Tee trikoonyöristä makrameenukke, joka käy avaimenperäksi, kuusenkoristeeksi ja vauvanvaunuun maskotiksi.

2810609

MAKRAMEENUKKE

Tarvikkeet: Trikoosta leikattua nauhaa. Puuhelmi, halkaisija 2 cm. Asusteisiin huopaa ja trikoota. Pätkä rautalankaa, liimaa ja musta tussi.

1. Leikkaa trikoosta 2,5 cm leveää kaitaletta. Kun leikkaat kaitaleen kankaan leveyssuuntaan, se rullautuu venytettäessä nyörimäiseksi. Leikkaa jalkoja varten 25 cm:n pätkä, vartaloon ja käsiin 60 cm:n pätkä. Leikkaa lisäksi vajaan sentin levyinen ja 15 cm pitkä kaitale helmen läpi pujotettavaa lenkkiä varten.

Leikkaa kaavojen avulla enkelin kruunu keltaisesta huovasta ja siivet tukevasta, valkoisesta huovasta. Leikkaa tontun kaulus ja lakki punaisesta huovasta. Leikkaa tenavan pipo ja kaulaliina trikoosta.

2. Pujota lyhyin nyöri kaksinkertaisena helmen läpi, käytä apuna rautalangan pätkää. Vedä nyöri juuri ja juuri helmen läpi. Jos teet tonttua, vedä taite 4 cm helmen yläpuolelle. Solmi tavallinen solmu helmen juureen ja vedä se helmen sisälle, jotta helmi pysyy napakasti paikallaan. Pujota tontun kaulus nyöriin helmen alapuolelle. Pyöräytä päät hevosenhäntäsolmulle, leikkaa nyörin päät.

3. Pujota jalkojen nyöri pää läpi menevän lenkin läpi.

4. Ota pitkä nyöri ja solmi sillä kaksoistasosolmuja jalkojen ympärille: Laita nyöri jalkojen alle niin, että sen molemmat päät ovat yhtä pitkät. Kiepauta nyörin vasen pää jalkojen päälle niin, että nyöriin jää vasemmalle lenkki. Pujota nyörin oikea pää vasemmalta tulevan nyörin yli, jalkojen ali ja lenkin läpi. Kiristä solmu.

Tee seuraava solmu edellisen peilikuvana: Kiepauta nyörin oikea pää lenkiksi, pujota vasen pää oikealta tulevan nyörin yli, jalkojen ali ja lenkin läpi. Kiristä solmu.

Tee vuorotellen vasemman- ja oikeanpuoleisia solmuja. Kun olet tehnyt 6 - 8 solmua, liuta solmut helmen juureen.

5. Pyöräytä solmut käsiin ja jalkoihin, leikkaa ylimääräinen nyöri pois.

6. Liimaa kruunu, tonttulakki tai pipo päähän. Liimaa siivet. Solmi kaulahuivi tenavalle. Kun liima on kuivunut, piirrä nukelle silmät tussilla.

 

 

 Herkkä pihlajanmarjanauha sopii seinäkoristeeksi yksinään tai hapsuryijyn kanssa. Tee pitkä helminauha pujottamalla marjoja neulalla lankaan. Ripusta nauha koristeteipillä tai pienillä nauloilla.

Trendikäs seinäkoriste syntyy metallihenkarista ja vaikka vanhan villapaidan purkulangasta.

Näin sen teet:

Pidikettä varten hanki kuparinsävyinen metallihenkari tai käytä pesulahenkaria ja maalaa se kuparin sävyllä. Katkaise leikkurilla henkarin suora alaosa ja taivuta se käsin kolmion muotoon. Teippaa päät yhteen kolmion alimman sivun keskellä.

Aloita hapsut kiertämällä lanka noin 35 cm leveäksi vyyhdeksi esimerkiksi tuolin selän ympärille. Jos käytät kahta väriä, tee kaksi vyyhtiä.

Leikkaa vyyhdit poikki ja suorista noin 70 cm pitkät langat.

Poimi pinoista 68 lankaa ja ripusta ne keskikohdastaan metallikolmion teipatulle sivulle. Tee seitsemän hapsunippua vierekkäin.

Leikkaa 13 noin 80 cm pitkää sidontalankaa, joilla kiinnität puntit yksi kerrallaan pidikkeeseen. Pyöritä sidontalanka useita kertoja puntin ympärille noin kolmen sentin päähän pidikkeestä, tee solmu ja kätke langanpäät tupsun sekaan.

Seuraavalla rivillä solmi yhteen koko reunimmainen tupsu ja puolet viereisestä ja sen jälkeen aina puolet vierekkäisistä tupsuista. Näin muodostuu hauska ristikkokuvio.

Lopuksi tasoita koristeen alareuna.

Ohje on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 18/2016.

Pupuilla on pitkät korvat, tupsuhäntä ja kasvava makeannälkä.

Pienet vieraat (ja mikseivät isommatkin) saavat juhlan kunniaksi pääsiäispupun korvat ja tupsuhännät.

Nämä tarvitset:

  • valkoista kartonkia
  • värillistä paperia
  • pannan
  • villalankaa
  • sakset ja
  • turvahakaneulan.

Tee korvat näin:

1. Leikkaa korvat valkoisesta kartongista. Jätä alareunaan 5 cm kääntövaraa.

2. Leikkaa värillisestä paperista hiukan pienempi, samanmuotoinen pala. Liimaa se korvien keskelle.

3. Kiepauta korvan alareuna tiukasti hiuspannan ympärille. Liimaa kääntövara kiinni.

Tee tupsu näin:

1. Leikkaa pahvista kaksi donitsin muotoista rinkulaa.

2. Laita pahvirinkulat vastakkain. Kierrä villalankaa aukon läpi koko kehän ympäri, kunnes aukko täyttyy.

3. Leikkaa langat poikki kahden pahvin välistä. Pujota pahvien väliin solmimisnauha. Solmi tiukasti.

4. Poista pahvit ja pörrötä tupsu palloksi. Siisti tasaiseksi saksilla tarvittaessa.

5. Jätä sidontanaru pidemmäksi ja solmi siihen turvahakaneula hännän kiinnitystä varten. 

Neuletakki KappAhl ja leggingsit Aarrekid, Punavuoren Peikko. Mekko Mukava, Punavuoren Peikko. Jakkara Artek. Pupuvalaisin Ombrellino.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2017.