesosat täydennetty.

Terveisin Jenni KK:n toimituksesta

Vierailija

Onko margariinin ja nesteen määrä liian suuri? Lisäsin tomusokeria melkein puolet enemmän kuin ohjeessa ja siltikin jäi loppujen lopuksi liian löysäksi,valui aivan yli.

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Rukiinen marjapiirakka

Ainekset

Pohja
75
g
voita tai margariinia
dl
sokeria
2
munaa
1
dl
ruisleseitä
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
piparkakkumaustetta
dl
piimää
Päälle
4-5
dl
kauden marjoja, esim. vadelmia, puolukoita, mustikoita
Muruseos
75
g
voita tai margariinia
noin 1
dl
sokeria
1
dl
ruisleseitä
½
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita murumaiseksi seokseksi rasva ja sokeri. Lisää muna kerrallaan samalla sekoittaen.
  2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Lisää lopuksi piimä.
  3. Levitä taikina pyöreän (halkaisija noin 28 senttiä) piirakkavuoan pohjalle. Ripottele päälle marjat.
  4. Sekoita muruseos. Nypi rasvaan sokeri. Lisää sokerin määrää, jos käytät hapokkaita marjoja. Lisää ruisleseet ja vehnäjauhot.
  5. Ripottele seos marjojen päälle. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Keikauskakku

Ainekset

50
g
voita tai margariinia
1
dl
fariinisokeria
1
tlk (140 g)
ananasta
Taikina
100
g
voita tai margariinia
1 ½
dl
sokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
dl
ananasmehua
Koristeeksi
cocktail-kirsikoita

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Kuutioi voinokareita 22 sentin levyisen kakkuvuoan pohjalle. Valitse vuoka, jossa ei ole irtopohjaa. Irtopohjaisesta vuoasta voiseos valuu uunin pohjalle.
  3. Ripottele sokeri voikuutioiden päälle.
  4. Sulata voi ja sokeri uunissa muutaman minuutin ajan.
  5. Valuta sillä aikaa ananakset ja halkaise renkaat. Asettele hedelmäpalat kakkuvuoan pohjalle.
  6. Valmista taikina. Vaahdota pehmennyt rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  7. Lisää munat yksitellen, samalla sekoittaen.
  8. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan.
  9. Lorauta ananasmehu.
  10. Levitä taikina hedelmien päälle. Kypsennä 200 asteisen uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Anna kakun vetäytyä hetken. Keikauta tarjoiluastialle.
  11. Koristele ennen tarjoilua cocktail-kirsikoilla. Tarjoa pehmeän kermavaahdon kera.

Vinkki! Kokeile maustaa kakun pinta ennen tarjoilua lorauksella inkiväärisiirappia. 

Kommentit (0)

Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.
Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.

Opettaja, päiväkodin hoitaja tai raivaamiseen uupunut ystävä kiittää, kun paketista paljastuu syötävä tee se itse -lahja.

Annoksia
1 tlk, 15 palaa
Valmistusaika
5 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Browniet purkissa

Ainekset

Tölkkiin
2
dl
jauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
ruokosokeria
1
dl
sokeria
1
pss (175 g)
tummasuklaahippuja
1
pss (150 g)
Marianne Crush -rouhetta (Fazer)
1
dl
pekaanipähkinöitä
Lisäksi
150
g
sulaa voita
3
munaa

Työvaiheet

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Jaa ainekset (lukuunottamatta voita ja munia) kerroksittain litran vetoiseen lasipurkkiin. Kun annat purkin lahjaksi, liitä mukaan tämä leivontaohje:

  1. Sekoita kulhossa kolme munaa, 150 g sulatettua voita sekä brownie-ainekset purkista.
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Levitä taikina 22 x 22 cm:n kokoiseen uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paista 25-30 minuuttia
  3. Leikkaa brownielevy pieniksi paloiksi.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)