Tee trikoonyöristä makrameenukke, joka käy avaimenperäksi, kuusenkoristeeksi ja vauvanvaunuun maskotiksi.

2810609

MAKRAMEENUKKE

Tarvikkeet: Trikoosta leikattua nauhaa. Puuhelmi, halkaisija 2 cm. Asusteisiin huopaa ja trikoota. Pätkä rautalankaa, liimaa ja musta tussi.

1. Leikkaa trikoosta 2,5 cm leveää kaitaletta. Kun leikkaat kaitaleen kankaan leveyssuuntaan, se rullautuu venytettäessä nyörimäiseksi. Leikkaa jalkoja varten 25 cm:n pätkä, vartaloon ja käsiin 60 cm:n pätkä. Leikkaa lisäksi vajaan sentin levyinen ja 15 cm pitkä kaitale helmen läpi pujotettavaa lenkkiä varten.

Leikkaa kaavojen avulla enkelin kruunu keltaisesta huovasta ja siivet tukevasta, valkoisesta huovasta. Leikkaa tontun kaulus ja lakki punaisesta huovasta. Leikkaa tenavan pipo ja kaulaliina trikoosta.

2. Pujota lyhyin nyöri kaksinkertaisena helmen läpi, käytä apuna rautalangan pätkää. Vedä nyöri juuri ja juuri helmen läpi. Jos teet tonttua, vedä taite 4 cm helmen yläpuolelle. Solmi tavallinen solmu helmen juureen ja vedä se helmen sisälle, jotta helmi pysyy napakasti paikallaan. Pujota tontun kaulus nyöriin helmen alapuolelle. Pyöräytä päät hevosenhäntäsolmulle, leikkaa nyörin päät.

3. Pujota jalkojen nyöri pää läpi menevän lenkin läpi.

4. Ota pitkä nyöri ja solmi sillä kaksoistasosolmuja jalkojen ympärille: Laita nyöri jalkojen alle niin, että sen molemmat päät ovat yhtä pitkät. Kiepauta nyörin vasen pää jalkojen päälle niin, että nyöriin jää vasemmalle lenkki. Pujota nyörin oikea pää vasemmalta tulevan nyörin yli, jalkojen ali ja lenkin läpi. Kiristä solmu.

Tee seuraava solmu edellisen peilikuvana: Kiepauta nyörin oikea pää lenkiksi, pujota vasen pää oikealta tulevan nyörin yli, jalkojen ali ja lenkin läpi. Kiristä solmu.

Tee vuorotellen vasemman- ja oikeanpuoleisia solmuja. Kun olet tehnyt 6 - 8 solmua, liuta solmut helmen juureen.

5. Pyöräytä solmut käsiin ja jalkoihin, leikkaa ylimääräinen nyöri pois.

6. Liimaa kruunu, tonttulakki tai pipo päähän. Liimaa siivet. Solmi kaulahuivi tenavalle. Kun liima on kuivunut, piirrä nukelle silmät tussilla.

 

 

Paperiviuhkat koristavat kodin itämaiseen tyyliin. Valitse paperin värit ja kuosit makusi mukaan!

Näin teet paperiviuhkan:

Pienempi viuhka (20 senttiä) taiteltiin noin 20 x 55 sentin kokoisesta paperiarkista ja suurempi (28 senttiä) 28 x 55 sentin arkista.

Taittele arkkiin kahden sentin levyisiä vekkejä paperin kapeasta päästä alkaen.

Taita vekkinippu keskeltä kahtia ja solmi nipun keskikohtaan tiukasti lanka.

Avaa paperi viuhkan muotoon ja liimaa vastakkaiset reunat molemmista päistä yhteen.

Ohje on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.

Suositut pompom-paperipallot on helppo tehdä itse. Ne virittävät juhlatunnelman myös uudenvuoden kemuihin.

Silkkipaperipallojen eli pompomien tekeminen vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja herkät sormet. Mitä isompi pallo on, sitä enemmän paperikerroksia tarvitaan.

Katosta riippuvan pompomin halkaisija on noin 30 senttimetriä, ja sen valmistamiseen tarvitset viisi 50 x 70 sentin kokoista silkkipaperiarkkia.

Mitoissa ei tarvitse olla turhantarkka. Pompomissa tärkeintä on uljas pöyheys: liian laiha repsottaa, liian paksu paperinippu on vaikea avata.

Näin teet ison pompomin kattoon:

 1. Halkaise silkkipaperiarkit keskeltä ja aseta kymmenen noin 35 x 50 sentin kokoista arkkia pinoon.
 2. Taittele arkkipino lyhyemmästä päästään noin 3,5 cm levyisille vekeille.
 3. Solmi vekkinipun keskikohtaan tiukasti pitkä naru ja pyöristä paperien päät saksilla. Pallo näyttää hiukan erilaiselta riippuen siitä, leikkaatko päät pyöreiksi vai soikeiksi.
 4. Avaa vekkinippu viuhkaksi.
 5. Nostele varovasti silkkipaperikerroksia irti nipusta joka puolelta.
 6. Ripusta pallo narusta kattoon.

 

Näin syntyy pieni pompom pöytään:

 • Pieni pompom syntyy 8 x 11 sentin silkkipaperipaloista, joita on pinossa viisi kappaletta.
 • Taittele arkkipino sentin levyisille vekeille.
 • Solmi keskeltä ja avaa kuohkeaksi palloksi.
 • Paperipallot somistavat pöydässä pullonkauloja ja lasinjalkoja.

Hanne Katajamäki ideoi ja askarteli kalenteriinsa uuden persoonallisen päällyksen.

Kalenterin kannet 

Tarvikkeet:

Hieman kalenterin kansia suurempi pala vohvelikangasta tai muuta ruudullista puuvillakangasta.

Kirjomiseen muliinilankoja ja neula.

Kankaalle ja paperille sopivaa liimaa.

Kirjonta:

Suunnittele ristipistokuviot ruutupaperille. Sovita kangasta kalenterin päälle ja päätä, mihin kohtiin kirjot kuviot. Ompele kuviot ristipistoilla kankaan ruutujen mukaan. Tee pisto kahdessa vaiheessa, ensin oikealle kallistuva alapisto ja sitten vasemmalle kallistuva yläpisto. Voit ommella joko ristipiston kerrallaan tai tehdä rivin alapistoja ja palata takaisin yläpistoja ommellen.

Ompele ristipistot riveittäin. Tee ensin oikealle kallistuvat pistot, ja kun palaat takaisin, ompele vasemmalle kallistuvat pistot.
Ompele ristipistot riveittäin. Tee ensin oikealle kallistuvat pistot, ja kun palaat takaisin, ompele vasemmalle kallistuvat pistot.

Katso, että pistojen langat ovat napakoita, mutta eivät rypistä kangasta. Päättele langanpäät ilman solmuja, jotta ne eivät näy kohoumina kannen liimaamisen jälkeen.

Kirjo kanteen vuosiluku, oma mottosi tai vaikka lapsen piirustus. Jos käytät päällystämiseen kuviollista kangasta, voit korostaa kuvioita kirjoen.
Kirjo kanteen vuosiluku, oma mottosi tai vaikka lapsen piirustus. Jos käytät päällystämiseen kuviollista kangasta, voit korostaa kuvioita kirjoen.

Liimaaminen:

Leikkaa kirjottu kangas niin, että se on jokaisesta reunasta 2-3 cm suurempi kuin kalenterin kansi. Levitä liimaa ohuesti koko etukanteen ja paina kangas siihen. Varo, ettet venytä kangasta! Jos liimaa on liikaa, se kastelee kankaan ja tekee siitä kovan ja kiiltävän. Levitä liimaa kalenterin selkämykseen ja takakanteen ja paina kangas paikalleen.

Leikkaa kankaan kulmista kolmiot niin, että vino leikkauslinja kulkee noin puolen sentin päästä kalenterin kulmista. Leikkaa kangasta pois myös kalenterin selkämyksen kohdalta niin, että jätät kankaaseen noin puolen sentin kääntövaran.

Taita kangas kulmista kannen sisäpuolelle ja liimaa. Kulman yli kääntynyt kangas jää myöhemmin muiden käänteiden alle piiloon. Taita kankaan pystyreunat kansien sisäpuolelle ja liimaa. Liimaa sitten kankaan ylä- ja alareunat kansien sisäpuolelle. Jotta saat työnnettyä kankaan selkämyksen sisäpuolelle, käytä apuna esimerkiksi sukkapuikkoa.

Liimaa lopuksi kalenterin ensimmäinen ja viimeinen sivu kiinni kansiin, jolloin kankaan reunat jäävät sivun alle piiloon.

Laita kalenteri painon alle ja anna sen kuivua kunnolla.

Malli ja ohje: Hanne Katajamäki, eilentein.com.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 1/2016.

Vinkki - opi videolta

Katso videolta, miten ristipistoja ommellaan.

32-vuotias käsityönopettajaksi opiskeleva Hanne on intohimoinen ompelija ja neuloja. Useimmiten hän värkkää nopeasti valmistuvia ja arjessa tarvittavia asusteita, vaatteita ja sisustustuotteita. Kalentereita ja muita kovakantisia kirjoja hän on päällystänyt lukioikäisestä asti.

Joulun kauneimpaan kynttilänjalkaan tarvitset vain pullon, vihreitä oksia ja vettä.

Näin syntyvät joulun helpoimmat ja kauneimmat kynttilänjalat:

 • Täytä kirkas lasipullo vedellä.
 • Sujauta pulloon esimerkiksi eukalyptuksen tai kuusen oksa.
 • Kierrä kynttilä pullon suuhun.