Birgitta Myllymäki on 57-vuotias sairaanhoitaja ja vapaaehtoistyöntekijä. Hän asuu Helsingissä koiransa Rixun kanssa.
Birgitta Myllymäki on 57-vuotias sairaanhoitaja ja vapaaehtoistyöntekijä. Hän asuu Helsingissä koiransa Rixun kanssa.

Ilman teetä elämästä ei tulisi mitään, Birgitta Mylllymäki sanoo. Kylään mennessään hän vie omat teet mukanaan.

Milloin joit elämäsi ensimmäisen teekupillisen?

Olen Lapista kotoisin, ja teeinnostus kumpuaa alun perin pohjoisen kulttuurista. Teetä juotiin jo koulun hiihtoretkillä. Myöhemminkin ympärilläni on aina ollut ihmisiä, jotka ovat nauttineet teestä. Se on saanut innostuksen säilymään läpi elämän.

Kuinka paljon päivässä kuluu teetä?

Juon kupillisen aamulla, ja työpaikalla haudutan teetä pari kertaa päivän aikana. Kello viiden teen nautin joka päivä olohuoneeni sohvalla, sunnuntaisin keittiön pöydän ääressä. Vaikka töissä menisi myöhempään, en jätä teehetkeä väliin. Valmistan aina vierelle pientä syötävää ja suljen television. Sen hetken rauhoitun ja kasaan ajatuksiani. Kirjoitan esimerkiksi kymmenen asiaa, jotka pitäisi hoitaa, ja päätän tehdä niistä viisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Birgitan mielestä kahvin keittämisestä puuttuu sama ihana kaava, mikä teen valmistuksessa on.

Miten teenjuonti vaikuttaa sinuun?

Valitsen teen sen mukaan, miltä minusta tuntuu. Lempiteeheni Milky oolongiin päädyn, kun takana on erityinen päivä tai tunteita herättävä tapahtuma. Valkoinen tee kirkastaa ajatuksia, mustassa taas on työpäivän aikana tarvittavaa voimaa.

Tuoksu kertoo, onko tee oikea valinta juuri tähän hetkeen.

Mitä ajattelet, kun sinulle tarjoillaan halpaa pussiteetä?

En juo sellaista, ellei ole ihan pakko. Haluan, että juoma on valmistettu ekologisesti ja että siinä on aito maku. Kun menen kylään, vien yleensä omat teet mukana. Samalla voin tarjota muillekin ihanan teehetken ja jättää tuomani teet tuliaisiksi.

Jos teen on ostanut tärkeä henkilö mielessään, se sopii juotavaksi päivänä, jolloin ikävöi tätä ihmistä.

Onko teen juomisella jokin syvempi merkitys?

Teehen liittyy vahvoja muistoja. Vanhat, hyvät ystävyyssuhteenikin ovat pysyneet voimissaan teen myötä. Kun kysyn ystäviltäni, juotaisiinko kupilliset, he tietävät heti, mitä sillä tarkoitan. Teehetken aikana aika pysähtyy, ja alkaa matka, jonka varrella puidaan läpi sekä hyvät että huonot uutiset. Seuraava teehetki ystävän kanssa jatkuu siitä, mihin se joskus jäi. Siten juoman myötä syntyy vuosien mittainen tarina.

Miksei kahvi?

Teessä on enemmän henkeä, se tuntuu henkilökohtaisemmalta. Kun tilaat kahvin, se on vain kahvia. Ei ole olemassa mustaa, valkoista ja vihreää kahvia. Teetä istutaan nuuhkimaan rauhassa pöydän ääreen, mutta milloin kuulit työkaverisi kysyvän, mitä kahvia juot? En voisi kuvitellakaan hotkivani Milky Oolongia take away -kupista kaupungin kiireessä.

"Teen takana on aina tarina", Birgitta sanoo.

Birgitan vinkit aloittelijoille

  1. Opettele erottamaan vihreän, mustan ja valkoisen teen erot maistelemalla niitä ahkerasti. Vain juomalla oppii tuntemaan, millaisesta teestä pitää.
  2. Unohda teepussit ja osta irtoteetä. Niissä maut ovat aidompia.
  3. Napsauta vedenkeitin pois päältä, ennen kuin vesi alkaa kiehua. Eri teelaadut pitävät eri lämpötiloista, mutta pääsääntö on, ettei vesi saa olla liian kuumaa. Kiehuva vesi polttaa teen, jolloin siitä tulee kitkerää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla