Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo
Annoksia
noin 18
Vaikeustaso
Helppo

Taatelipallerot

Ainekset

1
pkt (noin 200 g)
kuivattuja taateleita
150
g
kookoshiutaleita
noin 3
rkl
kaakaojauhetta (tumma)

Työvaiheet

  1. Leikkaa veitsellä taatelit pienemmiksi paloiksi. Jauha palat tehosekoittimessa hienoksi. 
  2. Lisää seokseen kookoshiutaleet ja kaakaojauhe. (Anna seoksen vetäytyä kylmässä pari tuntia.)
  3. Pyörittele seoksesta kostutetuin käsin pieniä palloja.

Vinkki! Voit korvata osan kookoshiutaleista jauhetuilla pähkinöillä ja osan taateleista muilla kuivatuilla hedelmillä.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuripestoa ja ruisleipää

Ainekset

2
luomupunajuurta
2
rkl
paahdettuja auringonkukansiemeniä
100
g
vuohenjuustoa
½
dl
kylmäpuristettua rypsiöljyä
(1
rkl
camelinaöljyä)
2-3
tuoretta rosmariinin oksaa
rouhittua merisuolaa ja mustapippuria
Lisäksi
ruisleipää

Työvaiheet

  1. Leikkaa kuoritut punajuuret neljään osaan, ripottele päälle hieman rypsiöljyä, rosmariinin oksat, suolaa ja pippuria.
  2. Kypsennä uunin keskitasolla 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Hienonna pehmeät punajuuret tehosekoittimella juuston ja siemenien kanssa hienoksi tahnaksi. Lisää sekaan lopuksi öljyt.
  3. Leikkaa ruisleipä ohuiksi viipaleiksi, paahda kevyesti ja sivele punajuuripestoa päälle.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Hittilettu svengaa yhä ja saa uutta makua omenasta ja kanelista.
Hittilettu svengaa yhä ja saa uutta makua omenasta ja kanelista.

Jos et vielä kokeillut banaanilettuja, paista ja ylläty. Ei jauhoja tai voita, vain kananmunaa ja hedelmiä.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min + marjojen marinointi
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-omenaletut ja mausteinen marjasalaatti

Ainekset

2
munaa
1
kypsä banaani
1
vihreä omena
½
tl
kanelia
Paistamiseen
kookos- tai rypsiöljyä
Mausteinen marjasalaatti
1
dl
vettä
1
dl
sokeria
pieni pala inkivääriä
½
vaniljatanko
1
dl
pakastemustikoita
1
dl
pakastemansikoita
1
dl
pakastevadelmia
Lisäksi
turkkilaista jogurttia
1
limetti

Työvaiheet

  1. Sekoita munista ja banaanista sauvasekoittimella tasainen massa.
  2. Raasta pesty omena tai leikkaa pieniksi kuutioiksi. Lisää taikinaan ja mausta kanelilla.
  3. Paista letut molemmin puolin lettupannulla öljyssä miedolla lämmöllä.
  4. Tee sokeriliemi. Laita kattilaan vesi, sokeri ja kuorittu inkivääri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus kattilaan. Lisää myös tanko.
  5. Keitä lientä ilman kantta, kunnes sokeri sulaa ja liemi paksuuntuu. Anna jäähtyä. Ota inkivääri ja vaniljatanko pois.
  6. Kaada liemi jäisten marjojen päälle. Anna marjojen sulaa ja marinoitua jääkaapissa.
  7. Sekoita jogurtin joukkoon limetin hienoksi raastettu kuori ja mehu. Tarjoa lettujen ja marjojen kanssa.

Vinkki! Käytä kotimaisia pakastemarjoja, sillä ulkomaiset marjat pitää kuumentaa ennen käyttöä. Mustunut, ylikypsä banaani sopii taikinaan, sillä se antaa makeutta.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Maistuva, eksoottinen ja yltiöterveellinen. Sitä kaikkea on tyrni, tuo ulkonäöltään vaatimaton oranssi marja.
Maistuva, eksoottinen ja yltiöterveellinen. Sitä kaikkea on tyrni, tuo ulkonäöltään vaatimaton oranssi marja.

Raikas tyrnilassi on mainio välipala. Ja terveellinenkin, sillä C-vitamiinia tyrnissä on keskimäärin kymmenen kertaa enemmän kuin appelsiinissa.

Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Tyrnilassi

Ainekset

½
l
vaniljajugurttia
2
dl
laimentamatonta tyrnimehua
¾
dl
juoksevaa hunajaa
tyrnimarjoja
jäitä

Työvaiheet

  1. Sekoita vaniljajogurtti, tyrnimehu ja juokseva hunaja tasaiseksi juomaksi tehosekoittimessa.
  2. Annostele laseihin ja halutessasi lisää joukkoon jäitä ja koristeeksi marjoja.

Kommentit (0)

Resepti Mari Karttunen Kuva Tiina Hurskainen

Ne ovat hyviä, terveellisiä ja lähes ilmaisia. Lisäksi nokkossipsit valmistuvat muutamassa sekunnissa.

Nokkosenlehdet ovat parhaimmillaan nyt, ennen kuin nokkoset kukkivat ja lehdet muuttuvat vähän kitkeriksi. Kertakäyttöhanska tai muovipussi käteen ja nokkosia keräämään siis.

Poimi nokkoset puhtaalta maalta. Nyppäise koriin kasvin ylimmät, nuoret versot.

Jos nokkoset ryöppää,...

Nokkossipsit

Ainekset

1-2
l
tuoreita nokkosen versoja ja lehtiä
½-1
l
rypsiöljyä kattilan laakeuden mukaan
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Ravistele nokkosenlehtiä keittiöpyyhkeen sisällä niin, että mahdolliset roskat ja ötökät tippuvat pois.
  2. Kuumenna öljy kattilassa noin 160 asteeseen. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, testaa öljyn kuumuus tiputtamalla siihen pieni leipäpala. Kun leipäpala alkaa tiristä ja ruskettua, öljy on tarpeeksi kuuma friteeraukseen. Öljyn määrä riippuu kattilan laakeudesta. Mitä laakeampi kattila, sitä enemmän öljyä tarvitset. Öljyä ei kuitenkaan tarvita yhtä paljon kuin esimerkiksi munkkien paistamiseen, sillä nokkoset eivät vie paljon tilaa.
  3. Muista varata lieden viereen kansi, jolla voit tukahduttaa palon, jos öljy sattuisi syttymään tuleen. Älä käytä liesituuletinta.
  4. Kun öljy on kyllin kuumaa, heitä kattilaan kourallinen nokkosenlehtiä. Anna niiden friteerautua noin 5-10 sekuntia ja nosta reikäkauhalla lautaselle, jolla on talouspaperia. Paperi imee liian rasvan.
  5. Friteeraa näin erä kerrallaan kaikki nokkosenlehdet.
  6. Kun on valmista, ripottele lehdille sormisuolaa.

Kommentit (0)